Instagram : @peejburhan

expose mistik : bunjut

Hello kak peej.. saya pun nak share satu cerita mistik..hehe

Sebelum tu,saya nak tanya if ada siapa2 ada pernah baca tak buku 'True Singapore Ghost Stories by Russell Lee'. Ada kisah Nina,uncle dia baru lepas kahwin & nak honeymoon kat Pahang. Uncle & wife nak travel ke Pahang naik kereta je sebab konon nak romantik2 la.. & diaorang nak ke Pahang tak lalu highway tol,tapi diaorang lalu jalan alternatif yang tak silap lalu kampung temerloh yang biasanya cuma lorries je lalu sebab nak elak tol.. on the way tu diaorang lalu hutan2.. & kemudian uncle dia mati sebab kena bunuh dengan cik ponti.. ok enough pasal tu sebab jalan alternatif tu ada kaitan dengan cerita saya alami ni.

berapa tahun yang lepas, saya belajar kat uitm jengka kat pahang. Lifestyle kat uitm jengka memang tak sama & tak fun macam uitm shah alam. before maghrib je town dah gelap,sunyi..semua kedai tutup.. & mostly student kalau nak berlepak-lepaking atau nak keluar malam mmg jarang lah kat town jengka & kiteorg pergi town temerloh or kuantan. itu pun town temerloh & kuantan pun tak best & tutup awal. Curfew uitm jengka plak time tu pukul 9, memang tak sempat nak balik hostel. nak tak nak kena la overnight kat luar. so alkisahnya tentang saya & my bf keluar malam terlepas pukul 9 & terpaksa overnight kat luar. sambil2 overnight tu kiteorg decided turun KL je la lepak2 kat mamak 24 hours. masa tu dah tengah sem & of course duit pun takde sgt, kiteorg pun lalu lah jalan alternatif temerloh tu.

bergilir-gilir saya dgn bf saya drive.masing-masing mengantuk, masing-masing suruh bawak kereta.. masa tu pukul 3 pagi tak silap, my bf suruh saya bawak kete sebab dah turn saya,& dia mengantuk sesgt..  saya mengada2 masa tu, saya malas penat & ngantuk juga..bergaduh2 la dgn bf saya & saya terpaksa bawak juga sbb kesian dia je bawak lama..hoho.. ok saya pun bawak...tgh drive saya still marah2 gaduh2 dengan dia siap nak nangis la alasan taknak bawak kete sebab saya tak bawak spekmata saya,so tak nampak...tu semua alasan tak nak bawak kereta je hehe..tgh2 gaduh dengan dia, saya pun usha la rear view mirror saya tu sebab lorries sokmo kasi high-beam lights nak potong saya.. ok..tiba-tiba.. saya ternampak.. satu benda panjang colour putih tau, kat tepi pokok.. fine,saya dah agak tu pocong tapi saya just macam buat2 tak tau je la & berpikiran positif, tu maybe tiang panjang colour putih,saya rabun, so tak sure la tu apa sebnarnya..fine..gaduh2 lagi dengan bf..pastu saya pandang lagi cermin tu, eh ada lagi..saya bawak 110km/hr camtu kot, and kalau ikut logic pandangan perspektif,makin jauh kita nampak makin kecil objek kan?? tapi ni tak..macam makin besar means makin dekat.. saya bawak kereta lagi laju, & pandang cermin,still ada lagi! bawak laju lagi sambil2 nangis marah2 bf..sebenarnya dah rasa takut lemah kaki.. pandang cermin tu lagi,serious shit 'benda' tu dekat dengan kereta kiteorang macam dia kejar,& seriously saya nampak bunjut kat atas kepala 'benda' tu,.apelagi saya pecut laju sampai bf saya cam takut dengan saya nangis over..dia pun paksa saya benti je kat tepi jalan,gila tepi hutan tebal kot..saya taknak..saya diam nangis & saya tak nak tengok cermin tu..& pastu bf saya pujuk slow down & benti & banyak kali say sorry ok2 dia drive..pastu sampai la kat satu perkampungan ,ada kedai mkn yg ada org..saya pun benti..pastu pindah seat dgn bf..saya nangis2.. bf saya pun tanye kenapa..saya pun cete.. pastu die tak kate pape die pun terus pecut smpai kl..sejak tu,kiteorag tak kan kedekut lagi nak byr tol highway & overnight jauh2.. sekian..

-miss ewinn-

...............................................................................

hok hok hok. x sukeeeee.
motip nak kejar2 kan.
uncle aku pernah gak. tp itik macam terbang sebelah cermin kereta dia.
ikut logic mmg x la kan. sebab bawak 120km/j
plus wah gila hebat itik terbang laju n jauh kan.
huish. nasib la aku ni xyah travel memalam jauh2 kat highway kan.

p/s : sorry lambat tepek. lupa n tertido lak tadi ;p

6 Comments:

Tijah said... [Reply to Comments]

itik terbang? tolonggggg!!! kalau itik gantung mak suka jer...

nifalnin... said... [Reply to Comments]

owhhh... uitm jengka... memang scary.. ponti terbang.. lggggg scary...

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

takutnya...kira dia gagahlah peej sbb dia still drive wpun dia nmpak pocong...

sy pun pernha nmpak pocong siap nmpak dia lompat2 lagi..tp masa tu bkn tgh malam dlm kul 9pm mcm tu..tgh drive kat satu kwsn kampung tu tetiba kat dpn tu ada satu kwsan lapang nmpak mcm ada bnda lompat2..sy siap tanya suami sy apa tu, abg nmpak x?dia pun kata nmpak..terkejut ok...nasiblah lepas tu xde sape yg demam..

~Cik Ati~ said... [Reply to Comments]

mak aih..scary gile..takut weh..abg sy n kwn2 plak nmpak sipi2 dok bertenggek kat umah tnb kat area melawati dlm kul 2-3pg lps je umah tnb tu dgr dia dok menangis ke mengilai ke x tau la..tp mak sy ckp kak pon ni mmg ske kacau bdk llki yg ske berembun kt luar umah..hahaha..sje je la ckp supaye abg x blk lmbt lg...tp x de maknenye..huhu..

shuweet said... [Reply to Comments]

huhu..teringat citer masa aku blajor kat uitm jengka gak...time nak exam je manjang orang kene histeria..balik kat bilik air, maupun kat classroom...seram siot....
seb dulu time aku ada ustad tuan ibrahim tuan man..sejuk je mata memandang beliau..ensem lak tu..dia la dok ubatkan budak2 yang kene histeria nih...dulu curfew kat itm jengka sampai kul 7pm je...

kePeej said... [Reply to Comments]

ramai yang belajar kat jengka yea. tp gila tak munasabah curfew dia kan.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...