Instagram : @peejburhan

[edited] expose mistik : afraid of the dark & sakit dalaman

hahha. sorry la mak pelupa uolls.
dah tepek yea cerita tadi. masa 16 dec hari tu 
ok dah delete.
ni kasi tepek lain. kat bawah kang yea.
maluuuuuuuuuuuuuuuu *lari laju2 langgar dinding*

...............................................................................................



Back then, when I was small, I always feared with the dark places. I hated sleeping in the dark room, refused to go to the toilet alone in the middle of the night [and ended up wet my bed] and I would be the first person to freak out if the power went down[read: blackout]. I wouldn't dare to go the farthest section in the house, which is the kitchen even if I had a candle with me.

It's not that I have Achluophobia [googled], but just a common children fear, feared of "something" might be inside the darkness, waiting to eat me alive. [ok I'm a lil bit exaggerating here hehe]

As far as I could remember, it was because of THAT incident that had leveled up my fear of darkness, or fear of there-might-be-ghost-inside-dark-places rather. It happened during weekend and as usual, our family would stay late in the living hall to catch our favorite movie slot together. I was in primary school, maybe in Primary 2 or 3, or 4..haha seriously forgot how old I was when it happened. I thinks we were watching P Ramlee's movie or Malay drama, and at 10 pm, the show would be put on hold to give away for Berita Jam 10. [issh..geram, the movie was about to finish in just 30/15 mins more, can't they just hold the news for that short period of time?] My parents were so strict on bedtime hour and my siblings and I were always had to be in bed after Isya'. Since my eyes were trained to sleep early, I fell asleep in front of the TV.

So my dad had to carry me to bed after the movie ended. I was half asleep [tido2 ayam] when he tugged me in bed, kissed me goodnight and off he went to bed. But before he went out of my room, he switched off the light and closed the door. I was shock, gabramengelabah and totally awake dah. I tried to get out of my bed, but I just scared 'something" under the bed might catch up my feet. Tried to return to my sleep, but failed. 

After about 30 mins or so [agak2], I called for my mom, but the door was closed and it was raining heavily that night. I couldn't move an inch pun, since I feel 'berat' and the feeling of something-is-watching-you was there. I was so scared and tried to call my mom again. "Mak..Mak.." but nobody heard me. I called again, "Mak..Mak..nak selimut, sejuk nih", reason nak selimut, padahal takut.. 

Next thing I know, the most rememberable and scariest thing happened. "Nah selimut..", a grumpy voice under the study table said. [the study table was about 1 meter away from the bed].It was loud and clear. I was erk..who was that? "Nah selimut".. he said it again..then he emerged himself and... and.. he was a big, white frog!! A giant frog!! I swear I saw a frog coming up to me, asking me to take the selimut. He slowly moved towards me and I was so scared and I hid my face under my pillow. I keep praying for the thing no to do any harms to me. I was so scared. Only God knows how scared I'm that night. I keep my face under the pillow and next thing I know, it was morning.. alhamdulilah.. I was still in my previous position, with pillow on my head, covering my face. 

I guess I might blackout or something.. but that's one h*ll of experience. And that led to my fear of the dark syndrome. That's was the closest encounter with 'that-thing'. Whatever it was. 

I told my parents about it, my mom believed me but not my dad. He said I tido tak basuh kaki.. cis.. hehe But since that night, whenever I caught myself sleeping in the dark room, I would pull myself up and run to my parent's room. I would slowly sneaked into their room and slept on the floor, beside their bed. The following morning, my parents would scold me for that..yelah, terpijak perut kank..haha 

 And I always make sure I have a blanket with me all the time at night. In case that thing comes back. Hehe

 I kept my fear of the dark with me until it was slowly subsided when I was in Form 5. I've done nothing. Maybe through years, I've learned that nothing is greater than Allah, and He's the one who created those creature and us at the first place. Why get scared with those creatures, when you have Allah to be feared the most? 

Happy Friday, peeps!!


............................................................................................

ha sekali sekala expose mistik in english pulak.
scary kan. part dengar suara tu.tetibe meremang den. walaupun baca siang2 ni.
oh kalau bukak blog faizah ni kena kuat mental.
hari tu aku bukak. terus rasa nak pitam.
makanan2 yang dia masak pastu snap2 semua nampak sangat sangat menyelerakan.
nak nangis tengok.
kan best boleh masuk tangan kat monitor ni.
boleh curik makanan2 tu. heheh.

.............................................................................................


ok ni sambungan daripada adelle.
kan dia tiba2 bersambung aje. kasi potong stim kan.
ni sambungannya yea. 





Hye again, Peej.

So hari ni nak sambung lak misteri tak boleh tidur tu.
kan dah berlaku lama sejak zaman-zaman sekolah kan perkara ni so saya x rasalah ianya suatu keanehan. Sampailah satu hari.... jengjengjeng... hehe efek mesti lebih =)

Satu hari saya telah mengikuti satu kursus bina insan anjuran kolej tempat saya mengajar tu. Ada lah pelbagai outdoors yang saya kena sertai. Lepas tu saya sakit-sakit badan maka mintaklah sorang makcik ni urut. Sedap betul dia urut. Memang lega! Tapi lepas tu makcik ni pesan pada saya suruh jumpa orang bijak pandai untuk berubat sbb katanya bila dia pegang badan saya dia rasa lain macam... Saya senyum je. Apehal kan kan nak kena berubat kan. So saya abaikan.

Seminggu kemudian saya sakit-sakit badan semula. So saya amek cuti sehari la konon nak berehat padehal malas nak ngajo haha tipu! Waktu tu saya tinggal dgn sepupu, suami n baby dia. Tengah hari tu saya pergi merehatkan diri kat spa. Saya selalu g spa tu tapi hari tu tuan punya dia xde so saya buat treatment dgn pekerja dia je. Skali tgh syok layan ngantuk minah ni cakap benda yg sama macam makcik yang kat kursus tu cakap. Haishhhh ni takleh jadi. Balik je terus saya tepon tuan punya spa bgtau ape yg pekerja dia cakap. Skali akak tu kata sebenarnya dia pun rasa panas kalau saya dtg spa dia tapi dia taknak cakap sebab saya macam org baik-baik je kan. Biasalah kan kalau mak andam ni kan memang dia ada ilmu-ilmu sikit kan. Lepas tu terus la saya tepon mak sambil menangis-nangis. Siyes tak pernah rasa takut setakut itu sebab tetibe terfikir ape ade lam badan aku ni????

Balik je kezen dari keje saya cite la kat dia. Malam tu jugak dia ajak saya g jumpa ustaz kat klinik darus syifa'. Husband dia siap cakap patut la baby sll nangis-nangis waktu maghrib bila turn dorg solat n saya kena jaga baby huhuhu mane la nak tahu ape budak tu nampak ke kan. Saya n kezen saya selalu pk Ummu Subiyan (Mama jin yg ditugaskan mengacau baby2 supaya parents mereka lalai beribadah waktu malam) yang kacau. So malam tu kitorang pergi klinik ustaz tu tapi tak de pape cuma ustaz tu cakap ada sedikit gangguan je la.

Esoknya sorang ustaz tu tepon saya. Rupa-rupanya kawan mak saya & mak dah cite masalah saya kat dia. Ustaz tu pun mintak izinlah nak bacakan saya ayat-ayat sikit. Masa tu melalui telefon je tau. Jarak antara saya & ustaz tu dalam 3 jam perjalanan la pada 120km/j (ni betul-betul tau!). Tapi mula-mula tu dia suruh saya duduk kat tempat yg ada orang boleh nampak so saya dok mengadap kezen saya n baby dia. waktu tu petang la baru je sampai rumah dari opis.

So ustaz ni mengaji lah kat hujung talian. Yang saya kat rumah tu rasa berdebar-debar tapi dok tergelak tersengeh tergelak tersengeh tah pape tah. rasa takut tapi macam rasa kelakar pon ye masa tu perasaannya. Sampailah dia azan pun saya gelak-gelak jugak. Habis tu dia tanya apa saya rasa? Saya cakap biasa-biasa je hehehe... Jahat gile jawab camtu kat dia kan! So dia cakap takpelah, sikit aje ni... Bagi salam pastu dah habis...

Tapi malam tu mak saya tepon. Dia suruh saya EL esok tu sebab ustaz tu suruh mak bawak say ke rumah dia segera. Tibe-tibe perasaan adalah "Erkkkk kenapakah diriku ini?!" tapi mak saya cuma cakap takde apa-apa cuma nak bagi saya sihat je. Ok, esok saya balik terus rumah. Waktu tu takde kete lagi so saya naik bas. Sampai je stesen bas mak & ayah terus bawak ke rumah ustaz tu. Cara perubatan dia mcm yang korang boleh nengok kat tv tu la kan. Dok berlunjur mengadap kiblat pastu dia baca-bacakan ayat.
Masa tu jam 3 ptg. Saya sihat walafiat je dari pagi tu. Perasaan tiba-tiba cam cuak. Ustaz tu tanya lah kenapa menyorok-nyorok belakang mak. yelah saya dah 25 tahun tapi dok menyorok belakang mak mcm budak kecik kan ke pelik. dia tanya takut ke? saya angguk je. memang macam takut jugak la tapi x tau knape nak takut.

so rawatan dimulakan... Skali ustaz tu baca je ayat.... hah!
Mula-mula saya sendawa-sendawa yang macam badan saaaaaaaaaangat banyak angin tu lepastu lama-lama saya muntah. Mula-mula air je. Macam kita muntah kalau angin tu tapi lama-lama keluar macam daging ayam yang makan tapi tak kunyah tu. Seketul-seketul. Tapi tak de lak bau busuk ke kan. Tak tau la kalau masa tu sy dah xde perasaan nak pk busuk ke ape ke kan tp mmg sakit la. Muntah sampai lembek! Sampai merayu-rayu kat mak sudahlah taknak dah macam ni....

Mak saya tak pernah tengok saya lembek macam tu. Mak siap tadahkan muntah saya dengan bekas besar sebab tak muat nak muntah dlm plastik kan ++ muntah yang macam bersembur tu. memang sakit! Saya tak tahu apa perasaan mak tapi saya perasan mak & ayah saya cam sebak la tgk anak elok-elok sehat tiba-tiba sekali bacaan je lembek mcm tu skali kan... kesiannye mak & ayah masa tu! Tapi bila ustaz berhenti je baca, secara automatik saya berhenti sendawa & muntah tu. Elok je cuma rasa penat la sebab muntah kan. Bila dia baca lagi berulang-ulang la kejadian sama. Lama sesi rawatan tu sampai kol 6. 
Alamak Peej, kalau sampai part ni mesti air mata rasa nak mengalir... mmg xleh ingat wajah mak & ayah waktu tu!

Sorry ek kena benti dulu. xpe kan buat korang saspen. nanti bila dah cool saya sambung ek. Panjang jugak la kan sebab saya masih mengikuti rawatan sampai hari ni.
yours truly;                      
             addelle

...................................................................................


hoih la adelleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,
kenapa kau suka bg suspense macam ni.
sesuka hati nak stop2.
aku berdebar2 nak tau sambungan ni.
kau ni boleh buat blog la.
pastu buat episode2. bg orang berdebar je tunggu sambungan.
hoih scary kan. i mean tak rasa macam sakit.
tapi boleh bila orang baca2 kita boleh gelak2 semua.
then muntah 3 jam. takutnya. apa benda tu.
ish takut.
sila sambung cepat. jangan seksa aku.
seksa readers aku takpa.
tapi email aku cepat2 k sambungan. haha.

9 Comments:

eyk@_zuL said... [Reply to Comments]

eh.yg 1st story tu cm da penah kuarkan jek..hehe..
suke baca mistik2 neh.nak lg.nk lg.nk lg....

Jill Justin said... [Reply to Comments]

Hi Peeja...the first story dah pernah publish la..dah pernaj baca dah... n 2nd story tu mcm fairytale plak sebab ada frog hehehe...

sweethOneY said... [Reply to Comments]

tadi dah nak tegur dah rs mcm dh baca expose mistik 1st tu, sekali tgk dh edited :p

aku pun suspens nak taw sambungan ni!

Ribbon Clown said... [Reply to Comments]

hahaha..gelak@ lari laju2 langgar dinding..klakar lah ko ni Peej.. :D

Thanks for the "puji melambung langgar siling" itu.. haha ni rasa nak pos satu balang cookies kat ko nih ;D

n itu story mmg real..sib baik x fobia ng katak..

kupaslaroren said... [Reply to Comments]

memang mendebarkan baca citer Addelle huh mintak jauhh

cepat sambung tengah klimaks leh benti lak heheh

Lya Colours said... [Reply to Comments]

aa lambat nye nak tnggu next week punya khamis
suruh dia sambung cepat2 la
x payah tgu khamis pon xpe
huhu

kakakdegil said... [Reply to Comments]

Aku laa antara readers yang terseksa tu
Addele.. cepat sambung citer !
Hihihih..

thegossiplounge said... [Reply to Comments]

konsep puteri kata keeeeeeeeeeee!! wahhahaha

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

cerita pertama tu scary la kite panggil org lain tetiba org lain yg menyahut. dr dlm bilik kite lak tu. wuuuu. oh. tp gambar2 mknan milik blogger tu sgt cantik dan lazat la. terlioq!

cerita kedua tu sgt tekanan ok. bile nak bsmbg nih??

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...