Instagram : @peejburhan

takut n malu tak bertempat.

aku ni ada masalah.
daripada dulu sampai la sekarang.
aku rasa aku pernah buat entry pasal ni. tak ingat.

aku jenis rendah diri terlampau rendah.
sampai takda keyakinan rasanya.
oleh itu. aku jadi anti social.
ok takda la sampai tak social ke apa kan. social aje. ;p
tapi macam aku suka duduk dalam my circle aje.
aku macam tak reti kalau ngan orang2 baru ke apa.

kalau ngan orang2 yang aku biasa. aku akan meriah semacam.
tapi if aku ngan orang2 yang aku tak kenal or baru kenal.
aku macam diam aje. eye contact pun kalau boleh taknak.
macam semalam ada terjumpa kawan noy. ok je peramah.
salam2 aje. lepas tu aku diam. dorang sembang. aku buat hal aku.
tapi dengar la dorang sembang n senyum2 aje. tapi tak join in the conversation.

kadang2 bila pikir macam. ish tah apa-apa aje.
tapi tah. memang rasa macam tu.
aku rasa daripada kecik kot. salah satu maybe sebab gemuk kot.
ok i know. lame gila alasan. tapi memang tanggapan orang. gemuk tu tak cantik.
so bila jumpa kawan2 noy ke. or kawan2 mak bapak aku ke. sedara mara ke.
aku selalu akan pikir orang akan fikir, " eh, adik dia lawa. kakak dia gemuk"
so aku macam tak suka.
sebab tu aku macam takmo bila orang kata. "apa kata kau ngan noy sanding sekali"
well no no no. aku tak suka. sebab mesti orang akan cakap, " eh pengantin yang tu cantik. yang tu gemuk. eh tak lawanya"
macam tak suka kan. ok maybe la orang tak cakap pun macam tu.
tp aku sendiri paranoid. get it. so tak suka.

so aku mmg dah set dalam otak. aku ni tak cantik.
n biasa2 aje. normal. takda kelebihan apa2 pun. plain aje.
jadi bila ada orang puji-puji ke apa. aku macam takleh terima.
aku rasa macam. "eh dia ni gila ke apa?" tak pun, "ish dia ni nak sedapkan hati ke apa?"
jadi bila orang puji aku macam, "cantik la awak"
aku macam takleh terima. lalu jawab, "eh takda la. mana ada. biasa je la"
patutnya cakap la, "thank u/terima kasih" kan?
masalahnyaaaaaaaa. aku tak rasa macam tu pun. jadi macam mana nak ckp thank u.
aku rasa macam. aku yang gila if aku cakap thank u. perasan.

tak pun ada orang if orang puji akan cakap, "memang la lawa. baru tau ke"
wah tu memang dasar tak sedar diri namanya. hahaha
tak pun if orang kata. "eh awak dah kurus la"
apa kau gilaaaaaaaaaaaaa???!!!!!!!!
memang tak la.sikit punya almari ni.
maybe orang tu maksudkan. "dah turun sikit" kot. tp still. aku tak rasa pun.
kalau betul turun. aku sendiri terkejut dulu.
so kalau orang cakap pasal aku dah turun or kurus.
aku terus jawab " eh takda la. mmg tak la. awak gila yea"
terus aku jalan laju2 tinggalkan orang2 tu.
hahaha bongok gila tak :/
penyakit kronik aku ni.

tah apa la aku nak buat nak naikkan keyakinan ni. memang tahap level bawah la.
tapi yang pasti. untuk permulaan. hentikan la puji-puji yea. acik tak reti la nak jawab apa.
segan nak reply. sebab tu kebanyakkan nya aku biarkan tak reply (cakap je la pemalas kan) tak pun aku akan buat2 lawak. tah apa2 tah.
tunggu la nanti aku dah kurus n sexy macam beyonce (wah taknak kalah) korang puji la sampai melambung2 ok :D
boleh aku menari goyang buntuit depan pc. haha.

p/s : aku nak kurus?
bak kata family n kawan2 aku, "kau punya kurus tu. daripada kau form 5 pija. sama je aku tengok"
FINEEEEE!! WHATEVER. SHUT UP YOUUUUUU!

20 Comments:

syazana said... [Reply to Comments]

Hahahaha..
peej,kau macam dah kurus sikitlah.
serius aku nak tanya kat entry sebelum nih.Tapi lupa =)

NenekPenne said... [Reply to Comments]

sama....bila orang puji i cute..err i akan cakap rabun kot orang tu...ha ha ha..

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Dari Mama specially for you..
Bersyukur pd Allah..kau sihat dan tidak cacat..
Kalau hidung panjang dan telinga lebar macam gajah?? kita pernah jumpa org yang sedemikian..
Bayangkan lah perasaan org tuh mcm maner..
Elok lah ada perasaan 'sedar diri' buangkan rasa 'rendah diri' dgn kesyukuran pada Allah. Ada orang
prasan cantik dah tuh siap bongkak, riak dan sbg nya..
Itu adalah keji dan terkutuk..
Berdoa pd Allah..

shuweet said... [Reply to Comments]

pija, aku pun sama cam ko gak....rasa rendah diri tak santek segala la..takmo campur orang.nak2 kawan2 yang konon2 bergaya pakai itu ni tapi aku yang gemuk ni limited je nak pesen...tu yang rasa rendah diri...but bila aku fikir2 balik sampai bila kite nak gitu..we have to stand up and tell the world, eventho kite gemuk tu la kelebihan kite, janji kite cantik di mata family kite, bf/laki/tunang kite...fedulikkk ape ngan orang...janji kite happy tol tak...so ko baca balik entry ko yang ko tulis tu bak kata negara mana tak..lagi gemuk orang tu lagik cantekkk dan laku die...

hehehe..azam nak kurus tu bukan ko je..aku pun sejak dulu konon2 nak kurus...turun 4,5 kilo naik 5 kilo..hahahhaa..entah bila la...bak kata laki aku...sayang u gemuk camne pun u tetap cantekk di mata i..walaweeeihhh..hahaha..sekian..peace from the gumukss gurl ni..

p/s : yang penting..kite2( ko skali, ni ikhlas ok) ni tetap comel ok. ,kalau tak caya tanya mr "tuutt" ko tu...:)

vagg© said... [Reply to Comments]

eh.
aku rasa mmg betul pun.
olh sbb aku gemuk dan org slalu ejek2 aku dulu, jadiknya smpai beso kdg2 jadi rendah diri. hahahaha

masa kecik2 dlu kalo org ejek aku gemuk ke mcm lembu ke mcm ayam daging ke of course la org tu kena lempang/ pijak kaki ngan aku kan.. puas ati. tp dr segi lain mmg betul, bila jmpa org lain yg kita baru kenal.. omg rasa segannnnnnn je.

smpaila secondary, masuk u.. eee i hate that feelings tp xleh nk buat apa. selagi x kurus, selagi tuh rasa rendah diri hahahaa.

aku rasa benda ni ilang lepas kawin kot. mcm skang, aku xrasa segan pun kalo jmpa org hahahaha ko nk ckp aku gemuk pun aku pedulik ape. hah gitu hahaha. motip lepas kawin baru nk ilang rasa rendah diri? hahahaha pdhal sama je laki ke pompuan ke.. kalo dulu aku jmpa yg baru aku kenal,mmg kalo boleh mls nk join.

Ann said... [Reply to Comments]

Hi Peeja,

I dulu..gemuk bagai dipam2 masa zaman budak2 & remaja..diejek & dipulau pasal gemuk & tak lawa, siap pakej jerawat teruk tu dah jadi resam masa tu..terus otomatik jadi malu & rendah diri..tp sy tekadkan semangat, sy nak berubah..sy start diet, jaga badan, jaga muka..mmg ambil masa yg amaatttttttt panjang..dari 75kg jadi 41kg..sy diet gila2...sampai jatuh sakit dibuatnya..huhuhu..sy amalkan diet yg terlalu drastik..masa tu pemikiran saya..kurus=cantik..gilo psiko masa tu..tp skrg ni sy dah ok..yg penting kita jaga kesihatan & jadi diri sendiri...ye tak??

CikLilyPutih said... [Reply to Comments]

sabo ek, kite serupa urghhhhhhh

lilRed Farah said... [Reply to Comments]

lets dance together!!!!!

lilRed Farah said... [Reply to Comments]

eh lupa nak ckp. mlm td mak tertido nyah. amponnnnnn

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

Peej,apa u rs same je dgn ape I rs dr dulu..nk2 ms dr kecik self esteem I dh low..sbb my family esp my mom sll ckp "hang gemuk..mana Ada size baju..hang tu besaq...ha baju ni padan la dgn hang yg besaq tu" so spi skg I mmg Ada low esteem..ha bl jumpa org x knl pn I rs McM u..eventho my friend ckp I ni jenis happy go lucky sume..tu klu dgn org dh biasa mmg la..so at least u brani nk speak up kt sini..I still x dpt kekuatan tu..tp I rs ok sikit sbb tgk2 ade gak org yg senaseb dgn I..hehe..

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

kite sama peeejjjj.
aku pun mmg susah nak jumpa org yg tak kenal or baru kenal. malu sgt2. mmg aku zero self-confident tau. org kata malu bertanye sesat jln, confirm aku sesat!
dan aku sebenarnye tak suka kalo org puji aku, sbb aku rasa aku mmg tak cantik. tp mmg betul, kalo dgn kawan2 rapat, mmg totally different sgt2.

ke pieces mmg dalam dunia die sendiri??

Lady SharpShouter said... [Reply to Comments]

tp peeja, kdg2 org ikhlas le.sbb subjektif kan cantik ke tidak.ataupun kdg2 org puji sbb benda2 tertentu pd org tu. maksud aku, kdg2 aku ckp kat org, "eh,cantikla ko ni". kl slama ni aku tak pnh ckp mcm tu, tp hari tu aku puji mungkin dia make up lawa ke tetiba, dia pakai baju nyerlah ke aritu. sbb tu ssh nk ckp.cuma takut kl ko terus pikir mcm tu nnt ko pulak yg buat org yg puji ko kecik ati.sbb dia puji iklas tp ko mcm tanak terima...

eh,byk lak aku membebel.slamat hari jumaat.haha

~zuera~ said... [Reply to Comments]

orang cantek, gemok pun xpe kak peej...

afiq said... [Reply to Comments]

hurm. same lah kite.

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

ala pija. kau je rasa kau tak lawa. tapi pada aku ko lawa apa. tak semestinya orang gemuk tu tak lawa kan? lawa je..

syntheare said... [Reply to Comments]

Peeja,

ni ikhlas i ckp ok (tp jgn ckp kt Noy hehe)...me n my husband rasa u sebenarnya lagi cantik dr Noy. Cumanya dia bdn kecik u besar skit itu jer.

Shahrizat said... [Reply to Comments]

hmmm saya ingat saya sorang je ada sindrom kekeraan kesumbangan nih. heheh rupanya ghamai yee..
tapi kan...orang cam kita nih yang malu segan dan segalanya mesti kena suruh pergi tanya berapa harga beg/baju ke kat sales person tu..nape ekk? kalau bebudak lagilaa..lagi buat muka garang lagi dekat diorang menempel..hahaha

oops did I just say that? said... [Reply to Comments]

hello,

dekat malaysia mmg I rasa self esteem down banyak sebab size 12 pun diorang dah kira plus size and gems. siap minah kat bangsar tu tak kasi try baju kat kedai dia.teruk betul.

tapi duduk kat luar malaysia, size 12 normal je. takdelah pulak orang nak mengata kita gems. siap puji lagi.

but my mom n tok pesan, biar gemuk, asal pembersih dan pandai, nampak cool..ahhaha..

that's my motive..tapi kengkadang down jugak bila lepak dengan orang melayu kebanyakkan.

ps- i can feel u when u say pasal adik/kakak cos my sister pun wayy kurus than me.

take care,
mimi

~Cik Ati~ said... [Reply to Comments]

rase rendah diri ni x kire body type ke ape ke..sy pun rs x confident dgn diri sendiri..sampai la skarang..walaupun dh tua bangke..*eh,ai ekceli mude lg tau..hahaahhahahah*mmg betul org ckp..nk memantapkan diri mmg ssh..tp klau nk jahanamkan diri sendiri mmg senang..tp sy rs in the long run,as we grow mature *mature yek..bukan tua..hahahah* rs confident tu akan dtg dgn sendiri nye<----ayat mak sy..hahahah
tp ekceli..org comel nih lg friendly dr org kurus.. :)

talkwithmykeyboard said... [Reply to Comments]

agree with u sis....
btol lah sis..mybe sbb gemok ni kot yg bt rendah diri..
sy lau mak ajk g knduri or umh sdara mst sy elakkan..sbb org akn komen..
'amboi..makin sehat dia skrg'..huhu..
pas tu kan lau nk jmpa org x knl pon cm segan..n nk bergaul ngn mmbe2 yg ada posture n body cntik pon segan..dorg pkai bju rm10 da nmpk cntik..kiter nk bli bju rm10 pon xdak size..huhu...
1 thing org mst ckp org gemok mkn byk..padahal x semestinya kan...
huhuhu...
we shared same feel..=)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...