Instagram : @peejburhan

publish blog entry daripada blackberry

ok alang2 ada orang tanya.
buat entry terus.
sambil2 untuk sesiapa yang tak tau boleh belajar sekali kan.
so ini email dia.

*click pictures for larger view


dia tanya macam mana nak buat blog entry dpd blackberry.
aku pernah buat macam cara kat url tu.
time tak pakai bb lagi la.
tak pernah berjaya. hampeh. ke aku yang sengal.
so sini aku ajar cara aku buat yea.

mula2 bukak la blogger acc kau kan.
then kat dashboard tu.
click Settings




akan keluar macam kat atas ni kan.
then kau click kat Email & Mobile tu.
akan keluar macam bawah ni.
focus kat Posting Options tu.


akan keluar alamat email blog korang.
tapi instead of @gmail. dia @blogger.com kan.
so ada kotak tu. korang isikan ngan secret code korang.
korang je tau yea. kang orang tau. tak pasal orang post kat blog korang lak.
tak kira la nak letak nombor or perkataan kot. tak ingat aku. try2 la yea.
then kasi save.

oh satu lagi. kau set kat publish email immediately.
so that kau send je nanti dia terus tepek kat blog.

ok settle satu perkara.
ni aku ajar macam mana nak post dpd phone pulak yea.

  1. bukak kat SMS n MMS tu.
  2. tekan butang icon Blackberry tu.
  3. then carik Compose Email. click
  4. dekat to: tu kau letak la alamat email kat atas tadi contoh : nurhafiza.burhanuddin.apaaje99@blogger.com
  5. tulis subject n type macam biasa kat . then send. done.
tapi untuk senang macam aku.
alamat email tadi tu aku dah save siap2 kat contacts. 
so senang la. takyah type email panjang.
kat To tu aku just carik kat contacts je la. :)

if korang nak letak entry tu bergambar. boleh la attach file. sampai jumpa file pic korang la.
nak senang. aku snap gambar. then Send as Email. type2 apa patut. send terus.

ok harap2 entry ni membantu yea.
untuk eza. n sesiapa yang tak tau la yea.
thank u. 

11 Comments:

eZa said... [Reply to Comments]

thanx peeja! ;)

A.I said... [Reply to Comments]

aku xde bb :(

~Cik Ati~ said... [Reply to Comments]

klau x de bb tp nokia e5 bleh jgk ke?

.Faezah Zakaria. said... [Reply to Comments]

thanks!

bantalbucuk said... [Reply to Comments]

thanks!
senang je rupanya
hehe tenkiu share..
yey dah leh update from bb ;P

umi ameer said... [Reply to Comments]

tima kasih peeja.. i blum beli lagi bb, tapi i akan ingat.. heheheh

kojah said... [Reply to Comments]

thanks a lot!!

iS3 DaEnG said... [Reply to Comments]

thanks a lot!..lama akak dok cari camner nak send by hp..hehehhe

Eynour Sakinah said... [Reply to Comments]

kak peeja... saya try gune BB xley pon :(

Nik Nurehan said... [Reply to Comments]

yeay! menjadi! tq ;)

farrina jika said... [Reply to Comments]

Thank you pija! i love u long time!

p/s: helina pun kata kau klaka. EVERYBODY loves yah!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...