Instagram : @peejburhan

can u please leave it to the kids.

benda yang paling aku annoyed ialah bila orang guna bahasa pelik2.
aku rasa korang pun tau.
ala bahasa yang.

apew. kew, jew, lew, aq tah apa lagi la.

sumpah aku nyampah.
aku pernah dpt sms.

"kak pija kew niew. ni **** lew. buat pew tew. **** borink lew"

omg!!!!!!!!! fucking annoying ok.
ni kira salah satu la.
sekarang lagi la kan. macam aku jadi aq. kakak = kk.  hoi. tebiat ke apa.
aku cerita kat pedd. lepas tu kita orang suka la tweet, sms lawak2.
saje je, "kak pedd kew niew? buat pew tew?"
pastu dia reply " yew lew. kak pija niew. lewlewlewlewwewewewew"
hahah bongok.

ok la aku faham. budak2 kan.
aku pun ada gak zaman2 tu masa sekolah dulu.
macam old skool, pija wuz ere, laypark. haha bongok gila.
so aku rasa budak2 ni pun rasa cool la ngan bahasa2 dorang ni.
tapi boleh tak korang berbahasa macam tu ngan kawan2 korang je.
tak sesuai untuk orang2 yang dah tua macam aku ni.

aku kira ok lagi la. aku faham la jugak bahasa2 tu walaupun menyampah.
tapi bayangkan mak2 kita baca.
kadang2 mama tanya aku, "ni apa maksud dia ni pija? mama tak faham"
pastu aku tengok. contoh la ayat dia.
" ut, sy sukew tgk ntry ut. semoga sihat selalu yew"
something like that la. ut - aunty. like what the hell sangat kan.
gilakah? kau ingat mak aku alien boleh faham bahasa macam tu.

oh lagi satu yang annoying orang yang type macam ni.
KeNApa AkU RaSa BeGInI. AkU TaK KeRuAN.
What the fuckkkkkkkkkkkkkk!!
mmg la kau tak keruan. kau tengok tu kejap huruf besar kejap kecik.
aku tak faham kenapa orang nak menyusahkan diri nak type macam tu kan.
jadi kerja kan.

ok la. again like i said. budak2. dia rasa cool.
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. ni aku tengok dah baya2 aku. dah tua lagi pun ada buat macam ni ok.
dah la huruf besar kecik. pastu bahasa alien tu.
n sumore yang buat tu lelaki ok. apa kau ingat comel?
sumpah aku nak pitam.
pernah aku tengok kawan2 aku perli la mamat ni.
dia macam tak sedar. siap boleh reply. "jAhAT LeW kAu NieW~ ~ ~ "
yes people. siap ada "~ ~ ~ " gelombang2 lak pengakhir ayat dia.
memang gone case tak dapat di tolong.

aku rasa bahasa ni sesuai if kau sekolah menengah.
then bg chance sampai 19 la.
masuk 20 sila la stop. dah tak comel la.
kepada siapa yang dalam umur tu. n tak guna ayat2 macam ni. syabas.
sila reward diri sendiri ngan ice cream.
beli sendiri. aku xmo belanja.

"YeW LEw. Akk TaK kAyA LEw"

lempang muka sendiri sedas.
peace out.

56 Comments:

cik1356 said... [Reply to Comments]

wahaahhahahahahahaaa! aku like banyak2 post ni. sumpah peej, memang rasa nak sepak muka dorang laju2. macam harem jenuh aku mengeja ape budak2 ni tulis.
dgn pelat2 nak mintak pelempang, dgn huruf kecik-beso-kecik lagi... adoilaaaa! aku ada tulis pasal benda ni dulu.. serius tak boleh blah!

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

sokong!!!kot ye nk shortform ke ape cool ke tgk la golongan sasaran ok...kalau org paham x pe gak..ai dl pernah la ajar anak2 ribena ni..mmg cmtu la bahasa diaorg..adoii....sakit pale tau tak...

Dark @ng3L said... [Reply to Comments]

osmaisgods..mmg takbleh blah ok bile bace camni..

cam aneh dan lambat gile nk absorb ape yg kite bace tu...terkial kial dan trus jadik malas nk bace

Deqna said... [Reply to Comments]

hahahaha aku pun pitam bila baca tulisan yg gituh... sumpah aq tak sukew ~~ hahaha

syeka sweetheart said... [Reply to Comments]

biase lew tew..
eh boleh tak mcm tu
ekekeke

ceera said... [Reply to Comments]

aku pun rasa nak sepak2 je orang guna bahasa tu email2 aku ke apa ke, tak paham tahu..

Siti Nornadiah said... [Reply to Comments]

aku dah byk kali kutuk kazen aku kalau cakap camtuh..

pompuan takpe lah lagi nie laki!
sorry man.

C!kpuanmuda® said... [Reply to Comments]

LIKE patplohjuta kali.. huhu... sumpah benci tgk org tulis gitu.. kalau tulis kat blog lagi la rasa cam nak membunuh tuan punya blog.... syabas peej! suka ini entry.

linda said... [Reply to Comments]

bagus ler pija kuarkan entry ni... me annoying jgk dengan benda2 'ew' ni. sumpah menyampah. no offence :D peace !

*Tinie* said... [Reply to Comments]

serupa la....menyampah betul kalo ada budak2 sms ke , taip kat wall fb ke , kat blog ke guna ayat2 camtu ...very the gediksss

Khalisa Ridzuan said... [Reply to Comments]

wwarghh i pun benci gila org tulis kew itew dan sbgnya.rasa nk muntah.even adik sendiri pun buat bahasa cmtu mmg nk kene sound la tu.nasib baik stkt ni tak jumpa lagi org yg tulis sms bahasa mcm tu in my circle of friends.fuh.kalau tak mmg aaaa..

tp mmg kelaka post ni.i gelak depan laptop dlm ofis.woops!

alfi said... [Reply to Comments]

huhu..tak cool langsung tulis macam tu :D

Puan Nad said... [Reply to Comments]

owhhh saya sgt benci dgn sms sebegini, my litta sister n bro pun dah berjangkit, pe laie siap lah i bebel. rosak bahasa then bila time exam, for surelah kekadang tersilap tulis short font like that kan. kalau perasan silap sempatlah adjust, if x, padan muka hang.

try test : "tak gitewww kk pija aq cayunkkk". hahah. \('c')/.

Umie said... [Reply to Comments]

Salam Peej,

Sorry I can't stop myself to comment in this n3 (all these while been ur silent reader ajer..;-)... )

akak rasa nak 'like' n3 ni sejuta kali..hahaha.. mmg sgt2 menyampah kat those ppl yg suka taip shortform tah pape tu & bertambah sakit hati bile jumpe plak golongan yg suka menaip kecik besar tuh (bajet comel lah tu...haktuihh)..Pulak tu ada yg menulis status kat facebook guna tulisan kecik besar tu dengan panjang lebar.. bila ada org lain tegur.. dia bole plak ckp "tAkNaK sAkIt mAtA jAnGAn bAcA"... OMG, what the hell ko nak reply mcm tuh.. bukannya bebudak pun..umo pun dah 20-an...

bole tak kite lempang je stok2 manusia cenggini??? hahahahha

ok, peace!!!

Salam dari Jepang

farah said... [Reply to Comments]

OMG! I feel ya Peej! It irritates d hell out of me bila baca msg2 yg ditulis begitu...esp aq for aku...like hellowwww kau sakit tekak ke apa...

This is another sign yg aku dah tua jugak aku rasa...hehehehe...

aMiYs said... [Reply to Comments]

ye... mmg rase nk lempang org je klu baca ayat camtu.. lg la klu ayat tu pjg... terus x koser nak baca dah...

ezanoor said... [Reply to Comments]

yup.... memang sangat menyampah... sgt budak2...

penah la skali tau peej, ada budak ni nak usha aku, pastu bole plak dia guna bahasa gini...

apa lagi, kene sound la... umo dah la tak cukup, bahasa tah apa2, ada hati nak ngurat aku yg kakak2 ni... owh sangatla menyakitkan ati n sangat2lah jauh perbezaan kasta (padahal umo je) antara kita... huhuhuhuh

NenekPenne said... [Reply to Comments]

aku ingat aku sorang jer rasa menyampah and annoying dgn bahasa mcm tu...

huruf kecik huruf besar tu pun naik pinau bijik mata membaca apatah lagi yang ada yew atau double u kat bakang tu...

kalau dah masuk lewat 20an tu renti2lah yer guna bahsa mcm tu...

Jill Justin said... [Reply to Comments]

Wakakak...betul2 bila nak baca mcm terpusing2 lidah tu, sometimes tak faham langsung...nak kena baca again and again...satu kerja lagi kan pijaW..Opsss sorry joke..

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

hahahhahhaa...sy pun xsuka peej...nyampah giler bc..dorang kata itu kat msg jer tp bila bc masih mcm biasa..tp kalu sy dpt mcm tu mmg sy siap ikut lah bc pktaan tu....eiiii xsuka...

kitew ta sukew lew....he he he

funky_D said... [Reply to Comments]

betul la peej...kita pun ada buat short terms jugak tapi xleh blah lak budak2 sekarang taip banyak 'w' macam lew, apew semua tu.

my adik sendiri suka mesej camtu. dgn adik-beradik yg lain kira ok la paham gak ni die mesej my mom pun camtu. ofcos la my mom x paham kan. kitorg satu famili pun kdg2 rasa nak sepak die laju2....lol kejam giler aku nak sepak adik sendiri. hehehehe peace! =p

zie said... [Reply to Comments]

And kalau kat Facebook pun? sungguh ewww.......nampaknyer kita nie generasi "tua" mmg tak paham and dah naik menyampah dengan bahasa depa nie.

Oh ya - Ak - aku....susah sgt ke nak taip "u" kat hujung tuh?

Tak paham mak noks.

Shahrizat said... [Reply to Comments]

ohhh spot on.Terima kasih le sebab membincangkan isu ini ...cewah. saya ingat saya je yang irritated bahasa macam tu...kalau dapat sms ejaan macam tu memang tidak akan dibaca hahahaha terus delete.
kalau orang post kat FB ke bahasa jew kew nih bEsAu KeCiK nih ..mmg terus hide je..haha

vagg© said... [Reply to Comments]

bagusssssssssssssssssss!entry yg bagusssssssssssssssss. hahahahaha.
aku asik xsempat nk buat entry meluahkan kebencian pd bahasa yg sgt menyakitkan ati ni. hahahaha.

semua aku xsuka. kew lew jew ke.. atau MeMaNG sGt MEnyAakitKAn AtI kO PunYa BaHaSA nihhhh.

seriyes rasa nk maki2 bila baca, ok.

shuweet said... [Reply to Comments]

eeeuuuuwwwwwwwww...nyampah lew i, tak suker taw..hahahahahaha..aku pun nampah gak..buat terbelit lidah je nak baca...kazen aku sorang dah terjebat..nak ku sepak je muke die tu..umur dah 34 dah tapi bahasa...aku pun tak faham..kehjiii

A.I said... [Reply to Comments]

tergelak2 aku baca. rasa cam terjuih je mulut aku nk sebut kew kew kew tu ;P

anak aku kadang sms aku ayat camtu le. "mama ktne ni? mama tgh wat keje kew tue?"

adoi!

PertMuffin said... [Reply to Comments]

sumpah aku pun tak suke!! kalo laki aku tulis sms secara nak melawak tiru ejaan alien tu pun, aku rasa nak tumbuk je muka dia sampai kemek..

gelieww jeww kewnnn!?? (-_-;)

Cz Aina said... [Reply to Comments]

hahahaahaahaha..btol la tu...
anak sedara i la ske anta msg mcm tu..
sampai i ckp mcm ni kat diowg,
"klu ko taip msg xmni lg, aku ,ls nk layan ko,ko ingt aku ade mse nk melayan..
hahaahahahahaaha..
lps tu menganjing plak anta mesej taip penuh2..saba je la..

strawberi said... [Reply to Comments]

hahah..mmg tak suka bahasa yg buat aku tak paham..dan buat aku rasa aku bukan muda lagi... :p

LadyRye said... [Reply to Comments]

dah 2-3 entry aku up pasai ni..

mungkin kita sudah tua...

sobs!

SURIA AMANDA said... [Reply to Comments]

rosak bahasa melayu jew..ehhhh..terkenan lak..

Xierra said... [Reply to Comments]

hahahaa.. like sejuta x lew..!!!

J u l i a 。.゜✿ said... [Reply to Comments]

SETUJUUUUUUUUUUUUUUUUUU DENGAN ENTRY NIIIII =D
mari kita buat kempen anti bahasa alien.. bak kata kak Diana greenapple, bahasa orang sakit gigi.
pffft..

i.z.m.a said... [Reply to Comments]

laki aku penah dapat sms camtu dari budak sekolah salah nombor. siap die post kat fb status nak tau apa maksud sms budak tu. punya la tak paham..

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

Hahaha.. Peeja.. Betul lah... Kalo zaman2 mude remaje dulu memang 'kewl' gile la kan.. tp dah masuk fasa senaja ni sangatlah mengarutkan??? Sabar jelah!

Super Nia Hana said... [Reply to Comments]

ahahahha..sokong!
and watashi pun wat entry yg sama peej.
sumpah tak tahan!

finnie said... [Reply to Comments]

ni sumer budak2 punyer bahasa....zaman aku dlu takder la kronik sampai tahap gini..skarang sumer perkataan dorg ringkaskan sampai aku tak phm sepatah aram...sib baik takder anak2 buah cengini.

Hariq-Sha said... [Reply to Comments]

hahahahhahaaahaha! gila sokong habisan entry ni!

betol3. susah nak paham kadang-kadang tuh. kalau simple2 tuh boleh terima, ni kalau dah sampai 2 3 pages sms macam tuh, memang pening. rasa macam terbelit lidah baca. iskkkkk~

lagi satu, yang suka hilangkan huruf vokal dalam semua perkataan dia. mati baca weyh!

sweethOneY said... [Reply to Comments]

hahahaha. adik aku pun perangai gini. kitorang panggil dia cik lat a.k.a cik pelat. haha. tension ok ngan bahasa dia.. masalahnya bf dia pun bahasa gitu. tak pahammmmmmm aku.

bahasa paling pelik aku penah jmp.

kday = kedai

bengong!

chics said... [Reply to Comments]

Hahha seriously!!! Apa masalahnya tak boleh tulis bebetul? Patutla result bm makin menurun [chewah poyo haha]

Dekat fb akubanyakk dan kesemunya dari cousins aku. Hoh!

sepet a.k.a zack_u said... [Reply to Comments]

kiteww pun xsukew tawww...ukan alien lew kak pejewww...tapi macam owang gilew...huhuhu!

hoi penat haku nak taip macam niwww..ops..hahaha!

Lya Colours said... [Reply to Comments]

saya pening kalo baca org tulis macam tuh
igt dulu ada sorg blogger ni, maybe dia budak2 sekolah kot
tapi bayangkan la dia buat entry, dari mula sampai abis entry tuh dia tulis ala2 comel gitu
pening ok baca
mmg x sanggup terus x follow dah
haha keji gilak kot

~Cik Ati~ said... [Reply to Comments]

tau x pe..sy ingat sy sorng dlm dunia ni MELUAT dgn ejaan yg mcm x abis sekolah..br tadi sy TERtengok status member dlm FB..pulang jadi pulonk..tlg la wei..x KEWL ok? hahahhahhahahahaa.. :P

lilRed Farah said... [Reply to Comments]

believe it or not, it is not just because we have grown up much older, the usage of smart phone with qwerty keypad has stop us from using stupid short form. aku kalau baca sms ada short form, rasa nak amukan, sbb kene ulang2 baca. apala susah nau nak eja penuh? eceh, padahal dulu aku shortform jugeyk. p xd lew pai nk 2lis camniew

warghahhahahhahhha

afiq said... [Reply to Comments]

aq benci dow org ckp macm tue~~

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

dEar mIsS piEjA~~~

hehhe siap ada gelombang2 tu yg paling tak tahan okkk
budak2 skang dah senang lagi nak complicated kan.pengsan nak baca ayat dorang ni kan.

nak like lapan ratus juta kali lah!

Che Sue said... [Reply to Comments]

hahah betui tu pija..amat2 shortcut bahasa nyer aq=aku, ady=already..jadah toi laa.. aku dah tua so sila jangan kasi aku rasa MAKIN tua ngan bahasa2 cyber nih..

sarah said... [Reply to Comments]

peej, perempuan yg cakap camni, aku bole bear lagi..tapi kalau lelaki yg guna kew lew jew ni...mmg muka mintak penampar je la kan?

Tijah said... [Reply to Comments]

gimme 5.

anak aku yg dajah 1 tu pun pandai eja penuh. ni kekadang aku tgk kat fb diorang tulid status mcm tu. kalu budak2 nampak cam comel la jugak. ini dah 40 lebih ok. ko tak rasa nak cincang tu?

nur aishah said... [Reply to Comments]

like2..rupanya ramai yg menyampah ngan style kew,pew,tew ni. gile mengada tulis camtu.

Lady SharpShouter said... [Reply to Comments]

sokong sgt.org yg dok tulih mcm nih sepatutnya kasi sepak sampai berbuih mulut.menyampah aku. berpinar mata nak baca.kdg2 kesian kat org tua2 yg baca. rasa di bodoh2kan je.haih.

aQ bEnCiEy tAwwwww~~~ hahaha

K.I said... [Reply to Comments]

agreed! i do have some friends at my age (25 and above) who still using that you mentioned as "alien words" and those who type "LiKe tHiS" and thats really annoyed me.. rasa macam nak baling batu, and ada lagi perkataan yg i dont think necessary to use is kan jadi en, buat jadi wat.. and lagi satu lagi i menyampah da type2 tiba2 ada "ahaks" at the ending line..what wa that suppose to mean? buang kahak ke gelak? this is an issue..

kaszana said... [Reply to Comments]

sokong 800 juta kali!!

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

1 je aku suke eja cam budak2. 'sedeyh'
*ok lempang diri sendiri* T_T
tp betul la, ayat2 lain tu mmg aku rasa annoying gile. nak2 yg pew, itew,lew dll. bibir aku yg dah sedia juih ni bertambah2 juih lg ko tau bile nak nyebutnye tu!

yg sindrom tulisan besar kecik pon aku penah mengalaminya time muda mudi dulu.
*lempang lg diri sendiri* T_T
skrg tak kuasa aku nak taip camtu. menyusahkan diri sendiri & menyeksa diri org lain!

ok dah la, aku tak larat nak lempang diri sendiri lg. LOL!

UNKNOWN AUTHOR said... [Reply to Comments]

pencemaran bahasa berlaku di mana2 saja...so dalam entry ko tu penggunaan masa yg tak formal...ko hanya utarakan beberapa kesalahan saja , lain2 huurrrmmm banyak lagik... ayat dalam blog, sms pon kadang2 kita yg dewasa juga tidak sempurna...jarang lah aku jumpa sms yg menggunakan bahasa malaysia baku dan blog yg menggunakan bahasa yg standrd...so jika kita nak tegur untuk mengajar atau menimbulkan kesedaran...jomlah sama2 kita perbaiki diri masin2 (masing-masing) dulu...like my self even tak der keww...pewwww ...tewwwww.tapu (tapi) korang boleh spot kesalahan ayat aku apa kan...so lihatlah juga dalam sudut lain

my 2 cents

UNKNOWN AUTHOR said... [Reply to Comments]

opppss bukan tu aja...peej yg kena leave dengan kids juga poseing maut yg perasan cun comel lah, masa tangkap gambor...sengajakan bulatkan mata, jelirkan lidah, kenyit kan mata...kembong-kembongkan mulut...ni lagi annoying...bynkkan type gambo cam new nwe kat FB, blog myspace...hehheheheheh

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...