Instagram : @peejburhan

ada apa pada Delifrance?

memang takda apa. hampeh ok.
hari tu jalan2 kat carrefour w.maju tu.
kan nak beli rak ke apa tu.

baru jalan sikit. mama dah ajak minum. dia kata haus.
minum la sangat. sangkut ke makan ok. ;p
kit aorang memang jarang la pergi delifrance.
rasanya last pergi mungkin 4-5 tahun dulu.
tapi kat carrefour tu apa je yang ada kan. takda apa.
satu lagi nak patah balik ke arah2 belakang jauh kot.
mama jalan bukan laju. jenuh nanti.
delifrance ni mmg depan pintu masuk carrefour dah.
so ke sini sudah.


sampai aje dia bagi dua je menu.
tak pasal kena kongsi2.
terus noy soung cakap nak extra menu. baru bagi.
ye la. menyenget2 kau nak baca.
then nanti kau nak tgk makanan. org tu nak tgk minuman. leceh la kan.

then nak order pun satu hal. bukan main lama menunggu.
then sampai la semua yang di order.
mula2 sampai air.
dia bagi air aku. then dia bg air noy.
then cappuccino mama sampai. dia letak kat aku jugak.
pastu aku la yang angkat bg kat mama.
mama dah hangin.

mama : apa kau nak minum sampai dua air ke?
me : bising la mama ni. ni pija bagi.
mama : no la. we pay for it man. it's rm7. u pay for the service. kena tanya la siapa punya n letak. ingat mamak ke main letak.
me : ishhhh.
noy : memang la. pija ni memang. orang buat apa pun semua tak kisah. noy paham. mmg x boleh terima la kan.

pastu malas layan dorang bebel.
sekali. cawan mama tu takda tea spoon pulak.
mula la dia bebel2 cakap kuat.2
nak panggil waiter. waiter pulak busy sana sini.
dapat je waiter terus dia minyak tea spoon dengan jegil2 mata.

me : mamaaaaaaaaaaaa. mama ni.
mama : what? betul la. macam2. cukup baik ok. ikutkan mama nak kacau air ni pakai jari mama. pastu mama nak tunjuk kat dia, "sudu mana". hahahhaha
me : teruk gila.
noy : betul ok. kena bg la. dah la charge mahal2. pastu service tah apa2. xleh bg muka.
me : x ok la dia lupa. tapi apa salah korang senyum n cakap, "sudu xde".
mama : eeeeeeeeee..dia ni mmg mcm bapak dia. semua pun ok aje.
noy : noy macam mama. heheh. suke. noy kalau x puas hati mmg bagi aje.

ramai kata aku ni kalau tgk muka mcm garang n tak friendly.
tak friendly itu mungkin. heheh. tp mmg x la aku garang.
tp noy tu. kau jangan tertipu ngan senyuman pramugari dia tu.
sekali dia memaki. berpusing di buatnya.
mama lagi la. ni pun dah tua dia cool down ok.
dulu zaman kecik2 lagi la. salah sikit dia boleh serang.
time tu aku n PG mesti dah lari dulu.
tak sanggup tgk muka org terkemut2 kena sound. haha.

tapi sebenarnya bagus kan macam tu.
kira org layan kau tah apa2. kau sound balik. puas hati.
unlike me. dpt layanan or org cakap apa2 yang menyakitkan hati kau.
tp aku diam aje. pastu nanti emosi n sedih2. bangang gila. hahah
nak belajar jadi garang.



:: mama n noy kongsi ni. beef steak n mushroom pie. mcm tu la ::

:: haha. mama marah sebab panas2 terus noy nak makan. menyembur2. ::

:: my bread pudding n ice cream ::

ok la. aku pun boleh buat.
tapi adalah kecewa tiba2 ice cream strawberry. sesuka hati tau.
dalam menu kata vanilla ice cream. pffffttt.
tapi masuk je la perut. nak buat apa kan.

akhir kata. delifrance tah apa-apa. ;p



19 Comments:

muna said... [Reply to Comments]

tersembur aku gelak tang "senyuman pramugari" tu, hahahhaha.

tapi kan peej, hati2 gak nak maki hamun orang2 keje cafe cenggitu. aku pernah baca staff secret recipe ada yang buat kerja ludah dalam air customer la apala bila dah kena marah2 cenggitu. eeeeeeee, sabar je laaa. tetiba nak makan pon was was je kan.

peej said... [Reply to Comments]

muna - tu la. hari tu ada jugak cakap kat dorang. jangan. kang kena ludah kang.
dorang kata. nasib a. tu dia kena jawab ngan tuhan nanti. fineee.

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

takutlah plak ngan noy...xsangka yer..tp mmg kdg2 mmg kita kene garang2 sikit peej, kene tgk keadaanlah..

sukalah mcm peej nie..nmpak muka garang tapi lembut jer..:)

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

Ee... Memang la Peeja... aku slalu gak mkn kat sane tp ntah la... mmg pekerja diajar mcm tu ke hape... Same je perangai kat mne2 cwgn pn!

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

ur mum muka marah pun comel ok hehe.

dulu penah mkn kat oldtown.sekali dia tak bagi set sudu n garfu tu.asam laksa plak dah smpai.nak mkn camana kannnn.
dgn lapanya lagi mmg mendidih ok.
panggil waiter dok ckp kejap ye cik kejap ye cik

x jugak smpai2.

then panggil waiter lagi sorang

terus sound "dik, mana sudu garfu x smpai2?nk bgi saya mkn pakai straw ke?"

pehhh masa tu terus sepantas kilat smpai ok.

haha.mmg xleh bg muka
btw, kita mmg garang.lagi kalo dpt serv hampeh camtu.

:)

Nem0 o0h Nem0 said... [Reply to Comments]

ko mmg patut jd cm noy dan mak ko la.kalo tk org pijak2 ko..

tapi lawak la pasal nak guna jari kacau air tu..hahaha

Sya said... [Reply to Comments]

hahah...peja...comel giler muka anti marah noy..hahaha!!

So funny part " ikutkan mama nak kacau air ni pakai jari mama. pastu mama nak tunjuk kat dia, "sudu mana". hahahhaha"

adeh...xstop lg gelak tahan2..sbb kite kt opis!

NenekPenne said... [Reply to Comments]

bab ludah2 tu i biasa dengar

kita boleh laa sound pkerja tu tapi sound bersopan dan beradab

masa pi makan kat borneo rainforest kat area sunway tu kan, i minta pisau tau sebab nak makan steak, sskali pekerja bangla tu kasi i pisau dengan menghulur hujung pisau kat i bukannya hulur ulu pisau yang kayu tu .. aduhhh kat manalah dia belajar etika tu...

lilRed Farah said... [Reply to Comments]

senyuman pramugari!

eh tapi aku dr azali mmg takot dengan nonoy. die adelah sgt garang ok. tak mungkin aku tertipu dengan senyuman pramugarinya. huhuhuhu

aku dulu kan mcm diorg lah. asal salah sikit je aku komplen.aku mintak air tak nak ais bg air ais, pon aku suh tukar. tp apakan daya, incikkaseh tu orgnye mcm kau, sket sket alaaa takpelah, maka aku pon mcm dha terbiasa. not good not good

lily lotus said... [Reply to Comments]

aishh dgr pun hangen. dahlah caj memahal. tapi u cool laa beb

peej said... [Reply to Comments]

hanim - haha lembut tu tak la kan. tp tak reti nak sound2 aje.

brain freeze - tah apa2 kan. baik makan tempat lain. sama gak harga.

fieza - hahaha. gila garang. tp betul la. kita lapar. mintak2 sudu tak dpt. mmg patut sound. tp kalau aku mungkin aku sendiri bangun n amik sudu kat meja orang kosong. :/

nemo - belum sampai lagi angin tu ke badan aku. mungkin satu hari nanti.

sya - over kan. terlampau betul dia.

nenek - pelik2 kan dorang ni. apa tak ajar ke sebelum jadikan waiter tu. aku rasa benda tu kecik2 kita dah belajar.

lilred - bagus ok. jadilah sweet macam kami. hahaha

lily lotus - tu la kan. tp nak buat mcm mana. nasib. lepas ni tak pergi lg la kan.

..nOWa.. said... [Reply to Comments]

aku rasa aku pun tak garang sebab kalau order aku salah pun aku hadap gak abiskan..masalah kah aku ini?

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

best kan jenis suke sound je kalau mmg tak betol mcm kes service x proper sume..ai pon main ckp belakang bebel2..depan2 x brani lak nk garang2...

Hazrey said... [Reply to Comments]

lama tak datang sini. most of delifrance outlets banyak dah tapau sebab kenot stand the competition from kopitiam. selection pun tak banyak kat delifrance ni. takkan nak cekik roti jek kan.

they shld hv kueh tiau, mee soto kannn peej. then kena tukar nama.. deliwarung.

peej said... [Reply to Comments]

nowa - mmg masalah. sbb kita yang emosi di kemudian hari. haha.

buyui - kann. gila tak best kita ni.

hazrey - tu la. rasanya takleh buat la menu kopitiam. sbb dorang deli kan. tp masalahnya apesal dorang tak best macam deli lain. yang jual makanan seangkatan dengannya. plus service hampeh la. mana org nak suka kan.

Ayu said... [Reply to Comments]

Part makan nih mmg boleh buat orang hangin satu badan bila service lembap, etc. Amazing kan? Hehe.. Anyway Peej, i nak mintak kebenaran letak ur blog URL at my blog list, coz i read ur blog many times a day. Mcm addicted gitu. ; )

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

tau xpe.. org bayar mhl utk perkhidmatan yg baguih! ni baik duk lepak kedai mamak sajok!

shuweet said... [Reply to Comments]

pangai aku sama la macam mama ko ngan noy...kalau tak puas ati pasal service restaurant yang kite pgi tu aku terus sound je..sebab tu hubby aku slalu ketuk pala aku..katanyer laser...heloo kite bayar service charge kan. harus la kite complain kalau lambat ker hape ker kan...hehehe

cahya indah said... [Reply to Comments]

teringat pulak around 10 yrs ago kot, ms tu still budak lagi. makan ngan family, skali waiter tu tak tau which dish is which. mengamuk la i sebab da tertukar ngan orang lain punya, tapi ms tu budak lagi, so takde la malu sgt. skrg cakap sopan2 sket dr dulu, tp tetap tegas..

waiter kan bagi service, kena la buat betul2...layan tip top semua

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...