Instagram : @peejburhan

masih misteri. tapi yang pasti jawapan aku betul. :D

kan aku kata pagi aku pergo kursus tu aku dikejutkan oleh yoki.
beria-ia dia ekkkk eeeekkk depan muka aku.
aku dah macam. apesal dia ni. aku takut aku terhempap dia ke apa.
ye la kata sarat mengandung kan.

sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiii. rupanya dia dah sakit nak beranak ok.
sebab dia selamat lahirkan 3 baby. tapi sekor mati. uwaaaaaaaaa.
sebab kelemasan kot. dia tak reti nak jilat bersihkan muka anak dia sangat. tsk.

kita orang mmg dah sediakan kotak untuk dia.
tapi dia takmo dok kotak.
dia angkut anak2 dia dok kat cat condo ni.
wah matiklah over kan kau yoki. nak best aje.
cat condo ni noy beli dpd kakak degil :) murah2 aje. sukaaaaa.


:: ye noy mmg suka main gantung2 mainan konon kucing dia suka. so abaikan la bear yang ala2 macam ke tali gantung itu ::





:: muda2 dah jadi ibu ::

kita orang hari tu mmg ada bawak pergi vet.
nak vaccine. so suruh check sekali.
lulu ok. tapi yoki takleh. sbb bila check mmg ada something kat perut dia.
dia kata takleh confirm 100% kecuali buat ultra sound.
gila over. sorry la. kita orang takda la tahap merepek sampai nak ultra sound kucing.
kejadian Allah tu. tunggu je la. sampai masa beranak la kan.
manusia lain. sebab kita boleh check jantina semua kan. n macam2 lagi.
ni kucing. silap2 kau tanya kat vet tu. apa jantina. terus bantai aku ngan alat tu.

so takleh la vaccine dia. takut dia keguguran nanti.
so tanya la umur berapa. dia kata baru 6 bulan.
6 bulan tu kalau kucing macam remaja la.
so kira yoki ibu muda. heheheh ;p



yoki ni still kelam kabut.
kejap dia meyusu anak dia. nampak aku or noy jenguk cepat dia nak keluar. 
pastu tergolek2 nak mintak kena belai. eh gila.
pastu dia gabra. after few seconds. dia masuk balik bagi anak dia susu.
ada la dia buat macam tu every 5-10 minutes.
kesian kenit2 tu. kejap2 tercabut teteks mak dia.


ini la kenit2 itu. gerammmmmmmmmmmmmmmm.
sekor tu putih semua. macam sucre. heheh. tapi ekor kuntuit. takpa sayang jugak.
sekor lagi warna grey semua. takda pulak belang2 macam yoki.
tapi muka ceporeng. warna putih ke oren. x sure. ekor panjang.
geram kan tengok. muka penyet2 tu.
aku tak pegang sangat. sebab ada orang cakap. if selalu main2 ngan anak dia. nanti takda bau dia.
nanti dia taknak bg anak dia susu dah. entah la betul ke tak. so selalu jenguk je la.
yang sekor lagi yang mati tu warna oren :( hmmm. mungkin kah itu anak hannan?
hahah nak jugakkkkkkkkkkkkkk.

tapi aku mmg dah buat kira2.
kalau dia beranak bulan 10. maknanya masa amik tu dia nak preggy.
if dia beranak after bulan nov baru anak hannan.
so obviously ni bukan anak hannan la kan.
hahaha. bengang je noy. sebab confident sgt anak hannan. gilo.


tengok la dia tu. tiba2 dia tinggalkan anak2 dia.
bersantai terkangkang ngan lulu.
oh lulu pokcik yang baik (haha matiklah panggil pokcik kan)
dia tak kacau pun.
dia curious. dia jenguk. tapi thats it.
takda apa pulak. orang kata kucing jantan kan makan anak kucing la apa.
tapi aku tgk yoki jaga gak la anak dia.
dia makan kejap. dapat 2-3 kali telan. cepat2 berlari anak pergi kat condo balik.

adalah happy. sebab dah ada dua kenit lagi.
tapi sebenarnya macam banyak kan. noy la ni suka.
pastu nanti aku malas bersihkan tempat litter dorang dia amukan. pffffttt.

oh kenit2 belum ada nama lagi.
sebab tak tau jantan ke betina kan.
takmo macam kes lulu. ingat betina. last2 jantan. by then dah too late nak tukar nama.

ok tu je.
so karang ada new addition to the family. :D

17 Comments:

kakakdegil said... [Reply to Comments]

Kiutnyaaaa anak kucen
Kalau anak yoki ngan hannan mesti lagi kiut

Suka laa kucen kaler poutih.. nampak suci jer..

Glad yoki suka condo tu.. hihhih

Leen said... [Reply to Comments]

Weee, best nye dapat kitties. Rumah saya pun kucing baru beranak 4 ekor.. hehe

talkwithmykeyboard said... [Reply to Comments]

sis lau cta mmg perfecto...
leh phm okehhh..hihi..
rjinnyer membela kucen...
lau sy xsggup nk cci beraksss... huhu..

Pensil Organik said... [Reply to Comments]

hahaha..peej..selamat menimang baby baru.

MiZ yNa said... [Reply to Comments]

cutenya anak kucen tue. Memang tak bole pegang nanti mata dia bertaik banyak macam sakit mata.

Nurul Izzah Nasir said... [Reply to Comments]

ya ALLAH sukenyeeeeeeeeeeeeeeeee
comel sgt sgt sgt
sukeeeeeeeeeeeee :P
esp gmbr yg kucing tu tdo dlm kondo.
sumpah rase mcm nak masok dlm laptop haha

LaDy BarbeLLa said... [Reply to Comments]

Wah.. comelnyaaaaa.. geram tgk nak kuceng tuu. Arjun kita br nk msuk 3 bln. Sian dia xmenetek.

Lady SharpShouter said... [Reply to Comments]

geramnyaaa tgk. uhu, aku nak beli kucing kat umah sewa, tp mcm tak ade tempat. wowowo.

suka tgk yg kaler putih tu.suci suci gitu. haha

linda said... [Reply to Comments]

Pija, congrats for new babies! Lawa nye cat condo :D

fatimah said... [Reply to Comments]

Pija...
Suka tengok cat's pouch tu...
Ada member nak beli gak macam tu..
Boleh bagi details...nanti email kat saya... (fz.zaharah@gmail.com)

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

anak kucing..org kedah panggei anak kucin..muehehehe~

yoki ibu muda..ala2 mat saleh tu teenager dah ada anak...:P

supermommapots said... [Reply to Comments]

peeja..nak tanya..1st vaccine kna kasi kucing brapa bulan?kucing saya giant RIP sik baik sempat tinggalkan wariss 2 ekor..sebab gf dia lahirkan 4 ekor..2 tu kaler sebijik arwah giant..motif baru nak kasi vaccine sbb 1st time dpt baka persian penyek lite2 jer..hehe

peej said... [Reply to Comments]

kakakdegil - tu la. lulu suka jugak tapi untuk cakar2 aje. dok dlm tu tak selesa. sbb penuh kot. dia kan terlebih tombam. heheh.


leen - sekarang mmg suka. tapi nanti dorang dah besar. mesti pening terus.


talkwithmykeyboard - pasrah je la. nak buat macam mana. noy tu terlebih suka kucing. kata impian nak bukak spca. over kan?


pensil - haha bengong.


yna - really? first time dengar macam tu.


izzah - hahaha. ni betul punya obsessi kucing ni. sampai nak masuk laptop.


bella - 3 bulan dah boleh makan kan? so ok la kot.


sharp shouter - kenapa pulak tak boleh? takut housemate tak suka ke?


linda - kannnn. suka sangat. nak beli kat kedai mahai sgt. nasib kakakdegil jual murah2. :)


fatimah - takda details yang boleh di bagi pun. tu bukan beli kat kedai. beli dpd orang. kalau dia nak. kat pets wonderland banyak jual. tp mahal la.


buyui - tu la kan. tapi lepas ni if dah ok sunat kot. kang dia menggila horny siapa pulak nak layan kan.


mommapots - entah. rasanya between 3-6 months tu dah boleh. dia akan bg vaccine, ubat cacing n ubat kutu. then vaccine tu once a year amik lagi. try je bawka pergi vet. dorang akan bg tau apa nak buat n all. :)

nasaoji said... [Reply to Comments]

shukernye baca tang kucing2 ituu.. ;)

peej said... [Reply to Comments]

nasaoji - kalau tgk lagi suka ok. geram sangat.

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

comelness!! xD anak2 kucing baru lahir penyek2 semuanya. muka penyek, telinga penyek. sgt cute!! ahaha

peej said... [Reply to Comments]

wani - kan? geram sgt.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...