Instagram : @peejburhan

kenapa tak nak geng bila dah kahwin?

aku tengok ramai betul orang yang dah kahwin tanya soalan tu.
kenapa bila dorang dah kawin n dapat anak. orang tak ajak keluar n all.
as if macam dorang dah tak boleh have fun.
tapi aku perasan memang macam tu pun.
termasuklah aku yang pun lebih kurang macam tu.

aku tak tau la pendapat orang lain.
tapi ni pendapat aku la. apa yang aku rasa.
kalau orang tu dah kawin. aku still ok. ajak ke lepak ke apa.
as long as spouse dorang ok.
ok jangan salah faham. ok bukan bermaksud ok pada pandangan aku.
ok as in. spouse dorang tak kisah dorang nak lepak2 ke apa.
sebab aku ni bukan jenis keluar siang sangat. selalu malam2 kan.
kang ada yang tak berkenan ke apa. tak pasal kan.

sebab ada yang tak ok.
aku ni jarang nak lepak2. so bila lepak. aku nak la lama2 sikit kan.
tapi orang kalau dah kawin ni kadang2 tiba2 nanti mengejut je nak balik.
sebab ada hal kekeluargaan n all.
so macam tak best.
tu takpa. lepas tu mak aku lak suka marah kalau aku lepak lama2 ngan orang dah kawin.
sebab dia kata. apa aku menyibuk lepak2. orang tu ada laki/bini. biarlah diorang luang masa bersama berdua.
pulakkkk. fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

pastu yang ada baby pulak.
aku rasa bersalah sebab again aku lepak malam2. kesian budak tu berembun kan.
aku bukan jenis duduk dalam ke apa. duduk open air. sebab nak smoke semua.
pastu kalau ada budak. aku nak smoke pun jadi susah.
sebab tak sampai hati nanti kena asap2 kan. ye walaupun aku keji. tp aku masih ada baiknya. haha * motif puji diri?* ;p
then kadang2. after a while budak tu sangap or penat. again nanti tiba2 kena gerak.

so aku rasa macam tak sesuai kot.
if nak lepak pun maybe kena lepak umah orang tu.
baru selesa. i think la.

macam farah dulu relax.
kalau keluar2 dia tak bawak farell.
bukan la aku keji happy dia tak bawak anak.
tapi dia sendiri cakap, tak sesuai bawak anak sbb dia tak suka anak dia kena asap rokok. so dpd marah kawan. baik dia tak bawak anak dia.
lagi. takut anak dia nanti restless. katanya if lepak mesti lama kan.
dia kata if nak jumpa anak dia dtg umah. senang. :)

tu yang aku rasa la.
tapi aku rasa orang lain maybe ada pendapat lain.
tak pun orang lain teruskan je macam biasa.
tak pun maybe ada orang dah give up ke.
sebab selalu ajak keluar, tak jadi.
contoh, anak sakit, anak meragam, anak dah tido, laki/bini nak makan sama2. dah ada plan ngan laki/bini.
ada jugak kawan2 lelaki yang lepas kawin bini tak kasi ada kawan perempuan. macam2 la kan.

tapi aku selalu perasan. orang2 yang dah kawin n dah ada anak ni dorang pun geng2 ngan yang dah berkeluarga gak.
sebab best bincang pasal kahwin n anak kot. entah.
n kadang2 aku lepak ngan geng2 single. semua kata rasa tenang.
sebab takda rasa pressure orang cakap, "kau bila lagi?"
aku rasa kalau anak tu dah besar sikit ok kot.
kalau still kecik ni kan delicate sikit.


so tak tau la.
korang macam mana?
ke korang macam biasa je? still lepak2? ke korang pun sama? rasa distance?
ni apa yang aku rasa sekarang la. sebagai orang yang belum berfamily.
tak tau la nanti bila aku dah kawin n ada anak. tiba2 orang pun taknak ajak aku keluar kan.
or aku payah nak keluar.
wahhhh. kawinnn????!! anakkkk??!! tiba-tiba. hahaha. larikssssssssssss.



24 Comments:

kakakdegil said... [Reply to Comments]

Tapi memang selalunya gitu kan?
Dah kawen, takder anak... orang mesti cakap "takut laki ko marah nak ajak kuar"
Dah ada anak lagi aaa plak
Kesimpulannya.. kuar puas puas sebelum beranak.. wakaa..

peej said... [Reply to Comments]

kan kan kan. plus contoh u dah ada anak sekarang. mesti macam susah nak berjimba sangat kan? i rasa if cik kayang dah 2-3 years. baru ok sikit kot kan.

apiz said... [Reply to Comments]

ayakkk, cari chat box xjumpe..
tinggal jejak di sini

peej said... [Reply to Comments]

apiz - takpa sini pun boleh. zaman chatbox dah berlalu la. tak letak dah. ramai orang gilak if ada chatbox. heheh.

talkwithmykeyboard said... [Reply to Comments]

xtahu nk komen ape2..
mmbe2 yg da kwen suma bkn d klgn tman lepak....
tp nk komen jugk..eheheeh.....

NaniRostam said... [Reply to Comments]

Kalau tak sibuk....suker sangat lepak dengan member2 minum-minum...cari tempat makan best2...tgk live band yang best2

kawen atau tidak macam tak da hal.....boleh jer....


Tapi sebab terlalu sibuk....kul 9 dah pengsan....dah berbulan tak jumpa kawan2.

lilRed Farah said... [Reply to Comments]

yeeeeeeeeeeeeeeeee
aku setuju!!!
ya salam nak bergossip pon payah!
apatah lg nak lepak2 makan
kang laki kerja tak leh kuar la
kang ade anak, anak restless la
paling senang make it a habit lah
3 bulan sekali either kau dtg rumah aku
or aku dtg rumah kau
senang. nak gossip ke
nak terbongkang ke
nak nyusukan anak ke

sbb tu kdg2 aku rasa,
to find a partner that understand ur way of live and let u be with ur friends even once a while adalah sgt susah
the reason y, aku pon rasa sgt bersyukur ade incikkaseh. he let me do whatever that i want
ye lah belom kawen kan
cube tgk esok2
hopefully lah sampai bila bila pon he is as easy as he is now

i.z.m.a said... [Reply to Comments]

aku dah kawen, tapi belum ada anak. so far ok je boleh lepak2 even di malam hari pun. siap kekadang aku yang ajak dorang lepak. aku pun lagi banyak geng yang bujang2.. :)

chics said... [Reply to Comments]

Aku still melepak tanpa arah dan tujuan cuma kadang-kadang orang yang nak melepak dengan aku tu pulak yang takut.

Konon-konon takut kene pukul la apala, wtf ok?

Bukannya ko beromen ke apa sampai nak kene pukul kan. ceh

cik1356 said... [Reply to Comments]

besfren aku majoriti dah kawen. yg dah ada anak sangat lama aku x jumpa. aku nak jumpa, tapi cm segan jugakla nk melepak umah org dah kawen ni. maka, sampai ke sudah tak jumpa2.
tapi aku selalunye jumpa kwn2 ni time ada kenduri/majlis je. jarang melepak saje2.. owh pathetic ok, nmpk sgt aku x ramai kwn. hahahahaa

Ceera said... [Reply to Comments]

hurm camne nak cakap eh, aku skang kan kalau lepak kat luar memang selalu nak balik cepat, hahahaha.. masa takde anak, sibuk pikir laki sebab laki dah pesan, jangan balik lambat. Ni bila dah ada anak asik pikir anak pulak..

kesimpulannya, orang dah berkeluarga nie memang nak balik cepat je kalau keluar lepak. Serius wa cakap lu... kang ko pun mesti sama..

tapi still can lepak la. Tak lepak tak meriah wey hidup...

Deqna said... [Reply to Comments]

betul gak apa peej ckp tuh.. sekang ni lepas kawen kureng pulak member2 ajak lepak2, padahal kiterang ok jer... kalau lepak bawak sekali husband ngan anak confirm lagi lama..hehehe

..tora aziz.. said... [Reply to Comments]

btol tu peej.dah kwin mmg asyik miss plan dgn kwn2.kang kalo kuar tinggal anak org jage,cam selfish plak.dah la pi keje mintak org jage,tak sampai ati nk biar org lain jage anak time jimba2.kang nk bwk anak,anak nk tido la,anak berak anak meragam.so,aku mmg takde life njoy2 ngan kengkawan.tp njoy dgn anak je..tua gile rasanya kdng2.hehe

peej said... [Reply to Comments]

talkwithmykeyboard - haha. nak jugak kan.

nanirostam - aunty mungkin dah ok sebab anak2 dah besar. so dah lepas la kiranya. tp untuk yg baca2 pija semua br kawin n anak kecik2 kan. tu yg payah tu kot.


lilred - kan. senang nak gossip if kat rumah. sebab layan anak. pastu bg dia tido. sambung gossip. if keluar mmg leceh.
mmg la. tp tu la kan. sekali dah kawin kena jadi isteri mithali macam mana kan.

izma - ok la. masih senang nak bergerak kan. takda anak lagi. tp ok la laki pun xde masalah. so lepak pun best takda hal kan.

chics - haha. bengong. tp betul la. mana tau tgh syok2 lepak ngan kau kena bantai dpd belakang, sbb asyik nak lepakkkkk aje.

cik1356 - haha. sama la. selalunya jumpa dorang2 time majlis kawin ke apa. open house ke. majlis hari jadi anak ke apa kan.

peej said... [Reply to Comments]

ceera - kan mostly mcm tu. so untuk orang2 macam aku. rasa tersekat. tgh syok lepak tiba2 terpotong macam tu. ;p tu la kan. tgh single ni kena lepak puas2 la. kang nanti dah berfamily bagai leceh.

deqna - sbb orang fikir taknak menyusahkan kot. sebab tgk macam leceh aje. so end up dorang pun tak ajak.

tora - tu la kan. kalau orang nak jaga ok la kan. tah2 orang pun nyampah. betul jugak tu kan. takyah kau la. kau dah tentu dah ada family. aku orang ajak jimbas kadang2 aku malas join. sebab letih. lg rasa tua ok. ;p

Foxy Farah said... [Reply to Comments]

tapi kdg2 aku emo juga bila org kata aku mcm tak kesah anak aku. nasib baik u faham. ye dtg la umah ku yg jauhhhh di pedalaman ini sambil2 makan pan mee uncle :P lama tak lepaks kan, smlm umah dd pun i tak sempat sebab kerja. le sigh. takpe hope u re all well. nanti free kita jumpa k :) take care xoxo

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

kite xtau la pulak, sbb kwn2 kite semua (yg lepak sm) single lg. yg da kawen tu mcm, jumpa time gathering or majlis2 mcm open house ry etc. may b sebab yg da kawen tu superbizi, nk keluar pun xsempat. tp klau xbizi, kite rs xsalah nk hang out dgn kwn2. just may b ada limit ms, sbb dia ada komitmen dgn dia :)

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

Owh! Itulah kehidupan... Bila fikir2 sungguh tak menyeronokan tapi nak wat lagu mana... Lumrah kot??..

ezanoor said... [Reply to Comments]

aah la pija.. ramai member dah kawen, akn tenggelam gitu jek bersama alam perkahwinannya... so far, wat masa ni member baik pun, sorg je dh ada ank segala... yg sorg lg, lom ada ank n laki dia x kesah if nak kuar ngan kwn2... so ok la... tapi pesoalan dh kawen ni, smpai nak wat bbq pun pk 100x... leceh... so kene wat pejanjian awl supaya xde yg terasa.. tak best kan?? hehe

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

depends kepada org jugak...ade yg ok ..ok lah bukan kira dh ada anak cucu segala pon..ini ade yg x ok..x de anak pon kepitt je ngn laki..kadang2 laki dia pon kena paham sama gak..pompuan ni kadang2 dia nk ade masa gak ngn kawan2 pompuan dia...seriyes kawan2 ai yg sume kawen mcm2 peel dh ai tgk..ade yang laki ok..laki x ok..asek kuar tingat anak..mcm2 kategori..

peej said... [Reply to Comments]

foxy farah - takpa. lain orang lain cara. tapi i ok aje :) sama la. i pun tak dapat pergi open house umah dd. sebab macam tak sempat n terkejar2. :(

wani - tu la kan. tapi tu la. tah2 kita kalau dah kawin pun ala2 payah nak join lepak2. tp agaknya by that time. org lain pun semua dah kawin kot. haha

brain freeze - haha. tu la. tp ada stages dia. nanti anak2 dah besar sikit. ok la kan. cuma time kecik2 ni payah sikit kan.

ezanoor - tu pun la satu. contoh last minute plan nak lepak ngan kawan2 single. kira orang ajak lepak, on aje. sekali lepas tu. dgr ada suara2 cakap kecik hati n all. sebab lepak tak ajak dorang. tapi ye la. kita tau dia ada anak kecik. takkan nak call kul 10 mlm ajak lepak sampai 3am. so mmg payah.

buyui - tu la kan. tu orang. kita nanti tak tau la macam mana kan. tah2 sama gak. ;p

viruspadu said... [Reply to Comments]

akak memang takde lepak2 punya pija,

nak kuar makan dengan member pun payah. nak makan2 kat luar skrg pun payah huahuahua.

wat to duuuuuuu.

ini pengorbanan yang indah :)

nasaoji said... [Reply to Comments]

awal2 kawen dulu, aku rs mcm terabai je ngan kwan2, deme kuar yg tak moh ajak aku, asben aku on jer kalu aku nak kuar ngan kekwn..

tp, lama2, klu deme tak ajk aku kuar pun, mcm ala, tak per la...duk umh, lg syok..asben nak kuar ngn kekwn dia pun, p la..mak cik nak baring2 nih.. hehhe...

Hafizah said... [Reply to Comments]

bile dah kahwin kena adapt dgn keaadan semasa. suami dan anak2 lah kawan saya selama-lamanya...sy akan bwk anak-anak even kawan ajak lepak tp depends tempatnya...sebenarnye utk hormat husband perlu ruang dgn kawan2 die tp tak belakangkan isteri dan anak..mcm tu juga saya...sy perlu ruang utk jumpa kawan2 tnpa abaikan suami dan anak2..so saling hormat menghormati..win win situation..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...