Instagram : @peejburhan

expose mistik : gangguan dalam keluarga

Salam,

im one of the readers your blog. ntah camner blh terjupe,trus trusan bc smpai skrg. pgisian yg menarik/kelakar/sedap(makan2). akhir kata terhiburlah.

sy ni penakott yg amat sgt. smua menda takott. tp takott2 pun sy sendiri pernah alami gangguan mistik ni. utk dijadikan cerita, rumah family sy dikg skrg sgtlah myeramkan. mula2 xpercaya. tp bila saya sendiri pun kena berubat dgn ustaz maka hakikat tu harus diterima smpai skrg. 

sy xpasti ia saka keluarga@tak. tp dah ramai ustaz2 yg dtg 'ubat'kan rmh ni beserta org tua saya. dlu family tinggal dibdr. bila ayah sudah bsara,kami pun pulang ke kg. nak jadikan cerita,tiap mlm pasti mcm2 bunyi akan kdengaran. mengilai..(ala2 burung hantu)..bunyi menda mcm diketuk. sy tido sorg dlm bilik. mula2 je seram. sb ia akn kdengaran pd 12mlm keats. hinggalah 1 kjadian yg xdiingini. mak sy ada ambil serai didlm pagar jiran. sblm tu dah minta izin. maka mak pun ambil utk masak. pd mlm tu juga, mak mimpi ada benda dtg pd dia n marah2 amik "harta" tuannya. sok pg bgun, tgn mak merah2 n bengkak. mak smpai dmam2. g klnk xde apa. g berubat dgn ustaz, br ok. ktorg sgt takot. rupanya rumah jiran tu ada bela. bibik2 yg pernah kerja sblm ni mmg tau psl tu. sb tu dorg xpernah naik ke tingkt atas rmh jiran sy tu. bibik2 hnya akan mgemas diruang bwh shj. 

bila teringat semula, ms dlu2 sy kerap berkunjung ke rmh jiran tu.tiap2 ptg pasti kesana. pernah 1 hr,nenek (hnya nenek+bibik shj tinggal dirmh tu) dirmh tu berkata kpd sy. " na, tlg buatkan air kt bdk2  kat luar tu. penat dorg main2." tertanya2 juga. barangkali nenek sudah nyanyuk. rupanya TIDAK!!! 
 
bila teringatkan smula, isk....ngeri. nasib xnmpk dgn mata sendir. maunya pengsan sminggu.
tu br kisah jiran yg ada bela.

ni berbalik kisah rmh family dikg. mak kt ustaz yg berubat rumah ni pernah kt, menda ini xkuat. tp ia ada sekitar rmh ni. maybe kwsan dia dr dlu. kakak2 yg tiap kali berpantang dirmh mak,pasti ada je gangguan. kdg2 baby nangis xtentu.mata juling ke ats, kakak kena tindih, bila tidor dgn baby, rs baby tu mcm begerak2 atas tilam mcm ditekan2 tilam tu. bila kakak tgk baby tido nyenyak. kdg2 nampk kt 1 sudut diatas siling rmh menda itam berwjh buruk. abg pula pernah nmpk org kecik dlm rmh wrna itam juga dipenjuru dapur pd lwt mlm. isk...ngeri ok. so hingga skrg hnya amalan2 ni ktorg cuba amalkan utk cuba hindar menda ini lg dgn tingkatkan lg ibadat, bc yasssin, kursi tiap mlm, bersihkan rmh, dan ms tido pasti 1 lampu dimana2 ruang akan dinyalakan. klu nak tinggalkan rmh jgn lama2.. jiran2 pun takott sb pernah ms mak ayah ke rmh anak yg lain(bermalam 3hr), jiran sbelah kata 1 mlm tu dorg xleh tido sb ada bunyi mcm menda jatuh dlm rumah. kuat sgt. tp dorg xg tgk..tatooottttt.

dlu ms berubat pun, ustaz yg dtg 4org. azankan sekeliling rmh.pagarkan rmh. pastu ms berubat..rmh hnya diterangi lampu lilin & lampu bilik air shj dibuka. sb itulah tmpat syaitan.
 sy, mak & ayh shj yg berubat.yg lain diminta keluar,n pergi lah mana2 asalkan jauh dr rmh ms tu. kami diminta selawat & berzikir & tenung shj lilin yg dipsg ditengah lantai.jgn sekali2 pandang keats. ms tgh berubat tu..ustaz2 lantang melaungkan azan, tp kdg2 suara dorg mcm menahan sesuatu. isk...takot2.. 

kami 'beralim' dgn telur ayam kg. telur tu kan putih. tp bila 'beralim' ke mak, telur tu jd itam. isk..nampak pun sb sy curi2 tgk. mak mmg lemah. sb tu menda tu mudah dekat dgn mak. mlm tu juga ustaz tu kt telur ni kena buang ke sg. sungai??? isk jauhnyer dr rmh. nak xnak abh ajk abg temankan. legaaaaa...lama rumah aman. tp menda tu kacau smula. mak n abah ni mcm ada kuasa gitu...time mghrib @dkat subuh, dpt rs kehadiran menda tu. meremang je bulu roma dorg. selalunya,klu nk lepak luar rmh mlm2 pasti akan rmai2. klu sorg2 jgn cuba buat berani ya. kang terpandang pula menda dirumah jiran yg ada bela tu..hehehe

satu hal dgn kakak no 2 sy ni, agk pelik. dr mula 1st baby hingga baby ke 4 ni,pasti ada gangguan ms berpantang. xkiralah rmh sendiri@rmh mak. yg pasti dgn kakak2 sekali jatuh sakit. kdg2 bgun pg, tgk kaki mcm mayat. anak depan mata dia rs seolah2 jauh2 je. pernah 1 hr, lwt mlm dlm pkl 2pg, kakak meronta2 nk terjun tingkap.dia nk kuar dr rmh tu. dia kt xtahan. sakit...sakit yg mcmana xpasti. tp ms kena tu dia mcm xsedar diri. bila solat je,dia rs mcm ada menda berbisik bising ditoilet. hingga ganggu dia nk solat. tp skrg dah beransur pulih skit. tu dia ckplah. kdg2 org sakit ni xkan kata dia sakit. pasti kata sihat sdgkan diri dia mkin lemah dan menda tu lg berpeluang besar mendampinginya. smada gangguan@org dengki lalu htr menda2 gitu???

sekian...pjg berjela. xtau ikut turutan. smua menda nk citer. tp klu buat buku ni boleh je. sb ada je kisah misteri rmh dikg, rmh jiran yg berhantu, n kisah kakak yg sakit. alhamdulillah sy masih kuat hadapi semua tu wlupun mmg penakottt.  

-dolly.dead-

5 Comments:

Syazwana said... [Reply to Comments]

cuak gilerr!!
ayah i pon penah citer yg umah kami ade org bunian..
sebab ayah i penah nampak..
tp luckily die x kacau ktorang..

btw 'beralim' tuh ape ek?
huhu

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

org lain punya belaan org lain plak yg kene...yelah pernah dgr org dulu2 ni suka bela2 hantu ni..mcm saka lah tu...setaip keturunan dia turunkan saka tu...takut...kesian baby kalu kene kaco..bnda2 ni mmg sukalah org tgh pntang tu yelah sbb kita kotor kan ada narah nifas semua...

syazana said... [Reply to Comments]

NGeh..dah macam 10 tahun lepas masa duduk rumah lama.Ada orang hantar hantu suruh kacau family aku...erk..tapi hantu tengok Movie tak sebab bangun pagi2 tengok DVD player jalan sendiri.

Lya Colours said... [Reply to Comments]

uih menakutkan
mintak2 di jauhkan lah keluarga aku dr gangguan syaitan ni

peej said... [Reply to Comments]

syazwana - rasanya mcm alin telur tu. macam pusing2 ke gosok2 kat anggota badan.

hanim - tu la kan. selalu dgr dulu2 la. tak tau pulak if orang sekarang ada lagi benda2 ni kan.

syazana - serious. haha tp kelakar la pulak kan. i mean gila canggih hantu dia.

lya - kan. sama la. mintak dijauhkan.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...