Instagram : @peejburhan

macam mana nak clearkan malware~

semalam kan kecoh pasal malware tu.
sumpah aku nyampah.
sebab aku dah la sengal bab2 i.t ni. mana la reti sangat.

yang aku tau. aku main click2 aje.
tiba2 dia bagi tau innity penyebab dia.
so aku pun cepat2 la buang benda tu dpd blog aku.
aku ingat dah settle la kan. tapi takkkk. ada lagi benda tu.
so tak tau nak buat apa. terus email innity kan.
bagus gila. within minutes dia bagi email bagi tau masalah semua.

then lepas tu dia bagi lagi email. bagi tau macam mana nak clearkan masalah itu.
dia kata pergi ke Google webmaster tools.
then ke diagnostics -> malware -> request to review site.
kira bila google dah review. if ok. nanti clear la blog kau.

so aku pun try la buat.
jumpa sampai diagnostic aje.
lepas tu tak jumpa pun perkataan malware tu.
erghhh tak suka tau. so aku pasrah je la.
buat bodoh aje. lantak la kan.

tapi then dapat 3rd email from innity.
dia kata if still ada masalah n tak reti buat sendiri.
bagi details kat dorang  n dorang akan buatkan.
so aku suruh je la kan. aku nak buat sendiri tak berjaya. heheh.
then after an hour dorang cakap dorang dah buatkan. guna www.stopbadware.org
so kena tunggu 48 hours untuk response.
tengok pagi ni dah ok. n dorang bagi lagi email cakap blog aku dah clear.
so nice kan. so aku rasa innity ni sangat bagus n cepat menangani masalah ni.
padahal semalam aku email semua tu malam ok.
kira dorang menjaga baik la publisher dorang. :D

so if korang punya blog still ada masalah ni.
try la buat sendiri if reti yea.
kalau korang under innity boleh mintak tolong dorang aje. if tak payah sikit la.
oh before mintak review site korang. make sure dah buang benda yang menyebabkan blog korang kena malware tu yea.
ke korang tak faham apa aku cakap ni?
tak faham sila tanya pada orang yg faham.
sebab aku pun tak berapa paham nak cerita lebih2. hahah.
abis apa motifffff entry ni?

9 Comments:

kata kila said... [Reply to Comments]

motif entry, sila suruh innity kalau tak thu buat.ekekeke

Ceera said... [Reply to Comments]

menakutkan ok semalam, asal bukak ko je kuar malware tu...

Lady SharpShouter said... [Reply to Comments]

aku paham part innity boleh buatkan.yg lain2 tuh aku buat2 paham je. haha

Yunne Osman said... [Reply to Comments]

belum bukak blog pun bila kuar updates blog ni kat dashboard je pun terus kuar warning malware tu. thank God dah settle. sampai kena stop follow blog ni baru tak kuar dah. so now i'll follow you back =)

green apple said... [Reply to Comments]

aku baca banyak dah blog komplen pasal ni...tapi aku tak pasti blog aku kena ke tak. apa petanda blog aku kena attack ni?

Ogy said... [Reply to Comments]

blog mama dh clear dh...alhamdulillah..terkena tempias blog2 yg ada innity ni...hik2

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply to Comments]

tq share info... =)
ye la, arini dh ok sket..

hyer greveieor said... [Reply to Comments]

what it dis? veri komplikated.. hu hu

Nour Eyza said... [Reply to Comments]

dah lama tak tengok blog akk
sekali dah semakinnnn catik la..
nice..gojes gituwwww...
ahahahaha.. =)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...