Instagram : @peejburhan

lagu cina dan hp~

haha sorry last week lupa nak publish cerita hantu la.
mas aaku baca orang komen tu.
aku macam, " hello. buat kot cerita hantu tu. tak perasan ke? ye la. malam kang publish la. tak sabar tau"
ceh rupanya time tu dah jumaat.
mmg aku lupa nak publish. ceh hampeh tau.
so minggu ni mari awal2. kita kasi schedule yek.

......................................................................................................

Hi Peeja,
Aku pon tetiba nak share cerita bab hantu mantu ni sejak baca cerita from Alia sebab aku pon ex-student MMU Melaka jugak
Cerita 1
Ada satu malam tuh aku dgn 3 org kawan aku gi tengok midnite kat Mahkota Parade. So kalau dah minite ofkos la balik pon dalam pkl satu lebih kan. So, bila citer dah abis, kita org terus balik umah sewa kat area MMU tuh jugak. Dan adalah bijaknya kita org lalu dekat jirat cina yg bapak besar kat town sebelum nak sampai Bukit Beruang tuh. Aku duduk depan sebelah driver and lagi dua org dok blakang. So ofkos la antara dia org berdua ada gap kan. Kita org rancaklah komen2 movie tadi, gossip2..etc..tetiba kawan aku yg drive keta tuh diam. Lama gakla dia diam. Aku ingatkan dia dah ngantuk n x larat nak borak ker. Tapi aku aderla tegur, ko aphal senyap ni? Dia tak reply..cont senyap. So kita org yang lagi tiga ni cont borak sakan..pastu tetiba dia tutup radio. Kita org siap marah..apsal ko tutup radio? Kawan aku senyap, tak reply jugak..So dia cont driving, sampailah umah. Bila kita org turun jer dari keta..masuk umah..dia terus cerita. "kau tau apsal aku senyap tadi?" aku jawab.."ntah, mana aku tau, ko ngantuk ker or tersentap apa2".."takde makna nya aku nak tersentap, tadi masa kita lalu kat area jerat cina tuh..aku tgk kat cermin depan aku ni ader Cik Ponti duduk between A and B (kawan2 aku yg dok seat blakang tuh la), lama gila dia duduk kat tengah2 tuh.. Lepas tuh tetiba radio dari channel Hitz.fm terus tuka ke lagu cina ala zaman2 dulu.Aku confirm ni bukan penyanyi yg nyanyi..ni macam ala2 org nyanyi karaoke sebab suara ada sikit sumbang..Sebab tuh aku terus tutup radio" Kita org lepas dengar dia cakap..terus menjerit tak hingat especially yang A and B. Tapi kawan aku cakap bila dah nak dekat sampai umah..baru Cik Ponti tu dissapear...
Cerita 2
Ni still kat MMU Melaka jugak, kita org baru balik tgk Battle of the band kat dewan mmu. Aku tak taula skarang ni..sebab masa zaman dolu2 time aku blajar, kita org ada satu jer main entrance nak masuk kampus. Main entrance tuh kalau kita dari kampus, bila lalu jer entrance tu mmg menghadap satu area semak samun yang ada jugak few pokok2 tinggi. Kat area semak tuh ada seketul umah lama yg dah takde org duduk. Aku rasa ni stok zaman jepun punya lama la kot..hahahaha. So kita org balik agak lewat la..satu lebih jugak. Nak dijadikan cerita masa aku dgn senior aku lalu jer main entrance tuh..kita org dgn gatalnya dok pandang atas. Konon feelin2 nak tgk bintang la kot. Sekali kita org nampak ada dua tiga ekor Cik Ponti dok bertengek atas pokok..Aku tak taula motif dia org duduk ramai2 tuh..maybe buat mesyuarat tahunan kot.Kesudahannya kita org lari lintang pukang siap tercabut2 selipar.
Sorry, aku takder blog. So tak dapek nak kasi link aku.

-syuhaida-

..............................................................................................

eee benci ok lagu cina tu.
pernah tgk cerita apa tah.
yang macam piring hitam tu main lagu cina.
tapi terulang2 kat part yang sama aje. tak sukeeeeeeeeee.
tu yang dulu aku macam scary tgh kat dapur. tiba2 dengar lagu cina lama mendayu2.
tapi sedapkan hati. pikir tu ring tone hp jiran kot kan. ;p

..............................................................................................

hai peeja. im ur silent reader recently. bila baca entry u psl mistik2 ni, teringin gak nak share pengalaman i b4 ni.

so my story begin :

citer ni blaku pd tahun lepas. masa tu aku study kat ILP miri dlm semester 3. masa ni aku jd ahli MPP. so ape2 hal mmg warden or budak2 akan cari aku. aku neh ada penyakit susah nak tdo malam. nak dijadikn citer aku salu la tdo kat bilik member aku sorang neh. bilik die 2 pintu je selang dr bilik aku. aku ngn roomate aku akn angkut tilam semua bile nak tdo situ. 1 bilik 2 org je, so kalo aku n rumet aku tdo bilik die mean ada 4 org la dlm bilik tu.oooohhh..lupe cakap bilik aku kat aras 3.heee...

so mlm tu mcm biasa aku dh angkut semua tilam n brg aku ke bilik kwn aku ni. 3 org tdo ats katil, sorang tdo bawah. b4 tdo tu bese la aku lepak2 dulu ats katil. kwn aku ni tgh online kat bawah, meniarap. die tanye aku, "nak tdo bwh tak mlm ni?" aku jwb mana2 la aku tak kesah. tibe2 die tanye lg, " bible ko da bawak?" aku cakap dh taruk bwah bantal. ooohh.. aku beragama kristian ye. kwn aku neh muslim. die tanye lg, " coco punye dh bawak gak?" coco adalah rumet aku..aku jwb dah jugak. then die kata " takyah la ko tdo bawah. biar aku je tdo bawah. bawah katil ni mcm2 leh nmpak..apa lg kalo ngadap pintu tu".. aku dh mula cuak tp aku diam je.ye la die tak pnah tnye bende camni.huhuhu..oooohhh...... kwn aku ni die mmg buleh tgk bende halus jd die tak kisah sgt la. lepas gayut ngn bf aku mlm tu, aku pn tdo.

pg2 tu aku bgn nak mndi sbb ade klas. masa aku gosok gg aku t'dgr la perbualan kwn2 aku yg lain. rupa2 nya ada sorg junior aku histeria mlm td! aik!! asal aku tak tau neh?? aku diam je dgr citer dorang. kebetulan lak bilik junior aku tu betul2 bawah bilik aku. so aku cepat2 mandi dh balik bilik.lepas siap semua aku lepak bilik kwn tmpat aku tdo mlm td. aku tanya die psl kejadian tu. die cakap die mmg ada dgr bunyi org menjerit tgh mlm tu. dia duduk atas tilam cuba fikir real ke tak bnyi yg die dgr. die sengaja tak kejutkn aku sbb takut aku lemah semangat. lepas tu dia abaikn and nak smbung tdo. dia baring jer, mengiring ke arah bwah katil, die nmpak sesuatu betul2 bawah katil! die cakap bende tu warna putih biru.. die tgk bende tu, bende tu tgk die.boleh lg selamba katak die tanya bende tu " ape ko buat kat sini? pegi balik la. jangan kacau kat sini" kalo aku sure dh pengsan tgk bende neh. tp bende tu taknak pegi. so die baca ayat la, 3 kali baca baru bende tu hilang.

masa tu aku mmg tak sedar langsung. mmg tdo mati la. rumet aku pn ade dgr bunyi org jerit tp sbb die ngantuk sgt die biarkn. so otw nak pegi klas tu aku terserempak ngan presiden pompoan kami. aku tanya la die apa yg dh jd smlm. die citer la junior aku tu nmpak benda kat dlm bilik dia.benda tu dok tepi tingkap peratikn die. die takut sgt n try kejutkn rumet die tp rumet die tak sedar2. kebetulan (byk kebetulan ni) pulak rumet die lupa nak pakai stokin b4 tdo. salu nye dia akan pakai stokin kalo tdo. mlm tu ntah nape dia rasa letih sgt n tak larat nak pakai stokin. lepas junior aku neh kejutkn rumet die, rumet die lak tak sedar die pon pegi la bilik kwn die sebelah. kwn die ok je suruh dia tdo situ. masa nak tdo ni la, time die letak kaki die ats kaki kwn die tu die rasa ada bende tarik kaki die. terus die jerit tak sedar diri.ape lg bising la asrama mlm tu. semua warden laki pompoan n ustaz turun padang.

presiden tanya aku kenapa aku off hp. aku heran sbb aku mmg tak penah off hp. aku bagi silent n vibrate je. die lg heran sbb semua org tak dpt kontek aku. warden semua try kol aku tp tak dpt. masuk voicemail sume. aku cek hp aku tgk takde miskol hape. tp aku bengang gak.. nape tak g bilik ketuk pintu je kan. kan senang. bknnye jauh sgt pon bilik aku. lgpn presiden neh mmg sedia maklum yg aku tdo bilik kwn aku. sgt pelik bin ajaib lg kan. so kwn aku cakap myb bende tu off hp aku tak. giler ahhh.. boleh nye die main hp aku..kejadian ni adalah yg pertama berlaku kat asrama kami. ILP kami ni baru lg, 2007 baru stat operasi. walaupn b4 ni senior laki penah cakap dorg salu nmpak pompoan duduk kat tangga asrama kami org tgh malam. ye la..asrama pompoan ngn laki tak jauh. bersebelahan je. dewan makan jd perantaraan. so dorg mmg salu la usha asrama pompoan neh.. tmbh2 lg budak laki ni jenis tak tido malam.

oooohhh... nak tambah lg seram benda yg junior aku nmpak tu penah bgtau kat ustaz kami yg 'dia' akn dtg lagi dgn bwk byk lagi 'org'... hishhhh.... dgr je mcm tu semua budak pompoan pakat taknak tdo bilik sendiri. n warden bagi pelepasan gak lampu leh bukak sampai pagi. salu mesti tutup kol 11 mlm. n tak dibenarkn tdo berdua je dlm bilik.mesti lebih..

tu je la citer aku..sekian terima kasih *skema nyer ending*

http://jaynedean4ever.blogspot.com

.........................................................................................

canggih betul hantu sekarang kan.
siap boleh block hp orang.
tapi kan duduk asrama memang scary lebih kan.
agaknya sebab ramai. so ramai orang ketakutan.
membuatkan kita bertambah2 takut.

sapa lagi ada cerita hantu best2.
sila la hantar kat email aku.
kalau rasa nak share la.
kalau rasa takmo. nak simpan sorang2 je cerita tu pun suka kau la yek.
oh email add ada kat atas nun.
kalau tak jumpa maknanya pendek umur.
hahha. padan muka.
tu je. bye-bye.



8 Comments:

nasaoji said... [Reply to Comments]

kecik2 dulu, antu tgk crita antu cina kan tangan ke depan straight je kan...peh tu lompat2..org tampal mende kat dahi, trus senyap...kalu tak sempat, kene senyap tak bernapas...hehe..tgk crite je la..

xpernah jmp mende2 ni, xmoh minta jmp..ngeri kot..

MisZ DeAnNa said... [Reply to Comments]

huhu sayer student mmu melaka..

erkk rumah lama yg kat dpn tu dah dirobohkan daa..

semak samun pon dah x bape ada..

tapi penah la lalu kat area situ tibe2 ada bau wangi kat satu pokok tuuu..

meremang jeee..

Liz Rohaizat said... [Reply to Comments]

OMG, i ex-MMUian gak. kalau rumah lama kat tepi jln tu, dah roboh dah. semak pun takde lg. tp sape yg belajar di zaman rumah dan semak tu masih ada, mmg agak scary kalau lalu time mlm kan? rumah kayu usang. mmg la tepi jalan tp sekilas pandang, rasa meremang bulu roma. usually, kalau kitorang blk mkn dr RSU/RSI (restoran yg ada time batch 2000-2004), mmg lalu jalan tu tp confirm semua org tak pandang rumah tu.

jirat cina tu mmg jalan shortcut utk balik dr mahkota parade kan? selalu gak lalu tp alhamdulillah, takde pulak kena camtu.

HaNa NyoTa uHArA said... [Reply to Comments]

haaa..bulu roma aku dah naik.. scary laa.. masa aku belajar kat Matrikulasi Perlis dulu selalu gak orang histeria, kata kami 1st batch kan..huuuu

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

eee...aku tak suka lagu cina lama2! seram. tp kat hp aku ade 1 lagu melayu dulu, tajuk 'siapa siapa itu'. itupon seram walaupon sedap! dah la penyanyi tu dah mati berkurun2 lamanya kan. kalo aku guna lagu tu utk alarm, harus gerun & terus bangun kekdahnye. haha!

jayne said... [Reply to Comments]

mekasih ye cik pija sbb sudi publish citer kite. bila baca & ingat balik kejadian tu..eishhh,meremang lak bulu2 ni semua..

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

WTF la kan citer syuhaida tuh... Scary giler... Boley cik ponti duk lam kete pun die kewl lagi... Kalo aku da tunggang terbalik kereta tu kot.... Uish!!!!

Lya Colours said... [Reply to Comments]

apehal melaka byk hantu ni
cik pon plak tuh
dulu kecoh ponti pulau gadong
ni bukit beruang plak
haishhh
jirat cina yg budak mmu citer tuh aku tau katne. org selalu ckp nmpk cik pon kat situ la, antu lompat2 la. gilo kalo aku jmp terus sawan agknya. takott

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...