Instagram : @peejburhan

sangat emosi~

entah kenapa tiba2 lately ini emosi.
emosi pasal blog.
tiba2 benci blog sendiri semua.
ok bukan lately ni je la.
dah lama. tp few days back ni terlampau lak emosi dia.
sampai rasa dada sakit. haha bongok kan.


serious mcm dah tak berapa ada hati la.
tp makin lama makin masuk lak orang mintak tolong iklan macam2.
kang tiba2 aku sepi. macam keji lak.
rasa tanggungjawab. so drag la diri untuk mengadap blog ni.


tgh2 emosi tu tiba2 chat ngan kawan.
ni apa yang di chat. ada some stuff kena kasi buang la yea.


nama di cover n setengah kena potong atas permintaan individu itu.



z:  hui
entry makan terpanjang
 me:  hahahha.
terlampau kan.
 z:  tu la
x abes2
 Sent at 3:01 AM on Saturday
 me:  ;p
 Sent at 3:05 AM on Saturday
 z:  ur fwen anak ayam merah
pakai dslr ke
 me:  anak ayam merah?
oh ok faham.
a ah.
why?
 z:  the color
 me:  :|
tiba2 depressi
 z:  napo
 me:  sbb semua org pic cantik2.
pakai camera best2.
 z:  ahahaha
igt ape  la tadi
 me:  emosi la.
dah la lately dpt macam2 invitation.
rasa mcm tak cukup gear utk ikut semua program tu.
tsk
 z:  u buat advert x caj org
kalo x dpt da dslr
 me:  ala yang mintak tolong semua kecik2 aje.





tak sampai hati nak charge ok.
 z:  anggap la u ala2 nuffnang
br nak expand


* tettt. tetttt. potong..potong*


 z: u ni wat keje amal byk sgt
  u ni lurus sgt la




 me:  :(
ye ke.
ntah la.
 z:  yer r
 me:  ikutkan dah rasa xmo blog pun ada.
tp ramai lak mintak tolong iklan,.
 z:  i bace blog u semenjak wat advert
ni
at least charge RM** hengget jadi la
at least ok
 me:  rasa responsible pulak.
mc keji aje nak mintak2 orang duit.
 z:  kenot la mintak tolong camtu je
ni kira nafkah u
org tau reader u ramai
 me:  yeah?
entah la.
 z:  market is big

*teettt..tetttt. potong-potong*


 z:  satu yg penting u kene igt
if co. besar yg suh blog
sila mintak payment
 me:  :|
 z:  last job i
 me:  erghhh. emosi di malam hari tau.
tak suka.
 z:  menjadi paparazzi event tag hauer
 me:  weooww
berapa u charge?
 z:  dpt la ***
2 jam
x snap2 pon
main flash je kasi happening
haha
 me:  oh ye ke.
haha. best tu.
tp i selalu rasa.
what if i promo. letak harga. sekali tak laku pun barang yg i promo tu. org tak beli.
kesian kan.
 z:  to marketing strategy
dlm apape bisnes pon u mesti allocate bajet for marketing kan
nuting is free peej
 me:  hmphhhh
 z:  time u, penat otak mengarang, net yg slow babik etc





sume kos
elektrik
 me:  uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 z:  rokok sambil blogging
 me:  dah la. jgn la bg tambah emosi.
 z:  hehe
 me:  haha sempats.
 z:  so, renung2 kan le
 me:  iyoooo.
nak keluarkan entry emosi.
 z:  hahaha
pastu bubuh lock
sume org xle bace
tapi kan
siri bercakap dengan jin u tu
mmg meletup
 Sent at 3:31 AM on Saturday
 me:  xde la.
x lock.
tgk orang respond macam mana?


.......................................................................


phewww. pening2 aku memikirkan ok.
ingat sorang ni je bersuara.
sekali within few days ni makin lama makin ramai bersuara. :|
how la kan. aku rasa serba salah ok.


aku tanya blk mama n noy.
noy cakap tak payah. dapat pahala. ok. budak tu warak la pulak.
tanya mama pulak. cerita pasal apa yg aku chat ngan Z ni.
dia kata betul jugak apa Z cakap.
then dia kata charge la. untuk duit aku nak guna buat beli apa2.

then chat2 lagi. orang ni pun cakap sama.
orang tu pun cakap sama.
mula la rasa, " ke aku ni bengong mmg tak pandai nak charge orang?"
ergghhhh...pening. pening..stress. stress.


anyway. tadi aku ada tanya ahkak blogger ni.
pasal charge2 ni. dia guide la aku.
membantu sangat. tau la serba sikit how to go about.


oh jangan risau. siapa yg dah email aku earlier.
aku tetapkan akan buat iklan2 tu.
mengikut perjanjian yang sepatutnya.
bg yang baru2 nak iklankan jangan takut nak email pulak.
i don't bite la. :)


oh entry ni di buat supaya takda salah faham.
sebab hari tu kata lain. ni tiba2 ubah fikiran.
aku mmg macam tu. tak reti-reti lagi.
so bagi orang clear la. takmo la nanti kata macam-macam2 kan.
eh pedulik la orang nak cakap apa kan.
it's my f"ing blog *bulan puasa caruts kena censored. haha*
aku suka pikir org cakap. lantakkkkkkkk.
korang rasa macam mana?
eh baru cakap lantak tp nak tanya pendapat orang pulak. :S


ok selamat berpuasa ya'll.
wah tiba2 sejuk blk. tebiat ke apa kan.
ok byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.




18 Comments:

muna said... [Reply to Comments]

betul la tu peej..charge effort nak berblogging tu kan :)

tapi suka laa si noy cakap, kumpul pahala tu, haha. sebab tu laa..kadang2 kita ni fikir ganjaran dunia je, ganjaran akhirat tu kadang2 terabai la plak kan :D tabik kat si noy sekali, hihihi.

kak teh said... [Reply to Comments]

ok wat u charge coz tuan tanah nk promosi sendiri mgkn lebih costly tapi lom tentu org tahu.. betul tak? Noy sje wat iklan tuh... cbe bg janji palsu ngan wit yg akn dpt kompom dia akan tuntut janji palsu tuh.

Leeds Al-Malique said... [Reply to Comments]

Hi peej,

Why not anggap yang sebelum2 ni iklan yang u buat free tu sebagai tempoh free trial, sekadar nak test market. And dapatkan feedback dari diorang yang dah penah diiklan, adakah membantu bisnes diorang.

Dari feedbacks ni you boleh bukak offer untuk sapa nak iklan, dengan sedikit bayaran, agak2 setimpal dengan effort you blog dah 4 tahun, your traffic and followers, your effort nak update blog tiap2 hari.

Yes memang diorg bisnes kecik2 and rasa tak sampai hati nak charge, but if nak keluar skit modal utk bisnes pun taknak, they will stay bisnes kecik2 forever la, sampai bila2 tak maju. Atleast kalau iklan kat blog u sah2 la akan dapat sales.

Nothing is free, lainla kalau produk/makanan u guna/makan then rasa bagus then terbukak hati nak bagi promo free, itu cerita lain.

Macam noy cakap takpayah charge sebab dapat pahala, yes memang u buat baik sebab tolong orang, but dengan kenakan sedikit charge u menggalakkan peniaga tu bergerak lebih maju dan tak sekadar harap promo free, and if nak jadikan pahala jugak, sebahagian duit yang u charge tu u sedekah pada charity, at least kebaikan tu tersalur pada yang betul2 memerlukan..

:)

Intan ~ Nur Azlina said... [Reply to Comments]

jgn emo2 peeja, nnt busan plak tak dpt baca blog cik peeja kite ni... :-)

Alia said... [Reply to Comments]

Tapi kau mmg sungguh tegar ikhlas ok nak tolong diorg iklan.

Tak pe la, I think it's a noble thing lah kau kasi iklan free, I mean we all know readers kau beratus ratus (beribu perhaps), and kau kasi service iklan free. Sungguh baik hati.

Tapi kan, jgn la lama lama nanti blog kau penuh dgn iklan, post kau tenggelam. Your entries yg membuatkan org keep on coming, iklan tu sekadar sipi sipi je.

Pada aku la kan, kalau kau tak sanggup nak continue (iklankan), better don't lah. Sebab I know how it kills bila menda tu dah jadi mcm satu tanggungjawab.

You blog for YOUR OWN entertainment. Bukan untuk orang lain.

Kan?

Rie Zarchry said... [Reply to Comments]

peej,
follow ur heart je
watpe nk pk org sgt
if they like u,
they'll like u whatever u do pun

kalo ada ms rs nak tlg, go on
kalo x, ignore je la
if rs cam bsalah,
wat 1 pos je untuk semua iklan tu
or buat kat page iklan
so xkaco ur blog entry

just my 2cents
keep blogging, peej
bukan sng org nak suka apa yg kita buat :)

Starry Eyed said... [Reply to Comments]

i think u can start charging kot..or maybe at the side of the blog u buat small boxes utk park link org.. (with image).. then kire org rent the space to advert.. something like what xiaxue and many other bloggers buat kn.. at least u can gain more passive income.. good luck =)

RD said... [Reply to Comments]

I'm so agree with Leeds Al-Malique

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

tak salah ko nk charge sikit2. like.. yg mengiklan tu untung, ko pun dapat untung jugak. win-win situation kan. haha

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

u wt ape pon ai ttp follow u...ngeeee....

*kalau nk lock pon kasik la ai koncinya yaa...

keep in touch!!

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

Peeja.. Ko cas sajok... Berape sangatlah kan.. Tak kan rugi dieorang tuh... Takkan sume nak free? Bace blog da free kan???

Ita Shadila said... [Reply to Comments]

aku agree dgn leeds 100%
tanya la feedback org yg ko dah promo free.. kalau membantu in a way dah dpt pahala
n yes, org yg baru nak iklan tu.. takkan for minimal charge utk promo pun berkira.. kalau camtu camner nak maju

toughcookie said... [Reply to Comments]

recently i felt the same thing... emo terus taknak blog anymore... rasa macam insincere je blogging ni. cos you let people know what you want them to know and you don't let people know what you don't want them to know. i kept blogging because nuffnang earnings were increasing. tapi i rasa (ni i la rasa)... once dah ada rasa macam tu, eventually you would probably stop updating the blog sebab malas... malas orang nak tahu pasal you... malas nak bagitau segala benda to the world... malas. rasa nak simpan je cerita2 to yourself.

nasib baik i have another blog which writes on benda2 selain benda2 personal. so, in the end, i stopped updating my personal blog and have moved on to something else. maybe you need to channel your writing into something else kot... maybe la...

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

betullah peej..kene caj..dulu sy rase pernah ckp jgk kat n3 peej sebelum ni..50 hing pun dah ok tau sbb peej popular n ramai reade...caj jelah..mana ada free kat dunia nie...jgn rasa apa2...itu sbg pendapatan peej tau..jgn risau apa org kata..InsyaAllah kalu ada rezeki mahal mcm mana pun org tetap akan cr peej...

shuweet said... [Reply to Comments]

aku stuju ngan Leeds Al-Malique tu :)

Nem0 o0h Nem0 said... [Reply to Comments]

setuju ape yg leed cakap..

kdg2 nak tlg org pun ne ade limit.cuba yg u tlg iklan kan tu,dorg punya biss ok.dorg ade ingat kat u tak? bukan nak racun ke ape kan tp kalo selagi boleh buat duit buat la,nti leh beli dslr,tk nak ker?haha

bvlgarigirl @ Arianna said... [Reply to Comments]

i think you should put some charges to them. depends la, kalau bisnes dia kecil, charge sikit2. kalau besar margin dia, kasi la charge baik2 punya.

blogging is a job if we want to earn from that. and u have to cover all those costs like time, electricity, effort, manpower..

nothing is free nowadays babeh. im sure they dont mind since your blog is famous.

peej said... [Reply to Comments]

thanks for all the feed back. appreciate it. ;)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...