Instagram : @peejburhan

prettt-priitttt. bunyi apakah itu?~

oh last saturday lepas berbuka gila sangap.
nak keluar dah 9ish pm. apanya kan.
tak sempat apa. shopping complex pun dah tutup.
nak lepak2. geng2 jauh sana sini.
tv papa tgk bola.
mmg sangap melampau la.

tiba2 mama cakap jom buat kuih raya. wahhh apa lagi. gembira la.
terus me n noy pecut ke giant beli apa2 barang yang tak cukup.
kenapa excited lebih?
padahal buat cookies je kan.
welllllllll, kita orang ni mmg suka masak2. tp mmg tak pernah la baking.
pernah buat masa kecik2 ngan mama. usually tak jadi la.
patut cookies makan lembut kan. ni keras stock kau baling kat pintu pun tak pecah ok!!
tak ingat la kuih apa.
yang aku ingat kuih tak jadi tu salah satu kuih makmur. hahahah
so lepas tu terus sedar. kita mmg tak pandai bake2 ni.

tapi laltely noy teringin semperit.
kuih lama kan. kurang orang jual.
so hari tu pergi jj nampak dia beli.
aku dah cakap jgn. kuih2 mcm tu bukan sedap.
tak degil. beli gak. mmg tak sedap.
ok la rasa dia. tp keras mcm cookies biasa la.
semperit kan kena kau letak je kat lidah hilang. lembuts gitu.

tu yg gigih nak buat kuih semperit uolls.
rasa nak gelak. sbb mama punggah barang2 yg lama dalam cabinet.
ye la. ada 20 thn lepas punya kot. keh keh.

:: tgk la timbang tu. zaman uji rashid & hail amir punya ok. haha ::
:: mixer pun lama gila. lawak. mengigil2 dia masa nak mix ni. mmg mcm org tua. tp tetap berjaya mix. lama gila bertahan. bagus la barang dulu2. jenam philips ni ::
:: nonoy tukang sediakan bahan2 ::

oh resipi adalah di amik hasil google ok senang. semua ada. :D
tapi ada la mama tambah2. aku pun tak tau.
siap doh. terus mau buat la kan.
sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiii. acuan besar hilang tak jumpa.
so ada acuan yang sangat kecik.
nipis terlampau. so try la acuan semperit bunga pulak.
takda proper kertas dia. so buat. tangan gigil2. hasil mcm cibais.


:: tgk la orang tak reti buat kuih macam mana. comot. tergelak2 masam buat ni ::

mama ckp jangan buat. sbb acuan kecik sgt. tak boleh. nanti pecah kuih.
masalahnya doh dah siap. takkan nak tinggal kan.
nak tak nak kena buat jugak la.
yang mama dok buat bulat2. dia kata buat mcm tu aje. supaya x pecah.
kita orang tgk la acuan dia. tak bulat kot. lonjong la. tak bersegi la.
pastu dia termalu, " eee tak cantik kan" pastu terus campak balik dlm bowl doh tu. hahah.
tak sempat snap pulak. kalau x boleh gelak sama2.


:: bakaran pertama ::
:: noy gigih ::
:: siap hias2 konon comel. kerja noy tu. ::
:: sebabkan acuan kecik nak mampus macam la yg nak buat cookies ni semut. service bertukar tangan. noy dah letih buat dua telap. aku lak sambung ::

kau tgk la kecik macam mana acuan.
penat. tgh2 buat tu noy bersuara, " ish penat la. alaaa. beli je la sebalang rm25. bayar je la. penat sangat nak buat"
hahaha. lawak. mula2 start buat tu excited. siap konon nak belajat buah kuih la.
last2 hampeh ok. cetttt.
tapiiiii-tapiiiiiiiiiiiiiiii..
hasilnya menjadi ok. n rasa sedap. letak dalam mulut terus hilang.
semperit yang di idam-idamkan.

:: slack acuan kecik. so dia nipis. nak angkat dia pecah. n mama kata maybe kena tambah tepung supaya keras sikit. tp if keras tak sedap. ni dah perfecto cuma pecah aje sbb nipis T__T ::

sebabkan nipis pecah so tukar la bentuk lain. keh keh.
ok la bukan sebab pecah aje. tp sumpah penat.
buat macam ni senang.
pastu letak kismis. la la la.
lalu menamakan ini semperit teteks. wahahahha.
kan kan kan? rasa tak?
ok kurang pahala puasa.

tapi seronokkkkkkkk.
nanti mama ckap nak beli proper acuan. pastu nanti buat lagi.
lagi pun hasil buat hari tu dah abis masuk perut. keh keh.
lepas tu. aku nak try buat biskut cornflakes la. favvy.
gila over kan.
ok tu je.

p/s : urghhh. apesal perut mencucuk2 lapar ni :| 


19 Comments:

::The Shopaholic Tauke:: said... [Reply to Comments]

uishhh....nampak mcm sedap nih...adoii...dugaan2...

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

semperit teteks pon semua dah habis dlm perot ek? lol!

Lya Colours said... [Reply to Comments]

wahhh da nak raya ni
dah nak kene start beli barang2 nak buat kuih raya
hohoho

PertMuffin said... [Reply to Comments]

hahahahah!! mongokss tauuu ada nama samperit teteks..!
dah la puting hitam.. (T_T')

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

kalau dh rajin leh la jual maka namakan semeperit teteks...kompom laku..haha!

A.I said... [Reply to Comments]

tu dia! dah stat bersemperit bagai. trus teringin nk makan :(
...hohoho

kutak jinggong said... [Reply to Comments]

haha.. scale uji rashid itu adalah sama ngan mak i punya and acuan itu kecik juga sebijik ngan mak i punya and aku pun dah merasa siksa penat buat kuih pakai acuan kecik itu sambil membebel2 last year punya raya... :)

marinahunny said... [Reply to Comments]

kahkahkakahkahkah lawak pecah perut la peeja nih..ada ke semperit teteks..tp mmg ada rupa pom..hahahaha

SURIA AMANDA said... [Reply to Comments]

seronoknya...kelakar la u olls nih..

Bitter Sweet said... [Reply to Comments]

akak pun suke biskut cornflakes tapi tak reti nak buat

cc said... [Reply to Comments]

semperit teteks? LOL

Rie Zarchry said... [Reply to Comments]

gelak guling2 tgok semperit peej
kekekekeke

peej said... [Reply to Comments]

tst - sedap sgt :)


annasue'g - iyooo. haha mana tau nih?


lya - ye ye. harus. buat slow2. tau2 nanti banyak aje.


pertmuffin - haha. melampau sampai ke putings. x sukeeee.


buyui - ye ke laku? org pun takut kot.


a.i - senang je buat ni. kejapan aje.


kutak - hahahahaha. lawak kan. sama. mmg seksa kan. gila punya kecik acuan berabad buat.


marina - kann? ingat saja2 ke nak bg nama tu. sbb ada ghupe la.


suria - kelakarkah?


bitter sweet - cuba la. tak cuba tak tau kan :)


cc- yeahh. sama ke tak?


rie - senang ok. kejap siap. dpd pakai acuan tu. menangis ok. 80 kali top up.

C!kpuanmuda said... [Reply to Comments]

comel giler la budak noy ni.. apa yang keluar dari mulut dia kelakar.. hahaha

kupaslaroren said... [Reply to Comments]

ish ish ish xde planning2 nyeh korang ni...terus jadik jek heheheh bagus semua adalah rajin :D

illa said... [Reply to Comments]

peej kena register nama cookies tu so org takleh guna.. semperit tetek.. klas ok :) senang ingatttt

peej said... [Reply to Comments]

cpm - kadang2 rasa comel. kaang2 rasa tertekan pun ye.


oren - best mcm tu. kalau plan sgt tu yg tak jadi tu.


illa - jadi kerja . plus itu utk hidangan keluarga aje. takleh hidang. segan aje. haha

Anna said... [Reply to Comments]

i like reading abt yr blog for fe reason.
1. you are alright adik beradik hormat yr parents. despite all grown up etc. Please keep that way. nampak seronok aja satu family. murah rezeki you all.
2. MAKAN- this i have to say, salivating the way it was described. better than mengata org btul tak...

and yr mother boleh tulis buku or convert her blog. good story teller..
and chef too.

kuih ni kalau buat sendiri sedap sebb takde nak cut corners. puas hati.

nasaoji said... [Reply to Comments]

gigih 2 bradik nih wat kuih..!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...