Instagram : @peejburhan

1 Ramadhan - Nikko Hotel, Kuala Lumpur.~

[ADVERTORIAL]

last week tiba2 chics DM kat twitter asking me if aku nak bukak puasa kat Nikko Hotel.
wah dah katanya makan kan. harus la mak terus teruja lalu kata menjawab, "NAAKKKKK!!"
haha buruk perangai kan.
pastu chics cakap it's on the 11th. maknanya first day puasa. hmmmm.
terkejut jap. tp tetap nakkkkkk!!
cakap kt mama, mama ok. tp sempat la dia cakap, "1st day? bantai chics ni kang" hahahhaha.
chics cakap boleh ajak. 2 orang. aku dah debar2 sapa la sorang lg kan.
sekali chics ajak farah. weeee~ seronok. takda la aku tersipu ke apa kan.


so gerak ke klcc. then jumpa farah. pastu kita orang naik lrt to ampang park.
waktu naik tu aku menyengih2 ok. sebab dah lama tak naik kan. kehhh.
teringat zaman sekolah n muda2 naik lrt kesana kemari. ;)

sampai je chics dah ada sana. sembang2 kejap.
then Rhianna, Nikko Hotel's Senior E-Marketing Exec approach us.
then terus ke table. sembang2.
later Kattie Hoo, the Director of Communications, 
and Jamie Tan, Nikko's Senior Communications introduce themselves.
sangat friendly. but seperti biasa. aku ni memanjang tersipu2. kahhh. tersipu2 kah???

later we excuse ourselves untuk mengambil gambar2 sekitar Serena Brasserie. :)



oh waktu amik-amik pic tu aku terkedu aje tau.
sebab semua keluar camera canggih2. dslr semua. mak pakai compact aje uolls.
tu takpa. semua stock focus bagai. pro abis la.
aku main snap2 dpd jauh aje. hahahaha.
aku dah stock, " hmm. blogger hampeh aku ni. org lain semua advance aje"
rupanya Rhianna cakap ada ramai wakil media. bukan blogger aje.
so ok la kan. media kena la canggih2 kan. takkan pakai compact kannnnn.
wah ayat sedapkan hati sendiri. 

so here r some of the food spread.
serious meriah nak melampau ok. 
kira apa yang aku snap ni don't do any justice la.
kira if ada kat sana. kau terus menjadi gila sebab banyak sangat menarik.
kira sambil snap sambil kawal air liur. hahah. isk isk isk.

:: salad ::
:: kerabu. hoh terbaik ::
:: my ultimate favvy. kerabu perut. walawey. sedappppp. so semangat la snap kasi zoom kan. nyamm ::
:: antara pilihan2 air yang ada. grape, sirap limau, soya bean & jagung ::
:: seafood ::
:: sushi ::
:: ketupat, palas, lemang, serunding semua ada ok. tp aku tak amik. sebab nak sabar until raya. baru feel makan kannn ::
:: air kelapa n desserts ::
:: fruits ::
:: aku rasa ni ABC corner. lepas tgk pic aku sedeh. kerana aku lupa nak makan ni. nampak sangat menarik n sedappppp aje. i wannnnttttttttt ::
:: kuih-muih n cakes ::
:: siap ada chocolate fountain. nak jugak. tp by that time aku macam dah takleh masuk apa dalam perut. penuh sangat. T____T  ::
:: lotsa dates/kurma. oh dodol pun ada ::
:: noddle station. haha aku memula ingat yang kiri putih2 tu laksa. dah target dah. sekali lain ok. nampak sangat mata dah juling2 tgk byk sangat makanan kan ::
:: ulam2 n sambal belacan, cili kicap. cencalok. semua ada. pun lawak. yang meyakinkan aku tepi tu laksa sbb aku ingat ni sayur2 utk laksa tu ok. cehhh. pastu bila nampak chics amik ulam2 aku macam dah, "mana dia dapat?". rupanya kat sini. haha. bungok tau ::

hahahha. aku tak leh tgk pic ni.
aku kan rasa bersalah sbb media2 ni amik pic beria2. zoom2.
aku amik dpd jauh aje.
aku tgk2 nama makanan kat area ni teruja.
sebab nasi n lauk2 traditional kan.
tapi semua bertutup.
so aku nak bukak n snap la kan.
patut boleh bukak terus. tp aku mcm tak berani.
so aku bukak sikit untuk snap.
sekali wappp panas keluar banyakkkkkkk ok. nak melecur tangan aku. tsk.
ye la kau bukak sikit. so wap mmg tak stop2 la keluar kan.
last2 pasrah. aku tutup n amik dpd atas penutup aje. bengong sangat tauuuu.
oh btw. tu ialah sambal ikan bilis petai. terbaik wokkk.

 
 :: haha. last2 amik dpd jauh macam ni aje. hampeh tau ::


oh sini pun best. aku tak amik tp farah amik n kita orang tolong makan :)
ada celup2 n sotong2 la ketam semua tu.
then makan ngan sos2 dia. kira macam sotong kangkung la.
sekali Rhianna kata mmg ada sotong kangkung.
terkejut la kan.
terus kita orang panggil, ni sotong "high-end"
kira walaupun sotong kangkung. tp sebab kat nikko hotel. terus feeling class habis la kan. kaahhh.
takpa abaikan. kita org je faham lawak ni kot. 'p

:: stall2 kat lobby ::
:: ada rojak buah. sedapnyaaaa. tp seperti biasa. penuh perut. tak dapat makan. :|  ::
:: apam balik pun ada okkkk!! yeeaa boleh jugak di panggil. apam balik high-end. ngehhh ::
:: stall kat luar. semua yang bakar2 punya. sukeeeeeeee ::
:: jemput2 ::
:; ayam tandoooriiiiiii ::
:: bombay corner. ada macam2 la. kari, dhal, masal semua. ::
:: paling best. roasted whole lamb. nom nom nom ::
:: kebab pun ada. best kan. macam2 ada. sediakan perut aje ok ::
:: otak2. menu favvy jugak untuk berbuka. satay pun ada.  :)  ::
:: ikan bakar pun ada. tp tak dpt merasa. tgk tu. ayaq asam pun ada. erkkk. aku tgk blk pic2. ni kecur air liur ::
:: mini popia n samosa ::
:: jeruk2. ::

haaaa... amik. banyak gila kan pic. penat tak.
well aku belum nak stop.
sebab aku nak tayang apa aku makan. ngeeee.
katanya tekak melayu. so harus serbu nasi dulu.
gambar keji. tiba2 dia takmo rotate. lantak.


aku amik almost all.
sayur muhibah. gila taknak kalah ok nama.
masak lemak rebung n perut. nyammm.
sambal ikan bilis petai.
masak lemak tulang apa tah nama. tp Ya Allah. sedap nikmat tak terhingga ok.
aku siap makan tu. pejam2 mata. cakap dalam hati, "Ya Allah sedapnya". hahah teruk kan.
sekali chics n farah pun agree. sebab sedap melampau sangat.
oh n aku amik kerabu perut itu :)
n kuah asam pedas. nampak tak memberansangkan. tapi sedap ok.

:: pun favourite. popia basah. tp tak stone sangat. sebab takda cili paste kat atas tu. aku salah ingat kan tu paste. tp tu adalah sos cili. bengonggg. ::
:: otak-otak 2 & sate daging 2. pun sedap nangis2. ::

:: air jagung ;) n lamb. sedapnyaaa. tp sebab takut sakit kepala. amik sikit aje. budak tu nak potong banyak2. tp aku cepat2 suruh stop. takuitttt ::
:: kuih muih, bread n butter pudding, fruit cheese cake. omgggg. bread n butter pudding tu sedap melampau. sebab panas. pastu lembut2 masuk mulut. ok mau belajar buat. makan2 kuih2. pastu kenyang. tp rasa keji tak makan kek tu. konon nak rasa sikit la. buat syarat. sekalii sedap gilaaa. lalu licin. hahha ::
:: hahha. ku pikirkan laksa. rupanya bila dekat2 kuew teow halus2. tp dah berdiri depan tu. mintak je la. ok la not bad. tp ikut perasaan ok. sebenarnya dah kenyang sangat. ::

so here r the details pasal bukak puasa at Serena Brasserie, Nikko Hotel.

Price:    RM90.00++ (Adults) RM45.00++ (Children between the age of 6 to 12)
Early Bird Special (11th - 17th Aug) : RM80.00++ (Adults)  RM40.00++ (Children between the age of 6 to 12)
Platinum Privilege Club members week : RM63.00++ per person
Sahur Buffet. 11th August to 10th September (3.00am to 5.00am)
Price : RM45.00++ per person



Reservations at +603 2782 6228 or foodandbeverage@hotelnikko.com.my






bestnya early bird ni. macam kita orang pergi hari tu. 
tak ramai sangat la. so mmg senang je nak amik. tak yah tunggu turn lama2. :)
usually by akhir2 tu kan dah ramai berbuka sana sini.
esp hotel2. company2 la. family2 la.
mama selalu berbuka sini.
dia kata nikko hotel ramai. so meja2 kadang2 sampai lobby semua.
so if nak terasa nak berbuka sana. sila la buat reservation.
kang ye-ye pergi sekali fully booked pulak.

if korang nak nak tengok pic yang lebih clear. 
boleh check out kat facebook http://www.facebook.com/hotelnikkokl
ni ada few pic aku amik dpd sana. ;)



:: aku makan yg atas tu. tak tau nama apa. pun sedap sangat. :D ::
:: oh ini la masak lemak tulang apa tah yang aku cakap tu. sedap tahap nangis2. oh if pergi. sila la amik ni banyak2 ok. kang amik sikit mcm aku nyesal. ::
:: sambal ikan bilis petai yang sedap terlampau jugak ::
:: oh ini la asam pedas yang aku cakap tu. nampak macam asam rebus aje. tp sedapppp ::

aku adalah bijak.
mungkin sebab tgk byk sangat makanan.
last2 pic sendiri tak amik.
ada la chics n farah amik.
tp by that time aku dah takleh gerak perut ketat.
so aku kata nanti aku amik dpd dorang aje :)
tp mereka sepi.
so terjumpa pic ni kat fanpage facebook nikko hotel. lalu mengambil :)

:: me & chicsinred ::

pic ngan farah takda pulak.
farah tgh amik makanan kot time ni.
takpa. nanti dorang dah update. aku paste sini la pic ye. 

ok itu aje.
amacam. meriah tak menu berbuka mak uolls?
pitam kan??? korang nak sangat aku update macam tahun2 lepas kan. merasa la.
1st day dah berjela menu. haha

oh thanks to chics sebab invite aku :)
n thanks to Rhianna sebab entertain kita orang.
n thanks jugak to Nikko Hotel sbb invite bloggers to review their Ramadhan Feast.

oh ni complimentary dpd Nikko Hotel.
moon cake. aku pilih durian. harus la kan.
sorry tak dapat amik pic proper.
sebab aku lupa ok. ye la balik2 dah kenyang n takleh berfikir.
ni pun sedar lepas bukak puasa semalam.(2nd day)
so ala2 dah terpenyek di handbag aku. cehhh.

:: haha dah tak rupa moon cake ::

sedappppppppppppppppppppppppppppp
ok ni bukan sebab aku dapat makan sana aku nak up2 ke apa.
mmg sedap melampau ok. feeling makan durian pun ye.
ngan lembut n durian tu rasa sangat rich. hoh. cobaaannn.
if i'm not mistaken. boleh purchase moon cake ni.
serious tak rugi beli. ada macam2 perisa tak silap.
chics amik red bean.
tp bg penggemar durian. sila choose yang ni. 
serious sedap.

god. panjang gila entry ni.
baik stop.
aku ni kalau cerita pasal makanan payah nak stop.
ok. lastly. sorry sbb bg korang terliur time2 puasa ni :)



23 Comments:

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

My days are over dear, No more outing like that, with mama's poor health condition??..unless I have my personal waiter to serve me..he he he

deasa said... [Reply to Comments]

nasib baik aku tgk blog peej ni
pukul 7.39am

kalu 5.39pm
pheww.. taktahann...
hahaha

durian moon cake?
cam menarikss tu

Va Va Voom said... [Reply to Comments]

nice! ;)

Rinna said... [Reply to Comments]

Wahh heaven betul makanan yg dihidangkan kat Nikko..hotel..kira berbaloi laa dengan harga RM90 sekepala tuh.. :)

syeka sweetheart said... [Reply to Comments]

godaan je tgk makanan
lps ni citer menu2 yg peej msk plak
kita suka ohh sekali resepi ekk

Lya Colours said... [Reply to Comments]

aaaaa x suka taw
pagi2 dah nampak bykkkkkkkkkkkkk makanan kat sini
but always, bila bulan puasa je aku paling suka dtg blog ni sbb byk makanan
ngeh ngeh ngeh

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

bestnya peej....banyaknya food..kalu sy pg sana mau juling bijik mata nie...tergulp gulp sy kat cni..

SURIA AMANDA said... [Reply to Comments]

mak aii..banyak giler makanan dan membuatkan perut den jadi x tentu arah....habis la..start gigil dah ni...ahahah alasan kan...

Along said... [Reply to Comments]

UMANGGGGAIHHH sikit punya panjang entry ni pasal makanan je! Terbaik ah Peej!

And oh selamat berpuasa to u, hihi baru sedar tak wish lagiiii!

-ilyannur- said... [Reply to Comments]

alamak , telapar la pla hehehe....
selamat puasa peej!

Fizlynn said... [Reply to Comments]

Owhh...bestnya...pagi-pagi dah meleleh air liur tengok semua food tuh...ada steamboat cucuk-cucuk jugak dekat sana yer...masa sahur you rasa best ke buffet dia? nak gi time berbuka takut tak sempat..jalan sana jam...

encik azuwan said... [Reply to Comments]

asthagfirullah..aku hampir terbuka tengok post ni..haha..rase nak ngap je skrin komputer aku ni!!

toughcookie said... [Reply to Comments]

terkesima kejap tengok gambar kerabu perut adoyaiii.... huhu.

shuweet said... [Reply to Comments]

laparrrrrrrrrrrrr aku rasa bila baca entry ko kali ni peeja

C!kpuanmuda said... [Reply to Comments]

membaca blog sambil menelan air liur. apakah??? dah la tak sahur harini.. huwaaaaaaaaaaaaaa!

A.I said... [Reply to Comments]

YA ALLAH!! Azab aku kebek gmbr makanan kau ni 1-1. Kalau tahun ni bos aku ajak buka kt luar, kompom aku suggest hotel nikko!! hohoho...

bosssssssssssssssssssssssss

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

meriahhhhh........

ni mcm mkn sekapal makanan dia ni...makan 3 h 2 mlm kalau nk abes sume ni..hehe!

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

Ya Allah.. Sedapnye... kecur air liur aku tengok.. Ko memang la Peeja.. Kasik orang terbayang2 je... Da la aku skang ni ngah sakit gg..Tak ley nak menikmati makanan.. Aduh.... Nak pergi jugak!!!

Hazey said... [Reply to Comments]

adusssss!!! sedapnya

Vee said... [Reply to Comments]

nmpk sedap sesangat la all those food. rase mcm nk pegi bbuka kat Nikko ari ni jugak..hehe

chics said... [Reply to Comments]

Masak lemak tulang rawan dia masih terasa-rasa dekat tekak okkk.

Mak kau garangla hehe

LORD ZARA 札拉 said... [Reply to Comments]

peej, nasib baik aku view ni malam~

:)

dan ya, kalau tak silap aku, ariff shah (blogger) pun ada review pasal ni gak~ :)

seriously, sedapnya makanan tu semua!

:)

peej said... [Reply to Comments]

mama - ewah2 gila over sampai naka da org serve. ok la. maknanya pergi makan kt tempat yg ada course by course punya meal la :)


deasa - sangat best moon cake itu. the best i've ever tasted.


va va voom - very very.


rinna - sangat2 berbaloi.


syeka - baiklah.


lya - haha macam tu pulak eyh?


hanim - mmg pun. tak menyempat makan. pastu nyesal2 sbb tak dpt rasa.


suria - haha. alasan nak berbuka awal ke? tak baik ok. nanti aku dpt tempias dosa sbb penyebab tu kan. kahkah


along - kannnn. panjang melampau.


ilyannur - selamat berpuasa to u too.


fizlynn - entah la. sebab tak try kot. maybe tak banyak macam ni. tp mesti hampir2 menarik gak kan. ;)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...