Instagram : @peejburhan

Sendiri terseksa?~

Aku ni byk cakap.
Aku ni selalu happy.
Nampak macam takda masalah.
Selalu buat2 lawak. Orang sekeliling happy.

Tapi sebenar2 nya banyak benda aku tanggung sorang2.
Maksud aku perasaan.
Aku jenis suka pendam.
Aku mmg x reti nak express emotion sangat.
Tak kisah la, rasa suka ke, sayang ke, cinta ke, marah ke, benci ke.
Mesti aku pendam aje.
Aku xnak salah cakap.
Tp if la aku cakap jugak tu. Makna nya aku dah x sanggup/larat nak tahan dah.
Benda2 tu jarang berlaku la kan.

Macam sayang semua tu.
Ngan family aku semua jarang la aku ckp. Tulis2 ade la.
Mcm noy n mama jenis suka peluk2 n cium2. Aku usually akan keras aje. X tau nak respond. Tah apa kena.
Sama gak la if dah suka or sayang org.
Mmg bertuah if orang tu dgr aku cakap sayang ke apa bersungguh2.
Usually aku x ckp. Janji aku tau sudah. Bila perlu je ckp. Ye aku mmg pelik.

Macam tu jugak bila aku marah n sedih.
Pun usually aku akan sorang2.
Nangis la sorang2 sampai tertido.
If marah n bengang pun. Aku akan buat diam aje. Ikutkan mmg rasa nak maki.
Tp Alhamdulillah selalunya tahap kesabaran tinggi la.
Usually marah tu kejap je kan. Nanti ok.
So sbb tu relax2 lama2 akan cool off.
IF aku tiba2 menjadi perempuan tak siuman maki2 tu. Maknanya dah tahap tertinggi la tahap kesabaran.
Cannot go dah.
But if la jadi pun. I don't feel good about it. Sbb rasa xde faedah pun. X solve anything pun kan.
So akan end up, aku pendammm la lagi.

Aku pun x tau la mana hala tuju entry aku ni.
Cuma buat masa ni aku ada macam2 rasa.
Semua aku pendam. Sampai sesak dah dada aku ni.
Dada ye. Bukan buah dada. Buah dada mmg dah sesak. Andailah boleh bedah kasi kurang sesak. Keh.
See sempat selit2 kasi mood ceria.
Sebenarnye x. Dada terasa sesak ada lah.
Sebab aku mcm mood happy. Tapi rasa sangkut sbb aku pendam sbb x sure perlu ke share.
Then aku jugak rasa marah n bengang. Tp aku xleh buat apa ngan benda tu. Pikir panjang baik aku pendam.
Mcm2 rasa la ada.

Kawan aku pun marah.
Dia kata aku suka seksa diri aku sendiri.
End up aku yg stress.
Just because aku nak jaga hati semua org. Aku yg makan hati.
Aku suka tunggu2, 'sabar2' sampai nanti benda tu meletop sendiri.
Baru aku kelam kabut n sibuk nak cakap.
By then it will be too late.

Abis macam mana?
What if apa yg aku cakap tu bikin org kecik hati?
Or susah hati?
Or sakit hati?
Or what if aku x mendapat response yang aku harapkan bila dah cakap 'isu' tu?

Ada ckp aku kena jadi sellfish.
Well I tried. But selalunya org tu lg sellfish. End up fish also not sell. Sendiri eat the fish. Ok lawak x jadi.
U get the point?

Entah la. I dunno.
Mmg character aku suka pendam kot.
Ke mmg pisces macam ni?
Ke aku yg tah apa2?

Omg. Korang baca entry ni sampai abis ke?
Sorry layan aku yg insomnia ni emosi.
Tah apa la aku merepek.
Saya rasa kosong.
Sent via BlackBerry from Maxis

22 Comments:

Sue@Iza said... [Reply to Comments]

alololo peej~ jangan stress sampai macam tu skali. ada je orang yg sama ngan kau, simpan sumeeee sorang2, pastu da nak sakit jiwa. sampai doktor bagi ubat anti-dpress. erh, cakap pasal diri sendiri ni.

anyway, one of the way, kau try tak payah pk, buat bodo saje. makin kau pk, makin sakit ati.

-ilyannur- said... [Reply to Comments]

Baca sampai habes la pija ehehe.

dulu saya pn macam tu, jenis pendam bila sampai 1 tahap meletup, lepas geram ngn org, rasa bersalah. tapi skrg dh x, kalau marah ckp je. sebab kalau nk jaga hati org sampai bila, asyik kita je yg kena jaga, org lain x pikir pla perasaan kita. kan.

Raina said... [Reply to Comments]

ye aku baca sampai abis
tak pe aa
at least ada orang sayang kau..

aZaMieTa said... [Reply to Comments]

ha a aku bace smpai hbs
in fact, ape2 pong yg ko tulis mmg aku akan bc smnpai hbs (^_^)

err... ni ble buat kurang rase sesak kt dada ko x...? =)

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

ayat yg last tu 'saya rasa kosong' tu mcm sedih plak sy rase..

tp sebenarnyakan pendam2 nie xelok..nnti last2 kita yg sakit..At least peej kene cite ngan seseorang ape yg peej rase tu...

ok take care

F A R Y N said... [Reply to Comments]

lain orang lain perangai..
sbb kelainan tu la akan membuatkan seseorang tu istimewa ;)

Intan ~ Nur Azlina said... [Reply to Comments]

iyer peeja, bca smpai abis.. heheheheh

chics said... [Reply to Comments]

Ada perasaan terpendam yang ingin diluahkan? ON CHICS sekarang.

SMS akan dikenakan caj 50 sen *tulis kecik-kecik

Kau sms jela, aku boleh buat-buat tak kenal so kira macam kau cakap dengan orang yang tak kenalla mcm tu. Janji lepas.

mazzuana said... [Reply to Comments]

peej...i am pisces too..yes we are secretive and sangat susah nak tunjuk kasih sayang..tapi kita happy go lucky kan???

nasaoji said... [Reply to Comments]

beb, perlu ada sorg tuk ko lepaskan perasaan..nnt, ko yg susah..kesihatan tganggu...

sb peel gtu, bgus tuk org lain, tp bukan bagus tuk ko..

shuweet said... [Reply to Comments]

cian ko peej, sedey lak aku baca entry ko kali nih...takpe..ramai yang di sekeliling alam maya ko ni still concern kat ko...luah kan..jangan pendam2..nanti ley sakit jiwa oooo....but aku puji ko la..sentiasa buat orang tersenyum...

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

ntah la. mmg org2 pieces ni jenis suka pendam2 la kot. akupon sama,aku pon pieces. imagination aku sgt kuat. heheh.

Screaming Like Monkey said... [Reply to Comments]

OMG.. pisces mmg mcm tu ke?
i tot im the only one yg ada perangai pelik mcm ni.. thanks. at least i know im not that weird..
cool, org yg memendam ni kadang2 mmg byk masalah tapi nak buat mcm mana kan..

ain

NenekPenne said... [Reply to Comments]

u kena try to let it out....

C!kpuanmuda said... [Reply to Comments]

hmm.. peej, pisces memang suka pendam kot.. laki mak pun pisces dan suka pendam.


pisces kan ikan... suka rendam-rendam pendam =p

ok. tak lawak.

N.S. said... [Reply to Comments]

aha baca sampai habis..sebab pembukaan cerita cam berbau emosi sedih...

tak tahu nak tulis apa..sebab nak cakap kenal tak jugak..through blog je..but cam paham sikit perasaan sedih dan pendam tu..

bila nak cakap karang ada pulak..tersalah sangka..bila tak cakap sendiri susah..hmm

Apakata nangis dalam bilik berhabis-habisan and then lap airmata pastu walk ahead and never look back? ( like i did once during my stressful time)

then maybe, you can see everything in different perspectives? and who knows, it would probably make you happy or at least for a while? :)

take care.

Xuriana said... [Reply to Comments]

ko bukan dr dulu mmg jenis mcm ni ke? aku ingat ada one time tu, mama ko marah kat aku.. ke psl apa ntah.. ohh sebab diaorg kata aku berpoya-poya dgn haizad seha pdhal masa tu aku kan tgh couple ngan sapa ehh? haha sumpah tak ingat.. ice ke jon.. pastu ko yg nangis lebih2 sedih.. hehehe..

aku rasa ko jd mcm ni sbb ko terlalu nk jg hati org.. u dun want to hurt people.. tapi kan pija, if they love u, they will accept u regardless what and will always support every decision u come up with..

just kena tunggu timing yg betul.. yg ko cadangkan smlm tu mcm bernas je aku rasa..

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

sama la kite pisces!tp aku rasa mmg pisces mcm ni kot....jenis x reti nk tunjuk...pastu emo or sensitive..bila tido ke ngenang2 nanti leleh2 la air mata tu....

A.I said... [Reply to Comments]

aku layankan aje. sbb aku pon mcmtu jugak. org tgk hepi2 aje, tp dalam? hohoho

Deqna said... [Reply to Comments]

haah baca sampai abis entry ko nih..takpelah at least ko ada blog tuk luahkan kan?


ok lah tu kiranya takdelah sumernya ko pendam kan? sekurang2nya lega dah sikit kan..

faiezspeaks said... [Reply to Comments]

Peej, ni bukan Pisces nya trademark... Pisces is full of empathy, yes. Emosi also yes. Selalu la amek berat pasal orang and care walupun orang itu adalah tak perlu diamek berat. Tapi you can get out of it.

Like me, aku pun Pisces tapi bab2 pendam ni takde (dulu2 ada la zaman muda2).. skang mulut aku adalah takde insurance... aku Pisces jenis ikan piranha :D sabar mmg ada had tapi tak perlu had yg tinggi.

Mmg kena selfish... sebab asik2 orang amek kesempatan siap pijak kepala... lama2 aku pun jadik piranha, terus hidupku tenang. Tak kira la orang tak suka ke, takut ke... ada aku kisah? hehehe... janji aku happy sudah, persetankan benda2 yg merosakkan kegumbiraan diri.

mokjadeandell said... [Reply to Comments]

peej ,all my sympathy to you.
I was once? a super duper keep to oneself individual,having no trust in others of my inflictions until I could crack apart.
Watch those tv prog.on self improvements and burrow yourself into books ( motivational)may be could help.
What can I say by Sheila Dainow probably could enlighten or those books for idiots/dummy.Try them.
Do forgive me for giving this uncalled for advice.
makcik blogger.
Love you ,Peej.Take care.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...