Instagram : @peejburhan

main-main and anak siapa itu?~


ok mana yang cerita pendek2.
aku decide kongsi dua sekali.
sebab nak tunggu seminggu satu je keluar.
ngan email yang berlambak2 orang bagi.
aku rasa ada tahun depan baru abis kot. 
oh thank kat semua yang bg email itu ye.

oh ye. ada yang aku kena betulkan ejaan.
sebab banyak shortform. aku memang faham
tapi takutlah orang tak faham kan :)

............................................................................................................................


Aku pun rase2 nak kongsi pengalaman mistik aku. Wah, nak numpang gak...
Aku ni jumpe tak pernah tp dengar2 tu ade la
1st dulu aku mase tu baru form 1 kot.
Tinggal kat PD. Kuarters askar la.
AKu ni jenis cam musang gak. Malam tak pernah nye tido awal. Haruslah
terlajak sampai ke pagi kan
Kebetulan mase tu TV3 sume 24 hours ade rancangan. Lagi lah aku berjage
Den one night ni aku cm bese tido lambat lepak tgk tv. Mak aku da lame kong
kat sebelah. So tengah aku syok2 tengok tv tetibe dgr bunyi k.
Bunyi tu at 1st cm bunyi org goncang tin cat tu. Yg utk spray motonye.
N bunyi nye kejap2 dekat den jauh.. Dekat jauh. Jap cam depan umah aku.
Pastu cam kat umah ujung. Aku dlu


(boleh tak tiba2 cerita tergantung. haha. lepas aku email then few days later baru sambung. kehh)


Sorry cite tak abis. Kali ni aku kasi abis yea? Mcm aku ckp aku suke tido lambat dulu2 actually sampai skang.. N mak aku slalu ckp aku ni hati kering. Mmg dulu2 takde istilah takut ke ape.. Wat poyo aku je.
1st pengalaman kat PD tu lah. Mule2 dengar rase macam org tgh goncang botol spray moto tu. Jap depan umah aku, jap umah ujung. Keep on mcm tu around 5min ++. Ade2 mase cam bunyi org seret tin.. Ala.. Tin yg ko ikat kat tali pancing tu then ko seret. Mcm tu la.. Mule2 aku x amik port but then melampau la plak kan. Tinjau kat lubang pintu x nampak ape la. Mcm aku ckp, aku ni hati kering. Xde fikir ape terus bukak pintu. Takde sape k.. Al maklumlah dah kol 1 pagi.. Sorang umat pun xde. Aku still x kisah. Siap boleh kuar ke depan umah sbb nak tengok betul2 ke xde org. Esoknye bile aku citer kt mak aku. Dah seram2 nye teori die bagi !

Cite kedua mase aku duk kuarters kt gemas. Mase tu kem kat situ baru bukak. Stock kuarters ala2 flat 4 tingkat. Aku duk tingkat 2. Atas ade la family lagi. Mule2 duduk xde pe. Then aku mcm perasan tau. Tiap2 mlm mesti ade bunyi kusi @ meje terseret mcm ko ngah tarik @ alih2kan la. Aku mmg tak kisah la. Sbb tau atas ade org duduk.. Lagi pun umah takde kalis bunyi ke hape. But then tiap kali bunyi2 tu mesti aku akan dengar bunyi guli. Means guli tu org campak dr tangge atas turun ke tangge floor aku. Sekali dua aku ignore la kan. Anggap anak org atas tu main. But then hari2. Kadang2 aku siap bukak pintu nak tengok ye ke x. Takde budak2 pun! Dah lame2 mcm dah biasa plak! Da x kisah pun!

Ha.. Tu je la kisah aku nk kongsi ngan ko. Mayb takde la scary mne kn.. N aku pn mntak2 la dijauhkn dr jumpe mende2 yg mengerikan ni!


http://www.averybodynme.blogspot.com


.............................................................................................................


gila berani tau.
kalau aku kosser la nak check2 kan.
aku selalu bengang if tgk cerita hantu. if ada apa2. dorang nak check2,.
like wtf kan. siapa yang nak buat macam tu kan.
rupanya ada orang macam ni ye.
hoih. sorry la. kalau aku dok diam2. tutup mata baca apa2.
.............................................................................................................




Pija,ni citer perjalanan gi Bandung dgn kereta.Kisah benar ni.Kwn i org bandung yg cerita sendiri.Terjadi kat kawan dia.
Kalau gi Bandung drive dari Jakarta,ada satu tempat nama dia Cipularang.Kat situ bahaya sikit jln nya.Gaung kiri kanan macam Karak highway.
Nak jadi cerita,kawan dia ni dgn wife dan sorang anak drive malam2 gi Bandung.Sampai kat satu tempat ni(kilometer brp lupa,sorry),anak dia cakap nak kencing.So dia pun berenti lah tepi jalan.Anak dia dok seat belakang,so dia turun dr pintu sebelah kanan.Bila dia dah abis kencing,ntah apsal dia masuk balik dalam kereta ikut pintu sebelah kiri.Tp derang takde lah syak apa2.So continue jalan sampai hotel di Bandung.Sampai kat hotel,anak dia macam diam ja.Lain macam lah.So wife dia macam tak sedap hati.Tp depa tidur gak 1 malam kat hotel tu.Besok pagi2 terus wife dia ajak balik ke Jakarta.Then sampai kat tempat yg sama,anak dia cakap nak kencing lg.Lepas dia turun,laki bini ni nampak kat depan tu mcm ada polis.Husband dia pun nak menyebok lah kan.Bila sampai kat situ,tengok2 anak derang tengah nangis.Katanya mak bapak dia tinggal kan dia semalam waktu dia turun kencing.

Abis sape budak yg naik kereta derang ikut sampai hotel tu??Hihi..sendiri mau ingat...

Seram tak??Seram lah..seram lah..

Ok bye


http://thewifeyjourney.blogspot.com/


....................................................................................................


haha siap paksa2 suruh cakap seram.
ok kalau aku ada dalam situasi mmg la seram.
tah mana2 budak aku angkut kan.
morale of the story. jangan gedik nak berhenti sesuka hati tgh malam boleh tak?
nak kencing sgt? kencing dalam seluar pliss. hahaha

23 Comments:

.ieLah. said... [Reply to Comments]

waaa...
dah la duduk sorang2 lam bilik ni..
angin semacam jek malam ni..huhu
gedik lagi kan..
lupe plak blog peeja malam jumaat camni kuar cite seram..huuu

nino said... [Reply to Comments]

dah la malam tadi anjing menyalak bagai nak rak kat depan rumah. sebelum ni mil cakap ada org nampak pompuan nangis dok atas batu depan rumah. kol 3 pagi pulak tu.org yg nampak tu lalu je kat depan pompuan tu tak tanya pulak apasal nangis pagi-pagi buta kat luar.

mijn said... [Reply to Comments]

aku pun dok apartment..bunyi guli tu mcm aku pun selalu dengar malam2..tarik kerusi2 pun, lama2 dah tak kuasa nak pikir,tapi bila baca ni rasa apa ke benda sebenarnye bunyi guli tu kan..

cik syahira said... [Reply to Comments]

assalamualaikum peej.

omg. lupa lagi malam ni ada cerita seram. ciss.
nasib baik mata ni dah mengantuk.
bila-bila je boleh puffff tertidur. haha.
eh, teringat la masa awal-awal pindah rumah ni, selalu dengar macam ada orang main guli kat luar tingkap. kejap-kejap bunyi dia jauh. kejap-kejap bunyi dia dekat.
ada masa-masa tu terdengar macam orang sedang ketip kuku. lama-lama dah terbiasa. now, dah tak ada. alhamdulillah..

Anonymous said... [Reply to Comments]

ala 2 je peej?
bebyk pon takpe
ske bace walau penakot
hehehehee!

~Cik Ati~ said... [Reply to Comments]

saya takut! seram giles..

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

cis seram siot
sabar je lahh
tp baca jugak waaaa

nak share jugak cita kat cni tp nxt tym la eh.hoho

nite peeja.wahh sempat heheh

fiera said... [Reply to Comments]

wait wait.... yang bunyi guli tu, seret2 meja tu, kat rumah fira pun tiap2 malam bunyi.... kalau tanya penduduk kuaters kerajaan Putrajaya, semua ada pengalaman same, tapi kalau kita sound die baik2 like this " adik, jangan ler men guli, malam2 ni,kakak nak tdo, main esok eh" mesti die tak buat dah, siyes cuber la try, macam dah jadi kawan plak, dulu takut... skg dah ok... saya dah cube, anda bile lagi?wahahhahah

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

peej! kalau expose mistik ni u publish siang boleh? seram lah baca memalam. haihs..

btw, I pun pernah kena macam orang seret2 katil, meja, kerusi and bunyi guli. normal kot if kita duduk apartment/flat.

XOXO

aZaMieTa said... [Reply to Comments]

yg bunyi kusi meja tu aku pong ade dgr gak kat umah sewa skang ni.
pahtu ade gak kdg2 nak dkt maghrib tu msti dgr mcm ade budak lari2. tp lari dlm 2 3 langkah jek. pahtu ilang bunyi tu. tiap2 ari same camtu. mak dia pnggil blk kot ekk... huhuu~

Beautiful Disaster said... [Reply to Comments]

aiyoo. citer kat bandung ni scary gila. isk. tak boleh bayang aku. ko bayangkan ekh, ko ingat tu anak ko. mlm tidur ko peluk cium dia, tp esoknya ko tau yg dia bukan anak ko? arrrrrrhhh. nasib aku kat office ni.

nina said... [Reply to Comments]

omg peej !!! pasal citer hantu kat bandung tu, my tour guide pun ada cerita !! i guess it is a famous story there la kot... and memang betul2 terjadi kat sana...

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

nasib bc waktu siang cite2 nie..Seramlah..yg cite 1st tu siap cek2 bagai..berani nyer..

yang cite no2 ..yang dia biar anak dia kencing sorang2 buat ape plak tu berenti tepi jalan..Pakialah pampers ke apekan...takut!

Anonymous said... [Reply to Comments]

Dulu ako kt asrama pn byk dgr bunyi kawad n guli..
N omg kesian siut budak yg kene tinggai tu satu mlm, sorg2 kt jalan gelap cantu.. Horror ok!

ShaFiza said... [Reply to Comments]

huhu.. citer no 2 tu penah kene kat kawan aku jugekk.. tapi bkn budak la.. dowang ni suke buat keje giler, skali pegi lokasi highland towers tu memalam saje nak tgk hantu.. bongok.. sekali lepas tu dowang gerak dr situ terus gi damansara uptown nak supper.. sekali tetiba ade sorang pakcik ni "pandai" sket kot tengok bende2 ni, dia leh sound kat grup member aku. "oi bebudak!! ko bawak sapa ni haa?!" mmg member2 aku pasan sorang member dia ni senyap aje dalam kete.. ingatkan dia troma ke apa kan masa jalan kat highland towers tu (sbb diowang mmg turun dari kete n masuk dlm kaw. tuh).. Baru dowang cuak.. Udahnya bawak pakcik tu sekali nak pulangkan 'bende' tu balik.. Bila sampai sekali tengok kawan diowang mmg ada kat situ udah pengsan.. Huhu.. Tak pasal je kan?

Weh, sori, terpanjang lak.. Hahah.. Tingat story ni sbb lebey kurang.. Jangan marahh aaa.. :)

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

buleh tak kalo aku jadi budak tu, aku lempang makpak aku. huhu. takut siut kene tinggal 1 mlm sorg2 kat situ. buatnye ade org mkn org kat situ. [motif tak takut hantu tp takut org cannibal??] gilo!

hmm..kat atas rumah aku pon mmg selalu dgr bunyi heret2 kerusi semua nih. segan plak nak tanye akak tu,kotnye die tgh bergumbira sampai tertolak2 perabot semua ke. muahahah!
kalo btul hantu punye keje, apakah semua hantu mau jadi eric leong?? main deko2 plak tgh2 mlm buta.

shuweet said... [Reply to Comments]

citer no 2 tu seram la siot....semalaman leh tido ngan antu...huhu...

Kniedaz said... [Reply to Comments]

citer no 2 seram...anak sapa tu?

akiss ferrero. said... [Reply to Comments]

eee. takut. yg psal guli tu mmg ada taw. kdg2 tu makin kuat. time senja, pastu tgh2 mlm. hmm

Shikhin Ishak said... [Reply to Comments]

eh peeja,masalah guli2 sedunia ni mmg berlaku lah kat apartment i juga..tp kat atas tu ada couple lesbo kot kalau tak salah..my husband siap sound dok buat apa malam2 bising sangat..masalahnya bunyik guli..adekah mereka main guli bersama2?...wakakaka..bunyik kerusi seret2 pun ada..main kerusi beracun kot...

Mommy Lily said... [Reply to Comments]

Eh eh terkejut juga baca pasal dengar orang main guli tu. akak pun masa tinggal dekat flat kampung baru selalu dengar orang kt tingkat atas main guli. ingatke budak2, tapi rumah tu orang bujang duduk. eeiiii seram

Mommy Lily said... [Reply to Comments]

Eh eh terkejut juga baca pasal dengar orang main guli tu. akak pun masa tinggal dekat flat kampung baru selalu dengar orang kt tingkat atas main guli. ingatke budak2, tapi rumah tu orang bujang duduk. eeiiii seram

Nad.is.me said... [Reply to Comments]

Kat spore fehmes gilaaaa cerita guli and seret2 kerusi ni. Rumah aku takda, tapi dulu rumah arwah nenek aku ada. Padahal rumah atas takda orang duduk. Tapi kalau kau notice, it only happens to rumah flat lah kan. Anyway, kisahnya bukan hantu ke apa, tapi theory Housing Board structural engineers kat sini is that the sounds coming from concrete walls and plumbing. Floors may contract at night, giving off creaking sounds and there's this thing called 'water hammer' when flushing, therefore the marbles dropping sounds.

Hehe. Al kisahs.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...