Instagram : @peejburhan

macam-macam~

kepada yang bg macam2 tips.
terima kasih banyak.

hari jumaat tu aku minum green tea aje.
sebab umah aku takda teh. hampeh kan.
aku tak sure berkesan ke tak. sebab sama aje aku rasa.
aku minum dua gelas.
n petang jumaat tu tetap aku keluar.
amazingly. perut aku behave ok.
aku keluar almost 10 jam takda apa.
tak sekali pun pergi toilet terasa nak cirs birs ke apa. kehhh.

tapiiiiiiiiiiiiiii. balik je rumah terus meragam balik. T__T
then esoknya aku beli la 100 plus. pastu ok balik. :)
aku minum skip2. so ok-ok tak ok la. ;p
mama suruh betulkan scanner dia prob.
day 1 aku try tak berjaya.
aku check semua connection. device bla bla semua kata ok.
tp bila tekan. dia kata. check device for troubleshoot.
hotak kau. aku shoot kau baru tau.

yang aku bg la teori kat mama.
maybe sebab dah kena virus. eceh kau pija. macam pakar i.t pulak.
yang mama siap nak beli pc n scanner baru bagai.
wah gila over makcik tu.
sekali aku tanya kawan aku. kawan aku kata takda kena mengena. ceh.
dia kata try uninstall then install balik.

so day 2 aku try la lagi.
ok of coz tak terus try la kan.
aku buat benda2 lain dulu.
last minute baru la buat.

papa : pija dah betulkan scanner mama?
mama : mana ada. perempuan ni tau tido. pastu bangun makan. pastu berak sepuluh kali.

tsk. sempat kutuk mak cirs birs kan.
sedeh ok.
so aku try la buat seperti suggestion.
berjaya ok. so dah boleh scan.
sekali terpikir. nasib la aku ni reti la sikit2 pc ni.
belajar sendiri2 aje. sikit2 la.
bayangkan jenis blur terus ke apa kan.
kau kena hantar repair. padahal kerja senang.
tah apa dia kelentong itu ini. tiba2 kena rm150.
nyampah kan.

oh tadi terpikir.
ok bukan tadi la. dpd dpd hari tu.
apa punca aku cirs birs.
last aku makan nasi goreng aku masak.
tp aku mcm takleh terima kenyataan takkan aku sakit perut sbb tu.
siang tu aku makan nasi bungkus la.
so aku nak salahkan nasi tu.
tp siang tu ok. bila malam br sakit perut. tsk.
oh tidak. adakah masakan aku boleh menyebabkan cirs birs?
macam mana nak bg kawan makan kan.
ke aku cirs birs sebab aku exercise2. badan terkejut?
tetaplah nak bg teori sbb taknak terima kenyataan kan. kehhh.

aku kelaparan ni.
smlm makan nasi ayam je petang.
then td makan cornflakes.
mau masak sgt la malas.
bahan dah keluarkan. takpa sat lagi gi makan memana kot.
gila hampeh pemalas nak mampuih kan.
lantakkkkkkkk.
ok tu je tata

10 Comments:

nasaoji said... [Reply to Comments]

tang pc, mmg baguih blajo sendiri...

haha..ko tak mo trima akibat sakit prut dtg dr masakan sendiri...hahah..

LABUCHEE said... [Reply to Comments]

rasenye sbb nasi bungkus tu kot kak peej....dlm 8 jam baru terasa keciritan beliau tuh...ehehehe..
pape pn muge cpt semboh..ehehe

marinahunny said... [Reply to Comments]

hahaha peeja peeja, comel la kamu ni..asyik buat lawak je..

Che Sue said... [Reply to Comments]

kadang2 if badan panas dalam pun bley jadi cirs birs.. mebi terlebih eksesais aa tu.. badan jadi panas membakar lemak2 tepu tu yang degil tu..

Dils said... [Reply to Comments]

nasi bungkus la tu. Doktor penah cakap, amik masa 8 jam makanan tu nk hadam so kalo ade kotor baru ade efek cirs itu

miMiE aZiMaSK ^V^ said... [Reply to Comments]

sian.. cerry berry yee... minum teh memang amat berkesan.. tapi pasti kan teh tuh adalah PEKAT MAKSIMA.. huhuhuhu terus ilang cerry berry tuh...

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

rasanya sbb nasik bungkus tu la..makanan amik masa kan nk hadam segala so harus la malam br nk rasa cerrys beris...sekang ok dh ke?

ZuNas77 said... [Reply to Comments]

Hi peej,

selama ni jadi silent reader je, tapi hari ni gatal nak comment. hehehe

kalau sakit perut kena "pantang" makan gak tau. kalau boleh plain porridge, dgn roti or biskut kosong je. kasi "bersih" dulu dalam perut baru la nak makan benda2 lain. elaakkan makanan pedas or bersantan if nak cepat baik..i pernah kena sampai 2 hari terlantar tak boleh bgn langsung..hehe

lily lotus said... [Reply to Comments]

hahaha..nak gelak jer boleh :D

Ms.Khayra said... [Reply to Comments]

ala k.peej.
baru bukak blog ni..
ada satu lg tips.

beli ORS yg dlm packet tu guardian ada. pastu bancuh dgn air mineral botol kecik.
minum sikit2 abiskan dlm masa 4 jam..
in the mean time bole je nak mkn pape.. tp jgn la yg heavy or pedas..

insyaallah..ok la..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...