Instagram : @peejburhan

condominium dan the eye~

Hi peej, my story ni took place at kondo bayu tasik, bandar sri permaisuri kl. 1st condo kt situ.

My house (eh umah ayah la!) Tkt 9. And unit tepi sekali. So tepi tu adalah laluan ke blok satu lagi. Banyak kisah seram ni, satu-satu la ye.

1st.
I tgh masak ngan my sis  and dr dapur boleh nampak corridor jalan kaki kat luar. Tgh sedap potong bwg my SIL balik, jelas ok I nampak mmg dia siap senyum ok. Then I told my sis that ourr sil balik pastu dgr org bg salam. Terus I suruh my hubs g bukak. Obvious mmg bagi salam tp bukak2 takde org. Terus terdiam satu rumah.

2nd.
One day my sister tgh mandi and bear in mind rumah I unit tepi ok. Bilik air my sis yang luar bilik. Tgh dia mandi dia dengar I cakap I nk keluar so nk bg kunci. Padahal I keluar sebelum dia mandi lagi ok. Pastu dr tingkp kecik bilik air ada org ketuk bunyik nak bg kunci. Umah I kan unit tepi so mana ada org boleh pegi tingkap tu sebab tingkap tu kat dinding penghabisan.

Then satu lagi I pulak tgh mandi pagi nak g keje, hubby tido lagi. I dgr my sis panggil kat luar, I keluar la sekalitu kat umah tu I berdua je ngan hubby.

My sil pulak dgr suara my hubs cakap ngan I tgh malam suruh bukak pintu bilik dia br sampai dr kampung. Padahal hubby I balik malam esok tu.

3rd.
Bilik I L shape so pintu tersorok la. Kalau tido malam kan nanti dengar pintu bilik u terbukak tertutup bunyik krekkk kroook pintu la. I tak berani nak jenguk tp serius mesti hantu tu gelak sebab I tak boleh tido.

4th.
Ni masa bujang sebelum kejadian2 kat atas tu berlaku. I ngan my 2 sister dalam bilik utama.  I tgh bergayut diorang lak masuk dlm sebab nak aircond. Tetiba riuh lak rumah. Rupanya TV ter'on' sendiri. Bila kitorang keluar tengok, tgk suis off tp tv on. Cemana tu? Terus of balik masuk bilik tidur berhimpit bertiga atas katil.

5th
Bila dah kawen hubby suka bela ikan so bela ikan sepat ronggeng. Bila letak ikan dlm akuarium, ikan2 tu akan ke satu penjuru je pastu kejap2 kuak lentang macam dh nyawa2 nk mampos la. Pstu kang ok, pastu jadik terlentang balik.pastu mati ikan2 tu.After tahu area tu keras, and I tgh preggy time tu takut kena kacau I bela ikan puyu konon nak protect la kan, 1st day ikan tu dok akuarium kat umah tu duri2 sirip dia terus naik tak turun2, esok I bangun pgi ikn puyu tu dh x de dlm akuarium, smpai bwh peti ais I korek kot la melompat tpi tkde. Beli sekor lagi puyu, esok tu bgn pg 1st thing check is ikan puyu. Tgk2 takde jugak. Haish..terer betul hantu ni. I amek my sil punya ikan puyu yng dia dh bela 2 thun sampai gemuk, masuk umah I tu 2 minggu hilang jugak ikan tu. Sampai skrg tak tau camana ikan-ikan puyu tu boleh hilang.

6th.
My sis keluar beronggeng tgh mlm I sorg kat umah, time nak tido dlm kul 2 ada org ketuk pintu bilik suara my mom..dia panggil 'mazz...meh kuar tolong mak ni' siap dgr bunyik peti ais terbukak macam kita amek lauk nak start masak. I terus kol my father sambil selubung selimut nangis2 suruh amek I.

7th
Bukan kt unit I tp kat swimming pool, guard bgtau masa teman I naik kat umah pukul 3 pagi balik dr opis, the day before 2 org guard jumpa sorg pempuan berkemban pukul 2 pagi bertenggek tepi swimming pool.

Alamak terpanjang la peej, sorry bnyak lagi tapi sakit la jari keypad bb ni kecik. Thanks sebab wujudkan segmen (wah macam rancangan tv pulak) expose mistik.

Now I dh pindh dr rumah tu and sekarang adik I yang duduk. Alhamdulillh takde apa dh sekarang sebab kawasan tu dh busy and bising. Masa I sunyi sepi je.

Ok thnks again


http://mazzrais.blogspot.com


.....................................................................................................................


hoho. bagi aku scary la ni.
macam boleh bayangkan scene2 dia tu. cibais betul.
mesti sapa duduk rumah tinggi2 ni faham kan. :|


......................................................................................................................




Hai peej,
Ni citer tahun lepas terjadi kat kakak i, dia koma 3 minggu H1N1.Kakak i di masukkan ke wad CCU, Critikal Care Unit.
actually i nak citer ada 2 orang staffnurse ni dah nampak lembaga hitam bertenggek kat atas badan kakak i aND the worst thing is dia dah main2 dgn
machine bantuan pernafasan kakak i tu..and 3 kali ok kakak i dah habis nafas pas tu ada balik..semua kerja lembaga tu..pelik kan...apa dia nak pun kami tak tau..my dad
siap panggil 3 orang ustaz berjaga tiap2 malam..hazab okeh..lepas akak i dah ok skit walau masih koma kejadian sama berlaku bila dia dipindah kan ke ICU, nurse yang tolak troly rasa berat nauzubillah..masuk jer lift tetiba lift terpadam, gelap gulita dan machine bantuan pernafasan sekali lagi berhenti, kami kat dalam lift dah panik mujur ada yang bawak walkie talkie.minta bantuan..cepat2 settlekan kakak i dulu..still benda yang sama..until now kami tak tau apa sebenarnya makhluk tu nak kat kakak i..ikutkan ustaz tu dia nyer citer kakak i dah tolak hasrat hati orang nak sunting dia dan actually family kami tak suka ngan orang tu, kakak i jenis ikut kata family..member sakit hati terus kenakan kakak i..tapi itu citer last year..lepas jer akak i ok dia ada satu sifat pelik,dia leh nampak setiap makhluk yang pelik2..orang kata orang yang baru bangun dari koma sure boleh nampak macam2 kan..itu yang kakak i alami di samping dia hilang memory lampau dia...takut kan..leh nampak mcm2 tapi kakak i rileks jer...
salam kenalan
suriaamanda a.k.a Malissa Mohd Zain


then aku reply la sikit.
then dia reply blk ni.



series peeja,
kakak i kerja kat ***** (aku kasi censor la yea), opis dia kat KL sentral..kekadang dia balik seremban malam la..sekali kat highway meet accident..mati la penunggang motor tu..dia siap leh nampak roh penunggang ni pakai baju yang sama dalam kejadian, helmet masih sama..berdiri merenung tgok mayat dia tgh jalan...scary giler ok..kalau i mmg dah mati hidup balik i tak tengok dah...

..........................................................................................................

omg. tak sanggup.
dah macam cerita the eye kan.
hush...syukur la aku tak pernah ada apa2 benda yang terlebih2 mistik ni. :)
mintak jauh plisssss.





11 Comments:

deasa said... [Reply to Comments]

sib baik aku baca pagi2 buta...

kalu malam2..
ish ish ish..

yang cerita no 2 tu
berani nya akak dia...

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

apekah seram sgt kondo itu!! sebbaik da pindah, kalau tak, apa lagi yang dikacau >.<

-ilyannur- said... [Reply to Comments]

gila lah menakutkan btol cerita condominium tu. kalau aku yg kena, confirm2 dh pindah terus huhu

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

dua-dia cite seram...yang cite 1st tu mcm2 suara dia boleh tiru yer..siap suara mak dia minta tlg kat dapur..kalu sy terus pengsan dah..takut!Gilalah smpai ikan puyu pun ilang, tu mmg keraslah tempat tu..

betul yer org koma kalu dah sedar blh tgk bnda2 tu?ngeri..tp dia kuat semangat yer sbb tak takut..

0sh!Nz d' sen0r!ta said... [Reply to Comments]

huih.. gile ah kalo dok kondo camtu punye seram..

Siti Nornadiah said... [Reply to Comments]

homaigodness..

dua dua cerita seram gilaaaaaaaa..:S

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

bapak banyaknya ceite seram kt kondo tu..pindah la wei..isk!

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

eh dh pindah dh rupenya..hehehe...[nampak sgt aku scroll down laju2 spi x perasan..] ekekekeke!sori erk tuan tulis..sy adalah pentakut

peej said... [Reply to Comments]

deasa - kannnn. kalau aku tiap kali pun pengsan kot.

wani - kannnn? tak pasal2 aku pun terasa2 takut nya tu.


ilyannur - susah sbb umah beli kan. mcm mana nak pindah2. if sewa takpa. still takleh kan. sbb contract setahun selalunya. so nak tak nak kena tahan la kan.


hanim - kannnnn. keji gila orang benda itu. sangat la kacau ketara. tsk.


osh - kan. tak sanggup.


nadiah - kan kan kan.


buyui - hahhahaa. tu la. tu zaman muda2 kan. aku pun jadi pentakut baca cerita2 ni.

Iz said... [Reply to Comments]

Gila seram. Dah la aku kdg2 balik rumah lewat. Kat rumah aku tu, lif dia mcm bangang. Lif bomba je boleh direct naik sampai atas. kalau lif lain, boleh naik sampai level 2 je, pastu kena keluar, naik tangga sampai level 3, baru naik lif semula. Sebab rumah aku tu bawah ada shopping mall.

Aku selalu seram nak naik tangga, walaupun 1 level je :( mati la kalau naik tangga, asik level tuuuu je kan? mcm cite Shutter *nangessss*

nasaoji said... [Reply to Comments]

aku jenis baca n tengk, pas tu takut2...

tp, duk sat..dah tak takut dah..bukan tak takut..tak ingt dah crita2 nyer.. ;)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...