Instagram : @peejburhan

pelik tapi benar, jugak lawak, juga apakah kegilaan?~

dah lama rasanya tak kumpul ramai2 sembang2 macam ni.
selalu sorang keluar.
sorang kerja.
sorang kat atas main ps3.
sorang depan pc ke.
so semalam petang elok galok bersembang.

mula2 me n noy je sembang2 ngan mama.
lepas tu P.G turun then join sembang.
pastu ayol balik kerja n join pak nam lebih.
macam2 cerita la keluar.
bukan nak duduk kat sofa n guna coffee table ke apa.
semua elok bersila n terbaring2 depan tv aje.


:: over siap buat nescafe bagai ::
:: P.G as usual garang2. selalu marah2 if aku nak snap2. ::
:: mama sewels. semua tension tengok aku snap2 ::
:: lagi tension bila tgk aku snap pic sendiri ::

mama : eleh tak abis2 ngan mulut dia tu. tak abis2 gambar semua angle sama.
me : biar la. sibuk aje tau.
mama : aaaahhh. tak cantik pun.
me : whatever.
mama : meh sini mama snap korang adik beradik sembang.
me : boleh ke?
mama : boleh. meh. mama ambikkan gambar. mama suka tengok.

pastu terengsot2 la dia nak bangun nak gerak jauh sikit.
kesian pulak tengok.
tapi gigih ok.
dengan goyang2 dia.
oh kan mama sakit tu. so bila dia penat or excited mesti kepala macam goyang2.
so inilah hasil pic dia snap kan.

:: pun goyang2 ok. hahhaa ::

tak pasal muka i nampak kembang semangkuk ok.
sebab double2 semua.
cea dan-dan la kan. memang bukan bertahun ke kembang muka aku tu?

lawak aje. semalam cerita macam2.

noy : saya dah pandai masak. tapi ni kena minyak panas. melotoppppp.
ayol : ye? hahaha. kau masak apa?
noy : saya goreng hati. sekali meletop2. aaaaaa tak suke.
aunty bada : awak taknak meletop awak campak garam sikit.
mama : tak pun gaul siap2 ngan garam n kunyit. so tak meletop.
noy : yeah? ye la.
aunty bada : ala sikit je tu. saya ni kena kuali semalam.
me : oooo.. ni saya ni pun semua kena kuali ni. *sambil tunjuk selulite2 aku*
aunty : eee. tu bukan la. tu selutite.
mama : tu bukan kena kuali. tu macam kena air panas. hahaha. macam cerita ali baba tu.
P.G : hahaha. ye la tu. pija yang gemuk kena curah tu.
me : kurang ajar ok.
alll : hahahhaa
me : kau gelak2 yea. eleh whatever. at least takda la kena curah milo panas kan.




oh milo panas tu nanti aku cerita.
aku tak sure pernah cerita ke tak.
tu pasal noy kena curah milo panas. hahaha.

P.G : hahahaha. ye la tu.
noy : eleh. daripada dulu siapa tah gaduh siap tercabut2 subang.
P.G : siapa?
noy : pija ngan ayol la.
me : alaaa..yang noy cakap, "pening lalat..pening lalat"

dulu kecik2 aku pernah gaduh ngan ayol.
ayol pukul aku sampai tercabut2 subang2 aku ok.
yang aku lak pukul ayol sampai terbukak2 seluar. hahaha.

P:G: ooo.hahhahahaha.
noy : ala banyak la. daripada P.G berak cangkung. 
all : hahahahahhaha.
P.G: kau apehal.
noy : ye la. pintu tak kunci pastu aku ingat takda orang aku masuk. terkojuit. kau siap jerit sampai takda suara. hahhahaha.
mama : kenapa nak? kenapa semua gelak? mama tak faham.



so kena la cerita kat mama bagi dia faham.
then tiba2 mama tanya.

mama : korang ingat tak masa kecik2 mama cakap bila berak tutup kepala.
all : a ah. 
mama : ooohhh. ingat lagi korang. kecik2 dulu mesti berak bukak seluar n seluar tutup kepala. bada tau kan?
aunty bada : oh sebab orang cakap kalau tak setan lumur2 taik kat kepala la apa.
mama : a ah. so dpd kecik atok dorang dah ajar macam tu. korang still buat lagi?
me : pija buat. korang?
ayol : aku tutup.
noy : tak. sebab tu otak aku benak kot.

wtf. apa kena mengena. nak salahkan itu pulak.
kau memang bimbo tak dapat di tolong noy. hahaha

P.G : aku kadang2 la. ye la takkan nak tutup pakai jeans pulak.
me : oh aku selalu pakai baju aje. korang baju kecik kot. sebab tu takleh. aku baju besar ok. tapi kalau baju aku kecik pun sakit2 leher aku.
P.G : tapi kalau aku guna toilet bawah aku tutup la kepala aku. sebab ada topi tu. pakai je la.

time ni semua dah gelak melampau tak hengat dah.
mama tak faham suruh cerita. 
nak cerita pun payah. sebab every perkataan stop 10 kali sebab tergelak2 aje.


:: muka selalu muncul tepi muka kau suruh cerita apa jadi. ::

ok ni toilet umah aku. toilet bawah.
biasa je kan. tiada apa beza.
tp tengok bahagian tepi ni pulak.


tiba2 hias topi2. tak artistic langsung ok.
aku bengang gila mula2 mama buat ni.
macam wth. tak lawa langsung. 
semua topi zaman lama2 n dapat free2 tu. siapa yang pakai topi kan.
siap aunty bada pun cakap first time dia pergi umah orang hias topi kat toilet. hahaha.
so lepas certita kat mama. seronok n gelak2 la dia.

mama : haaaa. berguna jugak la mama gantung topi tu. memang itu la tujuan dia.
P.G : ye la. dah ada tu capai aje la. pakai.
all : ahhahahahaha.
P.G : tapi letak je la kat kepala. bukan la siap pakai kemas2 ke apa.
me : ahhaha.sebenarnye if aku berak bawah pun aku pakai topi tu.
all : hahahahahahahahha
mama : topi korang yang mana? mama punya yang biru tepi tu. tu memang mama punya. selalu mama akan pakai yang tu.
me : pija pakai yang malaysia truly asia tu. tu sbb pija dpt free dulu. hahaha
all : aaahahaha. ada siap masing2 punya pulak.
me : kau punya yang mana?
P.G : mana la aku tau. aku pakai aje. tp selalu aku pakai yang kelabu la.
me : yang mana?
P.G : mana la aku tau. janji pakai la.
ayol : aku lagi best. aku tak pakai topi2 tu. aku pakai gayung. hahha
all : bodoh kau ni.
ayol : best doh. kadang2 ada air2 sikit. sejuk kepala. hahaha
all : eee. sewel.

noy sorang je memang pemalash pakai.
patut la kau macam tu noy. hahahha
korang ada tak benda2 ni?
i mean masa kecik2 konon if nak beraks kena tutup kepala?

ingat lagi dulu aku melawan
aku cakap , mana ada taik. tak nampak pun. tipu.
pastu mama, atuk n maktok cakap. kita memang tak nampak.
tapi orang2 alim nampak la apa la.
cibais ok. psycho orang. 
tapi memang impak berkesan.
because now i'm 27 years old.
aku still amalkan tutup kepala tu. haha funny.



36 Comments:

F A R Y N said... [Reply to Comments]

serius aku tergelak2 baca entry ni kat opis...
dulu masa kecik2 jela aku buat...tutup kepala...

la ni...
takde maknanya...ahahahaa

luvmum said... [Reply to Comments]

hehehe gelak tak hengat kat opis ni..lawak la..kami tutup gak huhuhu

Intan ~ Nur Azlina said... [Reply to Comments]

heheheh... gelak bila baca. aku klu x tutup ngan baju.. capai je gayung cover kepala....

ops... kim salam kt mama awk nye peeja.... harap dia semakin sihat.

NenekPenne said... [Reply to Comments]

kelakar

u all merokok depan ur mum selamba jer kan

aku? jangan harap...

hisap rokok pun tak boleh tau...

Zara Zainudin said... [Reply to Comments]

hye...blog walking jap...

saye pon stil amalkn benda nih sampai skarg...tyme skola dlu ostaz yg pesan...plus dlu kat skola agama ade buku ala² komik pasal ni..katun tuh tunjuk tyme kite berak ade setan ngah berak atas pale kite..

stil hengat nih...

Zara Zainudin said... [Reply to Comments]

hye...blog walking jap...

saye pn stil amalkn tutp pale pai skarg...tyme skola agama dlu ustaz yg ajar.plus dlu de buku ala² komik..katun tu tunjuk tyme ngah berak ade setan ngah berak ats pale kite..

tuh yg hengat pai skarg..

A.I said... [Reply to Comments]

giler lawak ok! dah le aku kenyang melampau ni. rasa nk kuar balik isi pewot aku! kahhhhhhhhhhhhhh

-ilyannur- said... [Reply to Comments]

kelakar la entry ni. hehe. penah dengar la tutup2 kepala tu, tapi x penah buat pun haha....

Beautyfull_Maria said... [Reply to Comments]

Salam perkenalan,

seronoknya baca entri nie...mmg tergelak jek la baca byk2 kali..he..he..he..

ceritacherita said... [Reply to Comments]

mmg betul kena tutup kepala bila berak, sbb setan kan byk dlm toilet, especially time azan. bagus kau still amal kan, aku kadang buat kadang tidak.

sweetheart said... [Reply to Comments]

kecik2 dulu pon mak bapak aku kata camtu..setan berak atas kepala..hehehee tp skrg cam dah xbuat dah.. kat umah...
klu kat luar otometik la kan sbb ada tudung..hehehehe
neway pes time ni tgk lam toilet hias2 topi..ahahahahahaha

PertMuffin said... [Reply to Comments]

benciiiii................
terpaksa tahan gelak sampai bergoyang2 meja ngan pc sebab takut bos nampak aku gelak..
aunty!! tolong jangan buat muka muncul sebelah tepi secara tiba2 macam tu lagi boleh tak??

peej, aku rasa kalo aku dok rumah kau mesti terburai perut asyik ketawa..

illa said... [Reply to Comments]

haha serious kelakar..lama tak gelak2 baca entry camni..

:)

Along said... [Reply to Comments]

*sakit perut gelak baca entry ni pastu lari gi toilet ofis nampak gayung tergelak lagi adoilahai*

benz said... [Reply to Comments]

hahahaha!
memang btol pun kena tutup.kdg2 aku buat, kdg2 aku pemalas. serius weh, x penah perasan pulak fungsi gayung selain buat ceduk air.pasni aku tutup pale guna gayung je laa...ahahahaaa

chics said... [Reply to Comments]

Adaaaaaaaaaaaaaaa!! Tapi aku tak pernah ikut. Masa kekecik ikutla sebab takut ada taik atas kepala bila dah besar..harammm. Taik pon taiklah hehe

lily lotus said... [Reply to Comments]

haha..terima kasih kerana membuat saya gelak

Alia said... [Reply to Comments]

HAHAHAHAHAAHAHHAAH
Lawak gilaaa!!!!

Kena tutup kepala ke?? Tak pernah dgr ponn!

Nanti aku nak teran susah dowh kalau ada benda kat kepala, mengganggu konsentrasi Hahaha

swit@kon said... [Reply to Comments]

hahahaha
kau kalau tak update, tak update.
sekali update. memang ori. aku dah sakit perut gelak!

Ujie said... [Reply to Comments]

ni aku dpt dr satu blog

Soalan : Ustaz,jika buang air besar org tua tua suruh tutup kepala sbb syaitan berak atas kepala.ada hadis berkaitan?perlu atau tidak tutup?

Jawapan : Itu termasuk dalam adab-adab membuang air besar

so,mmg kena tutup la kan..aku pon tutup gak..selalunye guna baju bhgn belakang serkupkan atas kepala..Takpun macam ayol buat, tutup pakai gayung..huhu

Ms. Lili@ said... [Reply to Comments]

so funny this entry! :) akak tau pasal tutup kepala masa study kat taiping dulu.. dorang kata kalau tak tutup nanti susah nak masuk ilmu, sebab tu lah, setan sapu taik atas kepala kita or something like that.. me being sucker nak score tapi malas baca buku, ikut je la.. lama2 jadik habit.. saaaampai la skang. kalau tak tutup rasa gile punye tak best..

anyway bile lepak satu family borak2 and bukak cite lame memang best kan...

Drama Mama said... [Reply to Comments]

hahahhaa lawak. i pun dok tutup lagi kepala guna baju ja la. hiks

♥naematulsaadahismail♥ said... [Reply to Comments]

wah,,,bestnya famili macam ni.sgt mesra,,

kadangkadang je tutup kepala. hiks.
macam2 ceirta org tua nk gertak kita kan.

sayangsayangibu said... [Reply to Comments]

huhu....akak dirumah kalau anak nampak ibu masuk tandas tak pakai towel tutup kepala diorang dah sibuk suruh pakai, sbb diorang belajar adab2 masuk tandaskan
jd bagus peeja keluarkan en3 ni, sbb mungkin ada yg tak tahu sebahagian adab2 masuk ke tandas..

Che Sue said... [Reply to Comments]

omg pijaa! mak aku pun ada ajo aku gitu gk time kekecik.. giler takut aku dulu2 tau..! bodo punyer setan nk berak ataih pala aku weh!

sampai dah tua ni pun stil ingat tau! impak mendalam tuu..kalo takde tuala, aku tutup ngan tangan je..janji tutup!

e.t.t.y said... [Reply to Comments]

bagus lah interior aunty ni. hahaha. tergelak sakan membaca ini entry.

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

yang kelakar tu sbb ada topi2 dalam tandas! haha. tp ada function jugak la topi2 terbabit :DD

tedwaldorf said... [Reply to Comments]

motipppppppp topi airasia? hehe

Auny said... [Reply to Comments]

adoi kelakar la yg gambar peeja tuh. bukan apa,elok je posing tetiba terperasan ada gambar kaki pulak. huhuhuhuhu...

anyway, i pun tutup kepala jugak time berak. sama cam ayol tutup pakai gayung. hahahha betul la rasa sejuk pasal kenkadang ada air. hahaha... tapi kenkadang kalau rajin tutup dgn towel kecik

dari sudut Hati kecilku said... [Reply to Comments]

hahahaha..
peeja, tergelak sorang2 wey bila baca entry nih..btw, apa yg mama peeja ckp tu betulah. bagus, coz masih amalkan. Sebenarnya dr kecik pun i amalkan, tp sejak2 beso ni dh kurang amalkan..hahaha, btw entry ni mmg terglak pagi2 buterr

nifalnin... said... [Reply to Comments]

hahahha... sengal giler ar korang.. tp memang best klu kumpul ramai2 citer pasal kisah lame2... ur mum sgt2 kreatip.. ade gak gunanye cap dlm toilet tu... ingat kan td ur bro gune plastic cap... yg dpt free klu dok hotel tu... haha... shower cap... heheheh... by the way, i masuk jamban tutup kepala pki baju gak... hgahhah...

doll said... [Reply to Comments]

kita pun tutup jer ngan baju peej..hehe..mmg dh diingatkan bila masa masuk toilet, tutup kepala tu..

eh ayol bkn keje kat melaka ke?ada bc entry bila ntah kata ayol keje kat melaka..

naper PG tak ske amik gambow?PG macho per ngn rambut pjg lagik..lawar tu!

utk noy, kata nenek kita kalau nk goreng hati tu, rebus dulu agak-agak, pastu tos jap n baru lumur kunyit garam, goreng..memula kita x buat gak..skali dh meletop kena tgn br hengat nk try!brkesan gak la, xde meletup bagai..hehe..

mama x pakai hearing aid ke?xper laa u all anak2 mithali boleh bantu mama kan!seronok mama semua anak2 brkumpul gitu sembang2..

ai peej siap bermekap bagai, tu sbb ada artis dtg umah eh?hehe..

entry nie menceriakan hari kita yg x brape best arinie, really!

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

ahahahahahahah! aku dpt bayangkan tetiba mak ko dtg kat tepi & tanye. comel sgt!

aku x penah dgr petua tu, tp kalo start praktik skrg berhasil lg ke? haha!

momguess said... [Reply to Comments]

aku pon selalu tutup kepala
tapi kalau xde aper2 yg blh dibuat tutup
aku guna jer tangan aku letak ats kepala
heheheh

Anonymous said... [Reply to Comments]

Eh ayol tak keje kat melaka lagi ek??? i miss moments like this with my siblings..uwaaaaaaaaaaaaaaaaa....rasa cam berpecah je kami adik beradik...sedihhhhhhhh~

Ceera said... [Reply to Comments]

adoi penat aku gelak..
Memang tau pasal nie. Tapi aku nie pun macam noy, pemalas lipas.. hehehe..
Kalau ingat aku tutup la kepala aku. Kalau lupa aku buat dunno jerk..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...