Instagram : @peejburhan

mewah kah?~

serious aku tak faham.
asal aku makan je kata aku makan mewah2.
gila ke? tang mana yang mewah.
aku rasa biasa aje. ramai je yang makan macam ni.
setakat sekepala rm15 tu mewah ke?
sekali sekala lak tu. lain la 24/7 makan macam tu. memang la kayap.

bagi aku kalau mewah if kau makan fine dining ke.
yang sekepala sampai rm100 ke. tu ye la.
susah betul nak please orang ni.
kang kau makan nasi letak kicap n telur aje.
kata makan miskin lak. padahal aku rasa tu pun sodap aje.
tetaplah makan. tak kisah la mewah ke. tak ke.
janji masuk perut senang hati.

maybe sebab dah lama aku tak masukkan pasal aku makan yang 'tak mewah' kot.
so orang ingat aku ni kerja nak makan best2 aje.
ada aje. cuma aku sekarang dah malas nak snap2.
sila la baca entry lama2 aku. bawak aku makan kat gerai bawah pokok pun aku akan senyum lebar sampai ke telinga ok. sebab aku bagi la apa pun. aku suka aje makan. :)
tak semestinya yang gerai biasa2 tak sedap.
aku ngan noy if teringin tu.
sanggup pergi masuk pasar datuk keramat ok nak makan nasi minang.
memang la scary sikit. tapi lantak. janji makan sodap.
ngan petai n ikan bilis goreng cili, jering masak lemak ke.
tak pun telur ikan masak lemak. begedil ke. nom nom nom.
ok la. lepas ni aku rajinkan diri. snap semua.
so that boleh nampak. aku ni makan di mana2 aje.
oh out of 7 days in a week. sekali dua je kot 'makan mewah'.
lain2 masak. lagi puas hati ok. sedap n sangat menepati citarasa.

so anyway. ni gambar before nak hantar jonet kat KLIA.
kita orang ke ss2, pj. ada hal kat sana.
perut lapar tak makan apa.
tak jumpa kedai. so kita orang makan kat subway.
area sana susah parking.
so alang2 ada parking. makan je kat kedai yang ada berdekatan.
oh ini jugak tidak mewah. sebab sekepala bawah rm15 jugak.


:: aku pun tak ingat amik apa. spicy italian kot. entah. tapi tamak siap tambah bacon. mueheheh ::

nama je sandwich tapi sedap kannnn.
n kenyang.
entah aku everytime jonet n noy ajak makan. rasa macam taknak aje.
tah tekak melayu kot.
rasa macam baik makan makanan melayu. puas hati.
tapi sekali pergi makan. rasa macam. haih sedapnya.
macam tak cukup je 6 inch tu. rasa nak foot long.
tapi agak2 la nak makan sandwich panjang 1 kaki kan. pitam.

ok tu je.
selamat berhujung minggu people.

18 Comments:

Syatilla said... [Reply to Comments]

i rase sbb u ambik gambar maknn semua tu..dlm gmbar tu nmpk mewah kot.Cube kalo u ambik gmbar telur ngn kicap,rasenye tetap org nmpk mewah gak kot:)..xpelah peej jnji halal dimkn n perut kte kenyak..ye dak??:)

Cactus said... [Reply to Comments]

ala, teringinnya nak makan, but i;m on diet, peej, tolong tanyakan dekat noy tu, cmne dia bole kurus even makan sodap2

liaamalia said... [Reply to Comments]

kak peej~
ape slhnyer mkn mewah2..bkn slalu pon..klu stakat semggu skali n nk meydap kan tekak xslh~..bg lia slg kt xskt n masih upaya nie la kt mkn ape yg kt nk...ti da skt bg mkn ape pon da rs xbest da..

Anonymous said... [Reply to Comments]

bagi saya mewah, dalam keadaan ekonomi sekarang yg tak berapa menentu nih, ...rm15 tu kalo org miskin boleh lah beli apa2 yg patut untuk satu keluarga punya bukan sekepala...tulah saya cakap keadaan org tak sama...15 bagi sesetengah org like 5 rinngit..tapi 15 bagi pihak yg lain mcm 50 kena gunakan ikut priority lah.....dan mewah tak mewah itu subjektif sebenarnya tapi since setiap barang dan perkhidmatan ada tag harga..so terpulanglah mampu ker tak...dan saya bercakap secara umum dan first komen saya jika anda semua faham saya merujuk diri saya yg penganggur dan menjaga ibu saya yg sakit...fahamlah apa itu maksud "saya" terlebih dahulu...

Lady Arween said... [Reply to Comments]

susahkan nak puaskan hati org..bg saya ..kalau peeja makan mewah pun..tu duit peeja..bukan pow sapa2 kan..lagipun takat makan ja..Teruskan entry2 Peeja pasal makan tau..blh gak jadi guide utk kitaorg jalan2 cari makan

Budak Lurpak said... [Reply to Comments]

ko cube order italian bmt , with thousand islan, mayo and hot chilli pastu ko mintak roti hearty italian.. gile sedap ok!

Anonymous said... [Reply to Comments]

saya ni memang seorang yg tak faham bahasa..tapi asik nak suruh orang fahamkan maksud saya....saya sebenarnya saje nak curi perhatian pembaca blog peeja ni...anda semua biarkanlah saya macam ni..saya kan penganggur dan menjaga ibu saya yg sakit. jadi saya ada banyak masa lapang...

yanasaja said... [Reply to Comments]

makan mewah xsalah kot. asalkan kenyang perut senang hati. makan pun ada je org dengki. kang xmakan kate sebok nak diet, bile makan ada je bnyk bunyik.jadik diulangi sekali lagi asalkan kenyang perut senang hati :) relax je k peej,makan je kasik puas hati :D

NenekPenne said... [Reply to Comments]

mungkin bagi mereka yang tak biasa makan menda2 yang u makan tu, bagi depa mewah laa kot...

tapi bagi i yang biasa makan apa yang u makan tu, kira tak delah mewah sangat mana pun... biasa2 jelah kan..

oh pasal subway tu, hari tu pi klcc fudcourt,, mcm harem...orang ramai nak beli tapi sorang jer yang jaga kaunter, sorang lagi sibuk jaga roti.. mengong!! kalau hari ahad tu patutnya ramaikan lah pelayan..dah tu orang yang datang lambat dapat dulu... last sekali tak beli..blah mcm tu jer sambil maki2 pelayan...eeh keji gila aku time tu...

Anonymous said... [Reply to Comments]

bacon tu bukan daging babi ker...jelaskan sikit peeja

ummi amsyar

peej said... [Reply to Comments]

syatilla - betul betul betul


cactus - entah. kadar metabolism dia tinggi kot. sebab serious dia makan banyak n tak exercise apa pun. rezeki dia la boleh kurus aje. ;)


lia - true. if ingat akan buat entry pasal boleh makan tak boleh tu.


anon - ok saya malas nak layan awak.


lady arween - takda apa nak guide pun. sbb selalu makan kat kedai2 yang bersepah2 ada kat malaysia ni. :)


budak lurpak - hoih penerangan. membuatkan rasa mau makan jam ini juga.


anon - mannn.... u again?


yanasaja - entah la. takpa la. lain orang lain pendapat.


nenek - lain orang lain rezeki dia. sementara boleh makan kita makan kan. kang Allah tarik nikmat makan. langsung tak jadi apa.


ummi amsyar - thanks for the question. subway kat malaysia halal. tidak bacon yang saya makan tu bukan daging babi. takkan la saya nak makan babi pulak. bunyi sama kot. tu yang confusing. bacon ni ialah macam beef strips macam tu la. dia macam nipis n garing. ia ialah daging lembu. plus we leave in a sensative country, takkan la dia nak jual daging babi kat kedai yang tulis halal pulak. sorry if saya mengconfusekan anda. :)

Tina Banana said... [Reply to Comments]

i've known Pija for years and I hv to say she's one of the ppl yang tak reti nak bazir tak tentu hala.. Dia makan tempat 'mewah' pun bukan tiap-tiap hari and she's not the kind yang splurge on clothes, shoes and whatnot. The word 'mewah' itself is defined differently by everyone kan. Some says RM100 tu mewah, ada lak kata RM10 pun dah mewah. So takyah la nak pertikaikan isu on apa/dimana dia makan. As long as she does not kacau your money, i rasa takyah la complain kot.

Banyak lagi blog lain yang citer psl makan-makan kat tempat high-end, tak penah lak I tengok orang kutuk2 ke apa. Why Pija?

Pendek kata, she's very good at handling $$$. Even kalau I nak beli brg for my kids, she will always nag me not to membazir.

Itu Pija yang I kenal for the last 13-14 years la kan. And I think sampai sekarang, she's still the same old Pija. That's why I loff her! :)

nonoy said... [Reply to Comments]

anon: Ya Allah, kasimmm oiii.. bacon tu bukan babi la. luar negara punya= YES! itu daging babi. malaysia punya, subway = HALAL sticker ada tepek depan tu. bacon ni is a cured meat. daging lembu, ayam, turkey dan lain2 pun ada. hagak2 la tetiba kitorg nak mkn babi. takdelah bodoh sgt sampai tak boleh bezakan nak makan apa. please la get a life, really! tu la.. susah org yg hati kaldu n busuk ni.

fyi, memang rm15 boleh bagi sekeluarga makan. no doubt. tapi jika mampu and tak memudaratkan DIRI SENDIRI and tak menyusahkan kau bila makan ni, apa susah hati pasal life org? people r happy, why cant u? :)

Ted Waldorf said... [Reply to Comments]

ah pedolik la orang kata ape

Anonymous said... [Reply to Comments]

Salam Peej.. tumpang lalu!!
Maaf I'm your silent reader .. Suker bace your blog and your mommy .. really sweet and enjoy!

Neway nak bagi sket info pasal 'BACON' nii.. memang kite selalu 'direct translation' bacon tu ba alif ba ya.., whatever! Actually, bhg2 daging pd badan binatang nii ada beberapa name termasuklah ayam etc.. bacon ni adalah daging dibhg belakang lembu.. lembut.. sama kes mcm daging btg pinang! daging bhg dade ..

Jd klu u makan kat restaurant halal eg Subway nii.. mmg konperm dat not ba alif ba ya.. lainlah klu u masuk restaurant China aka non-halal rest.. Tapi klu u gi oberse, selain dari Paki, Mid. East dat confirm haram!

Bab makan nii... sesiapa pun bebas nak makan kat mane ajekan?? As long halal.. Bergantung pada kemampuan memasing.. Janganlah ini dijdkan isu, afterall ni Peej punya blog.. rasanya taksalah dia nak tulis haper pun.. tak gitu Peej??

Keep it up..ade juge info nak makan kat ner... wish u luck .. tak ikut mama gi Melaka ke??



^Izzie^

izat kepong said... [Reply to Comments]

kalau mampu apa salahnya. nak makan kat bulan pun takpe...
selalunya kalau makan subway tu... beli yang 1 ft long tu pastu pilih fillng ngan roti kan..pastu suruh budak tu letak semua sayur dan semua sos...hahahaha saya memang tamak! lepas makan adalah harus perut ketat tahap tak boleh jalan..hahaha terngat masa 1st tme makan punyalah terhangak2 taktau macam mana nak order pastu budak tu yang ajarkan...pelajaran begini afdal dipraktikan sebab budak tu yg ajar kannn...
izat kepong.

addved said... [Reply to Comments]

mewah ke apa yg peej makan?
rasanye tak ... nampak sedap adalah tapi jauh skali mewah

doll said... [Reply to Comments]

apokobondo org nie sibuk2 citer pasal mewah ke x mewah kau makan peeja..heran den..duit dio ko?

bg warna-warni laa idup nie wey..makan kat luar tu bukan kira nak melantak jer, tp jugak membantu ekonomi orang kita..asik semua masak sendiri kalu, orang berniaga xyah hidup,x dpt carik duit pulak..

kita suka ajer peeja update pasal makan2 esp yg ada resipi..yea laa, kita masak cara nie, org masak cara tu..belajar2 utk dptkan hasil yg terbaik, apa salahnye kan!

ader ke makanan mewah, makan miskin?pada kita, janji makan sudey!janji halal n pastu leh wat keje..

gerammnye tgk sandwich subway-tak brkesempatan nak pegi lagik!kita mmg suka roti ngan segala mak nenek kat dalamnye..baru puas hati hoh!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...