Instagram : @peejburhan

menu hari ini : pun mewahhhh~

oh since orang cakap aku macam bazir2 makan luar aje.
so ni aku amik sekali makanan if makan kat rumah ok.
btw. as for me tak membazir.
sebab if aku makan confirm licin.
lain la order beriya. makan suku/half dah taknak.
tu ye membazir kan.

pasal ekonomi tu.
aku rasa lain orang lain cara la kot.
family kita orang penah rasa susah.
susah yang sesusahnya la. tak sure aku pernah cerita ke tak.
tapi Alhamdulillah. susah macam mana pun. makan mewah.
mewah as in. takda la sampai tak cukup makan ke apa.
sentiasa ada la. Alhamdulillah tak pernah sangkut tang tu.

n yes ramai cakap selalgi boleh makan. kita makan.
kalau Allah tarik nikmat makan tu. langsung tak guna cerita.
aku takda cakap main tembak aje.
sebab i saw it with my eyes.
papa kan pernah sakit. mula2 masa stroke.
dia takleh makan. if makan confirm sedak n kadang2 sampai boleh kena fit.
so hanya bagi susu je masuk tiub lalu hidung terus ke perut.
kesian je tengok. time bagi papa minum tu. dia tengok je air tu.
sedih je muka dia. dia kata tau2 perut dah kenyang je. tak rasa apa pun.
lama kena macam tu. then sihat balik.

lepas tu papa kena depression pulak.
bayangkan for 3 years tekak dia makan benda yang sama aje.
yang aku tau pagi mesti dia akan beli lontong n minum milo suam.
then malam dia akan beli kebab.
gap tu dia just minum air masak aje.
kau bayang kan. every single day ok. for three years.
kalau kita confirm muak kan.
tp nak buat macam mana. dah takda nafsu nak lain2 tu.

so oleh itu. sementara boleh rasa nikmat makan ni.
kita makan la ye. :)
oh ini menu hari ini.
di masak oleh cik nonoy.
terel dah kan dia. kagums.


:: sambal daging petai ::
:: masak lemak labu n sayur apa ntah ::

aku tak suka labu.
sebab aku rasa macam pelik. ke rasa dia pelik. ntah. tak minat.
tapi tadi amik sayur. amik la seketul labu.
ye la nak tau apa yang best sangat.
last aku rasa masa kecik2 kot.
sekali sedap la pulak kan. terus tambah lagi berketul2. haha. ;p

tapi bagi aku la.
makan la mewah ke. tak mewah ke.
kat bulan ke. kat tengah laut ke.
paling puas hati makan kat rumah la.
masak sendiri. sedappppp tak hengat.
sebab citarasa sendiri kan.
cuma if nak makan benda yang ala2 malas nak masak kat umah. pergi la kat kedai.
contoh macam nasi ayam ke, mihun kari ke, laksa ke.
kang masak takda sapa nak makan lagi bazir.
takpun takkan benda2 renyah macam tu nak masak untuk sorang makan aje.
tak feel langsung.

ok tu je. so what did u guys had for lunch?

11 Comments:

Ujie said... [Reply to Comments]

Peej, nape bapak ko kena depression? ade kena mengena ngan keje ke? takut gak tetiba jadi camtu..ape simptom2 dia??

aku lunch karipap ikea tadi...nom nom nom...

swit@kon said... [Reply to Comments]

biarkan manusia itu berkata2 peej. selagi tak penat kan, standard aaa.

aku lunch tadi makan kat orang kawin. kena kerja.


mewah uols!

Tijah said... [Reply to Comments]

aku tadi makan ikan goreng jer. tapi sbb ada sambal belacan + ulam. lajuuuuu kauuu....

peej said... [Reply to Comments]

ujie - hoih nak cerita panjang. tu kena tunggu kalau rajin buat entry lain. best ke karipap tu? tak penrah try. tari tengok orang beli banyak2 terus.


switakon - sedaps. dah lama lak aku tak makan nasik orang kawin. last febuary. geng2 aku semua dah kawin kot. tinggal yang berapa kerat ni semua takda tanda2 nak kawin lagi je. haha.


tijah - sedap tu. fav noy n mama. aku sambal belacan kurang. tah kenapa. pelik. kira 10 kali org hidang. 2 kali je aku makan. tp sekali makan. mmg tak stop.

miMiE aZiMaSK ^V^ said... [Reply to Comments]

owh.. tak lunch tadik.. makan pop corn sambil coke sambil tgk lagenda budak setan aje... hehehe

miMiE aZiMaSK ^V^ said... [Reply to Comments]

betul makanan kat rumah amat puas.. nak nak masakan air tangan mak.... emmm nikmat...
dan mie pun pegang kataa...
selagi buleh makan.. makan.. sok sok tuhan tarik nikmat makan.. time tuh nak makan mcm mcm pn dah tak buleh.. heheheh nauzubillah.. mintak dijauhkan.. amin

arin said... [Reply to Comments]

masak lemak mmg sedap.kena tuh ada daging. kalau ada telur asin, lagi menjilat jari.hehehheh.

nUR_rOsALiNdA said... [Reply to Comments]

Betul².....
makan la selagi kita masih ada selera makan kan?

peej said... [Reply to Comments]

mimie - kan. kang kena tarik. lg sedih. best tu. lamanya tak tgk wayang. :|


arin - hoh. pandai kau nasik tambah kan. siap telur asin bagai. hahaha.


rosalinda - iyaaa. esp org yg terlebih selera macam aku ni. ngeh.

doll said... [Reply to Comments]

sedey dgr citer uncle masa kena stroke tu..alhamdulillah kan berkat jagaan peeja n family, uncle dh sihat..kasih-sayang keluarga nie mmg penting laa..it boost up the spirit to continue living n fighting..

semalam kita msk asam pedas ikan tenggiri ngan ayam kfc..hehe..

apa tu saper kata makan kat luar bazir2 pulak..bknnye guna duit orang pun..duit kita n family kita jugak makan sampai abis..kalau x abis tapau jer bawak balik..

penat2 keje, sesekali tak salah treat ourself dining out..asik makan masakan sendiri jer, belajar2 biasakan tekak makan kat luar pulak, belajar cara orang lain masak dan belajar makan macam2..

A.I said... [Reply to Comments]

menarik tol sambal daging petai nonoy tu..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...