Instagram : @peejburhan

jangan tegur~

nonoy ni ada masalah penakut yang tahap kronik.
dia macam takut kat semua benda.
macam lemah semangat lebih tau.
ok aku pun takde la berani.
aku takut la jugak. tapi aku jenis taknak fikir.
jenis abaikan aje. beranikan diri aje.
tapi noy ni. dia punya penakut tu akan membuatkan aku takut jugak.
aku try cover. tapi tiba2 aku jadi jumpy.
stock if terkejut lebih aku akan terlompat sama.
serious sakit hati ok.
kadang2 rasa nak sepak muka dia.

so tau la kerja noy.
kerja dia kan if balik mesti tgh malam. tak pun dah pagi.
so harus la kawasan akan sepi n scary.
ingat aku tak rasa ke semua tu.
dia memang penakut. so jarang la dia drive sendiri pergi kerja.
aku yang hantar ambik.
so bayangkan before amik dia. aku kena keluar sorang2 n all. scaryyyyy ok.
tp aku malas nak pikir. if aku takut. aku akan pikir benda2 happy2.
so hilang la scary tu.
so memang terkawal.

tapiiiii. benda tak terkawal bila dah amik dia.
patut bila dah berdua jadi lagi tak takut la kan.
tapi jadi lagi takut ada la.
contoh2 situasi.

tengah bawak kereta.
ok, aku ni memang pemandu berhemah.
ni bukan puji diri. tp 90% aku akan ikut undang2 jalan raya la.
orang akan tension if aku bawak kereta. sebab aku akan dok middle lane aje n bawak 80kmj. miahahah.
lantakkkk. biar lambat asal selamat.
takpun obviously takda kereta ke apa. tapi aku tetaplah bg signal kiri kanan. dah terbiasa la. nak masuk lorong rumah aku pun bg signal. hahahah.
so let say la pukul 3-4 pagi.
sampai traffic light jalan kecik. tiba2 lampu merah.
well aku akan stop n tunggu sampai lampu hijau. miahahahaha.

noy : omg. kau ni apesal berhenti?
me : lampu merah.
noy : pijaaaa. takda kereta la jalan je laaaaa.
me : kau ni apesal. kang ada kereta datang ke apa.
noy : scary la stop2. eeee..ada rempit2. banyak pokok2.

babi. ok aku takut jugak la rempit.
nway, kami pernah kena kes ngan rempit. aku tak cerita sini.
n yes. ingat aku berani sangat kawansan gelap2 banyak pokok2. tp aku taknak fikir.
tapi bila dia sebut aku jadi scary ok.

me : kau ni banyak complain tau. biar la aku nak stop.
noy : takde la. scary la. cuba kau tengok.
me : kau banyak cakap sangat lain kali kau balik sendiri.

then dia terus senyap.
then dah park kereta n all.
tengah jalan2 nak ke rumah.
memang la scary. sebab sepi kan dah pukul berapa.
tapi sembang2 n gelak2 macam biasa la.
then terdengar ada bunyi tapak kaki macam orang berjalan kat belakang.
ok aku dengar jugak. tp aku jenis diam taknak tegur.

noy : omg apa tu?
me : apa dia?? *buat2 tak tau. then bunyi2 lagi*
noy : tuuuuu.. *sambil lari2 then toleh2 pandang aku*
me : takda apa laaaa..kau ni.

ok aku pun takut sebenarnye.
tapi aku boleh kawal.
aku suka pikir maybe ada orang tgh berjalan ke. mungkin ada orang balik dpd mana2 jugak ke kan.
benda2 yang ada penjelasan. get it?
tp bila noy takut. aku jadi takut.
dia lari2 makin lama makin jauh dpd aku.
yang aku nak kejar2. lg aku kejar lagi dia lari. sebab dia ingat aku lari jugak.
bongok tau perempuan tu.
aku ni dah la lebih muatan. mana larat lari-lariiiiiiiiiiiiiii!!
so bila dia jauh. aku jadi takotttttt. huaaaaaaaaaaaaa..

so bayangkan betapa tensionnya kalau dengan dia ni.
tapi masalahnya aku memang kemana-mana ngan dia aje.
elok tak takut jadi takut melampau tau.
ada few lagi la. tu nanti aku cerita kat lain entry yea.
macam panjang lebar lak entry ni.

20 Comments:

A.I said... [Reply to Comments]

gilo kowang adik badik ni tau. kalau kowang 'kene' cam aku 'kene' harus kowang kejung time2 tu jugak! miahahahahahaha

(tp aku sengaja takmo criter kat blog. kang betol2 lak org caye aku ni keliwons) :P

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

cerita mcm tergantungggg. apa yg berlaku seterusnya?!! :P

J u l i a 。.゜✿ said... [Reply to Comments]

tu ahhhh ! cerita tergantunggggggg.

peeja, nak tau pasal cerita kes rempit tu jugak

Che Sue said... [Reply to Comments]

korang ni sengal la! kikiki! tapi mmg pun if ko brani, tapi kalo org sebelah dok sebuttt je, bikin hati makin saspen..mg rasa nk lempang laju2 gak..

MadianiMamat said... [Reply to Comments]

hi peeja,
ari tu my kakak ade nmpk ur family kat court, hari mention tu kan?die kate peeja cantik sgt2!!!

btw, i'm ur silent reader...ur blog best..keep it up ok!!!xmau stop2 blogging, update tiap2 ari ok! :)

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

housemate ai pon ade penyakit ni....mmg menensenkan jiwa sial spi kdg2 tu ai rasa mcm dia ni ada masalah jiwa ptt jumpa doktor!for me ai lg tkt org idup dr org mati [org mati takut jugak tp dh jatuh no 2]

syazana said... [Reply to Comments]

hahaha..peej,aku faham perasaan tu.Kadang2 drive sorang2 malam buta,asyik nak tengok belakang je ada tak orang dok belakang..hahaha

cik gObu said... [Reply to Comments]

ada sambungan tak?

kupaslaroren said... [Reply to Comments]

hahaha aku dapat rasakan scary itu..

ade satu jalan belakang kat area rumah kartun cheras..bayangkan dok dalam 1 kereta 4 orang memula tgh gelak2 tp tiap kali sampai kt jalan tu memasing mesti senyap...

aku sorang je yg wat lawak untuk hilangkan rasa ketakutan ;p

izat kepong said... [Reply to Comments]

tapi kan ...walau time mana pun bila lampu trafik tukar merah kenalah berhenti kan...sebab ada makhluk yang kita tak nampak nak lintas...haaaa betul kannn...hihihihi camtu lee mak saya bagitau... ngeri kan...menyampah lagi-lagi kalau balik kerja > 12malam dari cyberjaya tuu ke kepong..horror ..haha

izat kepong

Xuriana said... [Reply to Comments]

noy bongok la..sakit perut aku gelak.. hahaha..

tapi kan peej, aku mmgs akit hati kalau ko yg drive.. omg, berhemah gila... pening kepala okkk..

muna said... [Reply to Comments]

2008 dulu aku kena outstation kat kelantan, dalam 5-6 bulan camtu. aku rasa tak rasi duk sana, so memang every weekends aku akan balik naik airasia. kereta bf aku pegang aa bila weekdays. aku travel pagi isnin naik flight 730am balik malam jumaat naik flight 1030 (yang kadang2 bleh delay sampai 11++ pehtu aku sampai kl dah kul 1-2 pagi T_T)

yang part agak seram...pagi2 isnin dalam kul 4 tu aku akan gi jemput bf aku..dia anta aku gi klsentral kan. uamh dia kat sentul. aku dari jalan genting klang, menyusur nak ke jalan apa tah yang dekat balai polis tu, depan2 skets dekat shell tu kan ada traffic light. traffic light tu actually untuk orang melintas. bila tekan barulaa akan merah untuk kenderaan kan. ko imagine laa, aku nak lalu, takde sape2 nak melintas pun, tetiba lampu tu merah. aku berenti selamba sambil otak aku buat lawak "opss, ada makhluk halus melintas. sila berenti dan jangan langgar beliau". boleh lak aku gelak sendiri walau rasa seram lite2, hahahhaha. ada laa jadik dalam 2-3 kali gak.

mokjadeandell said... [Reply to Comments]

peeja,your story is hilarious.By the way,makcik pun penakut and selalu buat orang jadi takut.Selalu jadi risau sampai orang sebelah naik sasau.
Have to learn control.But not control freak.
Love cerita you dua beradik.Loving and sisterly.So is your mum.
love.

NenekPenne said... [Reply to Comments]

ha ha ha...apalah si noy tu...

umi ameer said... [Reply to Comments]

dapat sedara penakut, transfer feeling tu pulak kat peeja ek.. hihi..

nak tanya.. sebenarnya apakah yg berbunyik tuuu?
saspen siott!

doll said... [Reply to Comments]

kelakau btol korang dua badik kat entry nie!

kita senang jer..kita pun cuak kalau berada dlm zon serrremm..tp kita lawan ngan berkata..aku lebih takutkan Allah..

pastu kita buat2 cam ganas sambil mencabar-hoh!jgn kaco aku, aku tak kaco ko pun (diikuti dgn berlari laju2 ke dlm umah @ bungkus badan ngn simut klu atas katil)

cuba laa petua kita kalau berani..hikhik..

Drama Mama said... [Reply to Comments]

hahahaahaha...lawak lah! my son pun seorang yang pengecut. of coz, he got it from his mom. hiks

http://twinkywinkystars.blogspot.com

izat kepong said... [Reply to Comments]

betullaa kata kupaslaoren tu..ada satu jalan kat cheras kartun tu mmg horror...
nak lagi horror gi la jalan puncak alam tu..huh kol 8.00mlm mmg gelap gulita..terasa cam nampak altantuya..haha

izat kepong

Anonymous said... [Reply to Comments]

peeja,

hai, nice entry!
nak tanya, kalau nak mintak you buat advert kat blog u, macamana ye.
please email me ye.i tak tau ur email add.

bercintahouse@gmail.com

thanks much!!!

peej said... [Reply to Comments]

a.i - suka tau cerita separuh2. cerita laaaaa.


wani - ahahhaha. bersambung di episode seterusnya.


julia - akan dipikirkan. sebab serious trauma.


che sue - kannn. serious tak suke ok.


madiani - cantik? haha memang tak la. terasa diri sangat pelik pakai formal2 tau.


buyui - kan. sebab orang hidup ni lagi ganas dpd yang dah mati ni.


syazana - ok aku tak macam tu. tp bila kau dah sebut. tiba2 aku macam takut.


cik gobu - ado.


oren - hahha. aku pun benci situasi macam tu. bila tiba2 semua senyap. sebab bila macam tu. lagi rasa meremang2 tengkuk ok.


tina - aku lagi sakit hati ngan manusia macam kau. dah tau aku berhemah. nak pressure aku drive cepat sebab laki suruh balik. lain kali ada curfew sila drive sendiri.


izat - aaaaaaaaaaaaaaaa... aku berhenti sebab mematuhi undang2. bukan sebab ada lintasan. now kau buatkan aku takut ok.


muna - ni lagi sorang tau. tp takkan mahluk nak tekan bg stop lak. dorang kan boleh tembus2. hahahha. ok dah pg tiba2 aku takut. mmmmm.


mokja - haha. tp serious. kalau duduk ngan orang yg terlalu penakut. tak pasal2 kita pun jadi takut.


nenek - kan. bikin tension ok.


umi ameer - entah la. tak amik tau. toleh tgk pun taknak. biarkan la dia nak bunyi ke apa. jangan muncul sudah. hahah


doll - haha. takuit. pija kalau kena. selalu baca je apa2. takpun pikir benda lain. macam happy thoughts ke apa. lama2 nanti hilang la rasa takut tu.


drama mama - tu la. dia tgk mama dia takut. tak pasal dia pun terjangkit.


izat - keji tau kau sebut2. kang muncul betul2 baru tau.


anon - dah reply kat ur email.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...