Instagram : @peejburhan

aku suka yang besar-besar~

weow. tajuk tak tahan kan.
well siapa tak suka kan. hmmm.
btw i mean handbag la. jangan pikir lain.
tapi boleh jugak kan. semua orang suka besar2.
kereta besar, rumah besar, gelang besar (baru mami jarum), nak beli ayam pun nak yang besar2 kan.
tapi kenapa bila nak pilih orang takmo yang besar??????
kenapa????!!!  hoih. tiba2 termarah pulak. ;p

anyway bukan nak cakap pasal tu.
cakap pasal handbag.
few weeks back aku ada tweet pasal aku suka handbag besar tapi tak suka bila nak cari barang.
sebab kalau handbag tu dah besar. kalau boleh semua barang nak campak dalam tu.
ramai lak reply tweet.
ada yang kata paling payah nak carik kunci la.
then iz yahya cakap, " mesti macam main lingo game dulu2 tu kan.?" . something like that la.
aku macam takleh ingat game apa. then baru terpikir.
zaman dulu2 ada game kat rancangan. macam bingo.
kerja dia korek2 balang tu. then pilih bola bernombor.
omg. macam tu la aku rasa everytime korek bag tu.

aku paling bengang if nak carik lighter ok.
kau bayangkan rokok dah kat mulut. tapi kau korek2 tak jumpa lighter.
memang feeling lingo la. berpusing barang dalam bag tu aku pegang.
tp lighter takdok jugak.
last2 kena tengok jugak. rupanya lighter terselit kat celah poket. tah apa2 ok.

so aku rasa nak buat entry handbag.
n tengok apa ada dalam handbag. mine of coz penuh junk la.
dulu maybe 3 years back. zaman orang suka tag2.
ada entry apa ada dalam handbag.
so aku korek2 archieves jumpa la entry tu. click here.

so mari kita lihat.


handbag noy ni. dia beli masa kat kuwait.
h&m. murah aje. 2kd ke 3kd masa dia beli.
murah la. dalam rm20-30++ macam tu la.
dia memang dah tak pakai la. so aku pakai la.
noy ni siap suruh aku pakai LV dia. tapi aku taknak.
dia dah pelik2 apesal aku taknak.
reason sebab aku kata buat apa? just because dia LV ke?
pakai LV tiba2 duit ciput je dalam handbag. takat eksyen2 kan, so takyah la.
lagipun. i dont mind la. sebab fungsi handbag nak menyumbat barang je kan.
maybe one fine day. tapi at the moment. takda rasa nak pakai ke apa.
last2 dia bagi handbag tu kat mama.
yang mama suka ejek aku. if tgk handbag aku. dia kuis2 sambil cakapm " ni berapa ringgit ni?" 
kuang ajar ok. macam teruk betul.

btw. aku suka handbag ini. sangat besar. boleh sumbat segala benda.
yang pelik. if pakai handbag kecik boleh lak aku sumbat apa perlu aje.
tapi bila dah besar tu. kalau boleh segala benda nak bawak.
serious ok. check it out.

:: dah nampak semak dia ::
:: selepas dah keluarkan segala mak nenek dalam tu ::

ok ni tengok satu2. 
sorry ada pic yang terpusing2. ape ke hal ngan camera ni tah.
rotation menggila.

:: antara benda2 penting yang perlu ada. if takda boleh mendatangkan amarah ok. ::
:: bila bukak jam je aku letak dalam handbag. so if keluar. lupa ke apa. korek2 dah ada dalam handbag. aku suka pakai jam. if takda rasa macam tak lengkap. :D  ::
:: handbag holder ::

beli masa kat Bali. duhhh. obviously la kan.
noy nyampah je masa aku keluarkan benda ni n pakai. dia kat aku over.
masalahnya senang ok. esp time nak makan. takda la handbag mengganggu kan.
last2 aku tengok sekarang if lepak2. dia suruh aku keluarkan sebab dia nak tumpang sangkut handbag dia. ceh.

:: handphone n charger ::

haaa gila over kan siap bawak charger.
tak blackberry ni if selalu online cepat makan battery ok.
kejap je dah tinggal sikit battery dia.
so memang aku bawak charger ke mana.
kadang2 tu aku siap bawak adapter sebab charger ni payah nak cucuk.
nyawa ni nyawa.
if takda tu rasa tak keruan.
ye la nak check segala kat sini kan. tweet. approve comment n all semua. macam2 la.
so if battery nak abis ngan muka tak malu tumpang charge kat mana2. hahaha.
tak pun if tak bawak. mesti rasa nak balik umah cepat je. hahaha.
tp usually aku mmg bawak charger ke mana2.
noy la selalu lupa.

:: mints. untuk kesegaran nafas. segar ke? tapi if ada mint hati kena ikhlas. sebab once kau keluarkan n makan. terus akan ada suara, " kau ada gula2? nak!!". shit. macam mana dorang tau ni. ada bau kah?  ::
:: kipas ::

kau tengok tu kipas pun aku sumbat.
ni favour masa nikah huda n ice. 
aku ni kan cepat berpeluh. so ada guna kipas ni.
tp masalahnya aku selalu tak teringat dlm handbag aku ada kipas. cittt.
so usually aku tetaplah berpeluh. -___-

:: beauty stuff ::

perfume. perlu. if tengah lepak2 boleh spray2.
tak pun aku ni ada kawan2 tak smoke yang cerewet rasa nak sepak.
nanti kata aku bau rokok la apa la. so spray la.
kecoh kan. kalau x suka bau rokok. jangan la lepak ngan aku. spray kat hidung dia baru tau.

lipstick. tu je. aku tak bawak barang make up lain. tak kuasa.
subang. balik dpd jalan terus sumbat. kadang2 if keluar lupa nak pakai ke.
korek2 dalam handbag jumpa. boleh la pakai :)

hand lotion. aku ni setahun 3-4 kali mesti akan ada masalah tangan menggelupas bagai nak gila.
tah allergic apa ke. tah la.
so jonet surruh beli tu. tapi bagus la. pakai berapa kali je dah ok.
aku bengang sbb if nak salam orang segan ok.
sampai aku kena tegur ngan kawan, " kasarnye tangan. pakai la lotion. macam mana nak buat bini ni" cibais.

hohoh. hair serum pun aku sumbat letak dalam handbag.
paling la tak perlu kan.
tapi aku selalu macam lupa pakai.
so konon2 if letak dalam handbag ingat la.
tah apa2 ok. paling la tak ingat.

:: purse. camera. spec. camera lately asyik lupa bawak. spec perlu untuk aku nak drive. rabun. ::
:: resit2. spare change. n tisu starbucks. matiklah buruk perangai kan. tak if ada lebih2 atas meja aku amik je. sebab if lepak tempat lain kadang2 meja basah2 kan. boleh lap2. miahahha. ::
:: motif siap ada pen ngan note book pulak. dah la gedabak. sebab aku tulis to do list. boleh? padahal boleh je tulis kat BB kan. tapi aku ni traditional sikit. so pakai buku. ::
:: n kunciiii ::

nway aku punya key chain tu jadi isu ok.
beli masa kat Bali jugak.
siap buat souvenir. bagi2 orang semua.
end up semua tak pakai.
noy segan nak pakai. jonet bg adik dia sebab segan.
kawan2 noy siap ada yang tak berani bawak balik umah pun. haha lawak.
aku seperti biasa pakai je la. aku tak nampak kat mana salahnya.
then siap bagi tau mama.

noy : ma tengok keychain pija tu?
mama : apa tu?
noy : tuuu. kote.
mama : hahaha. eeeee.
me : beli kat Bali la.
mama : tau.
noy : noy pun ada. tapi malu nak pakai. nanti orang kata gila kote. eee. takmo la.
mama : perempuan tu memang gila. kau tak tau.
me : apesal lak. pakai je la. lepas pakai simpan la. bukan kau nak tayang2.
noy : takkan sentiasa kau nak cover. mesti nanti ternampak jugak.
me : kau ni pikir jauh sangat.

serious aku tak nampak masalahnya. lantak la kan.
so sampai la ada satu hari tu. ada orang nak pasang internet kat rumah.
so kena la bukak pintu, grill. padlock semua kan.
yang pasang tu lelaki. dah la siap berjambang2. macam alim2 gitu.
sumpah segannnnnnnnnnnnnnnnnn. aku sambil bukak sambil tangan genggam keychain tu.
sebab taknak bg nampak.
haaaaa. padan muka kan.
ye la selama ni mana terpikir nak kena deal ngan orang ke apa kan. shit.
sbb kalau takat ngan kawan2 memang tak rasa apa la.
ni orang luar kan.
so lepas tu memang aku tak pakai la.
mak segans uolls. ;p

so itulah sampah sarap dalam handbag aku.
aku tak tau nak tag siapa.
ada ke orang layan tag2 ni lagi?
apa kata if rasa nak buat korang buat.
nak jugak tau apa ada dalam handbag korang.
then if buat siap la bg tau aku. nak check it out. :)

37 Comments:

cik syazni said... [Reply to Comments]

haha! trus lupe nak komen apa sbb dah tergelak besar baca pasal key chain tu..haha!

eh tp cm best la.. :P

Xuriana said... [Reply to Comments]

aku pun suka handbag yang besar.. senang sikit nak isi mcm2 benda.. tapi bila bag dah besar kdg2 bila nak cari kunci ke apa, menggelupur gak..

Beautiful Disaster said... [Reply to Comments]

kalau mak aku mesti dia kata "dah takde bentuk lain ke keychain tu?" haha.

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

banyak rete benda dlm hand bag tu..klaka plak bila peej ckp mcm main lingo sy pernah rase dulu mcm tu..nk cr kunci jugak...skrg ni dah xde makna dah handbag skrg sbb sy bwk beg anak jer..purse pun letak dlm tu jer..pg keje br pakai handbag itu pun ala2 jer..:)

~BEE~ said... [Reply to Comments]

peeja, u ni jenis teliti la...Bee suka tau...rasanya barang yang u bawak tu semua keperluan...Bee pun suka beg besar2...bleh sumbat macam2...tapi yg x bestnye...kadang2 husband tumpang sekaki, kalau g kenduri lagi parah, segala bunga telur, souvenir dia sumbat masuk beg Bee...Rasa nak buat tag gak nanti...

feresa~* said... [Reply to Comments]

wah..gud idea bwk charger..next time i pon nak sntiasa bw..

Pnut said... [Reply to Comments]

terus rajin komen sebab pija dah balas komen..ahaks... (tatau sampai bila tahap rajin dia)

akak pun suka suka henbeg beso-beso.. segala neka leh sumbat.. dah beranak pinak, susu anak, pampers, baju dia selai dua leh sumbat..no hal...

Pnut said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.
Drama Mama said... [Reply to Comments]

wahhhhh baby SN makin besar makin comel k! muka dah macam u la yatie...cute sangat dia senyum. and pandai jeles ya mummy dukung kakak and abag. hiks

http://twinkywinkystars.blogspot.com

muna said... [Reply to Comments]

memang replica tutttt ke? aku nampak macam kasut je, huhu

Drama Mama said... [Reply to Comments]

ooops! hiks wrong comment

dah pernah baca ur previous entry tu. pompuan ni memang la suka pakai handbag besar22 pehtu susah nak cari barang dalam tu. esp kalau botol susu and diapers anak pun sumbat dalam tu. memaaaaaaaaannngggg la berjam2 nak cari benda lain alamatnya! hiks

Drama Mama said... [Reply to Comments]

ooops! hiks wrong comment

dah pernah baca ur previous entry tu. pompuan ni memang la suka pakai handbag besar22 pehtu susah nak cari barang dalam tu. esp kalau botol susu and diapers anak pun sumbat dalam tu. memaaaaaaaaannngggg la berjam2 nak cari benda lain alamatnya! hiks

kutak jinggong said... [Reply to Comments]

akak, kalo semua orang xnak key chain tu, buang kat i jelah. leh bagi burfday present kat bf.. tengok dia berani tak pakai anu dia...nguahahaha..

shuweet said... [Reply to Comments]

peeja, aku memang sama pangai ngan ko...suke beg yang besor2, pehtu bagai2 aku sumbatkan dlm tu...tang nak cari lighter memang semedang tak jumpe..hahahaha...kekadang hubby aku bengang je...rokok dah lama kat mulut tapi aku yang tukang simpan lighter cari korek2 tak jumpe..hehehe..pehtu sampah sarap (seperti tisu2) tu sume melambak..tapi memang pelik, kalau beg kecik pandai je letak yang perlu..hehehehe...kite serupaa...ske beg besor2..kite pun besor..eh eh..ngeeeee

miMiE aZiMaSK ^V^ said... [Reply to Comments]

hohohhohoho benda benda ala ala keychain tuh banyak kan kat bali.. hehehehehee

cik syahira said... [Reply to Comments]

assalamualaikum peej.

huhu. sy pun suka beg besar-besar.
dah beli tapi tak pakai.
ciss.
sekarang pakai beg biasa-biasa je. tak kecik tak besar.
>_<"

Mimy Hamid said... [Reply to Comments]

peej aku nampak brand handbag ko...cikai cikai pun H&M beb...branded gak tu tau

Queen said... [Reply to Comments]

betul..aklau balimemang sinonim dgn keychain tu..ahahahhaha

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

suka gak beg besau2 plg tensi bila nk carik kunci..n hp bunyik2 tp cari x jumpa2...

Anonymous said... [Reply to Comments]

OMG...sangatlah tak hipokrit, teliti dan once again sgt tak hipokrit...mmg lah sporting giler parent u...kalau I tunjuk rokok tu mmg mampus kena pelangkung...kalaulah org lain yg tunjuk rokok agaknya...mampus org hentam bagai nak giler..padahal org tu just xnak bagi contoh tak baik kt reader....Alhamdulillah u dpt reader yg sokong u walaupun byk benda tak baik yg u buat...Syukur...

Iz Yahya said... [Reply to Comments]

Kalau aku terbalikkan handbag aku, agaknya sampah lagi penuh dari barang kot. Hahah. So kalau nak buat tag ni, terpaksa la aku asingkan sampah dulu, kemudian masukkan gambar sampah yang pertama sekali.. hahahahah

Aku pun bawak merata charger. Skang ni hp mcm2 jenis, susah nak pinjam orang punya.

Iz Yahya said... [Reply to Comments]

amboi kauu.. siap ada notebook. Macam reporter. hehe.

Hilda & Fadzli mesti gembira sebab ko gunakan kipas diorang :)

kolakolakila said... [Reply to Comments]

mmg best bawak beg besau2 ni...segala macam tok nek barang leh sumbat.....kadang2 rasa dah xnak bawak benda tu, tapi kalau xbawak, nanti menyesal...last2 sumbatkan aja la...... walopun xguna, tapi tau benda tu ada ngan kiter....saja nak beratkan beg......

Ita Shadila said... [Reply to Comments]

tisu ponjot/keronyok tu mmg wajib wujud dlm henbeg aku jugak.. slalu tisu baskin robin, nampak ngat kuat melantak eskrim..

nephew aku br blaja ckp dia tgk henbeg aku then panggil "pah" = tongsampah... sentap aku

sweethOneY said... [Reply to Comments]

oh, aku memang tersangat bengang kalau barang hilang dalam handbag. usually pendrive ngan handphone.. handbag dah la byk compartment.. letih mek nak check satu2..

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

tgn kasar la tgn org rajin, ok!! :)
weh, dah macam kedai dah handbag tu. semua ada. wahaha

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

aku juga suka yg besar2..muahaha!
[ok, yg ni ko xyah bls comment] ;p

Mrs. Kown said... [Reply to Comments]

hah, nanti mak buat. dah takde ilham minggu ni nak tulis entri apa kat blog. takde ektiviti best berlaku sepanjang minggu lepas dan minggu ni. hampeh

izat kepong said... [Reply to Comments]

yaa..saya juga suka beg beso-beso
sebab disamping tisu-tisu lebih tu, beg saya juga ada sepersalinan spender dan kain batik..hahaha
takut terkincit dalam perjalanan...
hahahaha

peej said... [Reply to Comments]

syazni - hahha. sila la buat entry begini. dah buat sila bg tau ye.


tina - tu la kan. dah la zaman skrg ni scary2. tgh carik2 kunci kena serang tak pasal. hish jauh aku pikir.


beautiful disaster - hahaha. tp kenapa takda yang perempuan punya eyh? if ada mesti pelik kan. hahhahaha.


hanim - selalu macam tu la kan. beg barang anak je dah penuh tangan. takpa sementara aku takda ni. haruslah guna handbag puas2. :)


bee - samalahhh. semua orang nak sumbat kan. dulu ada my fren siap sumbat jacket dia ok. tak pasal tangan aku terangkat je sebab bag kembung. lenguh ok.


feresa - ye sila2. sebab kena sentiasa ready. wahhh.


pnut - amboi kak. kot ye pun teruja. sampai dua komen terus. hahaha.


muna - kasut???? kau biar betul weyh.


drama mama - hahha. tu la pasal. dah macam pelik2. apakah tiba2 cerita lain ni.


kutak - hahhaa. tak pernah pulak bg lelaki. selalu bg perempuan. tak tau la lelaki akan pakai ke tak keychain macam ni.


shuweet - memang sakit hati ok. pastu nak kurangkan sakit hati. aku nak pinjam lighter noy. last2 dia yang sakit hati sebab dia kena korek2.


mimie - kan. ni ok la kecik2 aje. yang pembuka botol la. tempat garu la. gila ngeri besar2 belaka.

peej said... [Reply to Comments]

syahira - kenapa lak dah beli tapi tak pakai??


mimy - branded tp harga dia berpatutan la. kan??


queen - kan. tapi mengapa ya?


buyui - a ah. betul tp nasib bb ni ok sebab cover dia getah so if pegang dapat tau la tu hp :)


anon - wokeh


iz yahya - haha serious? sila buat entry ini. betul la kan. dulu semua pakai nokia senang je pinjam charger org. reporter kau kata? btw huda la. sedap kau je hilda. kecik hati org tu kau sedap2 kawinkan laki dia ngan org lain. hahahah.


kolakila - hahaha betul la tu. tp lama2 nanti keluarkan. then bila nak guna takda. rasa menyesal apesal la aku kelurkan benda tu dpd bag.


ita - hahahaha. sikit punya teruk maknanya tu sampai kena panggil 'pah'. aku tak pernah lg kena la kan.


sweethoney - aku lak if banyak compartment takpa. sebab aku akan letak ikut compartment . senang mana nak tuju. tp bila takda compartment yang leceh tu.


wani - kan. patutnya la. tp hari tu mmg teruk betuk. macam sagat dia punya kasar.


annasuejie - kenapa eyh? aku tak faham *sambil buat muka innocent* hahahha.


mrs kown - ye ye sila la buat.


izat - motif sampai kain batik? tengah pantang ke uolls?

momguess said... [Reply to Comments]

aku nak keychain tu blh?
hahahahha

izat kepong said... [Reply to Comments]

hahaha...saje bawak...sebab pernah kain rabak tergolek dog keluar kereta...hahaha...
memula rasa terkejut pastu cam best la pulak..sebab peeja balas komen. terima kasihhhh.

peej said... [Reply to Comments]

momguess - takda extra la. if sesiapa pergi bali kirim la.


izat - haha. ye ke? omg scary jugak kan kalau tiba2 kain/seluar rabak tp takda ganti. if badan sexy takpe la jugak kan. hahhaa.

wana said... [Reply to Comments]

ngam2 je aku nak buat entry pasal bag, jadi aku selongkar sekali isi beg.

selongkar beg aku

Ujie said... [Reply to Comments]

Nah beg haku! http://ujie.com/blog/2010/06/29/ada-apa-dengan-handbag/

Memey Anuar said... [Reply to Comments]

baru terbaca entry ni hehe
eh keychain tu kan
kalau kau xckp tu bentuk apa
aku xtau wehhh

haha sungguh suci murni
:D

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...