Instagram : @peejburhan

new addiction~

antara tempat best nak pergi adalaj JJ.
macam family store pulak JJ ni kan.
macam2 ada. carik apa pun ada aje.
esp part2 makan la kan. ngeh ngeh.

paling best if pergi sana2. comot2 pun takda hal.
tah apa kena tah.
sampai mama bising. dia kata. apesal if pergi klcc semua akan lawa2 make up2.
tapi if pergi JJ je tak.
tah. rasa macam, 'alaaa JJ je"
mama cakap patutnya everytime u step out of the house je kena nampak presentable.
kosser weyh. penat ok nak make up bagai.
kalau muka flawless takat light make up takpe la.
ni mata pun lebam macam sundel bolong kan. apa cerita. jenuh weyh.

tapi aku tengok kan. orang lama2 sentiasa lawa2 kan.
maksudnya. macam dok rumah pun pakai proper.
siap lipstick la. celak la.
ada la few rumah aku pergi. mak2 semua macam tu.
even tho dorang suri rumah ke apa.
bagus gila weyh.
aku ni kat rumah merasa la pakai seluar pendek n tshirt aje.
siap baju takleh balah ada koyak2 bagai.
hello. selesa gila kot baju macam tu.
muka toksah cakap la. horror gila.

ok dah melalut.
sebenarnye nak cerita lain.
ok continue.
pergi sana mesti mau makan tako tao :)


:: tako tao. nom nom nom. ok tipu. hari tu makan tak nom nom langsung. sebab dia kedekut japanese sauce. so macam tawar ke apa. rasa pelik la. kejii. ::
:: cea tak sedap pun licin jugak la bedal kan. ;p. oh je muka lebam. so konon pakai spec coverline la kot. walaupun tak tercover pun ::
:: satu lagi if rambut sepah2. sila la coverline pakai cap. hahahah. ::

oh nak cerita pasal kesukaan baru ini.
mula2 jonet la beli.
kita orang dah ejek2. apa la dia makan pelik2 aje.
sekali dia bagi rasa. haaa kau. sedap gila ok.
so everytime pergi JJ memang akan beli la.
mula2 beli 2 ketul aje. lama2 over amik sampai 3-4 ketul :)

makanan yang dimaksudkan ialah sweet potato.
sedappppppppppppppppp gila.
manis dia sampai aku rasa macam dia inject gula je kat ubi ni.
haha gila bengong. ada ke inject2 kan.
tanya la jonet mana dia belajar makan.
dia kata askar selalu makan ni. kalau masuk hutan.
seriously nice weyh.
sila la try ye. x mahal pun. 100g dalam rm1.60 aje.
selalu dia ada kat JJ la.
samaada ngan tako tao tu. selalu dia sekali ngan chestnut tu.

::serious sedap. i like ::

36 Comments:

afiq said... [Reply to Comments]

aku pon malas oo nak siap gi tmpat camtu. tapi fazilah kamsah kate kite kene redi sebab taktau bile betemu jodoh. gitu. mekaplah. walau sidai kain. :P :P :P

Nur -al- Ain said... [Reply to Comments]

memang best gile sweet potato ni, kalau g cameron beli berkilokilo rebus sendiri, makan pansapanas sambil tengok tv.. heaven ;)

kolakolakila said... [Reply to Comments]

pija...adoi ai...terliur tgk sweet potato tuh......nom nom nom.....

Budak Lurpak said... [Reply to Comments]

serius mmg sedap sweet potato.. wa dah makan.. kat genting, wa jimat duit, makan mcd kat genting mahal giler.. baik ler makan sweet potato..

Pocket said... [Reply to Comments]

dan JJ disini adalah JayaJasko kan?
sebab ubi tu memang dijual pun kat JJ
dedekat umah pocket, manis bagaikan di'gula' heran plak camana karbohidrat itu bleh manis..

tako? besh tu besh tu,
sotong kuritaaaa!!!
agak agak buat ngan acuan bahulu jadi bulat ker tak haa?

Anonymous said... [Reply to Comments]

hy peej..sy suka bc blog awk..
tadi tgk berita ttg ur frenz jonet nk UN nyer projek..i nmpk pic dia..

n Z r A said... [Reply to Comments]

sweet potato aka gogomal. org korea suke makan ni!! haha..byk sgt tgk artis korea tau dah.hwaaaa tak sabar nye nak balik makan banyak2!!

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Peeja kau lalok lah, tu kan gambar Sweet Potato? apa yg chestnut pulak? chestnut tuh buah berangan??

shasha said... [Reply to Comments]

ya betul tuh...sweet potato tuh memang manis...dan sedap...ada kat jusco je..tak penah lak nampak kat tempat lain..

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

agaknya JJ ni adalah family store yg da cukup cozy, maka xyah nk berdandan make up make up semua kalau nk pergi situ.. haha.

CIK NANA said... [Reply to Comments]

Salam kenal..
Na punya favorite sweet potatoes tue.
skang dah menjangkit kat baby.
tapi Na beli yang mentah from giant and balik rebus.
Yummy!! :)

marinahunny said... [Reply to Comments]

waaah afiq nk sidai kain pun nk mekap ke..hahha

slalu tgk org jual keledk tu..tp xpnh beli..pasni kena beli la dh peej kata sedap..hahaha

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

yg koyak jugak sedap pakai kan ehehe
tp itulah realiti ;P

Zuraida said... [Reply to Comments]

dulu masa I kat OU pun selalu beli the sweet potatoes kat JJ Ou....sedap okay, especially bila panas-panas.

:)

AMIEROZIANA said... [Reply to Comments]

orang ganu panggil 'ubi stelo' hehehe memang sedap...rebus sedap...bakar pun sedap...nak2 cicah ngan kelapa parut yg di campur ngan gula.... perghhhh.pekena lak ngan air kopi dikala hujan sedang turun hehehehe kalu tak caya sila buat ya

Benz said... [Reply to Comments]

aku pun rs sama la.. kalo pegi yg dkt2 area rumah(wpun AU2 xdelah dkt sgt dgn tempat aku) mcm malas je nak berkemas lama2.
lama x mkn tako ni.. aritu pegi, motip adik tu x siap lg menyental dapo dia. hahaha!

swit@kon said... [Reply to Comments]

aku teringat cerita doraemon yang suka makan ubi jual kot van yang lalu depan rumah nobita. :D

muna said... [Reply to Comments]

peej, aku kedekut nak beli yang dah masak tu, macam mahal skets kan. so, aku beli japanese sweet potato kat jj tu, bungkus aluminium foil, campak dalam oven lebih kurang 40min-1jam. memang sedap aaa keledek jepun ni *meleleh air liur*

AZIZAN & HAFIZAH said... [Reply to Comments]

tapi kan lebih baik jumpe jodoh dlm keadaan selekeh...at least die tak terkujat kalau lepas kawen tgk slekeh aje....die terima wajah kita seadanya....ni kalau die berkenan kerana wajah kita yg cantik akibat make up....kalau xde make up mesti die rasa horror....so...biar org jatuh cinta kat kita dengan rupa kita secara semulajdi....pija ok je tanpa makeup....xde mcm sundel bolong pun....natural biuti is better 4 me....

miMiE aZiMaSK ^V^ said... [Reply to Comments]

salam

jj mana yoaaooo...?

:D

saya said... [Reply to Comments]

saya pon suka dua-dua tu.. tako tao & keledek rebus. hehehhehe...

deasa said... [Reply to Comments]

takotao!

kena tambah lebih rasanya peeja kalu nk lebih2 sos2,flake2 tu semua
(saje nak untung lebih kan derang ni)

tapi sedap sangat..layankan je tekak ni..ahahah

rasa cm nk try sweet potato le plak
JJ MV ni ada ke tak ntah

linda said... [Reply to Comments]

wekekek... kene makeup time sidai kain??? pija tako tao ada kat mana lagi tak??? mid valley?? ngidam lama dah ni tak jumpe :((

Ceera said... [Reply to Comments]

kalau ko beli kat pasar steam sendiri lagi murah kot... sama jugak sedapnye.. =P

orang dulu2 memang kemas je kalau duduk rumah, untuk laki katanya.. mak aku selalu bising kat anak2 dia kalau weols comot2 kat rumah, huhu~

lily lotus said... [Reply to Comments]

aah kan. tabik spring sama mereka2 yg dok rumah pun sanggup bercantik2

Pnut said... [Reply to Comments]

ko berdosa dik...
berdosa sangat tau...

sebab..................












tak pasal akak terliur tengok ubi keledek kaler ungu di luar kuning di dalam tu, berdosa sangat tau... sebab kat sini mana ada jual...

NenekPenne said... [Reply to Comments]

ha ah..betul..
kalau nak pi KLCC ker pavillion ker, cam beria makeup
tapi kalu pi JJ...huh sememeh jer... nak nak kalu pi JJ Bukit Raja, Klang.

Kniedaz said... [Reply to Comments]

teringat mak di kampung dulu-dulu rebus keledek ni..yum yum makan panas2 sedap

ct fad said... [Reply to Comments]

sweet potato...nampak cam kampung je kan..tapi bile bakar pakai almunium foil dalam oven..fuhh mabeless...sedap yg kt cameron nyer..comey2 jer..

larra said... [Reply to Comments]

kite pun suke makan sweet potato..penah te pk gak..camana manis cenggitu yek..cam letak honey@gula..sedap..yumyum

Ted Waldorf said... [Reply to Comments]

JJ is the besth!

toughcookie said... [Reply to Comments]

i rasa kan, mak2 yang stay at home tu semua pakai lawa2 sebab anytime je kena keluar ambik anak la, hantar anak la... malas nak tukar banyak2 baju. i think la...

lepas tu, kadang2 rasa bosan takde benda nak buat, certain days tengok cermin and make up... hehe... mengisi waktu lapang plus pakai baju2 yang jarang pakai sebab asyik dok rumah je. agaknya la...

green apple said... [Reply to Comments]

aku beli ubi rebus tu kat tepi jalan kampung en wan best kauuuuu, siap boleh pulangkan balik kalau tak sedap, walaupun kau dah makan setengah time tu.

atreyu strange said... [Reply to Comments]

dang that sweet potato look so tempting!

tunbegia said... [Reply to Comments]

sungguh sedap keledek rebus tuh,

r@tn@ said... [Reply to Comments]

peej, rasenye sweet potato ni hybrid kot..yang kacuk2 gitu...sbb tuh manis..bkn inject..kat jepun/korea mmg makan sweet potato kacuk ni...as in korea..dorang panggil sweet potato labu..saye pon suke makan sweet potato bakar ni..lg suke lepas tuh boleh lawan kentut..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...