Instagram : @peejburhan

innity or nuffnang?~

heard about innity for quite a while now.
tapi don't bother to check it out ke apa.
tapi for the past few days aku macam google to know more about innity la.

bagi yang tak tau innity.
dia macam ads untuk blog jugak.
tapi tak sama macam nuffnang sebab nuffnang ni ada macam2. dia macam community.
korang boleh jumpa2. ada event, segal movie tickets to win la bla bla.
tp innity ni mmg strictly ads je la.
aku malas nak cerita panjang lebar. nak pergi google sendiri jangan malas.

so hasil daripada apa yang aku baca.
bayaran innity jauh lebih tinggi daripada nuffnang la kan.
kira berganda2. tapi innity ni bukan senang2 nak join la.
kena traffic tinggi sampai certain amount tu baru boleh join.
hoih nak cerita panjang pulak.
macam aku cakap. nak tau lebih check sendiri.

so lepas dah baca2 apa patut.
sebab ketamakan n rasa diri lepas syarat2.
aku pun apply la. tak sampai sehari dapat reply. blog aku layak.
ok fine. aku cuba2 la.
buat masa ni aku macam tak faham lagi la cara dia. masih belajar2.
tapi maybe ada yang perasan. petang tadi ada aku masukkan kejap.
tapi aku check jugak la campaign dia. dalam masa berapa jam dah ada few campaigns masuk.
menarik sungguh.

tapi ni kalau korang tengok dah takda dah kan innity punya iklan.
sebab?
meh sini aku bagi tau sebab.

sebab status gliteratti tu la.

:: click for larger image ::

aku dah pakai nuffnang ni bertahun kot.
memang la sayang. sebab Alhamdulillah income tiap bulan masuk kan :D
maybe la tak banyak sangat. tapi boleh la membuatkan aku menari tarian goyang buntuit tiap bulan.
obviously macam everyone knows. if nak lagi kayo kena dapat advertorial job.
aku pernah dapat. sekali aje. memang best la.
tapi lepas tu sepi aje.
tiba-tiba aku baca dorang dah tukar kat advertorial opportunities tu. cuba korang baca.
" only exclusive blogger will now be eligible for advertorials "

so aku terfikir.
apa yang melayakkan sesorang tu jadi "exclusive"?
sebab ada yang aku tengok takda la exclusive mana pun.
ada pernah aku baca blogger yang konon exclusive ni bagi tips2 menjana pendapat dengan nuffnang.
pasal traffic la apa la.
aku rasa nak gelak pun ada. sebab seriously traffic aku macam terlebih2 lepas dpd minimum inquiry yg si pemberi tips tu.
aku faham la. dah terlalu ramai under nuffnang. rasanya 80k blogger kot. i dont know.
memang gila la nak monitor semua kan. so far i think nuffnang have done a great job la.
tp aku rasa "exclusive" blogger dia tak sampai 50 kot.
kalau pikir out of 80k, kalau tak sampai 50 je yang exclusive macam ridiculous la kot.
adakah unsur2 bias berlaku di sini?

aku even pernah tanya nuffnang apa yg membuatkan someone tu eligible dapat advertorial.
hits ke? ke kena kenal orang dalam ke? matiklah mulut puaka kan aku ni.
aku dapat reply. dia kata blog aku memang dah layak.
dia even bagi blog aku kat semua ads. tp terpulang advertiser yang pilih ke tak blog aku.
ok fine la. maybe betul i dont know.
tp macam ada tak logik jugak. sebab if sebulan ada 10 advertiser. if la kat kau bagi. takkan satu tak lekat?
logic ke tak kat situ?
dorang siap reply, "your time will come" pitamsssss.
kalau dah 2 tahun tak come2?
aku malas nak cakap lebih2 dan berpuaka.
sebab dulu aku pernah puaka. laju je dorang datang comment blog aku kan. cehh.

dah lama aku tak buat entry macam ni kan.
sebabnya aku malas.
sebab memikirkan asalnya aku blog sebab suka2 kan.
nuffnang ni macam bonus la.
n terasa betapa patheticnya kalau aku nak tanya2 banyak2 kali ke apa kan.
cukup la sekali.
tapi katanya aku ni manusia biasa.
jahil lagi tamak. come on, siapa tak suka duit kan.
mesti la mau.
so bila kau tengok nuffnang macam bias aje.
haruslah ada api keluar daripada hidung ngan telinga semua sekali kan.

sebab tu aku pasang terus innity tanpa fikir apa.
sebab aku fikir buat apa aku nak keep pun gliteratti tu.
aku bukan dapat iklan. aku bukan hadap pun tiket2 wayang tu.
n im not into meeting other bloggers ke apa.
jangan salah faham. aku bukan sombong. tapi aku ni pemalu lagi tak pandai bergaul.
so bukan sombong tapi sumbang...kera sumbang.
so masa pasang innity cakap dalam hati, " arghh pergi mampos laaa"
wah penuh amarah la konon. hahahah.

sampai la tadi aku tergerak nak bukak page gliteratti kat atas tu.
pasal advertorial tu.
baru teringat january aku ada dapat call dpd nuffnang offer advertorial job. dua job.
dorang kata akan call/email balik. which sampai hari ni tak dapat2 la kan. nice.
so if aku ada innity adakah akan di tarik balik?
sebab apa yg di offer tu adalah menarik n aku sangat berminat.
sayang la pulak kan.
or maybe bak kata nuffnang, " your time will come" tu dah kesampaian.
so mak confuse di situ uolls.
then pasal cheque. if aku ada innity.
adakah cheque yg patut sampai april tiba2 tunda ke may?
sebab kan if kita bukan gliteratti. cheque dapat after 2 months.
don't want la like that.

entry ni bukan la bermakna aku benci nuffnang ke apa.
cuma luahan perasaan lite-lite gitu.
saje je dramatic lebih. asyik jadik baik aje. sekali sekala dramatic best jugak kan.
plus aku nak bagi tau apa yang aku tau.
sambil2 maybe ada antara korang yang nak bagi pendapat.
especially yang dah try innity.

so sini nak tanya.
adakah berbaloi aku lepaskan status gliteratti aku tu?
adakah innity ni lagi bagus?
or adakah aku patut bagi masa lagi kat nuffnang until mid april so that aku dah dpt cheque n confirmation pasal advertorial job tu?
so sila bagi pendapat.
pendapat anda adalah amat dihargai. :D

10 Comments:

Eldy said... [Reply to Comments]

So far gua guna innity, sebab 1 click @least 50 sent, ada yang smpai 1.20 !!

sekrang nuffnang gua masih gliteratti hahaha ! sebab tidak ada clash. jgn campur ad nuff dan innity, jadi sistem x dpt detect.. masih gliteratti kekeke ~ (skill ^^)

inniy mmg best, boleh bank in terus, x payah tunggu cek cam nuffnang ~

Siti Nornadiah said... [Reply to Comments]

tgu sampai mid april..
tapi kalau dah 2 tahun tgu..mcm dah lame jer..tak ptt betl!

Shikhin Ishak said... [Reply to Comments]

peej,i pun kadang2 rasa liat sangat duit nuffnang nak naik..lambat gile..mmg la traffic mcm siput kan,tp hari2 update blog,kadang2 sampai 2-3 entry.bukan xde org melawat blog i ,ada lah juga.tp iklan yg gedik2 tu kadang2 je ada..yg tu dia pilih based on apa ye?

bvlgarigirl @ Arianna said... [Reply to Comments]

peej, i almost registered juga dengan innity few days ago. lepas baca blog sepet. tapi hold back jap sebab teringat ada lagi payment tk claim dgn nuff. nanti kalau berpaling tadah mesti lambat dpt cheque kan. lagi baik lepaskan payment dulu. pasal glitterati and whatever exclusive tu tak kisah dah sebab nuff ada terlalu ramai exclusive member dia nak jaga. kita yang tak join event dan semua2 tu siapa lah nak nampak kan. mcm anak tiri dah rasa. =(
ramai orang cakap innity best bayar. masa dia tgh best ni blh la join.
what is your opinion?

bvlgarigirl @ Arianna said... [Reply to Comments]

peej, i almost registered juga dengan innity few days ago. lepas baca blog sepet. tapi hold back jap sebab teringat ada lagi payment tk claim dgn nuff. nanti kalau berpaling tadah mesti lambat dpt cheque kan. lagi baik lepaskan payment dulu. pasal glitterati and whatever exclusive tu tak kisah dah sebab nuff ada terlalu ramai exclusive member dia nak jaga. kita yang tak join event dan semua2 tu siapa lah nak nampak kan. mcm anak tiri dah rasa. =(
ramai orang cakap innity best bayar. masa dia tgh best ni blh la join.
what is your opinion?

Ceera said... [Reply to Comments]

aku rasa better ko jangan buang nuffnang.. macam yang nuffnang cakap la.. masa ko akan tiba.. tunggu ajer la...

aku pun dah lama tak dapat adv. Tapi redha je la. wpon hari tu poyo je cakap kat aku nak bagi kat aku adv bebanyak2.. tapi non ado jugak... coi...

Starry Eyed said... [Reply to Comments]

peej kalau nak tuka, cash out, tggu dpt cheque then tuka. eheheh

sepet a.k.a zack_u said... [Reply to Comments]

kita cuba sebulan dua dulu innity..
kalau innity pun lebeh kurang...
kita pakai je la nuffnang..

ala nuffnang sebulan dua pun kita bukan dapat banyak sangat kan..
so kalau tunggu pun rasa tak adalah rugi sangat pun...

lagipon merajok dengan nuffnang...tak tau lah kenapa...huhu! mungkin betul lah if ada orang dalam or selalu join event dorang walaopun blog tak best mana still dapat perhatian dorang...statement......kakakaka!!

Obefiend Weiland said... [Reply to Comments]

gua tak femes

gua tak banyak reeder

gua tak ekslusif

so gua stop pakai NN. sebelums top gua cash out la duit iklan gua.

2 weeks later. gua pakai inity

duit masuk berhambak. the shit part? NN then told me my glitterati status is now revoked for putting innity. well fine who gives a shit right? the prblem is now they say they will take 60 days to proses my cheques. what bullshit kan? aku cash out 2 weeks before that and masa tu aku still glitterati

NN is a bullshit ad network

cater for crap. i dunno la how they chose exclusive blogger

ada aku tengok blog takde isi. verita pasal makan coklat dan tayang payudara. itu ekslusif dia

i for one am very proud to distance myself from this shit network

good riddance

Mr N Mrs |mran said... [Reply to Comments]

neway peej, i pon dah tkder "gelihati" tu dah. sorrie susah nyer nk spell geltiekskfksk wtf tu semua. haha.

i guna innity. and the good thing is, lepas dah tkder NN ni kiter boleh letak iklan2 lain. ada byk lagi ada mangga ads and adverlets so kumpul2 semua jadi banyak kot.

i mmg dah lama la rasa cam anak tiri, sbb blog yg traffic lagi kurang dari i pon dapat advertorial cam apa kes? tapi bukan lah hadappp sgt advertorial tu tapi rasa cam tk adil la kan.

NN kene kasi list of bloggers tu kepada advertiser secara rotation la baru adil. kalau yer lah dia kat asik blog yg sama jer advertiser pilih. tapi tetap ada fishy disitu.

neway, tkperlah...kiter guna lain pon dapat duit gak. cukup la nk bayar hosting..hehe

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...