Instagram : @peejburhan

bukan trauma..tapi tak suka...uwaaaaa~

ada sorang ni asyik la mengejek aku.
cakap aku penakut n trauma dentist la apa la.
siap cakap dentist bukan rempit, so jangan trauma.
siap tanya2 kenapa hari ni aku tak mekak2 kat blog, twitter or facebook pasal sakit gusi?
sebab nanti orang tanya dah pergi dentist?? aku tak boleh jawab.

bukan sebab tu ok.
sebab kalau aku mekak2 pun bukan membantu apa2.
sebab aku dah try semua yang orang cakap. sama aje. takda beza.
makin teruk jadi ada la.
so buat apa nak mekak2 lagi kan.
tp betul la. nanti last2 orang suruh pergi dentist. i dont wantttt...cakap la apa pun. memang mak x sker pun.

semalam jonet dah bagi prescription to buy this n that. so beli je la :D
then start malam semalam dah makan.
ok la. tapi tang tgh malam dtg lagi sakit. memang sakit jiwa.
then today bangun macam negeri je ghupe gusi ni.
so tadi uncle i call my cousin. hes a dentist.
tanya perlu ke pergi check amik injection ke apa.
time dia call tu macam nak mati rasa ok. me not likeeeeeeeee.
nasib dia kata tak payah. dia kata malam kang dia datang tgkkan n bawak ubat this n that.
phewwwww... ;p

anyway mesti ramai terpikir apa ke yang susah sangat nak pergi kan.
ni semua salah melayu...wah tiba2 masuk bab racist kan.
tak orang melayu ni suka tau dpd kecik menakut2kan orang.
of coz paling aku ingat pengalaman kat sekolah la kan.
aku tak tau la nurse sekolah aku yang keji ke.
ke sama je kat sekolah2 korang.

if ingat la masa sekolah2 mesti akan ada check2 gigi kan.
siap kena berus2 gigi tepi longkang la apa la.
yang aku tau ada sekali tu masa check2.
pastu nurse tu suka buli2.
ada ke kerak2 gigi ke. taik gigi ke. entah aku pun tak tau la.
dia ambik n letak kat hidung siap cakap, " haaah, bau. busuk tau tak"
like wtf, kau tak boleh elok2 ke. aku ingat lagi that time aku baru darjah 2 ke apa.
macam bangsat ok buat kat budak kecik macam tu.
eh jap aku terpikir. kenapa time tu nurse je yg check?
sebab aku ingt la dia pakai baju nurse siap ngan topi tu. bukan doktor ke apa.
boleh ke macam tu.

oh satu lagi aku benci kat sekolah dulu suka nak bagi grade2.
gigi kau A ke,B ke, C ke...ok me not like.
benda tu memberi debaran ok. macam kesyialan.
ok la mmg la bangang aje.
tapi budak lelaki are mean ok. dorang suka ejek2. "eeeee gigi awak x dapat A...eeeeewwww"
bangang. so me not like that.
ok la. xde la hina sangat. epernah dpt A, pernah dapat C..
ada orang lagi teruk. dapat E...tapi still. rasa rendah diri kepada orang yg sentiasa dapat A aje ok.
walaupun C tetap Credit. muahahahhaha..

oh then ingat lagi.
bila cakap pasal dentist semua takut2.
siap cakap. eeeee, nanti dia inject...nanti dia korek2..
wtf. memang takut la kot. baru kena ulcer dah sakit melampau. ni pulak kena korek2.
tak suka laaaaaaaaaaaaaaaa...
then ingat last year pergi la check gigi kat kerajaan punya.
aku tak tau la apa malang nasib aku dengan dentist ni.
pergi la buat scaling. time noy ada assistant dia.
dentist buat scaling, assistant sedut air liur or darah2.
tapi time aku, assistant takda ok.
dia suruh aku pegang tiub penyedut tu. sedut air liur aku.
aku kata la, "tak reti". siapa dia marah cakap, "apa pulak tak reti2. gerak2 je la. rasa mana ada air liur sedut"
so nak taknak buat je la kan.
the first 5-10 minutes tu mmg torture ok.
sebab seriously aku clueless n tak reti2.
kau bayangkan air liur bertakung n aku tak reti sedut. end up aku macam tertelan2 air liur n macam nak tersedak2.
macam haremmm..kalau ada video cam time tu mesti rupa aku macam nyawa2 ikan. tercungap2.

tapi lama2 bila skill dah dapat.
amik kau. siap aku rasa boleh mintak kerja jadi assistant kat situ.
air liur bertakung sikit je tangan aku laju2 sedut kau.
hebat gila aku. rasa macam pakar sedut. gulp. lain macam lak bunyi dia.
sampai doktor tu sakit jiwa sebab dia nak buat kerja penyedut aku kacau terlanggar alatan dia sebab aku sibuk nak sedut.
haaaaaa..amik kau nak sangat aku sedut kan.
ikut hati ngan doktor tu sekali aku nak sedut. kerek sangat.

so there u go.
that's why i hate going to the dentist.
sebab how they treat u.
kau tau tak betapa traumanya nak pergi. sekali pergi betul2. memang pengalaman pahit.
so me not like la.
or maybe i'm facing all this sebab aku pergi kerajaan punya.
maybe if pergi swasta punya.. they will treat u nicely. i dont know.
but it will cost u a fortune kan. rugiii..baik shopping. hohoh..
ok tu je la. malas cakap banyak. cerita pasal dentist pun dah ala2 trauma ni.
ok ta-ta.

9 Comments:

bvlgarigirl @ Arianna said... [Reply to Comments]

Hahha funny okey bab sedut air liur tu

get well soon peejjjj

illa said... [Reply to Comments]

haha kelakar..

btol tu peej i pi kk putrajaya baru thn lepas..
i tau gigi i mmg byk lobang2 sbb tampalan lama dh crack bagai..
tap siol nyer doc, suh bukak mulut.. tgok jer jap.. then ckp gigi i elok! wtf kan... klu elok takde la dtg check.. silap i tak pakai batch KKM masa tu "sedia membantu"..

kwn i plak, dia ni pa pengarah kt opis i la..
gigi sakit lobang.. doc suh dtg lain kali tampal.. so next time tu dia pi doc tu kata takleh tampal lagi..
dia kata la dia susah nk kuar, bila dos tnaya keje mana.. dia kata pa kt KKM, siap tanya nama bos.. bila kwn i sebut je nama bos trus gelabah ok .. trus tampalkn..

sgt2 hampeh.. patut la org kutuk KK n hosp..
so i dh decide pasni i pi nk pakai batch "sedia membantu " byk2 kt tag..

anyway.. amanat i jgn takut.. tak sakit.. i plg suka jumpa dentist.. sbb dulu masa kt U i jd bhn ujikaji kwn i masa course lab dia.. best ok.. sopan je dia treat gigi i.. sbb tu kot i ada memori indah.. memori sekolah dh lupus sbb dh tak hengat..

:) daaaa get well soon

fie said... [Reply to Comments]

setuju! dentist kerajaan mmg x best! lebih2 lagi yg dtg kt sklh, mmg rasa nak sepak je.. hehe.. sis ok lagi, sy pena kena dgn dentist kerajaan, gaduh dgn dia smpai dorg bagi surat gtau konon2nya dorang xkan bagi apa2 rawatan.. bila baca entry nie terus terfikir kata2 b*d*h dorg dulu.. huhu..

Leeds Al-Malique said... [Reply to Comments]

kejamnye nurse yg ckp " haaah, bau. busuk tau tak" tuuuuuuu

benci.mentang2 la budak2 tak reti nak defend diri sendiri. rasanya dia selalu korek gigi sendiri pastu bau kot.

kat perlis ada klinik gigi yg doctor dia paling lembut dalam dunia, cabut gigi ke tampal ke cuci ke,semua tak sakit,lembut and cermat je dia buat, satu perlis kenal Dr.Syed, tapi sayang ajal dia sampai awal, since dia meninggal tahun lps i tak penah berani pi mana-mana dentist. Ngilu.

Get well soon gusi Peej.

ilygate said... [Reply to Comments]

Lawaklah entry you nie. But i have d same experienced. I pun benci betul bile kene check gigi kat sekolah dulu. Nurse garang2.

peej said... [Reply to Comments]

arianna - bila ingat mmg funny. tp time kena tu tak funny langsung ok. tertelan2 air sampai kaki pun terangkat2 ok. keji betul.


illa - keji kan dorang. i biasa buat scalling. ok la dorang buat. tp dorang buat ala kadar aje. sbb tgk mama buat kat swasta ..jadi lawa gila orang tu buat scalling. kagummm. tp still. saya adalah penakut dentist. :|


fie - dorang bg surat? wth. hello dorang mmg kejam. lagi mau bg orang surat. sorang tu patutnya dpt surat tau. wah tiba2 emo aje.


leeds - gusi says thank u. hahah. bestnya dengar pasal doktor tu. takpa. mesti ramai doakan kesahteraan roh dia> hope u'll find a new dentist yg can replace him. so do i :D gulp. *takoooot*


ilygate - kannnn. dorang membuatkan manusia trauma nak check gigi. bengong tau.

Faressa said... [Reply to Comments]

hahahha peeja you made me laugh soo hardd i can imagine you muka panic dengan mulut tergangga and figuring out where the hell to sedut hahaha hilariousss and the best part boleh lagi the dentist ckp camtu.

i knoww the pain of going to askar punya dentist.. torturing okk everytime i have a bitch fit at my dad suruh bayar je la so i can go to private dentist haha never happened hmph!

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

gile ganas nurse sekolah ko tu! main calit2 plak kat hidung. nasib baik aku takde mcm tu.
dulu masa kecik2 mak aku selalu bwk pi cabut gigi kat resat[ko tau kan?].
tp bile mak aku dah pencen aku terpaksa pi dentist kerajaan. sumpah cam haram! dah la kene buat appointment lama, pastu aku selalu kene dgn budak2 pelatih! time skali tu aku kene azab ya amat! ape kejadah diorg buat dlm mulut aku pastu sempat sembang2 pulak. bengong. lepas tu sumpah aku pegi swasta je, bayar mahal janji puas hati. huh.

Rina277 said... [Reply to Comments]

Peej..
Aku paling suke g dentist..tiap 6 bln skali x pnh miss..maklum company cover kan..cuba byr sndri xde makna..mmg doktor swasta tip top..servis baik..assistant pn baik2 blaka..alatan pn canggih..yg sedut air liur tu sangkut je kat mulut xperlu org pegang..adik aku keje kerajaan so dia g dentist kerajaan..skali jer trus nightmare..layanan pn cam bangsat..kesian gusi dia berdarah non-stop lps g scalling..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...