Instagram : @peejburhan

mula-mula pelik tapi lama-lama adalah stim~

oh hari tu tengah aku gigih2 buat hantaran.
kawan PG, ayun n kak siti datang.
bawakkan makanan.
ajak la makan..dia kata sate.

so otak adalah set sate la.
then hidang2.
tiba2 kak siti siap bagi aku sudu.
aku dah macam..apakah sudu ni.
sekali dia kata ni sate padang..eh jap padang ke?or was it minang.
shit. i cannot remember la.

dah la bungkus macam nasi lemak. siap ada daun pisang bagai.
memang pelik la.
bukak je tengok dia dah campur semua sekali.
warna kuah pun lain macam. bukan kuah kacang ke apa.
ok selama bertahun2 hidup ni memang x pernah la makan benda ini.



:: macam ni rupa dia. sorry la..gambar ni gedik rotate mcm ni. damn u gambar. ::
mula2 aku rasa.
serious rasa takleh terima akal.
macam apakah ini..rasa peliknya.
paham tak macam otak kau dah set rasa sate. tp ni rasa lain xde kene mengena langsung rasa sate malaysia ke apa.
tapi dok telan la jugak.
sebab takkan tiba2 aku nak buat aksi geli2 tak sanggup makan ke apa kan.
dah la orang dah belikan..makan sama2 pulak tu.
dah la dorang dok cakap2..papa n mama suka la.
hari tu dorang pernah belikan la apa la.
aku mcm terkebil2 je nak menelan benda tu.

then dorang cerita2 macam mana benda ni di buat.
baru aku rasa ok sikit.
dia kata la..daging sate ni dorang rebus. then baru bakar.
x sama macam kita. then kuah dorang pakai rencah2 khas dpd indon la apa la.
dah makan bersuap2..baru aku rasa ..omg. sedapnya ini benda.
haha bangang gila.
paling best sebab kuah dia pedas. unlike sate kita yg mostly rasa manis2 kan.
then dorang ada beli keropok lekor nipis2 tu.
so kuah2 lebih2 tu cicah ngan keropok lekor tu..heaven.

shit la.
tiba2 tgk gambar then cerita2 ni.
aku adalah teringin nak ini lagi la.
hoih.lepas ni dorang datang lagi nak kirim la.
sedapppp. still..ni apa eyh? sate minang ke padang?

16 Comments:

chics said... [Reply to Comments]

Aku rasa sama je sate minang ke sate padang, sebab orang minang asalnya padang.

Suka gila amkan benda ni ok, sanggup menapak sampai ke chow kit memalam.

peej said... [Reply to Comments]

chics - haha..ye ke..hampeh. nampak sangat aku x pernah amik tau padang n minang itu sama aje. ;p
sedap kannn. tiba2 terasa nak makan lagi.

A.I said... [Reply to Comments]

aiyoo! ni le pestime aku tgk..kau ckp mmg lari dari rasa sate mesia tu, aku xleh nk bayangkan rasa dia (ke, sbb aku tgh kolom clorex ni?)

myheart said... [Reply to Comments]

biase panggey satay minang...mmg sgt sedap..alamak..lame tak makan..ne yg rase nak p cari ne..esp kalau tabor skali kopok/kerepek pedas..mmg heaven..kat pasar malam melawati ada rasenye..nyum2..

oh lupe,sy ne silent reader..tp tetibe arine nak nyibok..hihi

KaLiNa MeLiNa said... [Reply to Comments]

sedap giler tak ingat... sate minang.. kat kg.baru ramai org jual... huhuhuuhu kalo makan mesti nak 2 bungkus! ;p

ZIANA ♥ FARREL said... [Reply to Comments]

macam best je..ade ke jual kat sini???

shiela said... [Reply to Comments]

penah jugak try sate minang ni..tapi mmg xley masuk laa..die tawar tp pedas kan kan..dulu penah try kat pekan baru indonesia..kire pure minang nye la..tak tau kalo kat mesia ni die ade tuka2 resepi sikit ke kan..hiks.

La Ujie 'da Brutalie said... [Reply to Comments]

kat kg baru kedai mane weiii?

MisZ DeAnNa said... [Reply to Comments]

sayer penah makan skali..

my fren orng minang..

dier yg bawak kan..

sedapppp..

;p

Benz said... [Reply to Comments]

ohooo.. sate minang. aku pernah makan sekali dulu. mula2 memang pelik sebab kuah bercampur. kat pasar malam pinggiran batu caves ada. situ memang majoriti pun set2 minang.
aihss.. tetiba teringin pulak dah.

=P~

suezensuzanna said... [Reply to Comments]

ader byk kat greenwood:)

aziezainal said... [Reply to Comments]

Ada satu kedai kat kampung baru...

Restoren Ros...sedap sgt2...

nie pun Along Zunaira yang ajar makan kat sana.

gi lah try...

**Me** said... [Reply to Comments]

sate minang o sate padang pun boleh rasenye..sb i selalu makan bende nih..huhu..mmg sedap pun..

Liyanaroxx said... [Reply to Comments]

saya pun suka!!!!ada kat kg baru...kat kedai makan ros...seberang jalan dengan PUSRAWI...situ ada jual bakso,satay minang nih....sedapnyaa!!!!

ceritacherita said... [Reply to Comments]

i panggil sate minang. huhuhu sgtla sedapnya. lama sungguh tak makan sbb jauhnya nak ke chow kit, pastu bukak petang pulak, kalau bukak tengahari ok gak, ke ada yg bukak tengahari, kalau ada tolong bagi tau.

huhuhuhu dah terliur ni.

aieyza said... [Reply to Comments]

kat belah utara ada tak juai??? tetiba teringin..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...