Instagram : @peejburhan

luncheon~

wah title tak agak-agak kan.
macam 'makan mewah-mewah' pulak.
padahal lunch kat rumah tadi aje.
dah lama tak tepek masakan rumah.
asyik makan luar aje kan.
so ni kasi tepek what i had for lunch tadi.


:: ayam masak kari melaka ::


lain-lain lauk ialah.
telur dadar. acar timun. eh acar ke? aku pun tak tau la apa nama dia.
n ikan masin hmm..ikan masin apa tu yea? tenggiri ke? aku pun tak sure la. haha hampeh kan.
lauk yang simple gila.
tapi serious sedap gilooo.

oh ada kisah menarik jugak.
tadi masa masak-masak.
aku tengah goreng ikan masin.
mama tengah buat kari melaka tu.
then dia ambik la ubi kentang.

mama : nak letak ke ubi? malas betul la.
me : suka hati la (sambil angkat2 bahu)

ikutkan memang la bet ada ubi kan.
tapi aku ni pemalas lipas.
kang kalau aku kata nak. aku yg kena buang kulit la apa la. so malas.
ye i am that malas.

mama : kau jawab suka hati. kalau macam tu tak payah la. (sambil letak balik ubi2) hati memang tak berapa nak suka pun sebenarnye.
me : eh gilo

mama x dgr of coz sebab aku kat belakang dia. ni namanya kutuk belakang
tapi dia nampak muka aku berkerut2 n geleng2 kepala.

mama : hahha..ye la..kau kata suka hati. ikut hati memang tak suka la nak buat tu semua. senang abis cerita.

hahah..pelik2 je mak aku ini.
tapi takpa. dia masak sedap.
aku sukaaaaaa :D

11 Comments:

Tina Banana said... [Reply to Comments]

aku ingat masa arwah mak tok ada lagi.. dia akan masak lauk dlm periuk yg besar, lauk mcm asam pedas ke, kari ke.. pastu kita makan nasi berkali-kali dlm sehari, haha.. kan? aku masa tu kan buat umah kau mcm umah aku.. ;P

ZIANA ♥ FARREL said... [Reply to Comments]

kari melaka tu camne peej??lain ke dgn kari2 di negeri2 lain?hehehhe...
* i pun suke lauk simple..kdg2 lagi best..siap tambah u!

A.I said... [Reply to Comments]

pasal kentang pon bleh kowang gado kan? ekekekekeke..

alamak! tingat plak kat biah...hhrrmmmm

mYpRecious said... [Reply to Comments]

Peej nampak sedap la.. ni rase balik umah nanti nak masak kari lah.. tingat pulak ade lagi ikan masin kat umah tu.. layan makan dgn kari sedap jugak kan.. ehek..

Mak Su said... [Reply to Comments]

kadang2 simple jer masakan kita, tapi itu yang marvellous, kecur liur :)

[biru][pink] said... [Reply to Comments]

terliur;p

suezensuzanna said... [Reply to Comments]

terliur tgk ikan masin tuh

Si Hitam Manis said... [Reply to Comments]

ala peej.. dah laki aku suruh search mcmana nk buat kari tu.. ishhhh.. tanay mama kau wehh.. macamano?

ieka san said... [Reply to Comments]

wehh akak gila selera 2 huhu xtahan tgk hahha

peej said... [Reply to Comments]

tina - sampai sekarang mcm tu nok. umah aku ni mana reti masak sikit2.


ziana - tak tau la if ada negeri2 lain ke x. tp mmg lain la dpd kari2 biasa.


a.i - what to do..mak aku tu dramatic lebih.


precious - kan kan..mmg stone.


mak su - tu la..kadang2 asyik heavy2 aje..dpt yg simple2 sekali sekala mmg syok.


birupink - ;p~~


suezen - tu la. tp adalah jarang makan ikan masin. sebab di menyedapkan. membuatkan rasa nak tambah2 makan aje nanti. so baik jgn makan..buat2 x nampak je ikan masin tu..hahaha.


hitam manis - hoh..kena tunggu buat next time la..maybe boleh buat tutorial betul2 ke apa.


ieka - mmg tidak tahan. simple tp menarik.

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Mama dah buat n3 resepi kari melaka nih peeja! Ngee...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...