Instagram : @peejburhan

sejak dua menjak ni aku memang rajin melayan~

oh sejak dah x berapa tegar nak mengambil gambar utk update daily things.
aku makin rajin pulak nak buat entry2 luahan perasan n melayan benda2 merepek.
so kali ni pun mood over rajin nak melayan.
so mari kita layan.

semalam aku dapat komen dpd anonymous.
as usual..like i said..
if komen tu mainly untuk aku aje.
aku kasi layan...sebab dorang pun nak jugak menyuarakan pendapat kan.
so kita layan la.
walaupun orang tu biasanya suka main sorok2..
so here it is.



ok first of all aku nak komen pasal hujah2 dia.
ok la..mostly orang cakap mcm tu la.
aku dulu pun agak terpercaya la ngan benda2 mcm tu.
i mean people said..or maybe ada tertulis mana2..tu aku x sure.
yang orang baik dijanjikan dpt yg baik.
yg sosial..jodoh sosial..
yang penjahat ni akan dpt yg teruk gila la apa la.
ok la fine..suka hati nak cakap apa.

sampai la satu masa..dah few cases aku tgk.
aku tau sgt lelaki/perempuan tu mmg dasar manusia macam harem.
dapat jodoh yg sangat2 la baik..mmg opposite dpd dia la.
so kat situ aku dah pelik..like what the hell.
bukan aku selalu dengar lain ke.
ke ada orang mereka-reka cerita ni.
tp untuk sedapkan hati..aku pikir..or maybe yg perangai harem ni..dah insaf kot.
tapi masalahnya..aku kenal la kot..xde keinsafan punnnnnn...

masuk pulak kisah lain...tiba2 aku teringat ni.
aku kan ramai kawan lelaki.
macam2 jenis la aku kenal..yg mmg baik2 belaka..
yg konon2 baik tp xde la baik mana.
atau yg betul2 tahap dewa dia punya jahat itu.
sorry la..tapi aku cukup menyampah bila mostly lelaki la..
perangai mcm harem ni..tapi tang nak carik 'isteri' nak kalau boleh yg bersopan lagi baik budi pekerti.
ok la..siapa xnak..semua orang nak macam tu kan.
even perempuan pun nak yg baik2 la konon.
ok la..mmg la macam tu kan.
tp aku adalah menyampah sedikit lagi.
bila just because orang tu mcm open sikit..kau assume dia jahat la apa la.
apakah...kau kenal ke orang tu..ada kau amik masa nak selami hati budi ke apa kan.
sebab aku ada je kenal beberapa individu..yg percayalah punya la sopan, alim sampai bercakap suara pun payah nak dengar..sekali kena tangkap basah...so bagaimanakah itu?
x pun sekali bila dah kawin ada scandal bagai..niceee..

wah matiklah entry gila emosi kan.
xde la emosi apa.
cuma lately aku byk stumble upon orang2 shallow.
aku ada kawan..yg kau nampak dpd mata kasar..mcm player gila.
kalau boleh semua perempuan dia nak kacau.
tapi bila dah rapat..baru aku tau..dia rupanya jenis setia n baik.
so aku rasa kau x boleh judge orang dpd apa yg kau nampak secara kasar aje.
contoh baru jumpa 2-3 kali. baru tgk gambar aje ke..baca blog aje ke.
seperti kau pernah jumpa orang ni 2-3 kali..maybe x sampai 5 minit.
lain2 kau tau dpd blog or gambar aje..serious punya la lawa..mcm pendiam..mcm class gila la.
sekali lepak..matiklah rupanya getik tahap dewa..stock gelak pun mengilai2.. *pitamm

so aku rasa..hentikanlah ngan benda2 macam..orang ni jodoh ngan org ni.
orang tu jodoh ngan org tu.
sebab ada je orang yg kaki clubbing n kaki perempuan..tapi tiba2 dapat isteri yg x pernah keluar rumah pun..
apa2 pun jodoh di tangan Allah.
macam cerita ahmad albab tu..tak pasal2 si syawal gembala kambing dpt mastura anak orang kayaaaa..
ok tu cerita la..tp reality mmg ada.
ok aku dah merepek..nextttt....

ok abis membebel pasal tu..
masuk bab lain.
aku rasa nak tergelak pulak bila dpt comment dpd chics ni.



hahha..perempuan ni mmg kelakar.
sebab masa aku dpt comment anonymous tu aku dah macam.
ape ke hal kau pakai caps lock ni.
marah bebenar..x pun nak menyuarakan pendapat betul ni.
ye la..selama ni org kan x pandang anon..so kena kasi terang.
i kindda feel irritated la..tp xpe..kita layankan aje.
i mean dah la pakai caps lock..pastu cakap merepek2 mcm orang gilak.

tapi seriously..aku x tau la dorang ni x belajar ke apa ke ntah la.
ok aku ni xde la pandai mana.
tp aku rasa budak sekolah rendah pun tau kot it's rude to use caps lock.
i mean maybe kau xde niat apa2.
tp orang maybe akan salah anggap ..ingat kau nak marah ke apa ni.
maybe la kot key caps lock kau rosak..mungkin la..
kita pikir yg baik2 aje la yea...walaupunnnnnnnnnn...

ok itu sahaja bebelan cik pija di tgh pagi ini.
ta-ta everyone..
happy new year n happy holiday :)



19 Comments:

nellyberry said... [Reply to Comments]

Serious boring gila dengar statement, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. For God sake, macam mana nak nilai baik tu? How good is good? How bad is bad? Nak guna skala apa? Sebab dia suka pergi club makanya dia jahat? Tapi kalau dia pergi club tapi dia sembahyang tak tinggal? Macam mana pulak? Baik ke jahat tu?

I secretly believe, semua orang ada jahat dan baik dalam diri masing-masing, kita tak boleh simply judge orang by apa yang kita nampak dia buat.

Just my 20cent.

lilRed Farah said... [Reply to Comments]

common sense: org clubbing jumpe dgn org clubbing jugak...sbb dah itu je tempat yg ko pegi..... situ je ko ngadap... mana nak jumpe dgn org len

aku nak pegi pasar je la hehari, pg ptg siang mlm... sbb nanti jumpe jodoh dgn tokey pasar.. jimat duit barangan dapur kannnnnn... tp me dont loike smelly ppl.. then how? nanti laki mak bau pasar je nyahh... feninnn @_@

kesimpulannye... mari pergi banyak tempat supaya choice of jodoh adelah lebih banyak..... bahhahahahhah

pjg bende jodoh ni kalau nak di elaborate... kang tak pasal2 aku pon juin ko melayan anon caps lock ni ha... kose la haku

N.S. said... [Reply to Comments]

Happy New Year, Peej :)

I think the Anon's capslock rosak. haih.

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

betol tu.i mean jodoh tu semua dari Tuhan.x semestinya jahat bertemu yg jahat kan..
n x semestinya yg clubbing tu jahat n yg bertudung labuh tu baik2 belaka.
i knew a girl la mmg bitchy nak mamppsss then pengikis harta org last2 dapat yg baik tersangat lah baik budi pekerti nya..kira stok suami soleh la.so i was like, why why why?
kadang2 takdir Tuhan siapala kita nak menafikan kehendakNya betol x? :)

Ummi Muche Iche said... [Reply to Comments]

salam peej..

ingt akak lagi tk.. ala ummi musa n isa.. skrg ni dah mls nk update blog.. cuma rajin bloghoping jer.. hehehe.. n selalunya akak silent reader jer.. tp biler peej kuarkan isu nih.. akak cm x pueh hati dgn comment si ANon tu...

sbb apa... sbb bnda2 ni dah jadik kat akak sndirik.. akak sblum kawen.. akak ni baik skeeeet jer dari setan.... mak akak smpai x tau nk ckp per dah.. last2 akak kawen... ingt ker dpt la yg perangai cm akak sbb selalu dgr, pmpuan jahat utk laki jahat... rupanyer.. Tuhan bg jodoh yg terbaik utk akak.. siap bleh bimbing akak lagi.. siapa dia tu.. hehe.. siapa lagi.. suami akak ler.. dn dia terima akak seadanya wlaupn dia tau.. bckground akak mcm haper2...

jdnya.. kesimpulannya.. jodoh apa sumer ni.. Tuhan dah tentukan.. yg pnting niat kite.. nk berubah ke tak.. yer dak... kalu kita ada niat nk berubah jd yg lebih baik.. insyallah ada la yg baik menunggu.. n kalu kena yg mcm peej ckp tu.. ada yg perangai cm harem.. tp dpt couple baiikk giler.. mngkin ada hikmahnya... mesti pnyer laah...

so dont worry la.. setiap yg berlaku tu.. msti Tuhan dah aturkan segalanya.. kita doa jer la yerr..

hish pnjang plak akak membebel kt blog org., blog sndirik malas.. ekekek.. sorry ler kalu ada tersilap kata yerr...

hidup ank pak burhan!!

kak ummi musa n isa...

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

HAPPY NEW YEAR PEEJ!!!

ok,yg tu mmg sengaja aku gune caps lock. sebab mmg aku tgh jerit smbl menaip. muahaha!
sabor je la peej,yg elok kite simpan dlm otak,yg rase mcm takleh pakai ko buang je dlm tong sampah. okeh bebeh.

ZIANA ♥ FARREL said... [Reply to Comments]

tu la..i pn eranla peej..nape "org" tu sakit ati sgt dgn u ek??dahtu pengecut plak tu...letakla nama ko wei..xperlu la nak guna EN/CIK Anon tu...
i bukan nak backing peej k, i dulu pn kategori notty gak..i gi club,minum,smoke,amik weed,dn mcm2 lagik..perlu ke nak stated sume?xperlula..and yes my hubby xle baik sgt..tp every person can change..alhamdulillah habit lama tu dh jd my memories je..its depends to the person itself...so jodoh tu xpayah le pandai2 si Anon tu nak ckpla kan..xsemestinya dapat suami ustaz..smp bile2 pn dia baik..tgk je la akhil khay tu..
*isk..i plak emo pg2 ni..kekeke...

ceritacherita said... [Reply to Comments]

hehehehe mcm2 org kan. cik anon tu kurang jelas rasanya maksud org yg baik. Tak semua org gi clubbing tu jahat & tak semua org bertutup litup tu baik. Baik & jahat ni sgt luas maksudnya kan.

heheheh happy new year.

A.I said... [Reply to Comments]

CTH TERDEKAT ADALAH AKU. AKU ADALAH SEORG POMPUAN YG TAK BAPE NK BAEK. TP DAPAT JODOH NGAN LELAKI YG SGT BERIMAN DAN ALA-ALA USTAZ. CAMNO TU?

(aku pon tingin nk pakai caps lock. lalalalalalalala)

yanasaja said... [Reply to Comments]

kurang ajar gila anoni tuh!! he/she dont have a single rights kot nak cakap mcmtuh,but i think u mesti penah jumpa comment lagi kejam dari tuh kot.

wateva pon peej u still d besh,at least u being true to yourself and MOST of the peeps still luvs reading ur blog so jgn biar anoni hina ni cakap bukan2.cili mulot karanggggg!!!


ok peace~

zehan said... [Reply to Comments]

HAI PEEJBURHAN!
hahaha bakar line guna caps lock.

peej, aku pon selalu dengar org cakap lelaki yg baik utk pompuan yg baik tp aku rasa x pnh plak ada hadis or fatwa cakap lelaki keji utk pompuan keji.kan?kan?

bg aku Allah sentiasa akan mengaturkan yg terbaik utk hambanya.

yerla, kalo kita dah ada ion2 negatip, mungkin tuhan bg hikmah dgn mengurniakan kita jejaka kacak (bonus nie kalo dapat) dan baik budi pekerti.so dat dia boleh bimbing kita ke jalan yg lurus dan benar.

kamon lah anon, macam la org x pegi clubbing tu baik sangat..ujung2 celah pokok sawit jugak buat projek.

jgn judge org dgn apa yg mata kau lihat sbb kadang2 ia tak mencerminkan apa2 yg berkaitan dgn hati budi dia.

aku sokong kau peej 100% sbb aku sedar aku ni takde la baik sgt tp alhamdulillah boipren aku kategori baik la jugak, so aku semakin supan sekarang.ngeh ngeh.

to Anon, if kau ada laki,if kau ada boipren, elok la kau kaji sikap dia..mana tau dia x sebaik mana yg kau sangka, jadi maknanya??adakah itu sipat kau jua??

hahahaha.gelok syaiton sambil blah.

Azma said... [Reply to Comments]

ntah apa2 Anonymous tu kan....hehehe..actually aku ada lah pembaca tegar blog kau. setiap ari sure baca, aku xder blog, so baca la blog orang tapi blog orang tu pun kau n mama kau jer. ala, soal sapa jodoh kita sume tu urusan Allah. bukan ke kita ngan pasangan kita saling lengkap melengkapi....

so.....apa yer?? Happy New Year!!!!

yanasaja said... [Reply to Comments]

ok nak komen lagi,mmg its really3 rude to use caps lock ok.i sumtimes pon use caps lock tapi most of people tau yg i sdg nak memaki hamun orglah tuh kalo guna capslock.so si anoni saiko tuh mmg namanya saja nak attention so dia pon saja guna capslock.cubelah besopan santun sket kalau nak bagi komen kejam pon kan.okeh cili mulut dia buat kali kedua.hahaha

BeN`z said... [Reply to Comments]

dah la dia komen bwh aku kan. sentap gak la makcik baca smlm. :p
owh lagi satu, tanda seru banyak2 pun mcm kuang ajar gak kot. mcm menjerit2 je kdg aku rasa. hehehe..

Lady Arween said... [Reply to Comments]

salam Peeja..1 st time meninggalkan komen..Rasaya org yang tgglkan komen mcm tu..blh letak bagai nak rak apa yg dia nk cakap pasal guna anymous, cuba komen letak identity..baru org lain blh knl kan :P..Bab perangai org, bg saya..yg ayu n sopan nie smtms berbisa..Banyak jumpa yang cam tu...tapi tu lah dunia..kita takkan dapat puskan hati semua orang..Happy new year..Keep up blogging...

yanasaja said... [Reply to Comments]

cik peej,i buat post khas sempena hari anonymous sedunia.xtaulah kenape teringin nak membuat post pasal hal ini.juz my own thoughts.

cekidaut
http://lyanabersahaja.blogspot.com/2009/12/ada-apa-dengan-anonymous.html

Ted Baker said... [Reply to Comments]

motip dia emosi bagai????!!!???? kowserrrrrrrrr! *perbetul tudung.

Ita Shadila said... [Reply to Comments]

kawan baik aku dia pakai caps lock ceting YM dgn aku sbb masa keje dia mmg pakai caps lock utk type mende2.. so bila org2 lain caps lock kat aku, aku dah immune.. camner tuh? kalau org marah aku virtually, sure aku tade perasaan dah :P

NenekPenne said... [Reply to Comments]

perangai dia lemah lembut dan
cakap sopan
kalau nak dicompared dgn i yang lazer dan kasar
tapi baik kah dia kalau mengambil suami i? mmmmmmm....

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...