Instagram : @peejburhan

malu tapi mahu~

semalam aku chat with a friend.
kawan dpd mrsm yg lama x bersembang.
actually x pernah kot.
ok selalu la gurau2 secara ramai2.
tp x pernah la sembang2 betul2 ke apa.

so semalam chat.
we were talking about wedding yg aku pergi recently.
wedding bear kat lumut tu.
dia cakap la meriah..ramai datang.
aku cakap la..nanti wedding ice turun la..mesti ramai.
n he said..wedding aku pun mesti ramai datang.
sebab aku rajin pergi wedding..
aku rasa aku xde la rajin sgt..tp ok2 la.

then aku cakap..maybe la kot.
sebab aku pun xde calon.
tah2 by the time aku kawin..semua pun dah beranak pinak.
semua ala2 kempunan nak makan nasik minyak.
so ramai la serbu.



ok habis cerita tu..
tiba2 dia cakap, 'kau jual mahal sgt kot pija'
mahal ke?? apa yg aku jual mahal?
abis xkan nak jual murah.
masalah sekarang ni isu jual2 ke?
ke mmg sekarang orang mengamalkan sistem jual beli tapi aku yg x tau.

i mean kenapa la orang assume aku mcm tu.
mesti cakap aku sombong, jual mahal or memilih.
maybe aku x approachable kot.
ok la..kadang2 aku memilih la kawan.
tp xde la tahap memilih melampau.
janji orang tu x freak..aku layan aje.
aku xde la poyo2 ke apa.

tapi sila baca balasan aku.
poyos kan..aku jawab aku pemalu.
serious aku tau..lame gila.
even sekarang aku pikir pun aku rasa bangang gila. dan diri ini gila lame.
apa jadah nak malu2 kan.
i mean bukan la aku budak kecik ke apa.

later he said aku malu tapi mahu.
haha..agak bangang statement itu.
tp in a way betul la.
sebab aku ni orang cakap la open ke apa.
tp bab2 tu aku masih traditional.
esp aku yg terer bab2 pepatah ni..
so perigi carik timba adalah x sesuai ok.
i dunno la..it just seems so wrong.
atleast for me la.
tah la..aku pun x sure aku ni pemalu ke apa.
aku rasa more to self conscious kot..
low self esteem ke apa.
i dunno la..malas nak pikir.

but betul la kan.
i mean. kalau korang..
korang pun sama kan.
xkan la tiba2 minat kat orang.
layan2 kejap..tiba2 cakap. ' i think i like u'
mcm scary je.
ke orang sekarang mmg mcm tu?
aku yg ketinggalan zaman. hmmmmm...

10 Comments:

MsFigure said... [Reply to Comments]

Peej, I'm with you on this one. Aku pun open and hu ha gak but part2 yg melibatkan hati & perasaan ni aku masih square kot...

Rilek jer la kan, klu dah sampai jodoh kawin jugak nanti.

Mummy 3 Angels said... [Reply to Comments]

ala Peeja, zaman sekarang da xde istilah camtu.akak dlu pun, tanya direct kat hubby akak, "...awak selalu tepon saya nape ek? suke saya ke?" hahaha.....terus dia jawab.."mmg p0n", terus on jer..kawan setahun, tunang 8 bulan then kawen. sekarang da ada 3 anak......

ayangasma said... [Reply to Comments]

Bercakap pasal pepatah "Perigi cari timba", saya la perigi tu. Hahaha... Sy yang approach my BF first. Tp tu pun setelah 6 bln memendam rasa. Sampai kurus2 bagai. Dari 43kg turun ke 36kg. Kelakar plak. Sy rasa, sometimes, kita kena beranikan diri bila kita rasa yakin yg org tu, mmg jodoh kita, klau tk nnti terlepas. Mmg la kita tk tau jodoh kita setakat man, tapi kita harus mencuba. Apapun, sekarang ni pun sy belum kawin lagi, still couple. Dan, sy lagi tua banyak dr awak. Sesetengah org akan ckp; "Haa... tak kawin lagi?". Sy tk faham, kenapa certain org harus menetapkan had2 umur tertentu utk kawin. Bila umur bertambah, mula la org keliling bising. Hmm... sungguh tak faham. Bukan tak nk kawin, tapi, ada la masalah2 tersendiri. Wah, panjang pulak komen kat sini. Sorry ye... Teremosi plak!

Mr.Clive said... [Reply to Comments]

masalahnya...btol gak...takkan nak jual murah gak kan?and that 'jual murah' used in the right context...kene gak memilih...ye tak?
huhuh

sweethOneY said... [Reply to Comments]

klo aku minat someone tu, aku x kisah approach dia tp not in a way "i think i like u" hahaha. gila ke apa. larik kot jantan tu karang.. i mean, kawan2 je dlu mcm biasa.. get closer.. pastu mna taw leh pegi next step.. hihi

hans said... [Reply to Comments]

nak kawin memang kena memilih kan
mestila jual mahal
gua sokong lu la sis
huhu

Leen said... [Reply to Comments]

Errmmm.. aku dulu slalu gak approach dulu laki yg aku minat. And, alhamdulillah.. semua yg aku approach bg respond tp x tau la what's wrong, semua hubungan itu end up as a friend je. Yg jadi bf adalah lelaki yg approach saya dulu. Haha, jodoh kot.

peej said... [Reply to Comments]

asma - tu la kot..tp so far aku belum ada keberanian itu kot.
tp tu la problem orang melayu ni..kalau lebih2 sekian umur je x kawin kena chop n orang tanya2..tensi gila..


mr clive - kan..murah sgt orang pun scary kot..


mummy - ok la tu..sekali tanya ' awak suka saya ke' sekali dia jawab..x la..eeee..perasannya..x ke rasa nak lari tgh jalan biar kena langgar ngan kereta. haha


ms figure - tu la kan..aku relax..tp orang2 sekeliling ni bg aku x relax. haha..


sweethoney - kalau cara tu. i think im ok with it. tp once that get comfortable ..nanti nak bercinta mesti akan rasa pelik..haha.


hans - hohoh..tapi xde la tahap memilih tahap melampau..tp i guess its ok kot..


leen - heheh..tu la kot..xpe..mungkin satu hari nanti aku berani ke apa.
cea bila la aku punya satu hari tu kan.

ai said... [Reply to Comments]

kau kawen je ngan dia peej!

peej said... [Reply to Comments]

ai - dengan siapa weyh?

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...