Instagram : @peejburhan

anak tentera~

ok tiba2 aku nak buat entry ni.
aku xde la reti sgt.
walaupun aku ni anak tentera.
yang aku ingat masa kevik.
aku tau yg best..bila masuk kem..ada orang tabik2.
pastu kita orang pun sibuk2 tabik
gila bangang.

hmm..papa bersara awal la pulak.
x sempat nak menikmati keindahan tgk abang2 askar handsome2.
ye la papa bersara after 25 years of service.
aku form 2 time tu x silap.
so sekarang ni tunpang menikmati if ikut jonet pergi masuk mindef ke apa je la.
nyum~ (motif sempat nyum?)

kecik2 dulu mmg aku x reti pun.
i mean bab pangkat2 ni.
sekarang di dah tau la.
tanya sikit2 kat papa n kadang2 jonet2.
ok ni pun x sure la betul semua.
xpe aku cakap aje. kalau salah maybe nanti papa betulkan ke apa.
ok my dad dont read my blog.
tp mama baca kan.
dia tu mak nam..kalau salah mesti dia tolong kaknam kan..haha.

ok dia ada 2. pegawai n other ranks.
other ranks ni start dpd rekrut.
then baru naik sikit2.
ok ni aku bg susunan dia.

memula prebet or also known as private x silap.
mcm saving private ryan tu.
pangkat other ranks ni dorang tunjuk kat lengan.
mcm calit2 tu.
so kalau prebet dorang xde calit ke apa.
kosong aje la baju dorang.
usually dorang ni kerja jadi driver utk pegawai.
or jadi batman. bukan la batman yg kawan robin tu
tp batman ni mcm dia kira jadi mcm pembantu la.
kau suruh la buat apa pun dorang boleh buat.

then if naik..akan jadi lans kopral.
lans kopral ada satu calit kat lengan dia.
kopral 2 calit.
then naik la sarjan. sarjan ada 3 calit.

ok aku nak terangkan lebih2 pasal other ranks ni aku x tau sgt.
tau pun lite2 aje.
kalau pegawai tu aku tau la jugak.
so aku just bg susunan pangkat.
ok mula balik

  1. prebet (xde pangkat)
  2. lans kopral - 1 calit
  3. kopral - 2 calit
  4. sarjan - 3 calit
  5. staff sarjan - 3 calit n 1 crown
  6. pegawai warren 2
  7. pegawai waren 1
ok lagi 2 tu aku x tau nak describe rupa dia.
so we skip to pegawai pulak.

pegawai pulak start dpd kadet.
then this is the ranks.

1. leftenan muda - 1 paku
aku x sure wujud lagi ke x leftenan muda ni.
sebab aku tgk ada yg dpd Kolej Tentera Darat(KTD) terus jadi leftenan aje
so im not sure. maybe sebab dorang ada sijil or maybe diploma kot. i dunno.
tapi papa dulu start dpd leftenan muda.

2. leftenan - 2 paku
ok sekarang mostly young officers leftenan.
ni kira kalau dorang dpd KTD la.
kalau siapa yg Uni grad lain la kot.

3. kapten - 3 paku
so sila take note di sini..
paku adalah untuk pegawai.
usually pangkat ni ada kat bahu dorang.
bentuk mcm paku. thats why panggil paku kot.
siapa yg Uni grad. ada degree..if join armed forces terus dpt kapten.
sekarang mmg mcm tu.
so jonet ialah kapten 3 paku.
ada gambar dia aku snap dulu masa pakai uniform.
tapi aku malas nak korek2 tepek balik.
x payah la yea.

4. mejar - 1 crown
so naik je mejar dah xde paku semua tu.
tukar ke crown.
so papa mejar la.
ok tiba2 aku blur x tau nak cerita apa.
yg aku tau papa selalu jaga2 kem dulu2.
pastu orang tabik2.

pastu dia ada leftenan comel kat kem bentong.
aku suka gila tgk abg tu.
aku pun..x sedar diri. baru form 1 getik nak tgk org dah besar apesal kan.
tp hati kecewa. sebab abg tu getik layan2 maya.
ala maya penyanyi matahari tu.
wtf abang..maya?? over me????!!!! ( wah saje tanya seru lebih2 kan)
cea feeling best pulak.
what was i thinking pun kan.
yg aku ingat abg tu cakap, ' woow..lawanya kasut..ada lampu'
n aku adalah suka.
tp bila pikir balik apakah aku nak ngorat abg askar tapi pakai kasut lampu2 LA gear kan.
padahal maya tu siap getik2 nyanyi lagu matahari.
pfffttt... damn u maya...
cea tiba2 teringat episode silam nak marah2 kan.

5. leftenan kolonel - 1 crown, 1 paku
ok moving on..
lepas tu akan naik pangkat ni.
which is bermula episode manusia dengki mengdengki.
nama kau dah naik kat list nak pergi UN.
tiba lg seminggu hilang.
nama kau naik utk naik pangkat.
tiba2 nama org yg xde kena mengena pulak naik.
what a life.
biasalah manusia ...kerja kerajaan pulak tu.
politik lebih. no offense people.

6. kolonel - 1 crown, 2 paku
orang panggil full kolonel.
ok i dunno much about it.
tapi if u're lucky.
u'll be a general.
if u're not..kat situ la kau bersara nok.

7. brigidier jeneral - 1 bintang
8. mejar jeneral - 2 bintang
9. kolonel leftenan jeneral - 3 bintang (ok sorry wrong info. its leftenan jeneral. semalam buat entry pukul 5am. so excuse the mistake. thanks juliet)
10. jeneral - 4 bintang
11.panglima tentera darat - bintang bintang..bintang kejora.

fuck i dont know la.
dah besar sgt pangkat dorang ni.
aku tau dorang sebut bintang2 ni la.
ada la benda2 lain.
tapi yeah..bintang la.
bintang kejora tu aku bedal je..haha.
ok dah check. if panglima tu ada 5 bintang.
fine..kau tamak nak byk2 bintang. (motif tiba2 sakit hati?)
oh usually kau naik jeneral je dpt la merasa jadi datuk/dato.
if panglima selalu dpt tan sri kot. entah la..
ke tu panglima angkatan tentera je eyh?
ke dorang datuk seri aje. entah la..tiba2 mak blur uolls.

ok aku malas nak tepek bentuk2 lencana yg di tepek kat bahu ke lengan tu.
so if korang nak tgk pergi link ni aja - CLICK HERE
saje je nak share info2 ni.
sebab aku tgk banyak je orang2 membuat ajaran sesat kat luar tu.
main ikut sedap sebut aje.

so dgn ini sila ambil iktibar. jangan jadi bodoh sombong.
salah satunya seperti, jgn nak ngorat abg leftenan berbontot kental(serious x tipu ok.tp apesal kecik2 aku dah perasan ini semua?huhu) dan menjealous ngan maya matahari x pasal2.
padahal diri sendiri pakai legging bersama t shirt besar BUM equipment sambil kasut sneakers high cut ada lampu2 bila berjalan. sumpah mcm bangang tahap dewa stock rasa nak tikam2 diri sendiri.
kill kill kill. die die die.

ok sekian terima kasih. :D

19 Comments:

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

thanx for d info.i got kompius jugak sometimes.paku ke xde paku ke kan.hehe..
i got a fren sama blaja ngan jonet dlu.syikin nama dia budak kch.nmpak jonet lam her frenster i was like eh jonet! hehe.kecik jek dunia ni kan.. :)

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

aku pon anak tentera! tp mak aku airforce la. sama tp tak serupa. dulu time sekolah sempat la aku merasa pi sekolah naik truck askar. hikhik.

aminah said... [Reply to Comments]

skrg pngkt da tak calit kt lengan ..pgkt kt tgh2...

F A R Y N said... [Reply to Comments]

peej,
aku nak kasi soklan mencabar perut ni..
andai kata ko bakal berjumpa seseorang yg nak jadi bf ko & dia tu tentera cam papa ko..agak2 ko nak tak?

aku tgh otak tak centre ni..sbb tu kasi soklan cenggitu..huhuuhh

j.u.l.i.e.t said... [Reply to Comments]

lepas mejar jeneral adalah leftenan jeneral.. takde kol jen la peej..

chics said... [Reply to Comments]

Haram aku tak tahu apa2, tapi dulu ada berangan nak boifren askar ke polis ke bomba sebab macam tough, disebalik uniform itu mesti..ohhhhhhhhhh

ok tata

Leen said... [Reply to Comments]

Wow.. berinformasi sungguh entry kali ini. Haha, aku memang x tau apa pasal ni. Dah baca ni, paham la sket2~~

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Parents aku bukan lah tentera ke apa, tapi uncle aku tentera.

So kalau pergi rumah dia kat Sungai Besi tu, suka suki je aku berlagak macam aku yang tentera, sebab guards kat pintu gate tu akan bukakkan pintu dan tabik KAT KERETA sebab uncle aku kasi sticker kereta kat semua adik beradik dia.

Haha..jakun gila.

Tapi skrang diorg dah kenal kereta/muka, so bila nampak kereta, mesti diorg tengok drebar, kalau drebar tu diorg kenal, baru lah diorg bukak pagar.

So sudah semestinya lah aku kena tahan kan...haha, muka garang aku ni pon tak der ciri ciri askar ke?

Pasal ranks tu, aku tak tau pon, tapi aku tau dari General 1 bintang sampai 3 bintang je. Tak silap aku yg duduk dlm Sungai besi tu paling besar 3 bintang je kot. Itu pon rumah dia terasing. Kat atas bukit ke something like that lahh.

Tapi kalau ayah kau askar darat, mesti dia kenal uncle aku kot. Sebab uncle aku baru lost his wife sebab cancer.

Tijah said... [Reply to Comments]

argghh!nyesal tak masok tentera. kalu tak misti aku dah panglima tentera darat skrg.

ayangasma said... [Reply to Comments]

dulu pernah berangan nk jadi tentera, tp memikirkan segala latihan yg memenatkan tu, tk sanggup...

ZIANA ♥ FARREL said... [Reply to Comments]

abang2 combat ni mmg mcm2..bergetah time muda tp boroi bila dh tua..i pn pening..even my sis & bro in law both mejar..tp haram i xpaham..
yang i tau prebet je sbb tgk cite badul zaman kecik2 dulu..;p

darling8tabby said... [Reply to Comments]

best kan jadi anak askar ni ... coz benefits banyak... so happened.. my 2 brother pun askar...army & airforce ..both mejar..but dalam army n airforce..walau sama pangkat tapi rank dorang kira lain...airforce kalo mejar tu dalam army kira dia dah cam leftenan kolonel gitew..err...rasanye la...kalo salah tolonggg betulkan...

best memories...masa dok kat mindef...syok gilerrr..

papa pija which year pencen eh..tak tau la dia kenal my arwah abah ke tak..dia askar melayu..pernah jadi CO kat mindef in the 80's dulu...Col Dr YUsoff Khan..

astrhea said... [Reply to Comments]

lol... stetmen last tu yang takleh tahan tu... memang tergelak... pija best... :)

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

aku rasa typo ko semakin critical mcm aku...
aku baca..kevik...
wadda hell is kevik???
tulang pelvik kah???
ooooo kecikkkk....ceyh!~

dan dan tu plak
motif aku baca leftenan as LIYUTENEN... lepas tu terus terbayang horatio.... apakah??? pengaruh TV banyak sgt nih!!!

peej said... [Reply to Comments]

fieza - oh tau kot. jonet ada tunjuk gambar dulu rasanya. yg dia kawin ngan dr jugak tu kan.


annasuejie - oh ye ke..syokkan zaman naik truck..hohoh..


aminah - tengah mana?


faryn - kau rasa aku nak ke x? aku tanya kau balik..adil x?


juliet - silap uolls. thanks bg tau.

peej said... [Reply to Comments]

chics - hahaha.kannnn.paling x tahan bontot mesti mantap gila. *pitamm*


leen - hohoh..tiba2 mood uniform.


alia - aku suka bila kena thn tp ngan jonet..orang tu kerek2..sekali tau pegawai teru terkulat2. haha..


tijah - ofkoss..tapi xpe..kau sesuai apa jadi yb.


ayangasma - kalau tentera yg dpd ktd mmg lasak la. dpd yg uni grad ringan sikit kot.

peej said... [Reply to Comments]

ziana - ye ke? x semua la boroi. ikut individu kot..ada je bukan askar tp boroi jugak. so it depends.


darling - pija kalau airforce n navy mmg x tau. x sure papa kenal ke x. nanti chew tanya noh.. :D


asthrea - serious ok..apa jadah aku merepek tah time tu. mungkin in kot time tu..*bunuh diri*


lilred - aku malas gila nak check blk dow..so sila la maafkan typo tu semua ok. ;p
apakah horatio..x suka dia la..sebab sikit2 nak muncul pakai spec bukak spec. tp aku suka la csi miami..

Seni @ Nana @ Yus said... [Reply to Comments]

hi.. i pun anak tentera.. my father bersara masa pangkat full kolonel.. kadang2 org panggil col. sanders. hahaha.. i was ur schoolmate kt MRSM terendak dulu. tp i tak glamer.. hehe. itu je.. da.... cuma nk ckp, i ni silent reader je.. x penah komen kt blog ni pun selama ni..

Seni @ Nana @ Yus said... [Reply to Comments]

hi..
i pun anak tentera, n dulu kita schoolmate at mrsm terendak.. tq for the info.. bole refresh blk psl pangkat ni.. hehe.. that's all

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...