Instagram : @peejburhan

2012~

oh dapat tgk kat signature, the gardens.
pukul 12am..sanggup jugak tunggu.
tempat adalah best.
yg x best ialah tempat duduk.
dia jenis 2-2..gambar gila discrimination terhadap orang yg single weyh.
so terkulat2 aje aku dok sorang2 tau.

ok xde la sorang2. later ada la perempuan mana tah duduk sebelah.
paling x suka time tgk kau mcm xleh nak cakap2.
contoh kalau ada part2 scary atau best.
aku pandang noy..konon berinteraksi.
tp dia tgk aje screen tu.
rupanya bila dia pulak pandang aku..aku tgh concentrate tgk screen tu.

oh about the movie.
apa yg boleh aku cakap.
aku sukaaaaaaaaaa gila.
i think the movie is good.
ok of coz la ada jugak x logic dia.
contoh mcm2 la dtg melanda..tp dorang selamat je all the way kan..
mcm menyampah kan..mentang2 dia hero dlm movie tu.
tapi bila pikir pulak. ada logic dia. contoh if umur dia panjang.
or bak kata pepatah. berpantang maut sebelum ajal kan.
so ada logic dia kat situ kan.

cerita dia about this few scientist ni dah tau yg bumi akan kiamat...eh jap bukan kiamat la. tp akan musnah on 21 december 2012.
tapi benda tu di rahsiakan.
tapi of coz kuasa2 besar dunia ni dah tau la.
so dorang senyap2 bina huge ship untuk hadapi kemusnahan bumi ni la.

so bila dah tau semua ni..dapat la investment dpd sana sini.
so dorang secretly buat la ship tu. without org lain tau.
untuk naik atas kapal tu kena ada ticket.
so kira siapa invest tu automatic dpt ticket la.
ticket utk sorang ialah berharga 1 billion euro dollar per person ye hadik2.
macam gampang..mmg xde la duit byk tu kan.
siapa nak bukak rahsia ni semua mati kena bunuh tp biasa la dorang akan buat mcm accident aje.
sampai la tiba hari nak kena tu. of coz orang2 atasan ni semua dah tau.
and menyelamatkan diri masing2.



ok masa aku tgk ni agak sedih. ok bukan sedih la..bengang sebenarnye.
because if la things like that betul2 jadi..
mmg babi la kan..i mean segala orang kaya semua ni selamat kan.
have the chance to live.
what about other people. maksudnya aku ni pun awal2 dah mati kan..keji gila.
life have always been unfair..xkan la di saat2 akhir pun mati mcm tu aje..kejiiii.
paling kesian orang2 cina yg buat kapal tu.
dah la buat benda tu..even dorang pun x dpt naik kapal tu.
yang all those orang kaya tu bilik dlm kapal feeling mcm hotel lagi.
ok i know la kau bayar 1 billion euros sorang kan.
tapi apa kata kau beramal jariah utk buat kapal tu aje.
n save as many peolpe as u can kan.

graphic cerita ni adalah terbaik la.
tp serious masa tgk tu mmg takut gila la.
membayangkan kau dlm situation tu.
ok people said kalau kiamat lg teruk. ok i know.
tp let say this is not kiamat.
tp mmg betul bumi jadi mcm tu.
oh lupa cakap. bumi kena earth quake yg teruk2 tahap dewa.
then gunung berapi semua meletup2. then last tsunami tahap dewa.
omg..takotttnya..
time tu nampak semua bangunan semua tumbang sana sini.
jalan2 semua jatuh..berlubang2 sana sini.
damn scary meh.

menimbulkan keinsafan sikit la cerita ni.
i mean sejak tgk. bila jalan2 dlm kereta tu .
aku tgk je banggunan2 yg makin byk kat kl ni.
mcm2 bentuk ada. cantik2 la.
pastu tiba2 terpikir 'ish bila kena mcm tu..semua ni xde makna. buat apa la nak belanja billion2 buat projek itu ini. semua x guna....bagi aku duit tu lg bagus'
wah tiba2 ada ayat belakang tu. tapi betul la kan..kalau ada duit tu boleh la mak tempah tiket naik kapal ;p
tiba2 berasa insaf sebab takutnya if betul dunia mau kiamat ke apa.
tp insaf kejap aje nok..hujung minggu tetap nak berjimba bagai. hahaha.

last2 cerita tu bila siapa yg selamat tu.
dpt la tgk macam2 orang selamat.
ada org america, italy, cina, macam2 la.
tiba2 aku terpikir. xpe la..mesti ada orang melayu yg selamat.
mesti al bukhary ke apa mamat tu selamat. dia kaya kan.
sultan2 kita ke..all those damn politician tu ke.
ada la kesinambungan melayu kan.
silap2 si khairy jamaluddin tu pun selamat. damn.
ananda krisnan pun selamat..herghh..
so xpe la..xde la melayu pupus ke apa kan.
fine la..or maybe mana tau pantang maut sebelum ajal. peej burhan pun selamat..wahhh nak jugak kan.
xpe kalau aku selamat. nanti aku blog balik n cerita la pasal blogger.
siapa mcm ni..siapa mcm tu..
oh by that time aku dah jadi blogger senior ok..bukan lg junior.
so maybe aku pun boleh suruh orang respect aku ke apa..
hahaha..time tu kalau korang2 mati..sila bgn jadi zombie..n sepak aku laju2 yea.
wah tiba2 aku nak selamat. tang korang kena jadi zombie kan..kesian.. ;p
motif cerita 2012 tiba masuk bab blogger..muahahhahaha.
sorry..tgh malam mmg otak mereng. ;p

so siapa yg x tgk lagi. sila la tgk.
i think worth watching la.
rasa nak tgk lg pun ada..tp mcm x sanggup mengenangkan kepayahan nak dpt tiket itu.
rasanya tgk dvd x feel mcm wayang kot.
tp xpe la..aku ulang nanti tggu dvd aje la nok.
ok itu aje review dpd i.
ta-ta.

12 Comments:

Hanisumayyah said... [Reply to Comments]

walaupun cara peej cerita cam hapa2 ntah [kelakar dan gila2], tapi ada unsur keinsafan terutama kalau kak wa terjemahkan ayat2 tu mengikut tafsiran sendiri..macam atas kapal tu kononnya kat padang mahsyar..pastu orang kaya boleh beli tiket tu cam orang beriman yg banyak amal kira selamatlah kan kat padang mahsyar nanti...

Ok tq peej ulasan terbaekk...bagi kak wa insaf nak tambah amal w.pun peej tengok peej insaf kot lain..kira peej buat entry ni dapat pahal insafkan orang neh...

kojah said... [Reply to Comments]

haha lawakkkk la...

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Ya betul, boleh tak masa tgk movie tu aku nangis. Ingatkan aku sorang je yang menggedik nak nangis nangis cerita Hollywood kan, skali aku pandang tepi, adik aku pon nangis jugak.

Sedih ahh!!! Especially bab kawan scientist tu and his family kena tsunami. Ada anak kecik. And time orag-org cina tu tak dpt naik kapal.

Benci tau cerita mcm ni. Haha

Oh, kau lupa satu, bukan org org kaya je yg dpt tiket, org org yg "genetically chosen" pon dpt. Nanti dpt lah manusia-manusia yang sihat dan kacak kacak belaka. Kurang ajar betul.

peej said... [Reply to Comments]

kak wa - hohoh..takut pulak komen kak wa ni. esp bab2 padang masyar tu.. :| . heheh buat entry mcm ni pun kira pahala ke. ;p


kojah - apakah yg lawak?


alia - omg kau nangis? ok aku sedih la. tp xde la sampai nangis ke apa. huhu.
cibai kan dorang. apa ingat orang gemuk xde potensi genetik yg bagus ke? haha..xpe..kalau aku selamat. aku la genetik itu ;p

marcos said... [Reply to Comments]

demn sy tak tengok lagi, spoiler dah keluar kat sini.. heerghhh.. hahaha.. bagus enche peej, ada bibit keinsapan di situ. tapi part nak selamat jugak tak menahan tuh.. tergelak seko2 dalam opis.. seb baek takda orang lagi pepagi buta neh.

Cikpid said... [Reply to Comments]

aku dh tgk gak citer ni..
dh nama hero kan..gunung berapi meletus pom pom pom..sana sini pon still x kene kat diorang..cait..

mcm shasa tu bukan hero..kene laa mati dlm kpl tebang dhlaa ensem..

ye..kalo ko selamat nnti ko citer laa duni blogger camne eh..hahahha..byk duit ko naik kpl. ko byr ke ko mnyelinap2 mcm sami tu??hahhahah

ZIANA ♥ FARREL said... [Reply to Comments]

hohoho...even tunggang langgang nye cite dpt i imagine skit2..
tp bab insaf jap tp pas2 still nak cucuk langit tu yg xle angkat!wakakakka...
P/S : klu u selamat nanti tlg selamatkan i gak ek! ;p

green apple said... [Reply to Comments]

aku ada terbaca dlm email saper bagi ntah. something gonna happen to the world tahun 2012 jugak. Kalau benda tu betul terjadi, mintak2 la aku macam hero filem tu yang terselamat je all the time. fuh.

Mak Su said... [Reply to Comments]

tempat duduk buat utk dua orang dua orang? sporting sungguh tokeh panggung iteww

syida_spears said... [Reply to Comments]

ngeh3...sgt lawak ok the second last paragrapgh tue..tergelak2 terkekek2 mak iloi sy hehehe...

btw, silent reader hehehe..lucu2..oucchh sakit perut hehe.

shuweetilicious said... [Reply to Comments]

stelah macam2 masalah dugaan melanda..akhirnya cik peej telah berjaya nonton ini crita..huhu..aku jek lum nengok lagik

peej said... [Reply to Comments]

marcos - xde la spoiler sgt..ni sikit2 je cerita.


cikpid - keji kau kan samakan aku ngan sami. harus la time tu aku kaya n masuk feeling orang kaya..haha. nak jugak kan..


ziana - tgk la mcm mana. nanti akan consider..wah gila eksyen kan. loh u kan super woman..mesti boleh selamatkan diri sendiri.


greenapple - hohoh..tapi rumah kau baru..kau kena buat mcm cerita cartoon UP to..selamatkan umah kau sekali.


mak su - haha..tu la kan. menggalakkan sungguh.


syida - haha..tu la kan..lari topik sungguh.


shuweet - harus gigih gila kan. ;p

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...