Instagram : @peejburhan

make up~

ok aku tau ramai nak tau pasal singapore..
tapi sorry x dapat nak update..
sebab aku adalah pemalash lipash nak amik pic kat sana..
sebab mcm banyak gilaaaaa camera..
so aku hanya akan amik pic sana sini..n baru update..
so oleh itu..tunggu orang lain update..aku amik pic..then baru aku update..
ish..apesal mcm complicated sangat penerangan aku ni.

nway..since x update pasal singapore..
aku cerita pasal make up la..
aku ni xde la reti sangat make up..
tapi sikit2 tgk orang buat mcm mana..then try n error..
so sekarang dah reti la..
ok mmg la x lawa mana..tapi at least aku rasa make up aku masih boleh di terima akal la..
i mean nampak natural n not over doing it.

sorry to say la..
tapi aku tgk malaysia kalau make up mesti nampak kelabu asap..
x pun leher n muka lain warna..
aku ada kawan sorang ni..melayu la..dia duk UK dpd kecik la..
so aku banyak belajar dpd dia bab2 make up ni..
kulit dia quite tan...
bukan aku poyo2 xnak cakap gelap or coklat..
tp dia mmg suka tan..siap sun tanning bagai..
kalau boleh nak tan..dan tan lagi..
bukan mcm kita..lg nak putih..pakai la segala product whitening bagai..
so mmg dia gelap la..
tapi aku tgk make up dia mcm glowing je..
macam kau tgk latina2 tu..

so tanya la..kenapa x kelabu asap mcm most malays kan..
dia kata prob with kita ialah..kita suka nak nampak putih..
so we tend to buy compact powder/foundation yg cerah..
so apa lagi..kelabu asap la kan..
dia pulak akan beli 1-2 color darker from her skin..
so nampak lawa aje..
so dpd situ la aku belajar beli foundation gelap..
tapi kadang2 over jugak..nak tan n feeling latin sangat..
terlebih gelap pulak muka aku dpd badan..haha bengong..

tapi of coz dulu aku tau basic aje..
lama2 bertambah skill bila selalu tgk noy make up..
so dpd situ berani2 kan diri la try2..
then ingat lg dulu x berani nak try smokey..
sebab rasa mcm hantu or mata lebam kena tumbuk aje..

nway..bukan ini yang saya mau cerita..
hoh matiklah intro panjang lebar...
just nak cakap susah nak dapat orang yg pandai make up cantik kan..
aku x kisah la yg amatur...ni cakap pasal professional la..at least itu yg di claim la..
serious kadang2 rasa nak pengsan tgk make up over2 ni..
ntah la..maybe some people suka la kot..
tapi kalau aku x sanggup la weyh...
aku rasa lepas je orang tu make up aku mcm tu..
aku terus lari tgh jalan biar lorry langgar aku..
x pun time org tu make up jugak..aku jeling cermin..
nampak diri sendiri lalu menikam diri sendiri..
i cannnooottttttttttttttttttttttt.....

mcm masa noy tunang..memang pikir nak make up sendiri aje..
sebab mmg dah biasa kan..
tapi bila memikirkan rambut x reti buat..
n usually kalau kita excited..mesti make x menjadi ke apa..
so kelam kabut la carik make up artis..
of coz yg best2 semua dah fully booked..kata lg berapa minggu je kan..

nasib la faressa email ckp dia nak make up kan..
dia bg trial..sebab kita org adalah choosy ok..
i mean we dont want pengantin look yg merepek2..x natural..
mcm muka opera cina ...
plus faressa ni into tan-tan semua ni..so lg la suka kan..
n Alhamdulillah it turn out really nice..
sangat2 puas hati la..
n semua yg tgk gambar tunang noy mesti akan tanya sapa make up..
sebab lawa..
n paling best..faressa ni bukan professional ok..
dia make up sebab dia suka..
so aku rasa from there..ada keikhlasan..
dia nak people look good..bukan nak tunjuk skill ke..yg akan menyebabkan customer punya muka jadi bahan try2 dia..maka hasil menakutkan..
or bukan sebab the money..
at least tu yg aku rasa la..

oh tips dpd aku..
make up ikut warna please..
if kau pakai baju biru..buat la warna biru2 ...jgn la tiba2 kau pakai kuning..
if kau pakai purple..jgn la make up merah pulak..
or kalau betul kau ceria..jgn la kau buat mata macam rainbow ke apa..
kita bukan kat runway tgh gayakan spring collection ke apa ye..
if x reti sangat..go with natural colours ie brown ke..sweet pink ke..grey ke..

oh dan make up sila ikut occasion ye..
kalau kau pergi majlis kawin..jgn la kau make up mcm nak pergi masquerade party pulak..
x seswai ok...kau biasa menakutkan hadirin yang lain2..
silap2 kalau ada budak2 kat situ..mau budak tu nightmare weyh..
entah2 siap kena bawak jumpa ustaz n mintak air penawar..

so adios..
sekian celoteh dpd cik pija yg x berapa nak reti make up tp xde la tahap make meng-nighmare kan orang lain.
oh lagi satu..do check faressa's blog..
:D

14 Comments:

chics said... [Reply to Comments]

Dalam maksud entry kau ni Peej. Hehe

syazana said... [Reply to Comments]

Hahahaa..
peej..again n again..
i'm lost of laugh...
gila guling i gelak nak mam...
serius mmg ada org yang akan makeup kelabu...
nampaknya mcm nak kn belajar makeup lah...

peej said... [Reply to Comments]

chics - kau saje je kan..x baik ok..niat aku ikhlas nak membantu melayu2 di luar sana..sebab melayu mudah lupa..huahuahua..


syazana -oh nak pergi kelas tu..make sure pergi yg betul2 reti make up ye..jgn la pergi yg menjurus ke arah kelabu asap jugak.. x pun try tgk youtube ke apa..lg membantu kot..jimat kos lagi.. :D

Cikpid said... [Reply to Comments]

hahahaha..aku x gelak bab g mekap2 ni..tp gelak tang budak tu tgk n nightmare and siap kene bw jampi ngan ustad ag..hahahahhaha..

sampai mcm tu skali imaginasi ko...

ai said... [Reply to Comments]

Cam aku plak skang ni dah jarang nk mekap2 bagai. rasa cam malas. (tp, kalau mekapkan org adalah sgt soker..:P). So, aku tepek kontek lens kat mata. tepek bedak + base eyeshadow + gincu. Dah ok. Tak payah nk bertepek2. Bedak pon guna miyami tu je (biasa la..standard aku la tu. mano ada fulus..).

elok kau buat entry gini peej. aku sokong! wei, buat tuto la...leh aku curik tips skit :P

pearl'E.J said... [Reply to Comments]

ej pun tak suka mekap tebal2 n over2 nihh... menakutkan okeh.... nak mekap biar nmpk natural.. pelik jugak dgn org yg suka mekap tebal2 nihh... dah hilang rupa sendiri, timbul rupa badut... pelik2...

nasaoji said... [Reply to Comments]

peej, aku turut klu beli bedak tu, harus yg gelap, sb aku rs kulit aku gelap, klu buh cerah, mampuih mmg kelabu asap!..

lg satu, bab foundation, kkdg aku tgk, deme2 ni pkai foundation tu, melebih2 smpai nmpk bpe inci dah...mmg tak natural..

NenekPenne said... [Reply to Comments]

cakap pasal mekap...
mata aku bsar dan bulat, so last time aku try gak buat smokey...cess ada orang kata tak ok...entah tetiba hari tu aku buat jugak smokey eyes...mcm elok pulak eh...
cikgu mekap aku kata, kita kena selalu praktice baru menjadi...
sekarang aku try nak buat ala2 soket pulak...

kalau muka kita ada bekas2 jerawat, jangan pakai foundation yang cerah sebab tu lagi nampak clear...

ada orang, muka jer putih cam tepung gomaks tapi leher, hitam giler....

so memang betul laa kalau nak cari bedak kena cari darker sikit dari kulit muka

Leen said... [Reply to Comments]

Thank u for this useful tips. Saya adalah budak baru nak jinak2 ngan makeup.. memang slalu gak terover gak time awal2 tu.. tp dah blajar from mistake sebab mak saya adalah asyik complain ckp makeup cam nak pi berlakon opera cina..haha

shuweetilicious said... [Reply to Comments]

hi, sorry nak gak mencelah..hehehe...thanks for the tip...btw, kekadang ske jek tengok u ni dressing tau peej...sebab i pun jenis2 chubby2 nih...nak gak tanya kekadang beli baju tu katne ek..mahei ker?? hehe...slama ni jadi silent reader jek

Faressa said... [Reply to Comments]

peeja! seriously so sweet of you... thanks so much but i never got to paint ur face =/ whenever u have special event call me la...reunion ke, when you have a date ke, kena merisik ke.. haha tiba2? =D

katrin saloma said... [Reply to Comments]

hello, i pon tak reti pakai eyeshadow sbb i hv this habit of rubbing my eyes unconsciously sometimes. so klu nk jejalan, i only use moisturiser, lipgloss or sugar berry lipstick. once in a blue moon (special occasions mcm wedding aniv) pakai jugak la eyeliner..hikk. i luvvvvv fake eyelashes tp tak reti pakai. i think i better choose wisely if one day i teringin nk pakai..tak nak yg bushy sangat..:)

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Oh yea Cara faressa makeup mmg best!! I've been stalking her blog sebab suka tgk kaler kaler dia!!

Nonoy said... [Reply to Comments]

comment faressa and chics sangat kelakar.. i love them!

btw, saya make up kadang2 ada sikit opera la. sebab nak cover bekas jerawat. :)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...