Instagram : @peejburhan

ke jabatan imigresen~

last tuesday ke jabatan imigresen kat sri rampai..
nasib dah ada dekat sini..
kalau x gila penat nak ke kompleks wilayah la..damansara la..jauhhh..
ni dah ada dekat senang.
konon nak buat dpd minggu lepas..tp asyik la tangguh.
so last tuesday xleh jadi.kena jugak pergi buat.

konon nak buat pukul 7ish am..
konon la kan..tido pun pukul 6am..apa jadah kan.
so kasi tidur puas..bangun kul 1pm..siap..kul berapa baru la nak reti gerak..haha
sekali ramai orang uolls..pengsan..
nasib dah print borang siap2 kat website..n isi semua dah
so senang la..just beratur amik nombor aje.



:: dapat no cantik :D ::

nampak mcm x jauh je kan jarak nombor..
tp serious mcm jauh je aku rasa..
sebab mcm ramai je orang.
tapi sangkaan adalah meleset..
sebab ni dia gila cepat panggil.
ada 18 kaunter..semua bukak.
n nombor ni keep on moving.
kira kejap2, ' 1363 kaunter 8, 1410 kaunter 6, 1333 kaunter 18'
aku yg dengar machine tu pun aku penat..
nasib machine..kalau orang confirm tekak kering..hahah..

:: muka gila selekeh masing2 ::

:: manusia adalah ramai2 ::
:: yeay no mak dah panggil ::

tapi aku jauh di kaunter 5 pulak..
so x dpt nak suruh noy snappy..
oh suka ok..rasa macam canggih aje..
masuk IC..masuk passport lama..
pastu letak cap jari..tett..tett..MATCH..
wah..feeling csi betul..haha..tiba2..gila jakun.

settle tunggu ke kaunter bayar pulak..
kerek dow minah kaunter tu..
sebab aku baca kat website..if buat after 3pm..dapat passport esoknya..
tiba2 after bayar..dia kata, ' lg 2 jam dapat'
aku mcm terkejut la..so tanya la..' oh hari jugak dapat?'
tiba2 dia kerek2, ' a ah..hari niii'
ngan suara tinggi2..muka muncung2..
wtf weyh..muka dah la macam ikan kaloi..
sepak laju2 kang baru tau..
nasib mood mak ok tau..kalau x mak loncat atas kaunter tu..
motif nak loncat?? larat ke kan?
tiba2 aku terbayang aku loncat atas kaunter..haha..mesti huduh benar. n scary.

then ke depan..his roks..
then masuk balik n memboringkan diri menunggu..

:: nampak boring betul ni kan ::

tapi hati jadi terhibur..
sebab straight depan kita orang adalah abang handsome uolls..
handsome yg stock2 muka mix2..
mmg ala2 'sungguh indah ciptaan tuhan' gitu..
dgn mancung..lesung pipit bagai..
aku ngan noy lg xleh blah..

noy : handsome dow..hari tu aku dpt dia la masa renew passport.
me : x handsome la..mcm tembam aje.
noy : tembam ke? aku tgk ok aje.
me : sikit la..

wah nak ckp org tembam..
yg dia tu mcm almari kan..
lepas lama sikit..tgh sanggap..tgk betul2..

me : omg..handsome gila dow dia..
noy : haaaa..kan aku dah cakap.
me : tu la..muka mcm x sesuai kerja kerajaan kan.
noy : hahah..ye la..mcm sesat je dia kat situ.
me : mesti dah kawin kan
noy : mesti punya...hari tu x tembam sgt..ni dah naik..mesti dah kawin..happy..
me : tu la..org kerajaan suka kawin awal..

aku pun x tau la apa motif cakap pasal orang mcm ni..
nampak benar bosannya..
tiba2 rasa nak snap picture dia..
tapi ada orang hadang pulak..

noy : ishh..sibuk la makcik gemuk ni..tepi laaa..
me : haha kurang ajar..eh tp betul la..xleh nak amik pic dia..
noy : ish..cuba tgk kaunter 12..muka potong ..
me : haaahhh..muka potong??? kurang ajar bodo..muka potong tu mcm mana?
noy : mcm tu la..kira kau tgh tgk2 orang handsome..tgk muka org tu..mcm gila potong.
me : hahahahha..ok la ada la potong sikit..tp kurang ajar gila ok.
noy : hahahhahaha...

pastu dah readyyyy aku nak snap..
lelaki itu tgh pandang kawan dia..
sekali..paaaaaappp..he look straight at me..
kantooooooooooooooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
kawan dia si muka potong tu bg tau kita org nak amik pic dia..
dengki la kau muka potongggggg...!!!!
hasilnya bergegar tangan mak terkejut n malu uolls..


muahahahhaha..x nampak apa ok..
percayalah bahawasanya..dia adalah comel mata memandang..
dah la tu..ingat nak snap lagi..
sekali dia dah masuk dalam..
makan2..sombong pulak tu..xnak keluar2 balik..
damn yuh abanggg comel...keji ok..
mentang2 kita orang comot kan..
nanti aku balik..tepek bedak banyak2..
pakai lawa2 datang..nanti kau pulak yg nak amik pic kita orang tau..
matiklah verangans kan..ngehhhhhhhhhhh..



oh ini passport saya..
tantikkk..sukeee..
ok x la cantik...i still think i look like a freaking robocop in that picture..
tp better la dpd passport lama ada fringe yg ghupe gate separuh tutup..
damn u capik..begitu teruk kau cakap pic aku..
tp tgk betul2 mmg ye pun..hahahha..

oh overall..
aku adalah berpuas hati buat passport kat situ..
aku rasa sgt cepat dan tangkas..
ye..kalau bagus kita kena puji..jangan nak kondem aje kerajaan kan..
sebab within 1 hour passport dah siap..so fast.
syabas...haha tiba2 syabas..gila..
ok la..tu je..byeeeeeeeeeeee...

15 Comments:

Tina Banana said... [Reply to Comments]

haha..

lawak ok.. apakah gila nak pakai bedak tepek byk2 dgn harapan mau tangkap gambar sama? hahaha

lawak ok..

linda said... [Reply to Comments]

pija,

u cheer up my day la pija... i betul2 sengih2 tahan gelak baca entry ni... dah letih2 keje rasa ilang semua tu...

thanks pija...

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Hahahahah!!! Abe comel pandang terus gegar! HAhahaha! Kelakarrr!! Muka si potong hahaha!! kelakarrr!!!

Oh aku pon nak compare gambar passport jugak ah! hahaha...

Leen said... [Reply to Comments]

Hahaha...x guna punya muka potong!!!

nasaoji said... [Reply to Comments]

huhh..sempat lg tu duk crik yg encem yer...

minah tu tak redan nak blk, tu hangin semcm tu kot..

khairie rahman said... [Reply to Comments]

sebenarnya nak proses passport tu tak sampai 10menet pon.. masukkan data, then masuk passport dalam machine, tet.. tet.. tet.. then check filem kilat2 kat page ade gambar tu rosak ke tak, kemudian scan.. match data.. setel.. :)

newey gambar baru enche peej nampak lagi ok dari yang lepas, yang lepas adalah.. ok lupakan..

mamat buhsan mekak2 said... [Reply to Comments]

eeeeee tantikkkkkk

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

dem u si muka potong!!
kan dah gegar2 gambar tu & aku pon takleh nak budget secomel manakah abg tersebut!
yg minah kaunter tu, ko lompat je atas kaunter tu smbl nari goyang2 buntuit. feeling ala2 cite coyote ugly gitu! aww~ ;p

Anonymous said... [Reply to Comments]

salam peej,
just wanna say keep up blogging and thank you for making me sengih2 depan pc di waktu supervisor lalu..

salam,
dina

NenekPenne said... [Reply to Comments]

gambar pasport baru anda adalah cantik..
nanti 10 tahun lagi jangan kondem2 tau...

i punya passport akan mati Oktober 2010... i sudah ready dgn gambar baru kerana gambar yang ada sekarang adalah sangat hodos...weeeha...

momguess said... [Reply to Comments]

len kali ko buat muka xmalu jer
bagi no phone kat abg comei tu
lalalala

darling8tabby said... [Reply to Comments]

akak rasa avang comel tu malu2 awww kot...terus takmo kuar..tah2 dari dalam dia main intai2..hehe

ai said... [Reply to Comments]

wakakakakakaka!! aku still terbayang kau dok menyangkong atas kaunter ngamok2 kt pompuan muka kaloi tu! kahhhhhhhhhh...

ice said... [Reply to Comments]

ala2 tomeinye..tp sayang dia kerek plak atau ketegori jejaka pemalu..isk..isk..

peej tak kenyit mate kt dia tu pasal dia takmo layan kot..

peej HAPPY HOLIDAY bebaik kt singapore, enjoy ya. nnt tgkp gmbr cun2 tau, posing biar meletup gitu. :)
lastly update ya gmbr baru..

Syima Syaz said... [Reply to Comments]

hahahaha kelakar gile.
tak abis gelak lagi ni

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...