Instagram : @peejburhan

kata hikmah untuk hari ini~

jangan rasa diri best sangat..
sebab seriously..kau x best langsung..

jangan rasa kau bagus sangat..
sebab seriously..kau x bagus mana pun..

jangan feel lawa sangat..
sebab seriously..dah xde apa yg lawa pun..

jangan buat orang sangat..
sebab takut nanti kat dunia jugak kau dapat balasan..

aku ni xde la baik ke..alim ke..
mmg jauh sekali la..
boleh tahan jahil n jahat la..
tapi sejahat2 aku..hati aku baik..
ok bukan puji diri..tapi ramai kata..
aku rasa pun ye jugak..
sebab aku jarang marah orang lama ke apa..
n i dont hate people for no reason..

if la aku buat jahat kat seseorang itu..
mesti orang tu ada buat something bad to me..
tu pun serious x lama..kejap aje marah aku ni..
tp kadang2 aku kena keep on ignoring this person..
sebab untuk kebaikan masing2..

plus aku percaya karma..
ok bukan la karma sesaja..
aku pikir Allah maha besar aje..
takut la dpt balasan ke...kena tarik apa2 ke..
kena ingat..maybe x kena kat kita..kena kat keluarga kita ke..

so...jangan la poyo sangat..
aku mmg x benci kau..
aku bersifat neutral..
tapi makin lama ..makin menjadi aje aku tgk..
aku rasa bukan aku je benci..
silap2 mak bapak kau kalau tau pun benci ok..

akhir kata..
jadilah orang yg x di menyampahi oleh kawan-kawan..mahupun keluarga anda sendiri..
semoga berjaya..
terima kasih..

22 Comments:

sabrinaabubakar said... [Reply to Comments]

Peej ..tak kisahlah hang nak bagi sapa kata kata pujangga tu but i lapssss it to die babe..hikss

mintak izin guna ur words tu yek..hihihihi..

Tijah said... [Reply to Comments]

aku pun pecaya karma. what goes around comes around kan? donia ni kan bulat..

Ijah @ Fariza said... [Reply to Comments]

Salam peej

lari topik ckit..

semalam nonoy masuk paper metrokan?
masa tengok tu..eh mcm kenallah pompuan nie..

bila baca nama penuh..betullah..nonoy adik peej..
hehehhehe..saya yang teruja...:)

syazana said... [Reply to Comments]

Sekarang Allah bayar cash je peej..
Hukum karma kan...

aida manap said... [Reply to Comments]

sangat agree ngan bait2 ayat u tu...nak suruh sabar pun dah terlebih sabar kan? so, biarkan dia rasa medicine dia sendiri.. (keji tak??)

jangan kawan je ngan org tu...

fiD said... [Reply to Comments]

tak pewlu di layan orang camtue,,

Ceera said... [Reply to Comments]

saya setuju akan karma itu...

saya yang suka menulis - SHAHIRA - said... [Reply to Comments]

owh i am dealing with this kind of people everyday..hari-hari mengadap and yes i do believes in karma..at the end nnt dia akan sedar bila sesuatu menimpa..bila kawan2 semua lari, baru nak buat muke seposen ala-ala insaf..omogosh!!

suezensuzanna said... [Reply to Comments]

owh....me too x hate people for no reason..huhuhu...but now... siyesly.. he's damn damn makes me sick!!! benci

Kakakdegil said... [Reply to Comments]

Saya setuju sangat
Esp. on this..

if la aku buat jahat kat seseorang itu..
mesti orang tu ada buat something bad to me..
tu pun serious x lama..kejap aje marah aku ni..
tp kadang2 aku kena keep on ignoring this person..
sebab untuk kebaikan masing2..

LABUCHEE said... [Reply to Comments]

salam,
kak peej...
biase la org2 yg mental tuh..
x senang vontot die ble nengok org laen lebeh menyerlah...nyah kan aje merekaa wokehh....
lebiuu always!! :)

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Betul kata peeja...mama nak tambah

Jgn dah berusia pun masih tak de budi pekerti..
sebab kita dinilai hari2...

Mama juga tahu, apa yang 'berlaku' ada hikmah disebalik nyer...sekurang2 nya kita dpt pengalaman..

bee said... [Reply to Comments]

bagus yr thinking peej.

selama ni memang silent reader cuma hari ni gatal tangan nak comment.

dalam semua aku suka post ni sebab boleh relate sgt2.

Tina Banana said... [Reply to Comments]

awat babe?

am i missing sth?

iDA said... [Reply to Comments]

sangat bersetuju.. dan sangat ingin mengopi posting ni, blh?..

boleh leeeeeeeeeee..

Erni said... [Reply to Comments]

peeja, tak yah lah marah lama2.buat sakit kepala aje. Saya suka kalau peeja selalu happy.

peej said... [Reply to Comments]

sabrina - orait bebeh..feel free..but a credit would hurt.. :D


tijah - kan kan..tp sayang..ada orang x sedar itu..


ijah - a ah..ye la tu..kakak dia je masih di sini :p


syazana - kan..tp bila pikir..better cash dpd akhirat kot..lg takut..hohoh..


aida - tu la..kalau boleh xnak la musuh..tp perangai mcm harem how??


fid - x layan la ni..


ceera - betul..jadi marilah jadi baik n ayu seperti diriku ini..hahahaw..


shahira - kan..sekarnag dia tgh rasa best la..xyah lama la..tggu sikit hari je lg..bila rasa susah or menyesal..menangis air mata darah pun xde siapa kisah uolls..

peej said... [Reply to Comments]

suezen - siapa 'he' tu?? wah kak nam mode ;p


kakakdegil - kan kan..paling kelakar..mesti akan ada moment2..aku mcm rasa..ish betul ke apa aku buat ni..salah ke aku..mmg bengong..padahal aku adalah innocent..wah innocent la sgt kan..hiahhhhh..


labuchee - oh org2 mcm tu pun ada..tp topic kali ini tidak ada kena mengena ye..


mama - woih..mak nam dah mari..ye la tu..mmg la masing2..tp kesian tgk orang2 mcm ni.. nak buat itu ini..tp x kena cara tu..


bee - thank u bebeh..cuma melepaskan geram di dalam hati ini..tu pun berlapik ok mak bg..xde amukan puaka ke apa.. ;p


tina - hahah..kak nam kau ni..yes bebeh..ure missing on a lot of things..


ida - thank u...bolehh..tp credit ye :D thank u..


erni - thanks..but sekali sekala nak marah lama xpe kan..i'm a normal human being with feelings :D

Kakakdegil said... [Reply to Comments]

Tu ler..
Kadang kadang rasanya apa yang kiter buat tu utk kebaikan bersama
Tapi reaksi orang tu cam apa kiter buat ni utk kasi buruk hidup dia
So the best thing to do.. ignore masing masing lah..

Jangan satu hari nanti.. biler dah terkena .. baru nak menyesal..
Wahahaahh.. good good very good..

Wahahah.. innocent tu peej..

Tina Banana said... [Reply to Comments]

ini yang buat aku terketar-ketar nak pg umah ko malam ni.. dh lama tak ber kak nam yo! hehe..aku ada kupon free pizza from dominos.. nanti kalau ok, aku pick up the pizza and lepak at ur place.. ok ke tak ok? ko kan busy je skrg, heheh..

aku ni haaa, takde life.. sob sob..

Tina Banana said... [Reply to Comments]

ini yang buat aku terketar-ketar nak pg umah ko malam ni.. dh lama tak ber kak nam yo! hehe..aku ada kupon free pizza from dominos.. nanti kalau ok, aku pick up the pizza and lepak at ur place.. ok ke tak ok? ko kan busy je skrg, heheh..

aku ni haaa, takde life.. sob sob..

nasaoji said... [Reply to Comments]

d akui, aku mmg dpt rasakan hati kau mmg baik!...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...