Instagram : @peejburhan

kenapa still x rasa~

tadi baca tweet kakak degil n chics
cakap pasal lagi 3 hari nak raya..
tiba2 aku terkejut..sebab ..serious lagi 3 hari aje???

entah la..aku masih belum rasa spirit raya tu..
x sampai lagi..entah kenapa..mcm xde la nak raya sgt..
ishh..cakap mcm orang gila kan..

entah la..rasa lain je lately ni..
first sebab bulan puasa ni bulan yg sangat sedih je rasa..
maybe first year puasa tanpa arwah maktok..
ye la..berbelas tahun dia tinggal ngan kita orang..
tiap2 tahun tgk gelagat dia masa bulan puasa..
siapa yg dah baca blog ni lama..mesti ingat last year aku snap pic dia dok cedok2 lauk n siap2 asing kuih yg dia nak..
as usual..aku yg mulut laser ni..suka je nyakat2 dia..tension je dia..

bila dia dah xde ni baru sedar..
puasa last year dia lain sgt..
usually arwah maktok mesti berbuka minum air..n makan kurma dulu...
solat..later baru makan..
tapi last year..dua kata dia x larat..so dia bukak sama2 ngan kita orang..
uwaaa...sedihnya..rupanya sebab puasa terakhir dia ngan kita orang..

bulan puasa ni memanjang ingat dia..
time berbuka ingat...nampak kuih kegemaran dia ingat..
nampak pecal teringat dia..kari ikan pekat2..semua favvy dia..
sahur pun sama..bukak je periuk..nampak ada org letak kuih/ telur asin ke..utk panaskan..
pun ingat dia..sebab suka betul dia panaskan cara tu..
everytime ingat mesti sedekahkan fatihah aje..

tahun ni..dengar lagu raya pun aku xnak..
x kisah la lagu ceria ke apa ke..aku still off..
sebab everytime dgr aku sedih..
sebab bayangkan raya tahun ni maktok dah xde..
it wont be the same anymore..

no more seing maktok tolong kupas bawang..
buat kuah kacang ke..
no more lagi pagi raya..maktok dah siap2 duduk kat kerusi untuk sessi bermaafan..
aku la paling byk dosa kan..kata laser amats.. :|
noy n ayol favvy dia..kesayangan dia :)
n every year dia akan cakap, "x tau la tahun depan ada lagi ke x."
n aku akan jawab, " ade aje...xde nye kemana..tiap2 tahun nak buat ayat sedih"
dpd maktok emo terus gelak aje..
x sangka last year..last sekali dpt cakap mcm tu kat dia.. :(

ish sedihnyaaa...
sakit2 tekak ni menahan sebak..x dapat kawal..berjurai jugak air mata..
oh how much i miss her..
eventho lama dia ngan kita orang..
bila pikir2..rasa kejap aje..mcm cepat aje masa tu berlalu..

ish apakah emo2 kan..
orang happy2 nak raya..
aku emo pulak..
harap sesiapa yg baca ni..dapatlah sedekah kan al-fatihah untuk arwah maktok yea..
arwah endon binti ahmad
semoga roh maktok dicucuri rahmat. amin.


20 Comments:

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

missing mak tok too....
AL fatihah

Anonymous said... [Reply to Comments]

Peej,

serius sebab i baca ur entry ni...tiba2 teringat arwah nenek i.... rasa mcm x puas spend time dgn nenek....
al-fatihah untuk arwah mak tok dan nenek......
sebak ooooo.....berlinang air mata ni....
peej..salam aidilfitri....

-watie

shasha said... [Reply to Comments]

hmm..takpe laa..pagi raya bole gi ziarah kubur dia....
me walaupun mak dah pegi 6 thn..still ingat kat dia bila raya sbb rendang...haihh...

Deqna said... [Reply to Comments]

Al-fatihah..

yer aku ingat sgt entry ko pasal cedok2 lauk, simpan kuih tu sumer.. masa aku baca tu aku senyum jer sbb cam cute jer..

Baguslah time ko tingat ko sedekahkan al-fatihah kat arwah..

chics said... [Reply to Comments]

Sedihnya entry, ketat muka aku nak tahan air mata. Aku paling takut kalau aku hilang orang yang aku sayang, tak tercapai akal kejap.

Takpelah, jom sedekahkan Al-Fatihah

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

haah...aku pon teringat gak dulu2 ade entry ko yg maktok kemain lg beria2 cop kuih2 feveret die letak dlm satu piring utk die mkn nnt.
aku paham perasaan ko sbb opah aku pon dah takde. kalo tak aku rajin gak dok nyakat opah aku cam ko.

al-fatihah~

ai said... [Reply to Comments]

Baru smalam aku tgk blk gambar2 raya aku kat melaka ngan arwah abah... :(
Aku pon takde rasa nk raya langsung peej..huhuhu

-aku mmg ingat lg ms kowang berbuka ngan arwah maktok thn lepas. ada je benda kau sakat org tua tu. ngeeeeeeee

sweetheart said... [Reply to Comments]

alfatihah utk maktok
missing maktok too
suka tgk bc n3 u yg dia
asingkan kuih2 ngan lauk2 tu
hihi

pearl'E.J said... [Reply to Comments]

Al-Fatihah....

mmg ingat entry yg maktok ambil makanan asing2 kan tu...

IBU KUMBANG said... [Reply to Comments]

Sangat ingat cerita pasal maktok. Wpun peeja xde mention previous N3 tapi hati terdetik gak. Samala kita tahun pertama kehilangan orang kesayangan (pak mentua). Sedih sangat.. Al-fatihah

IBU KUMBANG said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.
Ceera said... [Reply to Comments]

ala ko nie.. asal emo2 nie.. aku baca entry ai aku nangis, aku baca entry ko aku nangis..

huhu

alfatihah untuk maktok..

nasaoji said... [Reply to Comments]

masih cantik rupa mak tok ko..

mmg sedih bila kenangkan.. :(

papepun, l d ingt, al fatihah tuknya...

bila seseorg tu p, bru kt sndr tau, ygmana kt ni duk syg dia ka tak.. :)

sweethOneY said... [Reply to Comments]

al fatihah.. terus aku teringat kat opah aku.. ske gaduh2 ngan dia.. hoho.. yerlah, orang tua kan.. kadang2 semua benda dia nk tegur.. err.. nnt balik raya nk mintak maaf..

tp betul lah, 3 hr tu mcm dh dekat sgt.. tp nape xde rs nk raya punnn

Rina277 said... [Reply to Comments]

Peej..

Al-Fatihah tuk arwah maktok ko..aku pn still igt n3 ko pose thn lps termasuk la yg ko n noy nk letak shokubutsu kt bilik air tue..kejap jer masa berlalu kan..
Aku pn bru kehilangan wan sebelah ayah b4 pose aritu..skrg aku ada satu wan jer..dh la aku cucu feberet dia..aku suke sendukkan nasi dia byk2 pastu bila dia marah aku ckp wan kene mkn byk2 biar cpt besar..dia jwp bkn cpt besar tp cpt masuk kubur ada la..hehe..

puterikurekure said... [Reply to Comments]

akak yang jauh ni pon terasa kehlangan mak tok. sebab pija rajin cerita pasal arwah.

Al-Fatihah.

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Dalam bulan ramadhan ni, dua kali mama dpt jumpa arwah mak tok dalam mimpi.. tapi dia tak bercakap. Dia bagi mama hadiah..konon mengucap tkasih atas fatihah yg di tujukan khas kpdnya. SAYU DAN SEDIH AMAT2...

Anonymous said... [Reply to Comments]

btul peej.. masih igt lg cite peej psl maktok letak makanan dalam pinggan awal2 tuh... dah setahun kan rupenye.. hmmm

darling8tabby said... [Reply to Comments]

Al-fatihah...
akak pun time cengini la teringat arwah abah..sob sob..

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

ish sedih pulak bc cerita ko ni. oleh itu, kpd sape2 yg atuk neneknya masih ada, peluklah byk2 raya ni :]

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...