Instagram : @peejburhan

expose mistik??~

hari tu kan aku keseorangan dan ketakutan..
so buat la entry home alone ni..
dapat la macam2 komen..
n ni dua komen yg menangkap..
yang mmg x membantu langsung..tapi menakutkan aku ada la..
nasib lepas pada itu xde lg pengalaman aku keseorangan..
kalau x harus mak menangis di tepi sudut...

aku pun selalu dengar pasal ni..
i mean mula2 mmg la aku rasa mcm merepek aje..
sebab katanya dah kena ikat kan..apesal nak ada2 lagi kan..
tapi makin lama makin macam2 cerita je aku dengar..
so mcm nak percaya xnak percaya gitu kan..

hoih..entah la..mmg la benda2 ni wujud..
n aku percaya la...cuma aku belum pernah kena la..
so maybe sebab tu aku adalah berani sedikit..
tapi kadang2 ada la sikit2 takut..
cuma aku punya takut tu xde la sampai menyusahkan orang sekeliling or diri sendiri..
tp stilll..mintak jauh la..xnak la nampak ke..scary....
dengar pun xnak..
mcm malam tu..maybe perasaan..tp mcm terdengar2 aje bunyi ketuk ketak kat luar tu..
oh me not loike...




ni lagi satu..
hantu macam casper loncat2 atas katil..apakah..
ok mmg la casper comel n konon hantu baik kan..
suka je cartoon ni masa kecik2 dulu..
bertambah suka bila casper tu devon sawa kan...
aku pun x kisah nak jumpa hari2..haha..

tapi cuba bayangkan dalam situasi lain..
i mean..kau tgh duduk..
nampak lembaga macam tu loncat2 atas katil kau..
like wtf weyhhhhhhhh..xmooooooooo...

ada la lagi few cerita pasal kewujudan mistik2 ni di bulan puasa..
x ingat semua..tp satu ni aku ingat la..
mama cerita..kisah office mate dia dulu..
abang ni selalu la balik lewat..
lepak ngan kawan la apa la..
so tgh dia balik dalam pukul 3 pagi macam tu..
tiba2 dia nampak ada encik 'poch'.. *harap maklum..aku xnak eja..scaryy..*

dia ni mmg jenis berani n gangster2..
so dia adalah bengang..sebab budak2 main2 mcm tu di bulan puasa kan..
n dia yakin mana ada benda2 tu di bulan puasa kan..
so dia keluar dpd kereta n kejar benda tu...
aku pun x paham motif..apesal poch tu nak lari..padahal dia poch..haha..
elok kejar..sampai satu parit besar..alaaa..yg mmg jenis besar gila..yg if hujan lebat..if kau tergolek konpem boleh mati lemas..
sampai parit tu...elok poch tu boleh lompat lepas parit tu ok..
huargghhhhhhhhhhhhhhh..apakah...mana ada manusia biasa boleh lompat begitu..
plus if manusia biasa..lompat2 mcm tu kena kejar..konpem dah jatuh kan..
lain la kalau dia mmg juara lompat jauh ke apa..
lepas nampak tu..haruslah lepas tu abg tu yg lari balik kan..

tiba2 terpikir..aku mmg menyampah cerita2 hantu yg bila dgr2 bunyi or ternampak apa2..org2 yg jenis terlebih curious n berani..sibuk nak check2 n cari..
lari je la kan...n aku rasa mcm x logic aje..tiba2 kau nak carik2 kan..
tapi rupanya mmg ada kan wujud manusia macam tu..haha
kalau aku mmg xkan la woih...

:: kalau korang nampak mcm ni??apa korang buat??kalau mak terus lariksssssssssss..kalah pelari pecut dunia kot.. ::

entah la..betul ke mmg ada benda2 ni kan..
korang mcm mana??ada ke pengalaman mistik2 mcm ni di bulan puasa..

24 Comments:

Tijah said... [Reply to Comments]

weyyyy...keji ok.

aku dah la tinggal sorang laki nite shift. anak dah tido. skrol punya skrol nampak plak poch poch hota hay tu...

arghhhh!!!

nak bukak radio kuat2 lah...

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

HOH!!! PERLU KE KAU LETAK GAMBAR POCH KAT SITU HAAAAAAAAAAAAAAA!!!

Memula baca, aku maintain steady fikir "Alah, bulan posa..lagipon aku kat US" sebab mana ada pernah dgr crita nampak hantu kat obersea kan!!! Skali bila scroll down, omaigod, meremang bulu roma belakang tengkuk ok!!!!!!!

KENAPA PEEJ KENAPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AKU TAK SUKA GAMBAR GAMBAR MCM TU!!!!! WALAUPON AKU TAU ITU PHOTOSHOP/REKAAN TAK SUKA!!!!!!!!!!!!!

Kakakdegil said... [Reply to Comments]

Adoiiii
Nyesal baca sampai bawah ni..
Kenapa peejosss.. kenapa?
Kenapa mesti ko letak gambo gula gula seram tu?

Tapi kalau tak salah.. memang betul laaa..
Setan memang kene ikat
Tapi hantu belaan / terpesong ni memang ada..
Huhuuuu.. tegak bulu kaki dah ni..

Aiyorkk..
*terusbacaayatkursi*

linn said... [Reply to Comments]

aku pun terkesima mcm diorg yg lain. tetiba ko nak letak efek gambar plak laa kt atas tuh. adoiiii....harus mimpi mcm2 nnt.

vagg. said... [Reply to Comments]

salam
hello
first time aku ngomen kat sini nihh
isi perut entry nih sgt mengujakan ok haha.

kalo x silap.. bulan pose nih pun ada je benda tu.. emmm maksud aku jin

dlu dlm bulan pose kat kampus aku..
2-3-4 org junior aku duk gedik2 gelak sakan tak hengat ngambik gambo dlm bilik ostel..

cuci gambo nmpak lg sorang 'makhluk' menyelit..

siap sorang tu bwk tunjuk kat pak sdare dia ustaz..
katanya mmg itu jin aka bunian..
dia mmg ada..
tp jgn sekali2 sebut sokmo pasal dia..
dia x suka..
dan lagi tapak kampus aku tuh mmg tempat diorang.
so kalo gedik gelak sakan tak hengat.. mmg diorang xsuka dan salah satu cara.. muncul la tunjuk rupa diorang.. contoh dlm gambo tuh huhuh


masa tuh bulan pose oooooooo..
ilang sket rasa selamat dr takut..
maknanya.. tetap takut pk benda2 tuh huhuh.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Don't worry... mmg semua kena ikat punya :) None of my friends and families pernah nampak benda-benda macam ni during ramadan. Just trust in God lah, tak mungkin dia bagi hantu ancam org tgh puasa.

akakdrama said... [Reply to Comments]

Poch poch hota hai yang tak tahan tu... :D

Bulan posa memang la setan kena ikat, tapi jin dan sewaktu dengannya tak... coz ada jin yang Islam and they all pun kena ikut posa macam kita gak (that's what I heard).

At end of day, bebenda yang suka kaco2 ni balik2 keturunan/spesis jin gak.. so munasabah la kalo ada lagi time2 posa. ;)

Lama dah akak tak dtg sini! Rinduuuu plak!

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

ade je, bulan puasa kat hostel dlu. pg2 subuh tu ada lembaga kat hujung katil kite mcm kejut kite suh kite kejut kwn2 bangun subuh.. apekah--

puasa thn ni pulak, ada 'benda' bg salam kat my mom dlm bilik.. pastu my mom said it looked like my dad tp bila tgk, the dad mmg tgh tidur lg.. haha

betul pun, setan kena ikat. tp jin2 ada. qarin ada. so yg melompat2 pocong tu qarin agaknya. tp xyah takut2, sbb takut kat Yang Satu tu je :] wallahualam.

ai said... [Reply to Comments]

MAMPOS AKU!

chics said... [Reply to Comments]

aduhhh dahla aku agak selalu sensorang..

tapi kan kan aku jenis yang kalau nampak nak pergi cek, betul ke, ke mata aku yang salah.lepas tu nanges hehe

LABUCHEE said... [Reply to Comments]

salam..
aduh, jatuh jantung oh...
leklok bace dgn berhemah dan sopan santun..tetibe.....Subhanaallah...harus ku melompat ke atas kerusi sambil tutup mata....heheheheee

Siti Nornadiah said... [Reply to Comments]

peej dulu my makcik kene rasuk time bulan-bulan pose, hantu raya okay..kadang-kadang i pon terpk2 kata tak ada kan, tapi bulan pose..

i tanye my emak dia kata syaitan tuh mmg ada..my fren pon last few days kene gigit dgn pelesit okay..

hemm..i rasa betul lah cakap kakak degil, yang bela2 nie mmg ada..tatau lah sape kene ikat sbnrnye..

eee scary..

shasha said... [Reply to Comments]

owhh..sib baik aku tak teruskan baca entry ni masa sahur tadi..kalo tak sure aku ketakutan dan masuk dalam blanket....

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

aku pon la kan... paling pantang org curiouos2 nih..... mcm dlm mubi tuh... ko dah dgr ada org jalan bakang umah... lg ko nak kuar suluh2... bodoh ke hapa??? eeee lahhh menyampah tau!....

lagi kalo hantu2 ni... nampak kelibat je terus nak g check2... pegi buat2 tido pejam mathe tak buleyh ke???

eh... tetibe aku teringat cerite yg hantu pandai ckp " dia dah bgun...die buat buat tido"

eh... buat2 tido pon tak buleyh kan... how now??? how???

.Faezah Zakaria. said... [Reply to Comments]

perghhh..mujor takde sakit jantung. dengan lajunye menekan butang X. pastu bukak ur blog balik, scroll laju-laju and comment. phew..cuak!

darling8tabby said... [Reply to Comments]

kalo akak nampak poch tu...harus lari tak cukup tanah dek..

itu la dek..scarry marry akak bila mum in law citer...terus balik dari umah malam tu gegar2 je..dah la sensoran..dok la kat kemensah heights nun...atcooo..

but 1 thing la orang pesan..kalo balik lambat jauh malam..make sure cuci kaki before masuk umah..if not bende tu mengikut...walwahhualam....

~zuera~ said... [Reply to Comments]

itu la peej...baru semalam i dok query dgn my mom...bulan posa ni setan je yang kena tambat ke sekali dengan hantu..sebab ada gak kawan2 i mendapat gangguan yang ala2 expose mistik gitu...

nasaoji said... [Reply to Comments]

issshhh..hohohohoho...

aku pernah dgr ajo...tak pernah lak nampak..

ngeri kot..mau tak terlari aku klu aku ternampak... ;P

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

ko jahat! terkujat aku tgk poch nih! maunye aku termimpi2 lg nih!
dah la kadang2 anak aku akan nangis2 smbl pndg disatu sudut! hoho!

pastukan.. *nak tambah lg nih!*
hari tu kitaorg pegi homestay kat taiping dibln puasa. rumah tu mmg scary. pastu mlmnye tu aku mimpi hantu wey! rupa2nya bkn aku je,sil aku pon mimpi gak! siap terjerit2 smbl berzikir! hahaha! *ok kenape aku gelak padahal cite ni sepatutnye seram*

jyss said... [Reply to Comments]

oi oi oi scary la. aku skip gmbr tuh wpun sbrnya dah nampak skit hahah aku sorang je nih haaaa

sweethOneY said... [Reply to Comments]

PERLUUUUUU KE KO LETAK GAMBAR TU??

hahaha.. nyesal aku bace smpi abiss. cisssss..

nasib baik gak aku walaupun sorang2, tapi di siang hari

Nadia Yuna said... [Reply to Comments]

Ya allah. selamat nadia tengok time pepetang cenggini. Kalaolah malam. uihh uihh.

Che Sue said... [Reply to Comments]

sib baik tak duk mesia dah..sentiasa dlm otak dok pikir antu sume tertinggal kat mesia..tiket kapaltrobang mahai!

hua hua huaa..tapi kan peej..aku pun ada gak ternampak sendri wehh bulan pose..otw balik dr kg 2 tahun lepas kot lalu kot Cenderoh (betui ke eja?)my bro drive..dia suka drive kui 2-3pg to avoid lori2 balak..tup2 nmpak ada sorang makcik bertelekung tgh jalan kaki tepi jalan..mmg meremang blakang tengkok! sb situ tarak umah berdekatan..n kalo pikir dia nk p surau..blom masuk waktuuuu!!!

waahh! time tu mcm nk tnya my bro dia nmpk tak..tapi tak brani nk suara..org tua kata if kita tegur, NANTI DIA IKUUUUTTT~

so, JANGAN TEGUR & JANGAN PANDANG BLAKANG aaa jawabnyer...

Ruchiano said... [Reply to Comments]

waarrrggghhhhhhh mula2 cari entry2 expose mistik ni,suka baca cerita hantu,walaupun penakut tetap gigih nabaca,tapi.....nape letak gambar tuuuuuuu.malam kene stay kat office sbb ada keje mungkins mpi 3-4 pagi.da la office ni mmg ada.kejam gila :(

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...