Instagram : @peejburhan

u mobile

selama bertahun2 aku menjadi pengguna hotlink yang setia..
prepaid aje..so that i can keep track of my usage...
setelah berpikir panjang..konon nak mengubah arah..
maka aku menukar ke u mobile..

sebab2 mengapa aku memilih u mobile ialah..
sebab masa bersama kekasih lama..dia pernah bg aku pakai line tu..
kira aku guna la sesuka mana pun..bil dia kasi bayar..
n aku rasa aku suka je pakai u mobile..mcm best aje..
boleh je video call..mms..3g semua..
sebab hotlink aku gila apa..tiba2 setting gila babeng..
aku suka jugak celcom..tp celcom macam sekarang pakai 013..019 mcm dah ala xde aje..
so me not loike..plus..nombor xdak cantik2..

u mobile pulak baru..
so banyak la nombor cantik2..
sorry la..aku ni gila nombor cantik..
dah la nombor aku masa hotlink aku rasa mcm menarik aje..
so harus la nak tukar pun nak best jugak la kan..
kalau x berapa cantik pun..aku suka yg senang gila nak ingat..
so aku mmg fussy la bab2 tu..
untuk dpt no cantik lak..kena la amik line..boleh pilih kan..
if prepaid selalu no terhad aje..
maka aku decide amik je la line..

tapi aku amik plan U38...
kira tiap bulan bayar RM38 aje la..
tp if guna lebih ..sendiri bayar la kan..
aku x takut la nak amik..
sebab aku amat-amatlah yakin yang aku x mungkin guna lebih dpd RM38
sebab aku bukan jenis call orang langsung..
n aku jenis pemalas balas sms semua..
so mmg xde apa la nak guna pun..
guna bila perlu aje la..
lg pun mak single uolls..mana ada nak bergayut sakan ke apa kan..
so sgt memadai la..

so ok la...
2 bulan pertama..bil x sampai..sebab maybe masa beli mula2..dah bayar RM38 tu kan..
ok la..then bulan kedua..RM7.15 sahaja bil..
terkejut la..apa kena kan..cakap if guna kurang pun..tetap RM38...
pastu kat bil tu tulis..jumlah sebenar RM219++..
tp sebat rebate ke apa benda..RM7.15 aje..
ok la..lantak..aku suka aje murah2 ni kan..
tp pelik la..apa yg RM219 tu kan..
tgk bil..aku call x sampai 20 number..semua dlm 20 saat je kot aku call..
see..told u aku jenis pemalas call ;p..

ok la..malas nak tanya lebih2..
then second bil datang...tgk tulis RM48..
aku pun x pasti apa yang RM48..aku x tgk details..
tp same as before..berapa sgt la call aku..
tapi RM48..still ok...xde rasa apa pun..

so minggu lepas pergi la nak buat payment..
pergi ke JJ au2...
sampai je..tempat kosong..
so laju je la aku jalan..sekali guard dia tahan..

guard : nak pergi mana
me : nak bayar bil *laju je aku nak jalan*
guard : bayar bil? *tahan aku?* kejap ye..

lepas tu dia tekan angka giliran..
omfg...u crazy..xde orang weyh..seboleh kau nak jugak aku amik no giliran kan..
tp maybe la sebab utk record nak tengok berapa customer dorang attend for the day kot..
lantak la..janji kau bahagia..
dia tekan aje..x sempat aku carik mana nak tgk no..
org jaga counter dah panggil..pfffttt..

cs : ye ada apa..
me : nak bayar bil
cs : *key in itu ini...* nak bayar amount due ke..total %&&$..*
me : *aku x dgr..mamat tu mumbling* haah??oh bayar semua je la..

wah gila berlagak nak bayar semua kan..
ye la..sbb aku yakin aku mmg xde nye guna apa sgt pun..

cs : oh kalau semua RM95++...
me : haaaaah?? kenapa pulak??bil tulis RM43 aje..
cs : oh tu amount due..total current charges RM95...
me : hahh?? xpe la..kalau mcm tu bayar RM43 tu je la..

farking hell...
apa jadah baru dpt bil RM43 tu tiba2 dah ada total baru pulak..
nak je sepak laju2 muka orang tu..
ok bukan xde duit nak bayar..
tp aku xnak bayar...bg la bukti apa yang aku guna..
ni bil kau belum keluar..kau dah suruh2 aku bayar total kan..
benci gila....
i hate yew u mobile..
ni bukan 'u' mobile...ni 'tipU' mobile...herghhhh...

aku nanti nak terminate aje..
x kuasa mak uolls...dah la xde bg offer apa2..
atleast dulu hotlink sms free la jugak..
ada reward point..dapat jugak la redeem dpt credit free2 kan..

so kesimpulannya...setelah aku n noy bengang2 ngan u mobile..
kemungkinan aku akan gunakan kembali no lama aku..
ye masih wujud nombor tu..tinggal few more days utk aku top up before dorang terminate no tu..
huish..menyusahkan aku betul dah..
malas gila aku nak text balik manusia2 ckp tukar balik number..
mau orang pun menyampah..suka hati tukar2..
bukan orang je menyampah..kalau aku dpt msg dpd diri aku sendiri..aku pun akan menyampah n akan nak sepak muka aku sendiri laju2..

so bagi sesiapa yang ada nombor lama aku yang lama..
harap maklum..aku akan tukar balik no tu..
siapa yang xde..holler..nanti aku text my number once aku dah top up ke apa ye..

20 Comments:

puterikurekure said... [Reply to Comments]

huhuhu~
agak dahh...diorang suke je tipU2 macam ni tau.

sila pakai hotlink semula ye. at least, hotlink telus....

:)

chics said... [Reply to Comments]

Kalau dah VT yang punya, mesti ada hidden charge punya. Sangat keji dari bayar 7 inggit lebih tetibe jadi 95 inggit.

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Beb, I have a friend yang kerja kat u mobile and she told me mmg itu semua marketing gimik je. Tipu je banyak. Customer dah byk complain.

Hikhikhik, saya tak guna apa apa phone skrang :( Nak beli phone kat sini semua jenis cdma phone and semua ada contract dgn particular cellular service, malas lah aku.

saya said... [Reply to Comments]

betol la tu peej..hal2 macam ni biasanya ada je hidden charges la itu ini yang kita tak tau dan tak sedar. tau2 je tu dia..bill mencanak2. masa nak deal cakap lain, bila dah deal lainpulak. jawapannya sebab ada terms & condition apply. mmmm..apo nak buat.

suezensuzanna said... [Reply to Comments]

uhuh.....terus rase nk reject u mobile

zie said... [Reply to Comments]

babe...sungguh penipu gile U Mobile nie....thanks for the info....nasib i baru nak switch line nie...

Tina Banana said... [Reply to Comments]

aku pun nak tukar pakai maxis balik.. sbb mcm tak best u mobile takde dpt reward ke apa.. penat je aku bergayut.. hehe..

F A R Y N said... [Reply to Comments]

peej,
kalau ko nak tau..
u mobile mmg ada hidden charge yg sgt gampang..kawan2 aku dah ramai terkena..3 bulan pertama..bil cam ok..pastu tgk la..cekik darah melampau2...

Ceera said... [Reply to Comments]

huh!!!
nasib baik aku tak guna u mobile..

miszmaney said... [Reply to Comments]

mmg u mobile tu tipu..i pun dulu da penah kene..i tak aktif sim card tu lagi tp dorang da bagi bil rm249..huhu..jahat ooo..smpi skang i tak bayar..sb i tak puas ati..

chempaka said... [Reply to Comments]

i had a same problem wif u mobile jugak dulu. sudahlah 3g mahal ok. janji2 kosong je. hoh. patah hati jugak.

nasaoji said... [Reply to Comments]

aku amat bengong bab2 bil tepon dan sewaktu dgn nya nih..

kompem aku paham lain, padahal lain lak..slalu kena dusshh ngn asben aku..

tp, kkdgn, deme ni nak laku nyer pasai, mcm tu la...syarat lain, tup2 mai bil, bukan main lain...;(

dazzledalie said... [Reply to Comments]

sebab apa tau..u mobile tu dgr2 nye business dia not doing so good..that's why dia buat ngengada cenggitu..

dazzledalie said... [Reply to Comments]

sebab apa tau..u mobile tu dgr2 nye business dia not doing so good..that's why dia buat ngengada cenggitu..

darling8tabby said... [Reply to Comments]

la ye ker dek, hubby akak baru nak subscribe u-mobile...suruh dia cancel je la kan..

shasha said... [Reply to Comments]

owhh..ingat dulu yg peej kata u mobile murah...rupanya tipU ek...ada udang disebalik batu....issskkkk...

lily lotus said... [Reply to Comments]

tu lah kena berhati2 dijalanraya dgn tipu helah blkg tabir mereka ni

peej said... [Reply to Comments]

kurekure - tu la..dah pakai balik dah ni..


chics - VT itu apa..??


alia - ye ke..fucker weyh buat mcm tu..benci aku..


saya - benci gila kan...serious weyh..aku la manusia paling x guna phone..tiba2 rm90..mcm gila apa..x logic ok..


suezensuzanna - ye ..sila la reject..xde faedah uolls..


zie - oh sila la jgn..u mobile penipu ok

peej said... [Reply to Comments]

tina - aku dah tukar pun balik..x kuasa aku u mobile ni..


faryn - bodoh gila ok..i mean x telus..bg la aku paham apa yg kau charge kan..duit aku yg keluar nak bayar ni..


ceera - sila la jgn guna ye..


miszmaney - aku pun xnak bayar dah..aku nak cakap aku xnak guna lagi..dorang bukan betul..aku x guna pun bil akan dtg n melambung2..hoh benci..


chempaka - mmg patah hati..


nasaoji - oleh itu..marilah pakai prepaid aje..haha


dazzledalie - sesuka hati dia je nak bedal duit customer ia yg berapa kerat aje ni..nasib la..lepas ni lg ramai lari kot..


darling8tabby - xyah kak..buang masa aje..x berbaloi..baik pergi celcom or maxis aje..


shasha - tau xpe.dia bg hati ini berbunga2 sebulan aje..


lily lotus - baiklah uolls..

chics said... [Reply to Comments]

VT =owner umobile hehe

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...