Instagram : @peejburhan

puding roti~

sudah sekian lama mengidam nak makan ni..
last makan puding roti ialah di kl tower..masa bukak puasa 3 thn lepas kot..
matiklah lama gila kan..
pastu asyik la mengidam..
mana nak carik kan..mana ade jual sepah2 ni..
nak makan xkan nak kene tunggu pergi hotel ke apa..
ntah bila tu kan..sekali pergi xde..harus lg bengang nanti..

so x thn punya pasal..semalam kasi google..
ada resipi uolls..tapi xde la ikut sebijik2..tukar2 sikit..
ditolong oleh mama sekali..
sebab kami ni bab2 baking agak fail..so kasi cuba2 la..
gigih pergi giant beli bahan semua..mana yg x de..

so here we go..

bahan-bahan

1. sebuku roti gardenia - semua pakai except kulit atas n bawah sekali tu
susu krimer sejat 1 tin - f&n..ala yg mcm susu ideal itu..

2. brown sugar - 4-5 sudu besar - nak pakai gula biasa pun boleh
butter 4 sudu besar
telur 2 biji
esen vanilla 1 sudu kecik
tepung jagung 1 sudu besar

3. kismis
ceri


cara-cara


:: tuangkan susu di dalam mangkuk besar..(wah ayat gila skema) ::
:: rendamkan roti2 itu.. ::
:: if x terendam jgn panik..sebab nanti dah kembang dia ok la..tp ni kami tambah air dlm suku cawan..kasi feeling rendam sikit..hoho ::
:: bahan2 no 2. except tepung jagung..malas nak snap..malas jugak nak pakai butter besar..pakai butter ni senang :D ::
:: campurkan semuanya dlm mangkuk lain...gaul sehingga sebati ::
:: roti dan susu sudah kembang...bhn no 2 tu if malas gaul manual..pakailah mixer..tp berketul2 jugak uolls..aku x pasti apakah itu..tp jgn panik jugak..sebab aku mula2 panik jugak..tp sebenarnya xde apa2.. ::
:: bahan no 3..kismis n ceri..ceri kasi potong 2 la..kang tercekik lak makan seketul2 kan..oh guna la dlm suku paket aje..gila apa nak guna semua kan ::
:: campurkan bahan no 1..dan no 2..gaul kasi sebati lagi..oh time tu roti dah lembut..so dia akan tercarik2 sendiri..sbb tu awal2 tu x yah carik2kan ke apa.. ::
:: akhir sekali..campurkan bahan no 3..gaul jugak.. oh sediakan loyang..dan sapu2 la dgn butter..supaya xde la melekat puding itu nanti2.. ::
:: panaskan oven dlm sepuluh minit..kemudian sila bakar di dalam over dgn suhu 180° selama 30 minit... ::

if nak kukus pun boleh...
aku baca kena kukus 3-4 jam..ish x kuasa uolls..
sanggup ke tunggu...
plus aku suka bakar sebab akan menghasilkan something yg lebih lazat..

agak cemas la jugak..
takut je x jadi kan..
sekali bunyi je oven..
kasi check..perfecto uolss..
la la la~

:: ini dia puding roti cik pija ::

harus la x menyempat terus nak makan kannn..huhuhu
sedap gilos...sebab luas adalah keras2..dlm lembut ajo..
bg aku sedap la..tp bg sesiapa yg kuat manis..boleh la tambah lg sesudu besar gula ke apa..
sebab puding ni kira manis2 buah gitu..
tapi bila dpt tang kismis or ceri..mmg terbaik gitu..
nak lagi best...hidangkan begini..

*************



*********



*******



******



*****



***



**



*


:: bread pudding with vanilla ice-cream ::

sedap sampai tiba2 speaking london uolls..
puding panas2..ice cream sejuk..feeling molten chocolate..
pitammmm...

eh lupa..selamat mencuba ye..senang aje ni...
pitammmmmmmmmmmmmmmm... *kali ni pitam betul2*

37 Comments:

linda said... [Reply to Comments]

hahaha....yes....mmg menggoda ckp sedap smpi pitam, rasa mcm nk makan skrg jugak...haih.

Mimy Hamid said... [Reply to Comments]

peej harus aku cuba...nampk sedap..balik beli roti le gamak

Misbehave said... [Reply to Comments]

waaahhh nampak meletops!
harus aku cuba!
thanx for d resipi peej! :)

ai said... [Reply to Comments]

alamak! terfeeling puding roti di pagi hari plak...huhuhu

(jilat screen)

Ceera said... [Reply to Comments]

aku nak try la.. ciput suka makan puding nie.. tapi aku tak berapa gemar.. laki suka punye pasal, sangguppppppppppppp

haya_yaya said... [Reply to Comments]

mmg sodap,tgk je da lapor..
ade sorang mcik kt area kinrara puchong B5 nyer puding roti,terbaekk..sedap smpai pejam2 mata...hohohooo...

hOtMaMa said... [Reply to Comments]

bagus tu kelas memasak bersama cik peeja nih... harus mak terai uols.... senang gamaknyer cara2 nak buat tul... dan kos dia pun sangat murah...gitew! yer... mak pun hampir nak pitam tengok kelazatan puding roti ko nok... sambil telan2 air liur...cess!!

♥cybermummy♥ said... [Reply to Comments]

adoiii !!! pagi2 dah di hidang kan dengan entry pudding . Ini harus gigih gi kedai beli bahan sbb nak try . Cisss !! ni pija punya pasal ni , tak pasal2 akak kena mandi pagi2 sbb nak gi kedai :P

CT NORAMIZA said... [Reply to Comments]

sedapnya puding tu, nak sket boleh pija :) heheheh...mcm nak try resepi ni plak

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

SEMPAT MAKAN SEPOTONG JE.....HUAAAAAAAAA

suezensuzanna said... [Reply to Comments]

owhhh....nmpk sungguh sedap yerrrrrr...berbakat miss peej nih

puterikurekure said... [Reply to Comments]

cedapnyeeeeeeeee....
meh antar sini meh.
:)

dyan . said... [Reply to Comments]

fuhh.. sodapnya..
harus try...
takpernah nampak lagi org buat puding roti letak ceri..
ataupun memang pandangan mataku tidak meluas.. hehe..
tapi ni letak ceri nampak menarik..

tapi memang akan kukuiskan itu kismis la.. hihi..

rosealley said... [Reply to Comments]

owh, siyes nampak sedaap, mmg sedaap pun kann, nak try la wat, tq tq

Iz said... [Reply to Comments]

dan dan bekeroncong perut aku, hoh

chics said... [Reply to Comments]

Ohh [tak mampu berkata apa-apa sebab takut air liur terkeluar. boleh?]

Anonymous said... [Reply to Comments]

peej, aku pun dah lama btol nak buat puding ni tapi cam takut tak jadi je...tgk ko buat cam senang je ekkk...aku cuba ikut resepi ko je lah ye :)

kasih8953

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

nak cubaaa aahhh!
thanx peej!

arep said... [Reply to Comments]

i nak try lah.. bukan sb apa.. sajer nak speaking london jugak.. mana lah tau kannn...sedap sangat2 tuh!!!

JiEjAh_DeEn said... [Reply to Comments]

pija
kalau siram ngan kuah kastard lagik syedapppp !!!

buat kuah tu
~tepung kastard 2-3 sudu
~susu cair setin
~gula

masak bersama² sampai sedikit pekat likat ,
sirammmm atas puding.
slurrrppp :D

♥chentaMAYA™ said... [Reply to Comments]

tbe2 aq rase lapo!
hee~

[z@ck] said... [Reply to Comments]

kat tempat saya...
kami pggil bengkang roti..
sedap kan..makan time panas2 br kuar dr oven..
mmg wallawehh..

darling8tabby said... [Reply to Comments]

ohh my favvy. my dumb n dumber of doing it...campur semua and bakar..tak nyempat2 nak tunggu..tu mmg dasar pemalas kan..heheh
kalo nak lagi sedap ..pakai roti gardenia yg butter scotch tu ..lagi yummehhhhhhhh

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said... [Reply to Comments]

sedapnya...
nk try buat lah..

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

wahhh~ sedapnyeee~
tq,nak cuba~

Jaja TWF said... [Reply to Comments]

Hi Pija..

thanks for d inspiration..hehe..i nak try buat ni this weekend ;) yum2..btw, aritu i buat fried mozarella sandwich..sodappp..u shud try it ;)

sape la x suka comfort food rite..bake la selalu lepas ni..leh share recipe ;)

SJ said... [Reply to Comments]

addoooiii.. terliur lah tgk gambar last tu time lunch ni.

sluurrrppp

ina said... [Reply to Comments]

anak mak pandai jugak masak ye.bagussssss

wuzzy said... [Reply to Comments]

nice! good job peeja nigella.

terima kasih put up the resipi berserta gambau.

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

hah!! tu dia...dan dan dapat gelaran peeja nigella. Kena buat lagi nih.

cik syahira said... [Reply to Comments]

kak peej.

sy sedang gigih buat puding tu.
ni tgh tgu 30 min..
ngeh3x.

x sabar nk makan ni.
ahhhahahaaa..

anyway..
thanks a lot!

~chacha~ said... [Reply to Comments]

gile terliurrrrrrrrr

armouris said... [Reply to Comments]

info tentang khasiat kismis kat sini - Rahsia Kismis

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

waahhhhhhhhhhhh boleyh try nih... nampak sedap gilos... aku selalu tak suke bile die tabo cinnamon tuh... rasa dah mcm apa je... haih!

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

waahhhhhhhhhhhh boleyh try nih... nampak sedap gilos... aku selalu tak suke bile die tabo cinnamon tuh... rasa dah mcm apa je... haih!

Mrs. Hakim said... [Reply to Comments]

peej, i dah try buat last saturday.. sebijik sebijon i ikut cara u ajar cuma i tambah chocolate chip jer.walla!!! mmg mabeles lah..nanti nak buat lagi..hehe..

happy^happy..

nasaoji said... [Reply to Comments]

ya ampun...sedapnyer nampak....

tp, ko kental sungguh nak buat yer...bagus..bakal istri solehah.....;p -amin-

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...