Instagram : @peejburhan

mana ada runcing la uolls~

entry ni di buat khas untuk tijah..
yang beria2 x percaya kepada camera trick yang ku katakan tu...
begitu jugak dgn org2 lain yang dok kata runcing2..
ngan tina yang siap call sebab katanya depress sebab kononnya muka aku dah xde double chin ke hapa..
so sini mak bg rahsianya ok uolls..
so lepas ni hentikan la kata diet aku berjaya ke apa..
sebab lately ni siap bedal mcm2 makanan lg ada la..
xde makna diet berjaya ke apa ok..

kalau dah kata 24/7 ngan camera aje..of coz sedikit sebanyak jadi tau la angle mana yang kena ngan muka kita kan..
sebab tu kalau korang perhati betul2..
mostly muka aku or pose aku akan sama je dalam setiap entry..
selalu angle mesti atas sikit..amik dpd tepi..supaya nampak jaw line..n hidung mcm ada batang la...
n one more thing..paling penting..sila jgn pakai flash..
sebab flash akan menunjukkan segala kecacatan kat muka kau mcm jerawat ke..make up tepung gomak ke apa ke..semua la nampak..
if natural light..mcm matahari ke xpe..tp jgn flash..

so ni bawah pic2 aku yang biasa korang nampak
angle atas..x pun tepi..x bukak flash..

xde flash membuatkan pic ada bayang2..
so memandangkan muka tembam lebih..so bahagian bawah leher akan ada shadow..
advantage untuk aku pulak..family aku jenis cheekbone tinggi..
ok aku punya xde la tinggi..gemuk adalah..tp kira ada bentuk la..
so lg la bawah ada bayang2 kan..pipi ada bentuk konon..
so x pasal..nampak la mcm ada jaw line jugak..
bila amik pic lak..aku mcm tekan muka aku..
mcm mana nak cakap eh..tp aku mcm naikkan cheekbone..poutkan bibir..
so dgn itu..dagu nampak panjang..n so on la...
so hasilnya..korang pun kecoh2 la cakap runcing2..

saut lg angle supaya nampak runcing..
ialah amik dpd atas..
semua org kau amik pic dpd atas..semua boleh claim muka runcing bagai..
so tu semua camera trick la..
kalau kau nak runcing lg..suruh la org amik pic kau dpd tingkat 18..comfirm org terus suruh masuk malaysia's next top model..sebab..'woow..runcingnya kau'
haha..gila biadap statement..
tp serious..tu semua tektik je tu..haha

ok korang still x percaya kan..
meh sini aku bg pic yg pakai flash..amik dpd angle tak tentu hala..

nampak tu..
aku amik dpd angle bawah...
sekarang cakap..runcing ke x runcing??
nampak itu segala mak nenek chin..tu belum aku tekan..habis triple chin terus..
n bukak flash..tgk la mcm mana muka..lebam segala..

haaaa..amik ubat...
lubang hidung semua aku bg..
tgk itu dagu..ada nampak jaw line ke apa??
xde kan..
tu la aku cakap...ni semua teknik uolls...

plus kata blog sendiri..
mesti kau nak masukkan pic yang kau rasa terbaik aje..
yang 'konon' nampak runcing ke..'kurus' ke...
walaupun..mmg x la kurus ke apa..tp atleast sedap mata kita memandang la kan..
if huduh sgt..xkan nak upload..agak2 la kan...
unless if aku mcm ada mood nak buat muka huduh mcm entry mms tu..aku selamba je la letak..

kalau nak tgk muka aku dlm keadaan buruk gila..gemuk segala..
carik2 la pic aku kat blog2 orang lain..mesti ada punya la..
sebab xkan nak kawal apa yg org nak letak ke apa kan..
perangai aku..if orang snap pic..walaupun buruk..aku xde la suruh org tu delete n amik lain..
amboi mcm bagus pulak..xkan nak demand2 kan..
so kadang2 ada je terselit pic2 buruk kat blog org..esp yg candid..sendiri tgk pun rasa nak pengsan..haha..

akhir kata..sila la ikut tips2 itu kalau anda nak feeling lawa..walaupun....
nilah blog entry dpd org yg x lawa..siap nak teknik bagai..
org kalau dah lawa..x make up ke..flash ke..candid ke..lawa aje.. ;p
so sekarang..ada puas hati semua??
ke nak aku bg gambar yg lg huduh??

19 Comments:

linda said... [Reply to Comments]

hahaha...comel la u ni...

shasha said... [Reply to Comments]

hahahah...dapat idea dah macam mana nak amik gambar muka runcing...thanks peej

shasha said... [Reply to Comments]

hahahah...dapat idea dah macam mana nak amik gambar muka runcing...thanks peej

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Hhahahahaha!! Kelakar la pulak entry ni..tapi ya, semua tu camera trick sahajaa, tapi mak gajah ni malas nokkkk. So lantak saja la nak tangkap mcm mana, semua aku tepek dlm blog..straight from camera lagi, sah sah mmg tak der photoshop punyaaa (unless kalau itu comic strip lah)

jasrina rahim said... [Reply to Comments]

confem lps ni aku praktikkan utk effect dagu ifa raziah.

MisZ PinKy said... [Reply to Comments]

ahaaaa..

thnx 4 da info sis..

x tau lak flash2 tu leh ks effect cmtu..

;p

Deqna said... [Reply to Comments]

ko ni memang kreatif & kelakar... siap ada buat perbezaan lak tu...

hahahaha

[z@ck] said... [Reply to Comments]

kena ikut ni tips ni..
sll nmpk double chin..
huhhu

peej said... [Reply to Comments]

linda - haha..apakah?


shasha - ye sila cuba..pasti berjaya..


alia - ni tgh mood rajin..kalau x rajin..aku pun main snap je..janji ada pic..pastu kasi tepek..kalau malas sgt..amik pic pun x kuasa ok..


jasrina - yeee..harus uolls..


misz pinky - oh mmg la..x pakai flash mencantikkan gambar n guna natural light..so mcm suasana akan lg lawa n so on..


deqna - xde la..aku cuba untuk terangkan kepada semua org..mereka tidak percaya aku katakan itu semua camera trick..


zack - ye sila cuba..semoga berjaya.. :D

Tijah said... [Reply to Comments]

ok. ok. ok.

mak percaya. mak faham dah skrg. alahh...ko sexplain jer la xyah la buat n3 sampai terdongak2 cam pic no.2 last tu.

kkehkehkehhhhhhh.

apa2 pun ko mmg klakar la nok. i loikkee!

Zuraida said... [Reply to Comments]

hahahah! u made me laugh, and smile. anyway, i jumpa u last wednesday and u definitely have lost weight...muka memang lagi kecik dari dulu okeh!

ai said... [Reply to Comments]

aku mmg senantiasa memperguna pakai tip2 kau supaya gambar kelihatan comel dah runcing! ahak! :P

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

bagus ko. ni kalau org len kite tgkp gmbr, kalau diorg rasa xlawa, kn.. laju je suh delete. ada tu kadang2 senyap2 ambik phonecam kite pastu delete sendiri. kejiiiiiii

Tina Banana said... [Reply to Comments]

aku suka muka runcingggggggg

boleh aku perasan kurus sekejap... hahahahahaha...

mari kita berjoget! :D

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

peeja... kalau po tak runcing 100%...walaupon katanye ko fake kan keruncingan ko... cube ko letak gambo ko 2 bulan lepas... lain ok!!!! nampak dah susut... kejelitaan ko semakin terserlah... aku jeles!!!!miaahahahah

Mimy Hamid said... [Reply to Comments]

wakakaa...ko nya teknik leh pakai la beb..

nasaoji said... [Reply to Comments]

hahaha...tips la ni...

peej said... [Reply to Comments]

tijah - zaman blog ni mana boleh tulis aje..mcm kau la..mati2 xnak percaya mak kata camera trick..ni kasi tunjuk bukti baru la nak percaya kan uolls..


zue - ok maybe sikit la turun..sikittttt aje..tp xde la sampai runcing ke apa kan..


ai - mmg x perlu la kau kan..kau mmg kurus aje orangnya..runcing mcm mana lagi kau nak..gilakah..


wani - i know..n i find it very rude..i mean xkan nak snap gambar dia sampai 5 kali baru puas hati kan..



tina - eh kau gila ke apa..tiba2 berjoget..


lilred - ok ada la beza sikit kot..tp aku rasa sikit aje..xde la runcing ke apa..or maybe sebab sekarang suke melaram lebih..dulu selekeh2 aje..sebab tu la lain ke apa..


mimy hamid - kan kan kan..


nasaoji - iyoo...

Superstar said... [Reply to Comments]

best la tips!!!!!!!!!!!!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...