Instagram : @peejburhan

fake eyelashes tutorial~

ok..aku buat tutorial bergambar aje..
x kuasa la nak bervideo bagai kan..
kalau nak lebih best..sila la check out kat youtube ke apa ye..

aku suka pakai brand ni..dalam RM20 satu..
beli kat sasa aje..cuma x best nye..brand ni x banyak choice la..
ada dlm 2-3 design aje...xde yg dramatic sgt..
aku suka pakai ni sebab bone dia tu sangat lembut..
so senang nak control..
boleh je pakai yg murah2..cuma bila nak pakai tu gila payah..
sebab bone keras..so kau tekan belah sini..belah sana jungkit..so me not loike..
oh gam pun boleh beli kat sasa aje..
mmg ada bulu mata yg mahal2 lagi punya..lg best la kot..
tp setakat orang biasa2 mcm aku ni..xkan la nak pakai shu uemura pulak kan..
gila apa..aku bukan nak buat konsert ke apa..heheh..

ok mula2 letak gam kat sini..
lebihkan bahagian hujung kiri kanan tu..
sebab bahagian tu yg senang tercabut pun..
maybe sebab mata bergerak2 ke apa kan..
tp kalau x confident..simpan la gam satu dlm handbag..so if apa2 jadi..boleh je bukak..n pakai balik betul2..

tunggu gam tu dalam 30sec - 1 min ke..tiup2 la sikit..
bg dia mcm sticky2..kalau letak je terus pakai..nanti lambat nak kering..
nanti bergerak2 bila nak pasang..
dah ala2 ok tu..pakai la..

oh make sure kau dah curlkan bulu mata...n pakai mascara semua..
so that bila pakai fake eyelashes tu..masuk aje..
xde la..atas bawah..gila buruk la pulak nanti..
aku selalu pakai dpd hujung luar..tengah..then adjust depan..


then rapatkan dua2 bulu mata tu..supaya xde la ketara sangat ke apa..
aku x berani nak betulkan pakai pengepit..sebab takut bulu mata tu rosak..boleh patah..
ada orang cakap boleh betulkan pakai pengepit plastic..
xde makna..aku try..sama aje..patah aje..rugi bulu mata i tau..

::siap..over kan uolls ::

:: ok lepas pakai pakai la eyeliner untuk cover ada gam2 tu..tp aku pemalas..aku x pakai time ni ::

ada orang suka potong tepi bg pendek..supaya nampak mcm real la konon..
tp aku x suka..aku lg suka if bulu mata tu nampak pelesu..haha..pelik..
oh if pandai jaga..bulu mata ni boleh pakai berkali2..
yang aku punya ni dah pakai dekat 10 kali kot..

sanggup tau aku buat semua ni untuk korang..
xde motif ok...bayangkan dah bersiap bagai macam ni..
tp x kemana pun tau..hmpphhh...
so sila practickan..jgn nak takut..
nway.. happy trying uolls...

15 Comments:

♥chentaMAYA™ said... [Reply to Comments]

aku belom penah pakai!
nnti mao try la!
hee~

Tijah said... [Reply to Comments]

oh i loike. baru leh feeling rozita che wan khannn??

peej said... [Reply to Comments]

maya - harus try..best ok..


tijah - harus uolls..baru la tido ke..mandi ke..koma ke..bulu mata tetap lentik n lebat uolls..baru la dpt title..perempuan ayu terakhir gitu..haha

Shifu67 said... [Reply to Comments]

kalau aku pakai bulu mata pelesu ni cam mana laaaa jadi agaknyee eiii... mesti tijah tegodeee...

NOOR ROSYIDAH said... [Reply to Comments]

hehe..bestnye k.peej..first time bg comment heee...cun2..

peej said... [Reply to Comments]

shifu - cuba try..mana tau berjaya..haha


rosyidah - hi..welcome..best..cuba la try..addicted ok..nanti rasa nak pakai aje.. ;p

zyLa said... [Reply to Comments]

cm bez je tepek2 bulu mata ni..harga pun ok lak kan.mesti glamour pasni..ehehee

jasrina rahim said... [Reply to Comments]

aku ni tak penah yang berjaya pakai bulu mata pelesu sendiri. mesti cabut. macam haram.

Cik Puan kasih said... [Reply to Comments]

hi peej,

Aku penah gak belajar camner nak pakai benda alah ni, tapi tiap kali nak pakai tergigil2 tangan ko..kadang2 ok kadang2 cam hampeh je aku tgk..aku tgk ko pakai selamba je kira pro dah tu.

dulu aku komen guna kasih8953

peej said... [Reply to Comments]

zyla - ye harus la glamour lepas ni.. ;p


jasrina - cuba try brand ni..Alhamdulillah aku pakai x pernah tercabut..elok aje..siap tido..bgn pun elok melekat aje.. ;p


kasih - mula2 mmg mcm tu..x pun mmg bulu mata tu jenis keras n payah nak pakai..cuba try brand ni..serious senang je nak pakai..

along said... [Reply to Comments]

Kerana peej dah bersusah payah membuat tuto, akan along bersusah payah jua cuba.

Sweetkan Along?
*kedip kedip bulu mata*

Deqna said... [Reply to Comments]

oooo kena tunggu dalam 30 saat camtu yer.. aku bubuh2 gam terus lekat kat mata.. patutlah takmo2 lekat.. pastu bila pakai sememeh je mata sbb gam tu lekat2 kat mata.. pastu fedap terus tak pakai2 dah...

Anonymous said... [Reply to Comments]

thank you...
tapi i tak pakai..tapi dapat ilmu cos me selalu tertanya-tanya cam mana nak pakai,

peej said... [Reply to Comments]

along - ye harus cuba ok..lepas tu tepek dlm blog ok..nak jugak tgk.. :D


deqna - boleh la if nak terus tepek..tp if jenis bone keras..tu yg payah..lekat sini..sana cabut..so tunggu ala2 dia dah sticky..baru lekatkan..


anon - so sekarang dah tau kan..so sila la cuba nanti yea..best..

nasaoji said... [Reply to Comments]

pernah pakai skali time kawen ri tu..

cam berat jer..mayb tak pernah pakai b4 dis kot..;p

tp, mmg cantik hasil pemakaian nyer..;p

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...