Instagram : @peejburhan

dunia blogging~

i love blogging..i really enjoy blogging..
tapi aku x suka dunia blogging...
paham ke x paham??
xpe..paham ke x..ni aku nak terangkan...
kenapa aku x suka dunia blogging..
ni apa yang aku rasa..xde kena mengena ngan orang2 lain..

ntah kenapa..aku rasa dunia blogging dah corrupted la..
x macam dulu2 yang orang nak blogging sebab dorang suka n in a way kira share sekali la pasal life kita dgn orang sekeliling..
aku rasa niat blogger ni dah tersimpang sejak ada nuffnang..
ok mmg nuffnang ada bagus..kira mcm extra money...
tapi sejak ada tu..orang makin jadi melalut je aku rasa...

ni dpd apa yang aku perasan la...
semua orang beria2 nak naik hits...
konon naik hits boleh la kaya raya..
haiyohh..x payah la...benda2 ni mcm MLM la..
dlm satu2 company tu..akan ada dlm 4-5 orang je anak2 emas mereka..
kau buat la bagai nak gila..orang2 tu je yg dapat pun...
xkan la kalau dia ada puluh ribu ahli..semua boleh bg kaya..lama2 dorang yg kayap..
so xyah la kau buat segala jenis teknik nak ramai reader dgn harapan akan naik dan naik..
satu je la..kalau blog kau tu hampeh..kau buat la apa..takat tu jugak..

satu lagi bab tikam menikam ni...
haiyohhh..mak x sanggup uolls...
dah berapa blog dah aku baca...
mula2 feeling ala2 best friend forever gitu..
pergi sana sini nak bersama la apa la..
sekali ada 1-2 adegan sentap menyentap..mula la perang blog pulak..
yang ni kutuk orang tu...yang orang tu kutuk yang ni...
segala cerita suar dalam semua nak cerita..
aku x paham la kenapa wujud orang2 macam tu..
tergamak dorang cerita buruk orang kat blog...orang yg konon bff pulak tu..
i mean kau tau ramai baca..
plus dulu kau kawan..n sebab orang tu percaya ..maka orang tu cerita..
tp it doesn't mean u have the right to tell it to the whole world..
ntah la..i just don't like the idea...

sebab itu lah aku x kuasa nak bermingle2 around..
ye mmg statement mcm bagus..
tp kalau bikin pening kepala buat apa kan..
kau jumpa orang ni...ingat ikhlas la..
sekali orang tu tanya pasal org ini dekat aku..
like wtf kan..kau ni kawan ngan aku sebab nak tau cerita ke apa..
for all i know...ntah2 lepas jumpa aku..cerita pasal aku kat orang lain pulak..
susah la part2 nak berlawan2 ni...
aku ni dah la miskin kawan..nak kawan sebab kawan..
bukan sebab..oh blog ini..oh blog itu..blog aku best..blog aku kelakar..blog aku gambar lawa...aku glamour layan aku mcm permaisuri plss...
mak x kuasa la uolls...aku layan semua sama rata..
aku jenis x suka membodek n dibodek...
sebab bagi aku semua manusia biasa aje..
tapi kalau kau agung ke..kena la respect..kang murka..x pasal kena pancung kan..

1 more thing...jgn la blogging sebab nak duit nuffnang..
buat blog je terus masukkan nuffnang..
reader baru berapa aje..
lepas tu cakap, " aku tgk kosong aje..xde duit pun..penipu la..rasa aku nak gelak je benda2 ni"
e eh...silap blog kau reader pun xde lg..kau nak expect ..tiba2 dlm acc kau dpt rm500 sebulan ke..
anggap la nuffnang tu sebab bonus..kira u get paid doing what u love..
baru la stress free...

maka...biarlah orang nak kata aku ni sombong ke..
katak bawah tempurung ke sebab x join event2 ke apa..
sebab aku selesa macam ni..aku blogging bila aku suka..
x harapkan apa2..naik2..x naik pun xpe..
orang suka bagus..x suka lantak..sebab bukan dorang bg aku duit shopping ke apa..
xyah la cover2 blogging ni..
konon kau baik sweet gila la apa la..
tapi sebenarnye..suka mengeji orang, smoking, minum, sex bebas bagai..
i don't judge people..i don't have anything against all this people..aku pun bukan baik..
tapi aku menyampah orang yg pura2 mcm baik n sweet..padahalllllllllllllll....

salah ke apa yang aku buat ni??
ntah la..aku mungkin mengambil langkah berjaga2 aje..
sebab aku x tau keikhlasan sesorang itu..
ikhlas ke dia keluar ngan aku ni..ke sebab nak di link kan aje..
ikhlas ke dia bagi aku hadiah ni..sebab nak suruh i blog about it ke??
ikhlas ke belanja2 aku ni..tapi kenapa kena bg hadiah n belanja me in the first place..sebab it's not even my birthday..so kadang2 pelik..
some people suka kot dpt perhatian macam ni ke apa..
ntah la..not me la..
aku suka if orang tu nak berkawan sebab they love to have me around..bukan sebab ada agenda2 tersembunyi ke apa..
aku xde la tutup xnak kenal org dpd dunia blog ke apa ke..
ada je few yg aku rasa ikhlas..mcm chics ke..diva parits ke..alia..ok alia x pernah jumpa..tp mcm click aje..n sorang ni silent reader kuza..silent reader aje..aku x kenal siapa pun..tp selalu email2..n aku rasa dia ikhlas..so ok aje aku beremail, msg ke..twitter ke..kau x rasa tertekan tau berada ngan orang macam ni...

so di sini ingin di bagi tahu...
aku blogging sebab aku suka blogging..
aku rasa aku rajin aku buat la entry banyak2..
if aku malas..lantak aku biarkan aje blog ni berhari2..
so aku x berminat dlm isu2 siapa paling glamour..siapa celebrity blogger..siapa tikam siapa..siapa beli apa..jadi..tolong jgn libatkan aku dlm mana2 cerita ye..

ok tu je..
sekian entry luahan mengenai dunia blogging yang corrupted..
love me or hate me..i just blog because i enjoy blogging..
ok ta-ta

p/s : hah dah baca ni...komen apa perlu aje..jgn dtg2 pm tanya aku bengang ngan siapa ke apa...tanya orang sekeliling aku ke apa..aku tau ramai busy body kat luar tu..sebab entry ni di type spontan..sebab aku jugak x kuasa nak melepas geram mengumpat ke apa..kasi terang sini terus..semua boleh baca..

42 Comments:

~Reyza's Mama~ said... [Reply to Comments]

hmmm.. saya suka baca blog peej, tapi tak rajin tinggal komen. maybe sbb readers peej bergazillion. Nanti komen2 kang tak nampak komen saya. But I like what u say, which is true. I blog sbb saya nie pelupa. Blog2 nie, bila dah lama, kita korek balik cerita boleh la menghiburkan hati kita dan buat gelak2. I always wanted to say this. Peej canteks. Pandai beragaya. Walaupun dulu lain, skarang lain. Takpe. Ada perubahan..Saya sampai skarang nie, tak pandai beraya. Hehehe. Kadang2 nak gak bergaya(mekap, baju, etc). Bila baca blog peej. Ada smangat sikit. Tapi kadang2 malas tahap gaban. Sbb hubby pun tak kisah. T-shirt and jeans dan jalan... Anyway.. Be you, the fun you. Tak kisah la.. suka byatch ka, i dont care attitute la.. you do what you like and hangout with fun ppl that you have.. take care.. peace peej.

Tijah said... [Reply to Comments]

errr...tapi mak kutuk artis jer. takpe ker? hukhuk...

dazzledalie said... [Reply to Comments]

ko mmg cool peej. aku lagi la tak terlibat dlm dunia2 glamor blogging. sebab kecintaan kepada merepek tu sebab memblog kan kan

oh btw hr tu aku gi sg wang, dan pegi makan tako tao dan minum air bon bon sebab teringatkan kau. best best

*hi five*

Ceera said... [Reply to Comments]

yelah.. aku pun perasan skang nie dunia blogging dah tak ikhlas...

sudah ku cakap nuffnang itu bonus.. kalau ada alhamdulillah, kalau takde wat to do...

Foxy Farah said... [Reply to Comments]

yippeeeee.niceee! aku ni lagi kesian,niat nak berkawan pastu semua nak lawan ngan aku.tensi! tapi tulah nak blame nuffnang pun kenapa kan? dia pun dah ramai org sign up nagn dia,yg terkejar2 sgt apehall? letihhhh!

ai said... [Reply to Comments]

Dah abis baca & aku sangat2 paham.Aku adalah ikhlas dalam berblogging sbb aku sume menepek criter2 yg aku sendiri enjoy baca & simpan (eh..sendiri create, sendiri suka! kihkih..)

Dils said... [Reply to Comments]

well, honestly dari dulu lagi aku kureng ngan Nuffnang. Mcm susah nak dapat duit. Hahaha. Ah well. Tapi tadekle aku bengang ke ape ngan Nuffnang sebab mcm tadek duit langsung, tp bile ade Nuffnang kat belog aku tu rase menyemak je.

Aku trase mcm, eh dulu diri sendri kate tak suke letak ads. So aku turunkan balik sebab honestly readers aku mmg org yang sama and aku taw aku pon jenis malas nak mengelemerkan belog aku or join aktiviti jugak.

Ah summarynyer: Tayah la kesahkan readership ko brape, hits ko naik ke. Rase nak tulis, tulis. Macam tu je la last-last untuk aku.

n Z r A said... [Reply to Comments]

U spoke up exactly what's on my mind peej. Dunia blog ni jadi makin keji speshly bila kawan baik start bunuh membunuh...mek takuuuttsssss. Huhu...walaupun nuffnang i dah 3 tahun baru eligible cash out i tak kisah...coz i blog for fun..n nuffnang tu saje je nak cube2 nasib cari duit tambahan..hahaha..

Keep it up peej!

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

xtau pulak ada kegilaan terhadap harta dalam dunia blogging ni.. ahax. sbb blog kwn2 kite rata2nya xde sgt yg pakai nuffnang. kite bc blog diorg pun sbb nk tau updates diorang, and viceversa. kesimpulannya, kpd sape2 yg nk duit byk drp blogging tu, blogging a best2 mesti juta2 org masuk, nanti kaya la tu haha

chics said... [Reply to Comments]

Aku selalu berborak pasal ni dengan swirly. Dia cakap if you want to have lots of hits, hence income from your blog, you have to do this..this and thiss [he know some of the famous bloggers yang buat certain..certain things, diorang ni sama-sama wujud dari zaman irc lagi]

The thing is aku macam tak sanggup nak buat benda yang aku tak suka, tak comfortable.

And I do not wish to be too close with people sebab ade je aku jumpa dekat blog orang tu si B kutuk si A, tapi dekat blog si A si B baik macam sial.

Tak kesahla nak cakap sombong ke, pyoy ke, jahat ke apa, asalkaaaaa aku tak sakit otak

lily lotus said... [Reply to Comments]

ada yg gila glamor tu yg gila tersasar niat blogging..hehe..so harap2 dunia blogging ni akan jadi ikhlas kembali

sheLLy said... [Reply to Comments]

layannnn...layannn..hehehe!!

~ mizzAmy ~ said... [Reply to Comments]

amy rasa kan, banyak2 blogger kat mesia ni, i'm the one yg berblog bukan sebab nuffnang. letak nuffnang as syarat je. if ada, ada lah. dah setahun lebih letak menatang tuh tapi baru dapat rm100++ je. so, tak kisah tentang hits berapa sehari, tak kisah tentang sesiapa pun. janji hati senang bila berblog.

peej said... [Reply to Comments]

reyza' mama - tu la..melawa ni utk kepuasan diri..sendiri seronok..org x puji pun xpe..huhu..sendiri perasan sudah..oh thanks sebab baca blog ini :D x komen pun enggak mengapa..sebab tuan blog ini pun pemalas nak balas komen kadang2..haha


tijah - artis xpe uolls..sebab mak pun suka jugak membacanya..


dazzledalie - x payah la dalie..sometime how i wish turn back time n blogging anonymously aje..
hoh..kau buatkan aku emngidam tako tao n bonbon..sedap kan..


ceera - betul..so baik mak menjadi katak di bawah tempurung ini aje..janji bahagia gitu..


foxy farah - payah kan..baik salah..bitchy pun salah..abis mcm mana..suah kalau dunia dipenuhi kak nam..


ai - haha..kau mmg..blog kau mmg dlm dunia kau aje..ikut suka hati..x pretentious..sebab itu aku suka aje..


dils - betull.blogging sebab untuk keseronokan kita..tp bila dtg tekanan2 ni malas...so marilah blogging ikut keselesaan masing2..dan hindarilah benda2 yg memeningkan kepala...


nzra - takutss kan..kalau tikam depan2 xpe..ni stock tikam dpd belakang tu..main serang hendap gitu..mak takut uolls..mak naive..wah..naive ke??

peej said... [Reply to Comments]

wani - haha wani..kau ni naive aje kan..ada wani..dan kegilaan semakin menggila sampai aku rasa hampir pengsan..mcm mana tu..


chics - omg exactly..aku pun tau je cara2 itu ini..tp aku x sanggup nak berpura2 buat benda yg aku x suka..just for the sake of that..n pura2 baik ayu n what not just to be praise or adore..huish..xpe la..biar la aku gembira ngan apa yg ada sekarang ni..ni pun dah cukup bg tekanan pun..


lily lotus - mcm susah je..ramai yg dah kena virus menggila ini..


mizzamy - sebab amy buat hal sendiri aje..yg menggila ni sebab dah terkena tempias2 nya..tu yg ala2 x terkawal je masing2..

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

nuffnang aku cume beberape posen je sbb aku tak glemer..tp aku tak kesah..janji kalo ade event diorg leh ajak aku skali utk bermesra2 dgn blogger yg lain walaopon aku ni malu tahap kucing! eheh! ;p

Anies.Kamardin said... [Reply to Comments]

baru je membaca blog ko pertama kali. tp terus tertarik dgn isu kawan bunuh kawan konon2 bff. hahahaha.pengalaman menginsafkan.hahahahaa.

Fadhlina Budiman said... [Reply to Comments]

Blogging umpama menulis diary..Cuma ada tepek gambar lah..
Yg penting niat berblogging tu..

Okay?Salam perkenalan..

~zuera~ said... [Reply to Comments]

wah...entry berapi u....

Mrs Imran said... [Reply to Comments]

i pon tk suke la nuffnang itu. tapi tepek gak la. but nnt mcm nk buang.tgk la cam mana. semak pon yer.

oh pasal minggle2...i pon faham jugak! dulu i pon ada minggle2 ni.masa zaman kegemilangan sengal. hehe. tapi skang stay low jer la. betul kata u nk buat apa sakit otak. ehe.

Anonymous said... [Reply to Comments]

jap nk refresh my memory..i minat blog u since my bf (then..now hubby dh pn) perkenalkan kat i..hari2 bukak tgk n baca..kdg2 kalu u tak hapdet siap ckp...ala apa dia neh...nak apdet sket pn tamau...kuikuikui...sori pija...tapi mcm x lengkap la kalu x dpt bc apa u coret lam neh...

plg suka pic u bila molot tuh pout...salu gak i tiru...dok dpn cermin dok try buat..mampos x jadi mcm u...wakakaka...tp ada sekali tuh rasa mcm nk serupa je my pout tuh...siap snap pic lagi..skali kena gelakkan je ngan org lain..kata muncung semcm...hahhaha..

apa pn pija..keep blogging...ramai yang suka...kalo ada yang dengki tuh..gi jahanam la...u go on with ur style..especially ur pout tuh...tobat comey...

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

aku pon dah lama tak email ngan ko kan??? hahahha mak bz nokkkkk .. matikla belagak.. mementang dah balik obesi terus takmo campo org ye??? hehehe

well..... aku pon terasa mcm ko juge....cume aku selalu pegang what goes around comes around... so if u treat ppl good insyaAllah org pon akan treat ko good jugak.... aku paling pantang la org nyampai2 kan citer nih.... fine if ko rapat and share stories and masalah.... ala.... kalau dah nama lepak dengan bloggers...mesti ade tepias citer pasal bloggers2 lain kan... but just end it there la....

just be ourself and mind our own business kan... itu lebih membahagiakan!

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

aku pon dah lama tak email ngan ko kan??? hahahha mak bz nokkkkk .. matikla belagak.. mementang dah balik obesi terus takmo campo org ye??? hehehe

well..... aku pon terasa mcm ko juge....cume aku selalu pegang what goes around comes around... so if u treat ppl good insyaAllah org pon akan treat ko good jugak.... aku paling pantang la org nyampai2 kan citer nih.... fine if ko rapat and share stories and masalah.... ala.... kalau dah nama lepak dengan bloggers...mesti ade tepias citer pasal bloggers2 lain kan... but just end it there la....

just be ourself and mind our own business kan... itu lebih membahagiakan!

Zuraida said... [Reply to Comments]

u have a point there.....sigh...so sad but true that things macam ni actually happen.

anyways, we should all do what we love despite what. yang penting semua happy. tak sakitkan orang, orang tak sakitkan kite...

keji la those people yang baca blog orang pastu suka suki judge.

*hugs*

cookie devine said... [Reply to Comments]

susah nak ckp.kadang apa kta luah xsemua org faham.tp blog nih adalah tmpat yg sesuai nak cita apa yg rs logiknya kita cerita.org nak baca nak maki CC xamik kira.semua org ada hak.setiap org ada hak masing2.seperti mn CC cita apa yg CC rs.
Apapun hi5 kat Peeja.entry ni sedikit sbyk bg CC sedar "terlanjurnya aku".Tapi yg ptg jujur ngn diri sendiri seblm jujur ngn org lain.Thanks to Peeja.

green apple said... [Reply to Comments]

aku lagi la..toksah kata nak jumpa (melainkan aku buat wild party kat rumah la), aku nak baca blog orang pun lembab okkk, pastu bila aku tak balas kunjungan, ada la makhluk Tuhan tu buat entry khas kat blog dia kata aku ni sombong ingatkan baik sangat, pilih kawan..eh apakejadah la. Apa kalau ko baca blog aku, aku kena masuk blog ko tinggalkan komen jugak ke? Tak paham sialllll.

p/s : ha, ni aku tinggalkan komen, apa lagi, balas kunjungan, kalau tak aku maki kau kat blog aku!

Kak Ungku Betty said... [Reply to Comments]

Salam,Peej bagi aunty yang baru ni lagilah tak kisah kaut duit banyak2 dengan blogging. Banyak sebab 1....mmg x tau mcmana dan malas nak baca instructions, 2..rasanya bila dah ada nuffnang tu....mcm menyemak aje screen blog tu...3..aunty cuma nak kongsi cerita and harap2 generasi aunty akan datang dapatlah tau kisah2 family they all..4..nak kasi ilmu kat orang...tapi bukan ilmu hitam! hehe.....blogging ni dpt jugak ramai kawan baru yg sama interest...suka makan-makan dan jejak kasut...kuang,kuang,kuang.

Nonoy-B said... [Reply to Comments]

ape mende ni??? blog nak famous ke?
bla bla bla whatever je noks..
kita happy happy! happy happyyyy~~~

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Eh, ada ye blog yang berbalas balas tembakan mulut? Mak tak tau nokkkss, nampak sgt tak peka dengan dunia blogging ni.

Tapi kalau bab hasad dengki mendengki ni, mmg the norm la kot, especially bloggers yang dah ada nama tersohor (tersohor kauuu hahah), ada je la manusia celaka yang tak puas hati..lantak la ye,kau jugak dpt duit from their visit ye tak. Muahahahaah *gelak keji*

Eh, ada jugak ye orang nak belanja/kasi hadiah dgn intention utk mendapat popularity dari kau ahhh,..k lah, kalau mcm tu..Peej, jom Chilli's, I belanja you makan!

Hahahahaha!!!!

OK, sungguh kejinya statement aku tu.

k tak tak, Pija, you know I/we enjoy reading your blog because of your humor, wits and honesty! Yours is one of the blogs yang bersih dari kepura-puraan.

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

glamer eh berbelog-belog nih. nak glamer p jd artis la. msuk reality tv show. pada saya di sini tmpat plg best melepaskan geram...haha

p/s: green apple tu cute la.

Ms_MER said... [Reply to Comments]

btol apa ko tulih ni..niat blogging ni ramai dh menyimpang. x ramai yg bebetol nk blogging cam ko ni.nk cr glemer nk naikkan hits, nuffnang mmg ramai aa. ehh ko miskin kawan ke.aku tgk happening ja tmbh2 bila ada lobster ko (eh btui ka ko panggil dia camtuh), nonoy lagik bestt..kelakar okeh korang ni

saya said... [Reply to Comments]

betol tu peej..apa yang peej tulis tu lebih kurang macam apa yang saya nak cakap. btw.. orang dengki ni ada je dimana2.. takyah pikir buat pening kepala la.

Mimy Hamid said... [Reply to Comments]

wakakaka kak D nya p/s tu haru..ehhee apapun aku nak syabas beteh ko kat peej..sbb beranik matikk nya statement..aku tak harap org baca blog aku...nak baca silakan..tak mo baca peduli hapa..aku menulis sbb aku kan over kepoh kecoh..kang cakap ngan orang aku kena PANG balik..baik aku tulis blog..tak gitu...hehe

Zuraida said... [Reply to Comments]

hahahaha...green apple, orang macam tu pun ada? damn.

nasaoji said... [Reply to Comments]

panjang seeehhhh...

suker je bc blog ko..tak heran ko nak p tmpt aku ke tak..

aku berblog pun, sb nak nulis sumer,..wat coretan kenangan...nnt, untung2, klu ader anak, dah beso, leh bc,,..;p

nuffnang itu bonus..dpt, ader, tak dpt, biokan...;p

Ahkak Merah said... [Reply to Comments]

hehehehehhe......

atty's said... [Reply to Comments]

sama gak ngn ko..selalu baca blog ko..tapi jrg komen..

kdg mmg nak gelak.bila..baru je blogging..dah nak duit nuffnang..kita dulu bertaun baru dpt hasil.tu pun kira bonus lah..

berkawan dgn insan yg sudi berkawan..dan terima aku seadanya..kalo kawan ..sbb aku kaya ke ..tak kose mak..

teruskan blogging..ikut prinsip ko..peej..

marina said... [Reply to Comments]

betul2.. apa awak cakap tue sume betul..


setuju sangat..

Pnut said... [Reply to Comments]

Dik, akak setuju semua apa yang dikatakan..

akak tulis blog sejak tahun 2001, mula baca blog sejak tahun 2000, boleh kira dengan jari tahun 2001 berapa orang penulis blog yang ada.

Konsep berkawan dan ikhlas memang wujud.. itu terbentuknya Geng Jurnal (GEJU) yang menghimpunkan para blogger, setiap tahun ada gathering bagai dan semua gembira dan suka.

Itu sebab geng blogger lama kami tetap berkawan rapat macam saudara walau muncullah berapa ribu blog baru, kami tetap tak lupa teman lama..

masa tu belum wujud nuffnang bagai.. kita tulis sebab boring, bosan, takder benda yang kita nak kejar..

Akak sendiri pun baru sedar wujudnya nuffnang tu tahun ni.. kaput la sangat kan... bertahun-tahun nulis blog tahun ke9 baru sedar ada benda alah nuffnang wujud, baru register.

ermm nak tulis banyak panjang lagik... tunggu akak buat entry pasai ni

darling8tabby said... [Reply to Comments]

tu la scarry marry...akak nye blog yg private pun kena bantai...padahal private...musuh dalam selimut lah...scarryyyyy....

ohh saya juga miskin kenkawan...i mean among the blogger la... ke pasal akak malu terlebih shy2 cat kot..hehe

Iz said... [Reply to Comments]

glamer2 ni susah jugak kan.. tak pasal-pasal la pulak kena jaga hati semua orang.

aku bace blog orang pun sekadar bace je la, kalau ade point nak komen, baru komen..

Sidratul Muntaha said... [Reply to Comments]

salam beb!
aku phm dowh n mengerti sgt2 n3 ko ni.
mls nk amik pusing beb!
malah aku tak kisah pun klu blog aku ade follower ker tak.
psl nuffnang tu..
hmm,entahlah.
psl duit ciput pun nk rebut2.
ade plak beb,gile glamour msuk contest.
yg menang pun muka sama jer.
kdg2 mmg dh lari motip naper kita berblogging.
aku lebih kurang ko jer.
kwn bape ketul jer.
yg betul2 boleh huhahuaha pun bape ketul jer..
entahlah beb!
sume nk jdi sual cam azwan ali.
tu psl jdi gituw!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...