Instagram : @peejburhan

best ke jadi cikgu?~

dapat email ni dah lama dah..
td tgh clearkan mailbox...nampak..so ingat nak tepek sini..
siapa yg belum baca..sila la baca..
dan bersedialah untuk kena heart attack...


hahahhhaa..can die one if kena tanda karangan macam ni kan..
balik2 dia ulang dia takut..dia bukak pintu..tutup pintu...hahhahahaha...
cikgu dia tension kot..tu last siap tulis, ' hantu itu gembira jugak kah??'

oh ini bukan karangan main2 ok..
sebab dulu aku pernah raya kat kampung..uncle aku cikgu..
tgh raya..nampak la ada karangan trial UPSR budak2..
so sangap2..baca la...
omg..aku rasa nak pengsan baca..i mean trial ok..
tp mcm karangan budak darjah dua ke apa..
yang aku ingat something like this..

note: dorang org melaka..so mmg bahasa melaka kuat..

aku dan 'dak' ahmad pergi ke kedai. kami pergi kedai naik basikal 'le'.
kami beli makanan..bla bla bla..
tiba dalam perjalanan balik kami jumpa raksasa 'besau'..
aku dan 'dak' ahmad lawan raksasa tu.
bla bla bla..raksasa mati.
sekian terima kasih.
tamatlah riwayat kesan degil.

pengsan kan kalau baca..siap ada tamat riwayat kesan degil ok..haha..
my uncle cakap budak2 ni, sekolah buat kelas tambahan free pun xnak datang.
x pun mak bapak x bg pergi la.
so sebab tu la susah.
mcm mana lah tu kan.
kalau darjah 6 pun karangan x betul lg kan.

sesiapa kat sini cikgu??
ada x kes2 mcm ni berlaku kat korang??

18 Comments:

shasha said... [Reply to Comments]

cousin aku 2 org cikgu sekolah tapi sekolah cina..lagi la pengsan baca karangan yg student dorang buat..selalu la jadi bahan cerita masa kumpul2 time raya...tulis karangan bahasa melayu siap ada chinese character dalam tu..tak ke pening?

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

lolx!!! tang yang hantu tu takut tu xboleh blah. sangat kelakar!! :DDD abes, last2 hantu tu gembira ke tak??

:P

sweethOneY said... [Reply to Comments]

haha.. cikgu dia kelakar.. ataupun dah terlampau tension..

aku penah jd cikgu.. kalau nak tengok paper esei anak2 murid aku boleh klik sini -> http://sweethoney86.blogspot.com/2009/06/ku-pergi-bertapa.html

hee.. sekadar berkongsi. tp sumpah tension time tuuuu..

|| The Moron || said... [Reply to Comments]

ahahaha. hengat salah baca tadi. asyik keep repeating words. sekali baca betul-betul, memang budak tu ulang-ulang ayat. sabau jela :D

ai said... [Reply to Comments]

Aku penah jadik guru sandara skolah menengah 2 tahun. Aku ngajor BM, Geo, Pendidikan Seni & Math and BI (tahun ke 2).

Dalam byk2 subjek, BM le paling TRILL aku ngajo kau tau!! Dah le 1st year tu ramai student India! Ayoyo karipulaiiiii..Memacam benda kau bleh jumpa dlm karangan tu wei!

"itu pinggang (pinggan) aku letak dalam bakul (besen)".

"aku baca sekolah menengah taman selayang" (saya belajar di sekolah...)

BANYAKKKKKKKK lagi! mau kau koma!!!

peej said... [Reply to Comments]

shasha - ish mesti pening je kan menjadi cikgu mcm tu kan..


wani - hahha..entah la..tu yg cikgu dia tanya tu..


sweethoney - hohoh..dah baca..tp mmg kelakar..dulu kt mrsm ada jugak budak laki buat karangan english campur melayu..mrsm ok..mcm mana dia lepas masuk pun aku confuse..


the moron - kan kan..sama la masa mula2 baca..ingat apa ni tulis sama2..rupanya mmg budak tu xde diea kot..


ai - haha pengsan..ye la kan..cina n india mesti lg pelik bahasa melayu dorang..aku rasa sama je..melayu pun..esp yg ada loghat la..kecek la..mesti akan terguna bahasa dorang aje..haha cho punny..

Nadia Yuna said... [Reply to Comments]

heheh. comel esei tuh. tu kire ok lagi untuk budak darjah darjah ni.

saya dok ajaq budak2 lelaki form 4 Sekolah dekat ampang tu, adohai. jangan kata nak tulis karangan. disalinnye balik soalan adelah. then siap tulis notes bawah paper mintak kesian bagi markah. tologlah tolonglah kat situ.

budak2 ni memang macam2 hal
kalau dilayan boleh jadi extra mental jugakla.

tapi kita balik pada niat. nak ajaq diorang jadi bijak pandai reti berbudi bahasa.

kesimpulannya

sabo je le

=)

jyss said... [Reply to Comments]

hahah mmg pening wooo tanda kertas. kalau teruk sgt tuh mmg rasa nk pangkah2 je. kalau jdk pemeriksa kertas spm dapat pulak sarawak ke sabah ke kelantan ke, mmg pening. tp kalau kosong je page tuh senang la tanda hihi

tp kalau budak sekolah sendiri mmg kene kaw2 la dlm kelas. nk bgk contoh je bgk la contoh benda2 mengarut tuh hahaha

aleena said... [Reply to Comments]

Haha..tak tahan tol baca..
waduhhh camne la budak nie nak sit exam nanti:P

mesti tension je cikgu die baca:D

wOoWeE said... [Reply to Comments]

ish...sush gak ea jd ckgu...

ni y tkt ni...
ketar da lutut den...
tkt nk bcer krgan2 bdk2 nant...

adoyai...

Gina said... [Reply to Comments]

Peej...bukan cikgu sekolah ajer yang jumpa benda-benda mcm nie, Im a lecturer at one of the university pun pernah jumpa jugak jawapan-jawapan yang tak masuk akal, malahan siap ada notes lagi mintak tolong luluskan paper.

Ujie said... [Reply to Comments]

member aku ngajar kat pedalaman sabah. satu hari dia soh budak2 dia buat karangan berdasarkan peribahasa 'BAGAI KACANG LUPAKAN KULIT'.ko tau ape yg budak2 tu tulis? salah satunye yg aku ingat sangat camnila lebih kurang..

-------------------------

TAJUK : BAGAI KACANG LUPAKAN KULIT

Apabila kita hendak makan kacang, kita hendaklah melupakan kulitnya kerana sekiranya kita tidak lupakan kulitnya, kita akan tercekik. Kacang yang kita perlu lupakan kulitnya adalah seperti kacang parang kerana kulitnya keras. Walau bagaimanapun, terdapat juga kacang-kacang yang tidak perlu kita lupakan kulitnya seperti kacang kuda dan kacang dal.

----------------------

Wakakaka...aku gelak guling2 bila kawan aku cerita. kawan aku cakap, tatabahasa semua perfect siap ada penyambung ayat semua. cuma tula, dia tak paham maksud BAGAI KACANG LUPAKAN KULIT. korang bayangkan kalo kena tulis karangan BAGAI MELEPASKAN ANJING TERSEPIT. apelah agaknye budak tu tulis...huhu...oh ya, budak ni budak form 2..sian kan?

Mommy Lyna said... [Reply to Comments]

i penah tolong my aunty mark exam paper.. i was form 1 then, msrk paper form 5.

mmg kelakar. agaknya aunty i dah tak tahan urat perut nak gelak, tu suh i je mark kan hehehe.

lily lotus said... [Reply to Comments]

kahkahkah pengsan kalau periksa karangan gini

Anonymous said... [Reply to Comments]

peej, i adore ur mommy!

p/s: sori off topic.

shazanateh82 said... [Reply to Comments]

peej, i am a teacher but i teach english...kat semporna, sabah lagik

kalau pengalaman aku la kan... yang buat aku tensen bila aku masuk je kelas and cakap

" Stand up class..."

bebudak semua terus cakap...

"Thank you teacher..."

Heloooo... aku baru nak masuk kelas ok... derang ni mmg sensitif dgn word stand up... mesti maksudnya kelas dah habis walaupun aku baru je nak melangkah depan pintu....

nasaoji said... [Reply to Comments]

hehehe..mmg klakar klu bc yg budak2 buat..

eh, ko dulu wat karangan cam ner lak?...aku amat pening tau, kene isi la, rangka la..aper laa...

tp, aku suker jd cikgu..mancabar sehh...;p..nak2 ngajo budak2..;p

peej said... [Reply to Comments]

nadia - haha ye ke..tp zaman diriku ini bersekolah..selalu je salin balik soalan..haha..ala2 penuh je kertas..to x pernah pulak mintak tolong bg markah kesian..haha


jyss - huish susah jugak kan...pening kepala..tp if tanda kertas tu xde ke dpt allowance ke apa??


aleena - kan..menakutkan betul..


woowee - adoii adik oii..short form semua perkataan kau..x paham den nak membacanya..


gina - haha ye ke??mesti terbawak2 perangai dpd zaman sekolah tu..


ujie - miahahahahhaha..omg mmg lawak..tiba masuk tercekik kacang sepat semua..x pasal glamour aje kacang2 ni..ok kalau aku dah terkentut2 gelak kot..


mommy lyna - ye ke??haha..hmm..aunty u sekolah mana??mana tau u ada tanya kertas i ke apa..sebab tu x pernah dpt cemerlang ke apa..


lily lotus - kannn..


anonymous - sila isi borang pengambilan anak angkat..haha


teteh - kenapa eyh??dorang mmg x tau ke apa??? sebab aku dulu zaman sekolah pernah jugak mcm tu..tp sebab mmg x suka cikgu itu..ala2 nak suruh dia pergi terus..haha..x pun if tgh berucap..budak laki semua tepuk2 tangan..konon mcm cikgu tu dah abis bg ucapan..haha


nasaoji - aku jenis xde peta minda ke apa ke..aku tulis je pint 5-6..pastu tembakkkkkkkkkkkkkk aje..mcm aku buat blog ni..sebab tu merapu lebih..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...