Instagram : @peejburhan

2nd booth~

last friday was a long day..
kerja macam x sudah aje..
preparation untuk booth tu..
kata this time ada boss kecik tu kan..
cerewt gila..nak baju semua bergosok la apa la..
so end up abis kerja semua..by 4ish am baru dapat tido..hoih...

around 6ish am dah bangun..
mandi semua..siap2..
then load barang dlm kembara pulak..kasi muat semua..
nasib ada kembara..senang la..nak masukkan segala..
mmg la kereta kecik pun muat..
tp aku malas nak bukak segala railing tu..
so semua mcm dah halfway pasang..senang la kan...

then gerak from home around 7ish am..
singgah mc d beli breakfast..
then ke stadium badminton cheras..
traffic was ok..so mcm by 8am dah sampai dah..
organizer ckp by 8am dah kena set up booth..
sekali boleh x kita org je yg sampai..
later after few minutes ada la lg 2-3 lagi..
yang organizer tu sampai somewhere almost 9am begitu..

tp yg bestnya sampai awal..boleh pilih location..
nasib organizer ni x set awal2 tempat ke apa..
so first come first serve gitu..
kita orang amik khemah first..siap pilih bawah kipas lagi..ngeh ngeh..
tp paling x leh blah..kita org ingat 1 khemah bahagi 3..rupanya bahagi 4 ok..gila sempit..
tp as usual..sampai awal kau boleh amik2 ruang..huhu..so pandai2 la nak hidup..


:: noy yang tgh memgantung baju2 pre-loved ::
:: aku di tugaskan set up railing depan..tp sambil2 snap ::

minah ni gila garang ok..
ok dah la panas..walupun bawah kipas..
penat angkat2 barang..
so mcm aku buat la kerja sama2..
entah kenapa..dia gantung baju..aku gantung baju..
dia set up table..aku nak tolong set up..
harus kena sound lepas tu, " kau ni asyik tiru aku buat kenapa..pergi la carik kerja lain"
fineeeeeeee...mentang2 dia boss kan..
last booth dia xde..so aku la boss.. ;p
tp kali ni mak terpaksa turun pangkat jadi sales assistant pulak..haha..

:: table set up ::
:: lain2 booth...booth paling hujung kiri tu kawan ex bbgs aku..dorang jual barang pre loved..mcm goreng pisang panas..sebab semua rm5 la..rm10..baju kurung pun rm25 je jual..rugi siapa x dtg..kalau x boleh shopping raya murah2 ::
:: huiks apesal budak ni ada di mana2 ni..td gambar dia ada..ni ada lagi..gila glams ke apa kau ni..haha ::
:: done ::
:: me n me lobster ::
:: happy-happy ::
:: menunggu customer yang x kunjung tiba ::
:: oh nampak x mascot pizza hut yg cheese tu..huish..x dpt bayangkan la betapa panas dia dlm suit tu..kalau aku pengsan ::

:: kita org yg bawah kipas pun still guna kipas tgn....tgk la muka noy..ketara x larat ::

seperti biasa..
usually pagi mana ada orang nak shopping..
esp tengah2 bulan ni kan..
dah la kita org x cukup tido semua..
mengantuk gila ok time tu..
sangap aje rasa..ye la..nak buat apa pun..
dah la aku ngadap noy..noy ngadap aku..

dah la booth jiran x best..
ada sebelah ni ada makcik sorang ni..
aku rasa mix mat salleh ke..mcm open aje..
ok je mula2..

masa kita org set up booth..
dia sibuk2..dia kata..cara susunan x lawa..dia lak ajar2 nak susun mcm mana..
e eh..kau jaga booth kau sudah..sibuk2 buat apa kan..
later setelah penat bersusun2..aku duduk belakang booth aku..smoke la..
sekali dia dtg..mumbling2 kat aku..dia pakai mask..so x clear..

lady : do u smoke??
me : yeah.. *duh obviously..kau buta ke*
lady : i cannot smell the smoke *sambil kibas sana sini* can u plz go somewhere else

e eleh..kecoh..aku hisap tu jauh ok..bukan kat dia pun..
plus dah pakai mask tu..pun nak bau2 lagi kenapa...
so terpaksa la aku menghisap rokok jauh2..
macam2 la songeh makcik itu..
tanya itu ini..pastu complain2 x ramai orang la apa la..

so mmg sangap la..
jiran x best ..aku n noy dah selalu sgt bersama..
apa sgt nak cerita kan..so mmg ngantuk la..

:: noy siap landing bawah..ikut hati dia nak baring terus..gila apa kan ::

tapi Alhamdulillah after 1pm ramai datang..
sales pun bagus..
tp kali ni aku x dpt la nak beraksi tauke main kipas2 aje..
aku yang kena layan itu ini..noy yg menjadi tauke..


:: noy punya turn makan ::
:: aku ke tengah2..sebab nak smoke..katanya kena halau kan.. ::

semua gerai tolak2 baju ke depan..
maybe sebab sempit kot..or maybe supaya orang lalu lalang nampak baju dorang kot..
tp ntah..aku x suke..
sebab orang lalu lalang..n duduk kat tembok sementara nak smoke ke apa..
dorang akan pegang la baju tu berpuluh2 kali..
bukan beli pun..tp usap2...
huish..kotor kang sesia aje..dah la nak jual kan baju2 tu..

:: kami makan laksam ::

around 3pm mcm tu baru ada masa nak makan ..
bukan la busy sampai xde masa..
tp ntah la..bila jaga booth ni..penat lain macam..sebab panas pun ye kot..
so mcm x lalu je nak makan...
tp nampak laksam mcm best la pulak kan..so beli la..

later papa n mama dtg...
lupa pulak nak snap pic..
dorang saja nak tgk kita org berbusiness... :D
tp x lama la..after 40 minutes mcm tu dorang gerak..
aku x tau la mama ni pelaris ke apa ke..tah apa dia berzikir ke apa..
elok lepas dia balik..sales bertambah2 aje..huhuhu..
mama ni murah rezeki sikit..so mungkin dpt la tempias3 tu..huhu..
paling x boleh blah..dia tgh duduk tu..
aku kipas2 la dia...

mama : kenapa??
me : panas2..
mama : mama x panas..mama ok..sebab mama ahli syurga...
me : *buat muka kerut*
mama : hiahahahahha..

wah..ahli syurga la sangat ..gelak mcm puaka kan..
wah matiklah ngutuk mak sendiri kan..

oh later ice pun dtg..
lama dia teman..until 5ish la..
ok la..xde sangap sgt kan..
pun x snap pic..
tu tunggu noy update la ye...

oh masa ke toilet..
sempat snap pic ini..

:: brass band tgh perform ::
:: gila ramai orang.. ::
:: one happy lady ::

oh sangat suka..
thanks kepada semua yang support online butik kami..
i try my best utk service yg baik..if ada hiccups sana sini sorry la ye..
if korang tau pasal ada flea market ke apa..bg tau la yea..
nak join lagi..seronok..walaupun penat yg boleh pitam..

ok tu je..
nak lain2 pic..tunggu la noy update ye..
ok ta-ta

20 Comments:

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Sana panas yeh? Sini dah tak panas dah nananana *nada bongkak*

Hahahahahahaa sila kasi penampar di pipi kiriku..haaha!

Eh alhamdulillah, sales dah bertambahhhhh nokkk, tak pe, nanti aku balik aku borong baju baju kau ye!

p/s: Kau tak der baju pre loved ke? ke baju pre loved tu gabungan baju Noy dgn kau? *soalan ikhlas ni!!*

peej said... [Reply to Comments]

alia - aku adalah paling suka simpan barang tanpa motif x kira apa..so mmg ada baju2..tp aku x sanggup nak mem pre loved kan nya..sebab aku sentiasa love baju2 itu..walaupun x pakai..haha..

cookie devine said... [Reply to Comments]

hr tu mmg niat nak g cr bj tinkerbell mama.alih2 terlajak sampai kol 3 tido.sedeyyy sgt.sebab bj tuh mcm blh je ngn saiz CC yg cumell..pastu white sandy pun cm ok laa tgk....mcmn nak cari nih weh?

Ceera said... [Reply to Comments]

mesti best kat sana ramai orang..

aku masa ahad tak ramai orang, ntah hape2 bukak booth kat situ.. satu pembaziran....

nasaoji said... [Reply to Comments]

klu event ghupe itu, cuaca panas, mmg cam letih semacam jer...

muka noy, mmh nampk garang seh..;p

Anonymous said... [Reply to Comments]

ellloooo aku nak tanya soalan kat mana nak cari plastik untuk cover baju yg digantung...mcm plastik kat tshrit putih tu

bulat

Zuraida said... [Reply to Comments]

oh many congrats.....usaha tangga jaya!!!!

*smile*

Tijah said... [Reply to Comments]

aku suka la korang. rajin ok. mcm ni la belia tonggak negara.

wah! tiba2 berucap seperti yb.

Otak Belacan said... [Reply to Comments]

Sumpah kelakar gila mama kau peej. Teringat kat lawak kering mak aku jugak. Haha.

Apalah mak-mak kita ni. Lol.

aMyErInAiMiE said... [Reply to Comments]

funny r bile akak cte sal mkck mixed tu.xtahan r if me.mmg kalau die over2..silap2 die lak kene sound ngn mek kenit ni.btol2..sebok je nk arrange booth org.oopss...bulan pose dh dkt masih nk kutok2 lg.ampun makcik!:D

mama akak so funny.klakar je ayat die.bikin sentap tp fun r gk.hehe.sentap tp leh gelak.heheh

ai said... [Reply to Comments]

ALAMAK!!!! Rogi aku x pegi..penoh ngan xtvt aku masa tu..huhuhu..

[z@ck] said... [Reply to Comments]

kena tgok ni online butik akk..
cm murah je..
=P

Anonymous said... [Reply to Comments]

lol..makcik tu sound ko sebab dia pon ingat ko ni pun open mainded gak......pasai rokok tu kalo ko duk jauh dari dia mcm mana dia boleh tahu atau terhidu bau rokok ko...tambahan lagik dia pakai mask...

peej said... [Reply to Comments]

cookie - pergi la ke online boutique itu..email apa nak..buat payment..boleh aje post...if nak beli betul2 la..link online boutique kami ada kat belah sidebar kiri ni..


ceera - xde la ramai sgt..tp better la dpd kat hartamas tu..


nasaoji - tu la..x tahan..musim tgh panas betul sekarang..petang pulak mesti hujan lebat aje..


bulat - nak ke??if nak bole je aku dapatkan..


zue - thank u


tijah - yo lah tu..apa2 pun saya tetap sokong yb..apa2 projek pass2 la kat sini yb..hahaha..


otak belacan - tu la kan..ada je lawak2 nak mengena dia tu..


aimie - tu la..tension je ada jiran mcm tu..


ai - tu la..lain kali dtg tau..


zack - ye sila la tgk..


anon - entah la..dia kesunyian kot..tu yg carik point nak sembang

Deqna said... [Reply to Comments]

suka tgk bos besar ngan bos kecik tu..bos kecik lagi berkuasa dari bos besar... kelakar lah korang

darling8tabby said... [Reply to Comments]

alamak bestnyer..so far akak belum ada kesempatan nak pi lagi ni..nanti one of these days akak serbu akak beramah mesreee ehh...

kekwat giler makcik tu yer...

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

seronok a tgk org berniaga kat flea market camni.. dlu tempat kerja lama mmg every thursday ada jual2 camni. sgt rinduuuuu
ye kot mama ko pelaris.. ahax. mcm mama kite pun sm. mula2 kalau kedai tu kosong kn, lepas kitorg masuk je mesti org lain bpusu2 masuk lolx (atau adakah kitorg sekali pelaris? ekeke) :P

peej said... [Reply to Comments]

deqna - harus la dia lg besar walaupun size lg kecik..abis dah nama modal semua dia punya kan..mak ni pekerja hingusan ajo..


darling - tu la..tension ok dpt jiran mcm tu..mcm nak pengsan aje..


wani - a ah la..kita org pun suka perasan mcm tu..mula2 kedai xde org..kita org masuk aje..terus ramai kedai tu..ok aku x rasa kita org pelaris..tp maybe mama kot..haha

sarah said... [Reply to Comments]

hi peej, nak tnya la kat mana peej beli cermin muka yg bulat tu yer? tq.

peej said... [Reply to Comments]

ikea

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...