Instagram : @peejburhan

perkhabaran gembira~

sekarang kan musim orang kawin2..
esp umur2 aku ni kan..semua pun la nak kawin kan!!!!
wah tiba2 ayat mcm bengang aje kan..haha..
mmg la selama ni mmg banyak je jemputan kawin..
tp mostly untuk parents..so suka hati la nak pergi ke x kan..
ni dah kawan kawin..adalah keji x pergi kan..

masalah bila banyak sangat jemputan ialah baju..
aku ni dah la baju kurung mmg kurang..
even raya pun asyik la repeat baju2 raya2 sebelum..
so pergi wedding pun menjadi xde la baju..
zaman kecik2 boleh la..suka hati aku je pergi wedding orang pakai apa aku suka..
tp dah dewasa ni...rasa mcm biadap pulak pergi majlis orang pakai blouse ke apa kan.. ;p

so since last year ada la tempah2 baju sikit..
tp semenjak berdiet ni...ceaaa..diet la sangat kan..
aku tgk dlm pic baju aku mcm gelebeh aje..
ok xde la melampau gelebeh..cuma nampak la..
tp pakai ok aje..selesa aje..so no complain..

last month ade la mama cakap..
dia kata baju2 aku tu dah x sesuai..
membuatkan aku nampak besar..
aku dah macam..apakah..mmg la besar..apa yg nampak besar ke apa kan..
mama suruh aku pakai baju2 dia..dia kata aku dah boleh..

tp being me..aku mmg xnak la..
bukan apa..aku mmg mcm tu..even shopping..
masuk je kedai..aku akan cakap, 'mana ada size aku'
bila noy carik2..aku akan cakap,'mesti x muat la'
almost semua baju aku yg aku pakai tu ..dibeli selepas dipaksa2 oleh noy ke..jonet ke..baru aku try..n terkejut..'eh ada size..' hahha..

so kelmarin nak tido...
nak simpan la baju kurung yg aku pakai ada untuk majlis earlier ..
ternampak la ade satu baju kurung mama tergantung..
so mcm saje je amik n try..

omg...adalah sangat terkejut ok..
sebab aku muatttttttttttttttttt!!!!!
ok aku tau la bg korang..biasa aje kan..
not for me ok...untuk aku itu ialah kegembiraan berganda ok..
sebab aku rasa last aku muat baju mak aku masa aku form 3 kot..
just imagine..that was like 11 years ago..
after that mmg x pernah la pakai baju mama..
sebab mmg x pernah muat..baju aku yg dah x muat ...sendat mcm sarung nangka ada la bg dia..
tu pun dia x pakai..sebab gelobos sgt..so usually bg orang aje..
see...i'm berry..berry fat ya'll...

serious teruja ok..
mula2 sarung kain...eh..elok je naik sampai ke pinggang..
usually akan sangkut kat peha..matiklah separuh nyawa nak naikkan..
tp ni elok aje..tp aku masih rendah diri..
cakap dlm hati, ' ni mesti xleh cangkuk n zip ni..'
tetapi boleh uollsss...terus rasa nak menari zapin kat situ...
wahh..over siap nak berzapin..hahaha..

lepas tu saat2 nak sarung baju pulak..
situasi yang selalu berlaku bila mengidam pakai baju x muat ni kan..
sebelah tgn boleh sarung..sebelah lg mcm nak terkepak tgn nak masuk..
x pun..tgn boleh masuk..kepala pun lepas..
tang tetek sangkut uolllss..pengsan..
so kelmarin tu..keajaiban telah berlaku..wah keajaiban katanyerr..
aku sarung smooth mcm tikus2 itu menyarungkan baju kat cinderella..
haha..xnak kalah..terus feeling cinderella..

la la la!..serious kegembiraan ok...
sebab membayangkan baju mama yg berkoyan2 aku boleh pakai tu..
xde masalah baju dah lepas ni..
so siapa nak kawin..cakap cepat..meh sini aku pergi sambil melaram ngan baju2 beraneka warna..miahahhahahha..
eh xde la..acah aje..xkan tiba2 nak pergi semua wedding..kopak nak membeli hadiah..
ok la..aku nak sambung verangan ni..
bilalah boleh pakai baju noy pulak ni..opppssss..

44 Comments:

♥chentaMAYA™ said... [Reply to Comments]

da muat tuh!
ok la~
tahniah!~

Iekan78 said... [Reply to Comments]

thats great peeja....
im hepi for u!!!
tahniah!!!

p/s: bg la tips...aku pon nk kurus gak, weyhh!!!

~salwaredzuan~ said... [Reply to Comments]

tahniah cik peej..keriangan akan lebih berganda kalau dpt pakai baju noy pulak nnt.. tp mmg awk nmpk sgt susut laa ...bagus nyerr

aLiYaHaRiZ said... [Reply to Comments]

walaweeyyyy...kurus suda...

tapikan peej, akak memang dah perasan yg peej dah kurus tau...series kurus..muke pun dah runcing..

anyway, tahniah peej..

mrs hafiidz nadia said... [Reply to Comments]

go peej go!!
ko mesti boleh la,kan ko penah citer zaman sekolah2 dulu ko penah diet,jadik ape..
aku penyokong ko diet peej,tak sabar nak tengok hasilnya =)

Fadhlina Budiman said... [Reply to Comments]

wahh..hebat!peej,congrats!apa rahsia anda?

Fadhlina Budiman said... [Reply to Comments]

wahh..hebat!peej,congrats!apa rahsia anda?

<< s| tED| >> said... [Reply to Comments]

oh! No!! berita ini satu cabaran bg aku!!

::moi:: said... [Reply to Comments]

peej... congrats.... cayalah... mau diet jugak lah....

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

caya la babe!!

Ceera said... [Reply to Comments]

wowwwwwwww wiiiiiiiiiii

lepas nie ko try baju noy plak, hahaha.. ok aku over..

ok, berusaha keras ye...

* Nat Azmi * said... [Reply to Comments]

baguih baguih, tahniah peeja..semoga berjaya pakai baju noy plak...boleh, boleh...jgn give up, teruskan usaha, caiyokkk!! ;)

iekaz said... [Reply to Comments]

dis entry sgt kelakar okeh!! u ni mmg pandai la buat org gelak with ur jalan cerita! siap keluar ayat menari zapin la bagai!
nyway, congrats sbb dah buat maju mama! lps ni sure blh muat baju ur sis plk! u go girl! :)

nasaoji said... [Reply to Comments]

ala...npe ko tak taruk pic..;(

wahwahwah...dah kurus nih...

nak kurus gak!...

..tora.. said... [Reply to Comments]

congratesss peej!!!

aku yakin ko boleh kurus mcm noy!!
its a matter of time jer..:)

darling8tabby said... [Reply to Comments]

bravo dek!

kojah said... [Reply to Comments]

hahaha lawak la akak nie...

bleh pakai bj noy...kurang makan la kak...hehe

shasha said... [Reply to Comments]

*clap clap
confirm dah turun dkt2 10 kg ni kot???rasanya ada tuh...isskkk..omedeto peej!

puterikurekure said... [Reply to Comments]

congrats pija!
wah..akak pon happy dapat tau pija dah slim ni.
:)

chics said... [Reply to Comments]

Yeay!!!! Sukeee!

jyss said... [Reply to Comments]

woweeee congrats :D

sreSHAziela said... [Reply to Comments]

wahhhh.. congrats cik peej..

kena work hard lagi camni klau nak pakai baju noy lak pasni..

saye pon nak verangan pakai baju 11 thn lepas.. ermmm actually baju thn lepas pon tak muat ok.. saye gemok! [sila jgn baling lemak2 kamu sbb saye siyes gemok] :D

Cikpid said... [Reply to Comments]

wah..clap clap clap my hand for u..

:)

s u r a y a said... [Reply to Comments]

w00h00~~~!!! good for u peej..keep it up!! :)

Mya said... [Reply to Comments]

samalah dengan aku. selalu dilema nak pakai baju kurung ke wedding. sebab yang ada beberapa helai jer..

anyway, caiyokk sbb dh boleh pakai baju mama.. hehe.. ah, nanti aku kawin aku jemput ko. datang tau.. :)

Anonymous said... [Reply to Comments]

alah tunjuklah gambar pakai baju tu... teruja nak tengok. ingt cerita bergambar tadi. scroll sampai bawah takdek pulak gambarnya. huhuhu :)

anyway, alhamdulillah la dah kurus. tumpang hepi :)

Nem0 o0h Nem0 said... [Reply to Comments]

tahniah babe!! leh bg petua cmne ko diet??

Anonymous said... [Reply to Comments]

hye peej..sye slh sorg silent reader awk..sronok sgt bce blog awk..memule bce ingatkn noy tu akak awk..hehe..u look young..cm bebdk u...ok..take care ye...=)

MsRahah said... [Reply to Comments]

yeah yeah!!
usaha peej berjaya!!!
see tak perlu ubat kurus pun kan peej!
good job~
abis lah baju auntie lps ni hahah~:P

teruskan usaha ye peej!!!:)

dayah said... [Reply to Comments]

Salam Peeja,
Clap..clap..clap..
Teruskan usaha ek :D
Lepas ni leh bergaya sakan kan.. yea yea yea.. yeaa..

Tijah said... [Reply to Comments]

taniah nox!
tapi aku kalu dah kurus sok tanak aaa pakai baju sazah. kejadah? sumer baju dia adalah jubah..takde shoulder pad plak tu...

Syima Syaz said... [Reply to Comments]

congrate!!!=)

Anonymous said... [Reply to Comments]

congrats yer Peej!Ni menjadi satu inspirasi untuk ku berdiet pulak,hehe...kak rina

missdiya84 said... [Reply to Comments]

ok la tu..dah jimat duit...macam2 pesen ade nak pakai huhuhu

initrahartini said... [Reply to Comments]

waaa, bagus2..im hepi 4 u 2!!

jasrina rahim said... [Reply to Comments]

u go gurl!!! caye lah.. nnt kalo dah boleh pakai baju noy, makan hati dia nnt.

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

haha adoi ko ni pun :P i feel the same joy reading this entry. betul, pas ni lebih motivated utk pergi shopping baju2 len di mall. katakan ye kepada baju2 baru!!
(kite pun kena membeli banyak baju kurung ni since da kerja. ohok)

Anonymous. said... [Reply to Comments]

oh my God, congrates babe! tapi memang dah nampak susut pun, like very the honestly! hihi.

bestnya dah kurus, perasaan tu memang tak terluah la kan. snap la gambar, boleh dijadikan idola kami untuk kurus (macam noy) jugak hihi.

Anonymous said... [Reply to Comments]

peej..

u memang dah nampak susut dah...apa2pun...u tetap sweet..silalah menari zapin....

Ms. Lili@ said... [Reply to Comments]

way to go girl !!! weee hoooo! :)

~zuera~ said... [Reply to Comments]

bagus2..*clap-clap*
tahniah!!!
next mission...baju noy pulak...

linda said... [Reply to Comments]

pija,

congrats!!! betul la da turun tu.. keep it up babeh! i baru2 ni ada similar experience ngan pija gak.. baju utk tempah raya tahun lepas tak muat, so simpan dlm almari la... few months ago i ada cut off sikit makan, sikit jer... turun la around 4-5 kgs, baru2 ni i try tat baju dah muat tanpa ada masalah.. b4 tis nak zip kain pun semputtt... ahahah...

tp yang sedihnya skng ni cut off makan macam dah tak macam dulu.. asik tension je makan pun jadi byk.... huhuh.. skang ni asik timbang je la... tgk dah melampaui my bench mark, mula la kelam kabut makan nona roguy... hihih << dgn harapan kg ilang... takde makne nyer :P

Nonoy said... [Reply to Comments]

kalau kau dapat pakai baju saya by end of this year, hujung bulan december 2009...teng teng teng...
saya belikan kau blackberry BOLD.
ini bukan tipu, tapi janjiku padamu... ;)
but im soooo gonna miss ur butterfly bedak in ur stomach. and bau siku baby itu ;( but anyways... lets zapin!!!!

nestumrasberi said... [Reply to Comments]

tak silap akak ni 1st time
baca blog peej secara marathon
tak sempat tarik nafas sambung n3 lain...fuh fuh fuh, paling besh n3 ni. camne peej diet? stori sket, boleh?

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...