Instagram : @peejburhan

perhentian costing~

sebenarnye if korang baca betul2..
korang boleh nampak dah aku tulis2..
or if korang baca blog farah..
dia ada tulis costing semua..
tp nak bg korang nampak ok la buat jugak entry ni..
ramai pulak yg tanya..

ok sini ialah costing ok..
pandai2 la korang budget..
aku start dpd pergi sampai selamat sampai rumah ye..

untuk pergi ke kuala besut jetty

by bus = RM 40.00

amik bus kat putra bus station..
ada dua bus ke sana..mahligai n mutiara
if nak naik bas beli tiket awal2..
sebab hari tu aku beli 2 minggu awal pun yg mahligai tu dah abis..
so aku naik mutiara..
elok je..xde la sakit badan ke apa..
maybe sebab excited..
bas gerak pukul 9.30pm..sampai pukul 5.30am..

by airplane

if tempah awal..as in 1 -2 month earlier..boleh dapat murah..
mcm hari tu..tambang RM10.50 aje..
tambah semua jadi RM 42.00
naik ke kota bharu airport..
sampai airport kena amik cab ke kuala besut jetty..

cab from airport ke jetty

one way = RM 78

if korang 4 orang..ok la boleh bahagi2..
tp mcm hari tu..dorang kan bertiga aje..noy, edan, kak zue..
so cab tu amik sorang lagi..mat salleh yg travel alone..
ikut sekali..so murah la sikit kan..
so if nak jimat..pandai2 la korang buat kawan n ajak join naik cab sama2..


boat from jetty to perhentian island

boat return = RM 70

terus beli if sampai..
simpan keratan untuk balik tu..
nanti nak balik tunjuk je n boleh naik boat..

marine tax = RM 5

lepas tu boleh la naik boat..
cakap korang nak pergi mana..
perhentian besar ke, coral bay ke or long beach..boat tu bawak la..
sampai je destination akan ade water taxi amik..
boat kecik untuk bawak ke dalam..

water taxi = RM 2


Accommodation

sampai je bermula la pencarian mencari chalet..
if korang nak best2 yang ada electricity 24/7 aku x tau la..
mmg ada..tapi aku x sure pulak harga biasa..
so sila survey sendiri ye..
yang biasa2 aku tau la..

tapi yang basic yg kita orang tinggal ialah..
chempaka chalet
  • generator from 7pm-7am
  • fan
  • queen size
  • mosquito net
  • attached bathroom
long house RM 55 per nite

ada yg A-hut pun..
tapi boleh masuk dua orang aje
tp xde bilik air luar..

yang ni RM 35 per nite..

ada jugak yg bungalow...yang tu RM 65 per nite..
aku x sure pulak apa keistimewaan bungalow tu..
tapi aku rasa aku duduk long house tu pun dah cukup best dah..

mmg la panas..
esp kita yg gedik2 biasa nak a/cond bagai..
tapi aku rasa mcm x berbaloi nak amik bilik mahal2 n best2..
sedangkan most of the time kita nak lepak luar..
bukan nak stay bilik pun..bilik untuk mandi2 n tukar baju je..n tido..
tp if nak best..tido pantai pun boleh aje..syok aje..
so siang2..if x tahan sgt panas..lepak la pantai..masuk air..sejuk je..
if takut gelap..pergi la lepak di cafe panorama..
situ adalah redup n ada electric..syok aje..
sambil minum n makan2..sambil cuci mata..sambil2 merembes..haha

satu lg..kalau kau gedik sgt xnak panas semua..
sila jangan bercuti di pantai..
pergi cuti kat negara salji..
kalau x mampu..duduk je la rumah..
wah tiba2 emosi..gila apa kan.. ;p


foods n drinks

oh kat sini yg mahal ialah makanan..
contoh..untuk 3 hari 2 malam tu..
setelah dibahagi2..tempat tinggal sorang RM30 aje..
tp duit abis banyak pun kat makanan..
kita orang mmg bawak byk makanan..
tp sedap makanan sana sedap..so end up makan sana aje..
aku x boleh la nak ingat harga2 makanan semua..
tapi aku letak la mana aku ingat ok..

nasi goreng usa -RM10
nasi goreng pattaya - RM 9
island friend rice - RM 12
bbq set - RM 18

snickers shake - RM 8
fruit juice - RM 6
cold drinking water 1.5l - RM3.50
coke & sprite 1.5l = RM 6

so mmg mahal la..
tp air2 pun semua sedap n sangat la pure..
masa minum mmg rasa mcm nak nangis aje..sedap..
tapi kau mcm sedut sikit2 aje..mahai weyh..xkan 2-3 kali sedut dah abis kan..
so kita org akan order juice 1-2..lain2 order mineral aje..
sebab paling murah n sejuk :D
sebab panas kan sana..
if kumpul2..ada la sehari minum mineral je 4-5 botol sehari kot..


miscellaneous

payung - RM 10

if korang nak bersantai tepi pantai..
boleh la sewa payung..
bila sewa dorang akan bg tikar la sekali..
tp kalau nak jimat n badan korang thn panas..
xyah la sewa payung..just beli sendiri tikar kat kedai sana RM 8
pakai la selama mana korang nak tikar tu...


transportation balik..

water taxi - RM 2
boat - RM 35..tapidah bayar earlier tu kan..
boat to jetty pukul 8am, 12pm, 4pm

bus to kl - RM 40..bus gerak pukul 9.30pm..

cab from jetty RM78

kita org dpt pakcik ni dia kasi sumbat 5 orang..RM 100..
so jimat di situ..

air asia - RM 42 if booking awal la..if lambat..merasa la mahal gila..

bus from lcct to kl sentral - RM 9

lepas tu pandai2 la korang nak balik naik apa..
xkan itu pun nak kena guide kan..

so itu la perbelanjaan kat sana..
kira pergi ni..aku bawak RM 400..kira aku masih bawak balik RM 100
tu x termasuk tambang bas(pergi) n plane(balik)
tu awal2 dah guna
if nak duduk tempat best sikit..maybe mahal lagi la..
if nak jimat lagi..mungkin bawak la makanan lite2 macam chips ke..biskut ke..tuna ke..roti ada jual sana..tp mahal sikit la..

oh lagi barang2 yang perlu di bawa if pergi sana..

ubat nyamuk - sebab nyamuk sana byk gila..gila hardcore..aku kena gigit..sampai ke hari ni ada kudis..pedih gila..damn u nyamuk..
sana mmg ada jual..tp seperti biasa.mahal la..so bawak aje la..

sun block - SPF50.. so sila pakai every 2 hours..sebab mmg panas la sana..
aku jenis cepat terbakar..dulu pernah sunburn sampai keluar blisters
sakit gila x guna cerita..so aku pakai la banyak2..
sebab tu korang kata aku x berapa nak tan kan..
aku suka je tan..tp x sanggup sakit..so pakai itu sunblock byk2..

after sun lotion - ni bila malam pakai la..
dia base aloevera...so cooling la..
mcm belakang aku terbakar..so letak ni 2 kali..terus lega..bagus la..

rasanya itu je kot untuk kali ni..
so semoga menjadi guide untuk korang bercuti2 ye..
oh lupa..perhentian boleh pergi end of feb - sept aje..
time lain ialah monsun..
ok tu je..ta-ta...

7 Comments:

shasha said... [Reply to Comments]

thanks for sharing the info babe...bole buat panduan masa hadapan..heheheh

peej said... [Reply to Comments]

shasha - ure welcome

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

owh sgt berguna ini! tq! mmuah!

*sile joget goyang2 bontot*

dyan . said... [Reply to Comments]

timer kaseh2..
bilakah agaknya dapat berkunjung ke sana..
macam seronok je pasir putih tepi pantai..
oooh..tapi ada bulan2 dia je yang boleh pergi ek..
lupa pulak pasal monsun2 tu.. huhu..

nasaoji said... [Reply to Comments]

mekacih..

at least, leh budget klu nak p sner...

main redah jer, gagau lak nak cri mulut rimau lam dinding,...;p

capik said... [Reply to Comments]

bets nih...aku ade plan nak g gak....tga fkr2 perhentian or redang....

nona said... [Reply to Comments]

thanks...
best.. actuaaly baru nak tanya..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...