Instagram : @peejburhan

masih gemuk..tp ok la~

mostly orang yg dah jumpa lama..
if jumpa je..mesti akan cakap..eh..dah turun la..
n like always..aku akan jawab, " mana ada la...sama aje.."
n dorang berkeras cakap kurus dpd dulu..
what ever..serious malas layan..
sebab diri aku sendiri..aku tau la..
n aku selalu berasa yg orang2 itu hanya nak menjaga hati n create a conversation..
serious sebab mana2 aku pergi..if ada kawan yg size besar ke apa..
if orang jumpa je..orang akan cakap.."eh dah kurus sikit.."
padahal aku tgk sama aje...

sama la sini..
orang kata dah kurus..dah kurus..
hoihhh..x kurus la..
sampai la mama cakap dia tgk pic2 lama aku..
n dia kata dulu lagi gemuk..
ok fine..so aku tgk la pic2 aku back in 2007..
omg..betul la..dulu lg mcm belon..
ok sekarang masih belon..tp belon yg dah berapa hari la..ala2 kecut sikit..
wahhh..nak jugak kan..
check this out..

:: hohoho..besar kan..mcm almari 3 pintu..kah kah.. ::

ok la tipu la kalau aku x notice dah turun sikit..
sebab perasan jugak..dulu x nampak pusat..matiklah perut berlapis tahap gaban..
sekarang sudah nampak..haha..
ish..gila cerita kat orang pasal pusat..

tapi bila tgk pic2 ni..
rasa mcm teruja lak nak diet2 lagi..

:: muka bergembira makan2..me with jonet n swit@kon ::

:: haha..gila tebal badan aku ..waa.bdn tebal pun boleh gelak2 ;p ::

n time tu aku rasa biasa aje..
tapi bila tgk balik pic2..boleh rasa sesak je napas..
i mean i looked really heavy there..pengsan..

ok here i am with the same baju..
pic taken last month..

:: yeay..::

ok badan masih xde bentuk..mcm alien je..
bukan alien ET ye..tu alien kurus..
ni alien2 yg badan gelombang2 tu..
tapi ketebalan badan agak kurang di situ.. :D

:: oh ni pic yg noy candid ari tu ::

unbelievable..
pelik..sebab truthfully speaking aku mmg x exercise langsung ok..
n aku masih makan segala jenis macam..
korang sendiri baca blog aku kan..
cuma beza sekarang..dulu makan nasi setengah pinggan..,mean 2-3 senduk
kalau sedap siap tambah2 lagi..

sekarang aku hanya akan makan nasi 1 senduk aje..
mmg x puas la..mcm terkebil2 je rasa..
tp selalunya if rasa nak makan lagi..
akan hanya meratah2 aje lauk2 itu..
unless..if la mama masak anything special mcm nasi lemak ke..laksa ke..
tu aku makan mcm x ingat dunia sikit..
tp xpe la kan..sekali sekala..

ok i know..ramai akan ckp.." tu yg susah tu..aku suka nasi.."
tell me about it..aku punnnnn..suka gila ok...
aku dulu zaman sekolah..kalau arwah maktok buat nasi goreng..
setengah periuk aku boleh bedal ok..matiklah buruk lantak..
n aku benci gila if orang cakap..cara dorang diet ialah x amik nasik..
sebab aku macam, " apa jadah..apa life mcm tu semua xleh makan"
mcm diet orang bodoh..x suka..
tapi jangan jadikan itu alasan..
sebab if korang rasa korang jenis x leh xde nasi..
aku lagi x boleh..aku lg kuat makan..aku lg la berganda2 gila nasik..

so aku try dgn makan 1 senduk tu..
serious 1st week tu rasa x bermaya aje..mcm xde tenaga..haha gila drama..
mood mmg nak marah2 aje..sebab lapar kan..
tapi after a week..perut dah boleh terima..dia dah adjust..
infact..if la kau tergedik lebih n tiba2 makan nak tambah2..
perut akan rasa sangat ketat..sampai nak jalan pun payah..
so after awhile..akan terbiasa ok makan nasik sikit aje..
so sila la cuba kawan2..

oh satu lg yg aku notice..
dulu aku adalah sangat suka minum air gas..
mcm byk gila la minum..
sekarang aku air gula2 ni dah kurang..
selalu minum air masak aje..
since aku x reti air2 suam ni..so aku minum air sejuk je la..
tu je la yg berubah kot..
lain2 masih mcm biasa..

apa kata korang cuba..
mana tau ada nampak perubahan jugak ke..
bab exercise ni aku x start2 lagi..
kasut gegirl aku tu elok je berabuk x berguna lagi..
xpe..akan digunakan nanti..sabar ye gegirl..haha..

ok chiow..

30 Comments:

jasrina rahim said... [Reply to Comments]

ye la beb. badan ko dh nipis sikit. **nipis? apakah!** dan dagu pon dah pjg ala2 ifa raziah.

bagos2. aku jugak yg tak nipis lg. hehehe..

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

aku pon boleh pengsan kalau tak dpt nasi..

kasut ko dah berabok ye? so apa lagi?? jom laaaaa!!

SJ said... [Reply to Comments]

auuuwww... sweet. sharing is caring gitu.

semoga menjadi inspirasi kepada yang lain (termasuk diri sendiri yang tulis comment ini)

~salwaredzuan~ said... [Reply to Comments]

seious laa..sy nk gak ckp badan awk dh susut sikit.. as compared ngn awal tahun aritu sbb sy start baca blog ni dlm awal tahun aritu.. keep it up..u go gegirl,, auwwww sopan je bunyik gegirl tu lah

Lady Dyla said... [Reply to Comments]

nmpk la prbuhan... even small changes will affect us in greater ways... Dyl pon rit now dh okiey.. sonok with my new body... klu tak dlu mcm anak gorilla terlebiuh bulan..

AkUfiZA™ said... [Reply to Comments]

saiz doesnt matter beb :D

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

wow!harus cuba ni kurangkan nasik jugak..
me dari dlu nak kurus sampai sudah maseh camni.

puterikurekure said... [Reply to Comments]

bila pija buat entri ni, akak barula ha'ah la...pija dah tak tebal dahhh...
:)

nampak pija memang dah turun sket. tapi, tak teringat nak bandingkan ngan entri2 lepas plak. huhuhuhu~

teruskan usaha ok! caiyok2!

chics said... [Reply to Comments]

Mmeang cabaran besar kalau tanak makan nasi or makan sikit, nak-nak kalau mak masak sedap.

Aku selalu gagal, memula setengah senduk, lepas tu satu senduk, lepas tuuuuuuuuuuu bersenduk-sendukkkk

Dan akan selalu cakap, ala takpe, besokla start balik. Hahah

BTW, syabasssssssss!

shasha said... [Reply to Comments]

wahh~!!..marilah sama2 kempen makan sesenduk nasi satu meal..yeah!

[z@ck] said... [Reply to Comments]

yup..u look totally different from dulu...
da mkin kecil.

mashy said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.
ai said... [Reply to Comments]

AKU???!!!!

CUBA???!!!

skang ni pon badan aku dah macam kerepek. kau nk aku cuba? mau lepas ni aku amik gambar langsung kau x nampak! muahahahahahaha...invisible gitu!

~wei..sius tau. kau mmg dah kecut. bravo!

Anonymous said... [Reply to Comments]

peej,
u suke dance kan.
nape tak join bodyjem class @ truefitness@fitness first.?
its works tau.
my frenz dulu sihat & after few months she joined the bodyjem class memang ketara beza nye.
& die pun enjoy eating cam u.
so boleh la try on it.mane tau ade u jatuh hati :)

eyyy,..tapi u takde la besa pun.
comel ape.

TooooTs said... [Reply to Comments]

*applauds!!!*

Caya lah! Sekarang bertambah seksi.
Oh lupa nak intro, this is TooTs, sekali sekala kasi komen punya.

The other day I pegi exercise konon nak lose weight and then terus terseliuh buku lali! Seminggu tak bley jalan! Best! Anyways, I motivated gila tengok u lah! Keep up the good work!

fat n fabulous said... [Reply to Comments]

hahahah ni la sebab aku suka baca blog kau peej..i rasa belong gitu..
aku pun amatla susah nak tinggal nasik..
entah la maybe nak kena jugak kot..takkan nak lemsansin (mcm tu ke?)sampai bebila..heheheh..luahan hati, aku put on 17 kilos in three years..takut..sedar2 je dah bulat.haish..
peej buat la campaign kat blog kau..nanti readers boleh join n report progress (secara anonymous of course)..jom la wey...
tu je panjang tak..

peej said... [Reply to Comments]

jasrina - aku ingat siapa la jasrina..rupanya kau..mengapakah bertukar identiti..mana ada kau tebal weyh..kau nipis..


liza - boleh sebenarnya..as cliche as it is..semua tu kena ada will power..


SJ - sebab i know..been on the heavy side almost all mylife..sekarang ni dah tua baru sedar diri nak diet.. ;p


salwa - ;) thank u..tu la kadang2 kita sendiri x sedar..org yg nampak..xpe..slow diet..mana tau nanti boleh menjadi megan fox..wah matiklah verangans..


lady dyla - haha anak gorilla terlebih bulan..tu kelakar ok..


akufiza - mmg la..tp bila tgk badan dah mcm kecik..mcm suka sikit.. :D


puterikure - tu la..x terpikir..bila tgk baru la nampak..heheh..thank u..akan berusaha lebih gigih pada masa akan dtg..


chics - kan kan..tp aku try jugak tahan..if sedap sgt..malam repeat..tp makan ngan whole meal bread aje..mmg x sama la sedap mcm ngan nasik..tp janji kenyang..kena la tahan.. :D
oh thank u..

peej said... [Reply to Comments]

shasha - ye ye..sila la cuba..mesti boleh punya


zack - yee..masih gemuk..tp kecil sedikit..yeayy..


anon - mmg suka..tp mcm belum ada kemampuan nak spend ke arah tu..tp mmg ada plan..untuk masa2 akan dtg..kene tggu dulu..plus segan la..sebab mesti org kat situ semua hot2..kami ini comot aje..


toooots - oh hi..ye..saya perasan kehadiran anda yg kejap ada kejap x ada ini :D
sama la..i don;t think i can jog pun..badan besar tapi kaki kecik..haha..kalau boleh pun brisk walk je kot..kang cedera satu kerja pulak kan..mampos xde orang nak angkut..haha


fat n fabulous - mmg susah..tp sekali try..lama2 boleh adjust..oh elakkan makan makanan yg mengisa..mcm telur asin..ikan masin..tempoyak..benda2 tu bg mau tambah2 nasik aje..pengsan..
tapi ye la..kena la tahan..xkan nak lems sans sins je kan.. :D kalau x hilang pun..janji dpt kurangkan kira ok la kan..
oh mcm menarik idea itu..tp tuan blog pun x berani nak reveal berat badan..bagaimanakah itu..haha..

Anonymous. said... [Reply to Comments]

you're definitely thinner than before :) good luck, babe!

Jaja TWF said... [Reply to Comments]

Congrats peej! Seriously nampak sgt beza..so happy for u! keep it up..i pon dah nak start treadmill ni..siap2 mimpi2 lak..haha..terlebih excited..good luck! ;))

kucing oren said... [Reply to Comments]

bestnya tengok blog orang pon semua da kurus2.

kita kalau makan amik nasi mmg 1 senduk je tapi lauk ayam hari2, tak blh missed..cane la x gemuk

T__T

Nem0 o0h Nem0 said... [Reply to Comments]

mlm lak ko amik makanan cmne?

peej said... [Reply to Comments]

anonymous - thank u :D


jaja twf - thank u..jealousnya..how i wish i have treadmill at home..xyah la nak keluar jogging semangat..segan aje.. ;p


kucing oren - e ke..ada effect ke..aku mcm bedal jugak segala benda tu..tp x hari2 la kot..sebab kadang2 sotong..kadang2 ikan..kadang ikan..


nemo - ikut mood la..if terasa nak makan apa..mc d pun bedal jugak..tp if rasa siang tu makan terlebih2..so malam usually lauk2 cicah roti whole meal..itu la..

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

hoi dengki ok. Turun banyak! Brapa lama kau diet? Diet je ah? Tak exercise? Aku sini pon tak makan nasik...makan salad je..exercise pon hari hari, tp apasal tak kurus kurus lagi weh!!!!

Emo okkkk emooo

Ceera said... [Reply to Comments]

caiyok2..

u can doit bebeh..

Ceera said... [Reply to Comments]

caiyok2..

u can doit bebeh..

swit@kon said... [Reply to Comments]

erk, ada muka haku. yang masa itu pun agak tembam! hohoho. lama dah peej aku tak jumpa ko. rindu plak!

nasaoji said... [Reply to Comments]

a ah, yg baju mera atas tu, nampak nau dagu berlapisnyer..peh tu, dah tak dok lak nengoknyer...

aku pernah tak mkn nsi 2 3 mnggu, ok la, sb aku bkn antu nsi...mmg turun, peh tu, dah turn, bedal pulok nsi..

pernah gak aku tak amik lauk2 berdarah,..pun turun,..hehhe..

tp, dah napsu kuat beno, skang ni, sojak kawen, lg kaw2 tibai..

skang ni lak, nak tiru ko la..nak turn..turun..dan turun berat badan...;p

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

bagus tu, jgn minum carbonated drinks byk2. sbb gula dia byk kn. kite juga adalah pencinta nasik! yeahx high five!! xD

eyda said... [Reply to Comments]

wee..aku suka kalau orang buat post pasal transformation dari gemuk kepada kurang gemuk...buat aku semangat nak continue diet..

Betul peej, aku pon makan nasi sehari sekali jek, dan kurangkan pengambilan gula...memang berkesan. Satu lagi banyakkan minum air masak ye....BERUSAHALAAAHHH....

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...