Instagram : @peejburhan

make up tutorial~

ok..akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaa..siap jugak benda ni..
omg..dah lama gila kot org suruh aku buat tutorial ni..
rasanya dpd tahun lepas kot...siap kat ym la..email la..
tapi as usual..aku ni pemalas tahap dewa..x jugak buat..
ye la..mcm asyik lupa..nak buat time make up nak keluar..x sempat pulak..
selalu rush2 kan..ade masa pulak nak snap pic ke apa kan...

so sekarang sudah siap..
ni pun noy dok paksa2 aku buat..itu pun aku bg alasan nak tido..
tp sebelum dia bebel2..baik aku buat aje..
ok sebelum tu nak bg tau...
aku make up xde belajar apa..i mean masa buat ni la..aku x pergi lagi workshop tu..
so buat ikut keselesaan diri sendiri aje..
oh aku guna barang2 biasa aje..janji nampak ok..on aje..
pakai apa2 pun boleh..ni aku nak tekankan cara aku make up aje..
so sesiapa yg x pandai sgt..boleh la try2 yea..

ok ada byk cara sebenarnye..
tp yg ni aku bg favourite...aku sekarang gila smokey eyes semua ..
so aku pilih range hitam ok..
xpe..lepas2 ni ada masa..aku buat yg simple2 pulak..
so bg yg still beginner senang nak try..
so here we go...


1. mula2 aku pakai maybelline mousse ni..
sebab aku xde concealer..aku pakai ini aje..
aku masalah jerawat ke apa x teruk sgt ke apa..i mean xde la hitam2 ke apa..
tp jenis bekas jerawat byk..yg kenis lopak2 tu..
so aku pakai ini kasi cover..aku x sapu abis..bila pakai..aku kasi lopak2 itu rata la..
n aku jugak pakai untuk bawah mata..katanya mata lobam kan..

2. see..aku pakai mana perlu je..
lepas pakai tu..aku pakai lak foundation ni..aku pakai liquid punya..
yg ni aku pakai revlon kot..golden caramel..
aku jenis x suka make up..muka putih melepak semacam..
sebab nanti x sama muka ngan dagu..
x pun siapa yg kulit gelap..akan nampak kelabu asap ok..
so aku selalu akan amik foundation yg bg nampak tan..
samada last color..or 2nd last..
tp kadang2 aku over..nak feeling latina sgt..muka malap..tiba2 badan putih..agak pelik..
tp masa pakai ni..seelok2 nya..pakai la sampai leher semua ye..telinga..
supaya xde la nampak ketara ke apa..

tadaaa..ok x tan sgt..tp ok la..janji x tepung gomak
oh aku x pakai loose powder ye..sebab me not like the tepung gomak look..
sebab aku jenis x kisah muka nampak kilat ke apa..aku suka aje..
tp siapa yg x suka..lepas je ni boleh la pakai..
oh ye..jgn la pakai yg putih sgt..x cantik uolls..

nota tetek : baikan rupa aku yg x semenggah tu..ni kes pemalas nak ikat rambut betul2..kasi pakai cekak aje..dah rupa org baru lepas kena rogs pulak..haha..

3. lepas tu aku suka pakai eye shadow..
workshop hari tu suruh buat eyebrow dulu..tp aku suka eyeshadow dulu..
punya la lama aku pose ni..rupanya noy amik pic dia sekali..gedik..
oh eyeshadow pakai la apa suka ye..
aku suka pakai ni..noy beli kat kuwait..ade banyak color..puas hati..
warna lak pekat2..i like..aku sweet2 ni kurang sikit..
sejak ada mcm2 color ni..aku bertambah gedik..
suka make up mata mengikut warna baju..huhuhu..syokkk..

ok ni color2 yang di pakai untuk segment kali ini..wah ayat..
4 ye aku guna..
base putih..
grey/silver
dark grey
black..
ok nampak bahagian yang aku letak tu..
sorry la buruks gila..x kuasa lak nak lukis lawa2..
janji korang nampak sudah..
so sila fill kan mata itu mengikut warna kat eye shadow yg aku tulis di atas..
x semestinya hitam la..
ig korang suka hijau..pandai2 la korang susun dpd paling teran ke gelap..
biru ke..purple ke..brown ke..pun boleh..


:: gigi masukkan sampai 3rd color tu ::

ok inilah rupa dah masukkan 4-4 color..
atas sekali base/highlight..pakai tu dulu..
second pakai grey cair belah mata dalam..
belah luar lak letak grey gelap tu....
aku suka pakai jari je..lg senang nak blend..
untuk grey2 itu..jgn tinggi sangat..pakai sampai soket mata..
cuba letak jari..korang leh rasa tengorak mata tu kan..
haaaaa..sila ikut garisan itu..haha..matiklah tutorial sampai ke tengkorang kau sebut..haha..
last sekali baru pakai hitam..
hitam tu pakai kat area lipatan mata...aku rasa korang tau kot..
kalau x tau..x dpt den nak menolong..

later aku pakai eye pencil..untuk bawah mata..
sebab mata aku lobam..ada orang pernah ckp aku x elok pakai color hitam..
sebab akan gelapkan lg mata aku...so aku pakai la brown..
oh pakai ni sampai half or 3 1/4 mata aje..
kononnya trned la..tp if nak pakai penuh pun suka hati..
baru la feeling al-arqam kan.. ;p

later pakai eye liner..
x pakai pun xpe..tp usually if aku pakai fake eyelashes aku suka la pakai..
tp bg beginner..sila pakai pencil yea..
serious payah pakai eye liner ni..ep org tgn gigil2 mcm aku ni..
dah la tu..kuat berpeluh pulak..tu yg end up smeared mcm ni..

:: sorry x clear...payah ok nak snap ::
lepas tu aku pakai mascara..
ikut suka..nak water proof ke x..
tp waterproof ni nak basuh payah la..pastu kadang2 berketul2..
so aku lg suka yg biasa..kadang2 comot la..tp hasil mcm elok lg kot..


sila gerak2 kan mascara ke kiri ke kanan untuk lg masuk...
jgn lupa hujung2 tu..pakai la hujung mascara..sebab kadang x kena kan..
oh jgn lupa jugak bulu mata bawah ye..kang x lengkap pulak..

pengetip bulu mata..
ada orang suka pakai before mascara kan..
ok tu pun aku pakai..tp lepas pakai pun pakai jugak..
lantak la orang nak cakap apa..aku suka aje..
dah kata make up cara aku kan..so ikut suka hati gitu..

:: hasil..eh..apesal mcm juling je mata aku kat sini..hmmm.. ::
:: full face...ok check out kening..agak pudar ::
pic lepas dah letak eyeliner kat kening..
utk x nampak garang..pakai la warna brown ye..
oh jgn la mcm lukis..just macam lalu2 kan..janji nampak..
kang pekat sgt mcm scary pulak..later kemaskan la kening pakai berus tu..

ada mcm x anggap benda ni penting..
aku pun selama ni x pakai..baru start tahun ni kot..
bila dah pakai baru nampak beza..
x caya..sila tgk pic2 lama ke apa..
make up semua lengkap..tp kening mcm kelabu2 asap aje..
so dgn pakai ni..nampak la mcm siap muka tu..


lepas tu pakai blusher..
aku suka orange..sebab katanya feeling latina.. ;p
tp kadang pakai jugak yg ala2 pinkish tu..ikut mood..
oh pakai lite2 sudah..jgn la over sgt..
nanti nampak muka macam baru kena sepak laju2 pulak kan..


oh last lipstick..pakai je la apa suka..
aku malas nak carik mana lipstick aku menhilang..
so pakai apa yg ada dlm handbag aje..
xde petua sgt..yg aku tau..
if make up mata heavy..sila la pakai lipstick yg ala2 nude..
if rasa nak pakai lipstick gelap2..kurangkan make up mata..
or else kau akan end up rupa mcm momok..
tp ok jugak tu..boleh apply berlakon if ada sequal nanti..

so setelah berhempas pulas semua..
ini la hasil make itu..
ok la kan..aku bukan pro..xde belajar kelas ke apa tau..
so sila tepuk2 tangan..



ok cukup untuk tutorial kali ini..
nanti aku buat lagi ok..
so selamat mencuba ye kawan2..

coming up..macam mana nak pakai fake eyelashes~

p/s : sorry la quality pic mcm harem..sebab pakai flash..sebab if x pakai..x nampak pulak..cea..banyak lak alasan..padahal mmg aku ni comot sesajo.. ;p

30 Comments:

zyLa said... [Reply to Comments]

wahhh cantik sgt.tapi xberani lak nk wat cm2.mata zla jenis besar.ahaha.kelompak tersembul...ok ke wat cm2 ek???hihiii

ai said... [Reply to Comments]

Aku suka je tengok org makeup smokey2 ni. tp bila aku sendiri yg makeup camtu, aku rasa cam aku tambah golap gulita! huhuhu..apakah itu adalah perasaan aku semata2?

Tp kau adalah sgt sesuai makeup camni. very the vougeh!

ai said... [Reply to Comments]

tambah:

aku post komen ni kul 3:25 pagi kau! baru lepas buat pojek. ehhhhhhh...bukan ngan laki aku. baru lepas hapdet kedai! huwaaaaaaaaaaaaaaaa...ngantok!!! :P

Ita Shadila said... [Reply to Comments]

kening kau mmg cantik nuq.. jeles pulak aku tengok, terbentuk jer.. even before kau gelapkan :)

peej said... [Reply to Comments]

zyla - eh boleh je la..my fren jonet n pedd jenis mata mcm tu..ok aje..lg lawa ade..sebab clear..sepet ni make up jenuh pun x nampak ape..tp xpe..nanti akan buat tutorial mata warna yg sweet pulak..


ai - sama la..aku dulu mcm tu la..rasa x kena je..tp mama ckp mula2 mmg mcm tu..kita rasa semacam..tp org tgk cantik..maybe kita terkejut kot tgk gelap je mata.tp lama2 biasa la..bila try mmg betul ok.. :D
ye keee..ke mmg projek baik punyeee..haha


ita - tu sebab threading..kalau x horror ok..dah rupa piramid cinta kening aku..

miSZMaNEy said... [Reply to Comments]

hehehehe..cantik la..nti i pun nak test la..hehe..bagus u buat tutorial camni..

swit@kon said... [Reply to Comments]

tantekkkkk!
aku stil fail nak buat dua tiga kaler kat mata huhu

busyuksayang said... [Reply to Comments]

cantiknya...i suka :D

busyuksayang said... [Reply to Comments]

cantiknya...i suka :D

sweetheart said... [Reply to Comments]

bestnye ajar cara make up
akan ku praktikkan
sbb aku mmg zero pasal make up ni
dah ada yg sudi tunjuk ajar
boleh la nk cuba2
thanks yer peej
jasamu dikenang..wahhh

Lisa Johari said... [Reply to Comments]

kahkahkah.kelakar ah caption2 u sis Peeja.serius.tp mmg menjadi ah.utk beginner mcm i dah faham.sobsob.

bole tanya? lipstick itu apa namanya?color dia lawa la.nk cari yg begitu.uhuhu.thanks!

puterikurekure said... [Reply to Comments]

terima kasih cikgu!

:)
lama dah tak mekap2 camni. sejak being preggy ni, muka memang hazab la. huhuhu~

nasaoji said... [Reply to Comments]

patut la ko delay je wat n3 nih.. bnyk ghupenyer yer..

suker lak nengok ko make up2 gni...

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

nice :)

darling8tabby said... [Reply to Comments]

*clap clap* tenciu teacherrrr....

akak mmg fail smoky eyes ni..so bole la cuba..

Tijah said... [Reply to Comments]

al arqam tuuuuu....

keji ok. hahahah....

*see. mak dah improve skrg tak baca skip2 lagi. heheh

JiEjAh_DeEn said... [Reply to Comments]

TQ peej
senang gak nak itutttt ..
aritu AI dah tunjuk , leh tambah² ilmu gitu :D

chics said... [Reply to Comments]

Aku suka! And yela aku rasa pakai jari lagi senang nak bled tapi aku tetapppppppp gatal nak beli brush bagai hehe

dyan . said... [Reply to Comments]

waaahhh.. tenkiu tenkiu pija sebab buatkan tutorial utk kami =)

nanti akan depraktikkan..
tapi bab blending eyeshadow memang fail dari dulu la..
memang dah try banyak kali pun dia tak jadi lawa mcm tu jugak.. haih..

tak sabar nak tunggu tutorial fake eyelashes lak ni..
benda tu dok terperuk je dalam laci pasal tak reti nak pakai. haha..try byk kali pun tak jadi jugak..


**zyla.. mata kelopak tersembul tu la yang lawa pakai eyeshadow tau.. tak ramai malay yang ada kelopak macam tu.. fuhh.. memang siyes lawa la...

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

owh thanx peeja! x penah try lagi blending cara camni..i love smokey eyes sgt2..hehe
nanti tunjok kaler purple lak eh..

AkUfiZA™ said... [Reply to Comments]

siyes cantik n i suke bangat ok
confirm later i nk try jgk

tepuk2 tgn for pija :D

C!kpuanmuda said... [Reply to Comments]

hellu peeja

ni first time ai komen kot... tq for the tips ek... memang dah lama teringin mata smokey2 nih.. :D

saya said... [Reply to Comments]

tq peej!!! tutorial yang sangat berguna utk orang2 yang tak reti make-up macam saya ni. hehehhe.. baru la macam yakin sikit nak try2 make-up. walopon ketaq.

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

uhu terima kasih atas tips itu, serius sebelum ni xtau pun make up mata camtu *nmpk sgt stok tidak bermake-up.. ahaha* kite suka weh muka kilat2 cam latina ni. krim muka yg kite pakai sekali dgn foundation, org tu ckp mmg muka akan berkilat, pastu kwn ofis kite ckp rs nk bg kite kertas serap minyak tu je sbb nmpk muka kite berkilat. padahal lawa je kn kilat2 camtu.. ahax. hidup muka berkilat!! xD

Foxy Farah said... [Reply to Comments]

thank u darlin! lepas ni mak ikut make up style u nokkk :) hahahaha.

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

aku suke smokey eyes!
aku suke eye shadow ko! kaler die terang2 ok! aku suke semua la!

sheLLy said... [Reply to Comments]

nice trial..(",)

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

wah...teacher byk peminat la.
Nota to YB Senawang: YB dah menang pilihan raya mekap kena import mekap artis boleh lawan rosmah...
akakakakakak

peej said... [Reply to Comments]

miszmaney - thanks..nanti if rajin akan di buat color2 lain pulak..


switakon - kena selalu practice..aku pun dulu elalu fail..lama2 ok la..


busyuk - thanks..


sweetheart - sebab dah lama janji nak buat..so buat jugak la..xpe..nanti aku buat color yg senang2..supaya lg senang utk org2 beginner..


lisa - x silap pink lollipop..


kurekure - xpe nanti dah abis pantang semua..start melaram balik k..


nasaoji - haha..tau xpe..mmg banyak la..sebab muka aku ni x lawa..so byk la kerja..kalau dah natural beauty..pakai sikit pun dah lawa aje..


liza - thanks :)

peej said... [Reply to Comments]

darling - ure welcome..


tijah - hahah..gila tekun membaca..siap nampak arqam tu..maknanya kau dah bersedia jadi YB ni..


jiejah - ok..xpe..sharing is caring gitu..


chics - haha..sama la..aku pun gatal beli2 brush2 la apa la..tp x pakai pun..


dyan - pakai jari..pakai jari senang nak blend..


fieza - Insyallah..if ada masa buat purple tu pulak..


akufiza - thanks..ye sila try ye..


cikpuanmuda - oh hi..welcome..ni pun xde la smoky sgt..if lg daring..kena lebih lg..tp kang terkejut pulak semua org tgk..


saya - if still baru..jgn pakai warna ni..try natural colors dulu..yg lie2..xpe..ada masa saya buat yg tu pulak ye..


wani - haha..kan kan..aku suka kilat2..tp org suka la nak offer aku blotter la apa la..apakah..


farah - uolls tu natural beauty..mak tgk uolls pakai eyeliner je pun dah cantik nok..


annasuejie - hooh..apa lagi..sila la carik warna gelap2 mcm ni..ala..make up mak murah je uolss..janji menepati citarasa..ok la kan..


shelly - thanks..


dzaza - u want me to slappa ur face??

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...