Instagram : @peejburhan

unbelievable~

oh aku kan dah tukar line..
dpd hotlink ke u mobile...
aku amik post paid aje..tp amik plan U38..
kira aku akan di charge rm38 every month...
if lebih ..bayar lebih la...tp paling max rm150 aje..
pastu dorang akan block..ok la..lantak kau..

aku x berani amik lebih2..sebab 1 aku tau aku ni bukan jenis pakai phone sgt..
dulu zaman bercinta lain la..ade je nak call2 or sms kan..
ni dah xde..xde nye aku nak pakai sgt..
boleh tanya kawan2 aku..mana ade aku call ..
kira kalau aku call tu..dorang boleh la buat kenduri 3 hari 3 malam..hahah..
sebab mmg jarang-jarang..(sila guna tonasi nujum pak belalang ye)

so dah dua bulan x dpt bil..
aku adalah risau jugak..sebab takut la aku over guna ke apa kan..
tp bulan pertama x dpt aku x kisah..sebab masa register dah bayar rm38..
so maybe dpd situ je dia charge kot..
so bulan kedua pun xdak..risau nih..
sekali tadi dapat bil tu..
masa dapat mcm terketar2 je lutut..
takut la kan..dah la nak berpulau..nak pakai duit..

tp adalah terkejut..sebab my total amount due hanyalah RM 7.15 uollss...hahaha..
aku pun x paham apesal RM 7.15 aje...sebab x silap aku dia cakap..
if aku guna kurang pun..still akan charge rm38..
so adalah pelik di situ..
bertambah pelik..ada monthly charges RM 219 ke apa..
tp sebab rebate la..discount la sebanyak RM 192..
dan segala mak nenek dia tolak..
tu yg tiba2 jadi RM 7.15...
ada sesiapa paham...mak confuse betul..
tiba2 aku mcm dpt mimpi ngeri..
bulan depan ada lg monthly charges la apa..
tiba2 xde tolak2..kan ke pengsan mak nak membayar uolls...

adakah patut aku ke sana2 dan tanya apakah makna ini semua??
or dok diam2 n bayar je amount due tu sudah...
buatnya pergi sana..dorang kata..oh salah bil ni..
jumlah sebenar ialah rm300 cik...
terus pitam kat sana nanti..

si siapa tau apa sebenarnye yang u mobile merepek ni?
sila terangkan kepada i ye..
i budak baru belajar..
kalau salah tolong jolokkan...
wah jolok..larikssssssssssss....

5 Comments:

rose said... [Reply to Comments]

peej..pelik bil u tu. i rase better u check smula. x pun u bka web dia u tgk blik pelan yg u ambil tu mcm mane. sbb setau i..monthly charges x de rebate atau disc. dia fix. kalu panggilan tu ada la mcm plan 5+1 celcom tu. x pun mcm maxis kalu i sub bwh u i dpt rebate bile i call u. ni ape yg i tau la.. x tau la plak u mobile ni cm mane :)

Tina Najib said... [Reply to Comments]

pija,

sama la ngan ajib.. dia dh pakai num 018 tu almost 4 mths.. tapi plan U98.. eversince dia pakai number tu, tak penah dpt bil.. until last week.. kau tau baper? rm10.90 saja. serious weyhhh...

so he went to UMobile centre kat Jusco AU2.. tetap that amount.. sebab ada rebate and discount apa kebenda ntah.. so bayar jelah.. bil sikit, lagi mau complain kah? hehehe..

tapi serious pelik kan.. awat murah dohh.. aku pun nak tukar pakai postpaid la..pakai prepaid lagi mahal. hmmm.

puterikurekure said... [Reply to Comments]

pija, bayar je amount tu. tapi, kalau next month bila mencanak2 naik, pija bawak bil skarang ngan bil dulu. tanya2 apa yang patot. ok?

heavennya dapat bil rm7...jeles ai.

peej said... [Reply to Comments]

rose - tu la kan..tp kat bil mmg dia ckp dorang tgh nak tingkat mutu billing dorang..sebab tu lambat la apa..tp dah orang charge rm7..bersyukur aje la kan.. ;p


tina - tu la pasal..teruja aku tgk rm7 aje..tp mmg aku x buat call sgt pun..sms aje la..kalau mcm ni..semua org baik pakai u mobile aje kan..menjimatkan ok..


kurekure - kan kan..bayar aje tu..lepas tu if tiba2 bulan depan menggila..baru la aku menggila pulak kat kedai u mobile tu..haha

intansue said... [Reply to Comments]

peeja, nnt email akak.. intansue@streamyx.com .. might be i can help to explain... :)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...