Instagram : @peejburhan

sambal tumis sotong petai~

dah lama x buat entry sessi masak bersama chef pija kan..
mmg la lama..abis dah memanjang malas je nak masak kan..
so mama x sihat..so aku la yang masak..
n alang2 x tau nak update apa..
aku merajinkan diri la sambil masak sambil snap2..
kali ni kita masak sambal tumis sotong petai ye..
sebenarnye sama je macam masak sambal daging tu..
tp ye la..untuk org expert mcm aku..*matiklah mengaku expert* mmg la tau sama..
ada orang yg baru dalam dunia masakan..mana la dia nak tau kan..
so aku buat aje la ye..heheh...

ok kita mulakan ngan bahan2 yang diperlukan untuk masak sambal tumis sotong petai..
cea..ada mcm ayat chef2 dlm tv tak??



1. cili kering segenggam
- kalau nak pedas lagi tambah..nak kurang pedas..kurangkan la.ni pakai cili kering Giant..so pedas semacam..dah cukup berapi buntuit..

2. bawang 2 biji
- aku amik yang size sederhana besar..

3. bawang putih 2 biji
- ni size kecik n besar bagak..so aku amik 2 je..if jenis kecik2..guna la 3 ye..

4. belacan
- ikut suka la..tp jgn banyak sgt..tgk je la pic aku tu..korang agak2 la yea..

5. petai
- suka hati nak banyak mana..ikut keselesaan diri..tp jgn byk sgt..kang banyak petai dpd sotong pulak..

6. sotong 1kg
- rumah aku ramai..so mmg kena 1kg..kalau korang nak makan berdua..pun pandai2 budget..xkan semua aku nak pikir...hoih..apa ni chef garang2..??

7. asam jawa
- segenggam jugak..cawan tu size mcm bekas tau foo faa tu..isi air half la..pastu pandai2 gaul2...


ok dah sedia semua...
mari kita mulakan session masakan kita ye..
cara2 memasak...

1. blendkan bawang, bawang putih, cili dan belacan itu
-untuk orang pemalas mcm aku..malas nak buang biji..so ada petua cakap..masa blend letak minyak sikit..supaya bijik hancur..x tau la berkesan ke x..aku buat aje..haha..

2. mula2 masukkan minyak..jgn byk sgt..nanti berminyak sgt pulak..

3. tumiskan bahan2 yang di blend tadi..(sila lihat gambar rajah)
- tumis sampai pecah minyak..aku pun x tau nak terangkan..tp kau tgk dah nampak2 la minyak tu..n nampak cili mcm dah garing2 sikit..kena masak cili ni..if x masak betul..tu yang boleh sakit perut makan..

4. kemudian masukkan sotong

5. kejap lepas tu masukkan air asam jawa pulak..tapis ye..jgn la masukkan ngan bijik2 sekali..

6. last sekali masukkan petai...
- kalau rasa mcm pekat sgt..tambah la air sikit lagi..bg berkuah sikit..tp jgn banyak sgt..sambal best pekat2.if cair x stone.. ;D

7. oh x lupa jugak..masukkan garam secukup rasa ye.. aku x pakai gula..sebab bg aku kalau makan tetibe rasa gula mmg potong steam..so say no to sugar..hahah..

hari tu aku tgk dalam food channel ke apa..
orang tu x abis2 cakap..sotong tu lembut..
"it melts in your mouth.." beria2 la dia..siap ngan muka2..mcm nak lempang aje..
heheh..nak lempang sebab jealous..nampak sedap bebenar dia makan tu.. ;p
aku mcm pelik..apa jadah..sotong kenyal2..mana ade melts2
so hari tu aku bereksperimen la..
sebab tu kejap je aku dah masukkan bahan2 lain..
aku xnak sotong tu masak sgt sampai keras..
kira x lama la atas api..
hasilnyaaaa.....


:: sambal tumis sotong petai chef peej...miahahahha ::

lembut nok sotong itu..
so lain kali masak..harus jgn lama2..
sedap2 aje sotong tu..
tp make sure sotong kau jenis fresh la..
ni yg ala2 ngeri ..mak x jamin uollss..

ok..selamat mencuba~

9 Comments:

nasaoji said... [Reply to Comments]

sedap seh nengok nyer..rasa, lum tentu kottt....hehehe...;p

aku mskn tumis, tak pernah menjd..tak tau naper...;(

~Layla Yuki~ said... [Reply to Comments]

shilakak laa mu pija...buat aku lapa n menitik2 air liuq..

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

sedaaaaapppnyaaa!!nak try la masak nanti..

Ceera said... [Reply to Comments]

sedapnyeeeeeeee

sambil telan2 air liur

Mrs.R @ Emi said... [Reply to Comments]

ADUIIII....WIKEN NI NK WAT SAMBAL PETAI+SOTONG JUGAKKKKKKK

Anonymous said... [Reply to Comments]

sedap nyer....dh ah perut lapar ni..mana nk cari sambal sotong ni...huhuhuh peej adalah sgt rajin....

-watie

peej said... [Reply to Comments]

nasaoji - kau try ikut aku punya resipi ni..mana tau menjadi.. ;p


layla yuki - hiahahah..ala aku bg resipi kan..so kalau x thn sgt boleh je buat..


fieza - ye ye..sila try ye..


ceera - sila la try..sedap..pasti ciput bertambah sayang nanti..heheh..


mrs r - ye ye..sila buat..


watie - try la buat..dah bg resipi tu..kalau makan kedai x sama la..

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

walaupun kite xmakan sambal tumis(mmg xmakan), sotong(nnti keluar zits) &petai(pun xmakan).. tp entry ni nmpk tempting lah~ hahah

Melati Anne said... [Reply to Comments]

kak peej, cili kering tu you rebus dulu x sebelum blend? ke blend je terus & tambah minyak sikit?

p/s ni semua salah entry nasi lemak city garden haruslah i kempunan nasi lemak terus godek2 resepi nak masak sambal :P

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...